Hirdetés

Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    Sziasztok!

    Kis segítséget szeretnék kérni:

    Adott egy PC, két HDD-vel (SATA és IDE), a SATA első partícióján egy Win7 x64, az IDE első partícióján egy Ubuntu 10.04 x64. Annak idején úgy telepítettem őket, hogy fölment az IDE-re az Ubuntu, azt lehúztam, fölment a SATA-ra a Win 7, majd a Grub-ot az IDE HDD-n frissítettem a SATA HDD-t is csatlakoztatva, így belevéve a Win 7-et is a Grub-ba annak érdekében, hogy ha lehúzom az Ubuntu-t tartalmazó IDE vinyót, akkor a Win 7 gond nélkül üzemeljen a Grub és Ubuntu nélkül is, mintha csak egyedüli oprendszer volna. Így az IDE-ről boot-olva jött a Grub, felkínálva a Win 7-et és az Ubuntu-t is, SATA-ról boot-olva pedig egyből jött a Win 7, mintha soha nem is létezett volna Grub és Linux.

    Ez működött is, viszont most azzal szembesülök, hogy akármelyik HDD-t állítom be boot device-nak a bios-ban, akkor is a Grub jön, sőt, még akkor is, ha lehúzom az IDE HDD-t, amire eredetileg a Grub-ot telepítettem.

    Arra gyanakszom, hogy valamilyen Ubuntu update során a SATA-ra is feltelepült a Grub és ez tréfál meg. Az is furcsa, hogy minden Ubuntu update után a Win 7 helyett a Memory Test lesz az alapértelmezett indítási feladat a Grub-ban, amit mindig manuálisan vissza kell állítanom Ubuntu alól Win 7-re.

    Kérdésem: hogyan tudom a legegyszerűbben visszaállítani a SATA HDD-re az eredeti állapotot, magyarán, hogy a Grub onnan eltűnjön, viszont maradjon meg a NTLDR, a Win 7 így induljon gond nélkül, az IDE HDD-n viszont maradjon meg a Grub.

    Előre is köszönöm a segítséget!

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Aktív témák

Hirdetés