-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Eddig mi sem nem diktáltunk, sem nem átalányoztunk.
Volt egy megállapított éves fogyasztás, és hőmérsékleti görbe alapján fizettünk, nyáron nullákat, télen meg sokat, 65k is volt.
Minden hónapban megtakarítottunk x összeget, így gyűlt szép lassan a tartalékunk.
Most viszont a helyzet módosul, és az ember keresi, hogy hogyan jönne ki jobban, mert ahogy elnéztük, az a spórolás, amit eddig meg tudtunk tenni, az hopp, elmegy az új rezsirendszerre, tehát kb. 0-t fogunk tudni megspórolni, vagy akár negatív is lehet. Ilyen esetben az átalány tervezhetőbb. Viszont mivel az elszámolás júniusi, ezért nem tudunk már változtatni a fizetési módon; így most hiába diktálunk, hiába akarunk változtatni, maradunk a megállapított+hőmérsékletgörbés módozatnál. Szívás lesz, mert úgy elviszi az eddig spórolt pénzünket, hogy "öröm" lesz nézni.Mint ahogyan azt is keresi, hogy hogyan fogyaszthat kevesebbet, optimálisabban. A keresés lényege pedig pont az, hogy több opciót lásson az ember, elolvassa, és a szokásaihoz igazítsa. De a másik oldalt is meg kell nézni, hogy milyen szokásokat igazíthat a kialakult helyzethez, amivel eddig nem feltétlenül számolt -> tudatosabban ránézni a dolgokra (és akkor itt most családról beszélünk, gyerekekről, akik nem feltétlenül fogják még fel, de ez az év majd megmutaja, hogy azért hoppácska, bizony nem fenékig tejfel...)
A rezsihez meg (szerintem) hozzá tartozik az élelmiszerekkel kapcsolatos költség is (abból a szempontból mindenképp, hogy a házi költségvetésnek szerves részét teszi ki ez is); aminek az ára szintén erőteljesen emelkedett az elmúlt hónapok során (30-60% között, de van ami 200-300%-ot is megüt; nagy átlagban 40%-ot simán lehet számolni).
Csak hát ezt nem lehet szigeteléssel optimalizálni. Viszont talán tudatosabban kell majd felhasználni a megvásárolt dolgokat, illetve én már készülök a nyugdíjas stílusra, megnézem, hogy melyik árucikk hol olcsóbb.
Eddig azt hittem, hogy talán egy normál polgári életet lehet élni, most jóval borúsabban látom a helyzetet.(Egylőre nem szabad panaszkodnom, mert minden számlát ki tudtam eddig fizetni, s egyes elemzések szerint ez nagy szó.)
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest