-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MODERÁTOR
válasz God Vazzeg #2226 üzenetére
"egy pepper api-s ami elvileg valami beépített kísérleti szarság"
[link] kísérleti szarsághoz képest, eléggé biztonságos és használható a többi megoldás mellet.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogyan tudnám megállapítani a vga-m framebuffer támogatottságát?
mobal,
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
MODERÁTOR
Meg is van! Ezek alapjan mukodne a Grub FullHD-ban:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo hwinfo --framebuffer
> hal.1: read hal dataprocess 6768: arguments to dbus_move_error() were incorrect, assertion "(dest) == NULL || !dbus_error_is_set ((dest))" failed in file ../../dbus/dbus-errors.c line 282.
This is normally a bug in some application using the D-Bus library.
libhal.c 3483 : Error unsubscribing to signals, error=The name org.freedesktop.Hal was not provided by any .service files
02: None 00.0: 11001 VESA Framebuffer
[Created at bios.464]
Unique ID: rdCR.nwm96zxjw+C
Hardware Class: framebuffer
Model: "(C) 1988-2010, Advanced Micro Devices VERDE"
Vendor: "(C) 1988-2010, Advanced Micro Devices, Inc."
Device: "VERDE"
SubVendor: "AMD ATOMBIOS"
SubDevice:
Revision: "01.00"
Memory Size: 16 MB
Memory Range: 0xe0000000-0xe0ffffff (rw)
Mode 0x0300: 640x400 (+640), 8 bits
Mode 0x0301: 640x480 (+640), 8 bits
...
Mode 0x0346: 1400x1050 (+5632), 24 bits
Mode 0x03d1: 1920x1080 (+1920), 8 bits
Mode 0x03d2: 1920x1080 (+3840), 16 bits
Mode 0x03d4: 1920x1080 (+7680), 24 bits
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
ubuntu@ubuntu:~$"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Tervezem, hogy egy saját kiépítésű Ubuntu-t telepítek és a későbbiekben használok. (Minimal install a többit én lövöm be). Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy a kernel.org-ról letöltött kernel forgatása simán mehet-e gyári configgal vagy gondjaim lesznek-e vele, továbbá van e értelme? (Még nem csináltam).
Köszi!
mobal,
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Minimal Ubuntut telepítenék a közeljövőben, GNOME Shell-lel. Nincsen semmi sallangra szükségem, ezért csinálnám így magamnak. Hangot hogyan tudnék varázsolni rá, továbbá mire lenne szükségem (esetleg valami alkalmazás a grafikus felületre, jelenleg VirtualBoxon próbálgatom).
Köszi!
mobal,
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5622 üzenetére
Alsa-utils, erre voltam kíváncsi, nem jutott eszembe - valamiért az oss-re emlékeztem - a csomag. Nem tölt le sok mindent a GNOME-Shell, de saját magának a hangvezérlő komponensét igen.
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Azt hogy tudom megoldani a legegyszerűbben, hogy boot után / közben az általam megjelölt partíciók ne legyenek csatolva, továbbá le is kapcsolja a merevlemezt az os (13.04)
Másik, Radeon 7850 és AMD drive mennyire szívás?
mobal,
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
Másik mai Ubuntus kérdés:
- SSD esetén mi a teendő? Gondolok itt, hogy TRIM-et engedélyezni kell boot során, avagy lefuttatni 1x induláskor?
- Unity betűtípusát, hogy tudom valami Arial félére kicserélni?
Köszi!
mobal,
-
-
MODERÁTOR
Sziasztok!
Építenék otthonra egy headless szervert, cél operációs rendszer az Ubuntu Server 14.04.1. Na most támadt vele egy olyan problémám, ha nincs rádugva kijelző akkor nem bootol be, sok gondolkodás után oda jutottam, hogy a Grub-nál történhet valami.
Valaki találkozott már hasonló problémával és rá megoldással?
Köszi!
mobal,
-
MODERÁTOR
Legacy mód megoldotta a problémát. Most a jelenlegi problémám az, hogy minden egyes indítás után újra el kell indítanom a Transmission-t hogy működjön. (Arra gondolok, hogy miután WiFi adapterről megy a hálózat ez zavarhat be.)
Valahogy lehet késleltetni az indítást?
Tipp?
mobal,
Szerk.: #17129: Pont tegnap futottam bele: [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest