Új hozzászólás Aktív témák

• cappa72

nagyúr

válasz Samott #1773 üzenetére

Eddig mi sem nem diktáltunk, sem nem átalányoztunk.
    Volt egy megállapított éves fogyasztás, és hőmérsékleti görbe alapján fizettünk, nyáron nullákat, télen meg sokat, 65k is volt.
    Minden hónapban megtakarítottunk x összeget, így gyűlt szép lassan a tartalékunk.
    Most viszont a helyzet módosul, és az ember keresi, hogy hogyan jönne ki jobban, mert ahogy elnéztük, az a spórolás, amit eddig meg tudtunk tenni, az hopp, elmegy az új rezsirendszerre, tehát kb. 0-t fogunk tudni megspórolni, vagy akár negatív is lehet. Ilyen esetben az átalány tervezhetőbb. Viszont mivel az elszámolás júniusi, ezért nem tudunk már változtatni a fizetési módon; így most hiába diktálunk, hiába akarunk változtatni, maradunk a megállapított+hőmérsékletgörbés módozatnál. Szívás lesz, mert úgy elviszi az eddig spórolt pénzünket, hogy "öröm" lesz nézni.

Mint ahogyan azt is keresi, hogy hogyan fogyaszthat kevesebbet, optimálisabban. A keresés lényege pedig pont az, hogy több opciót lásson az ember, elolvassa, és a szokásaihoz igazítsa. De a másik oldalt is meg kell nézni, hogy milyen szokásokat igazíthat a kialakult helyzethez, amivel eddig nem feltétlenül számolt -> tudatosabban ránézni a dolgokra (és akkor itt most családról beszélünk, gyerekekről, akik nem feltétlenül fogják még fel, de ez az év majd megmutaja, hogy azért hoppácska, bizony nem fenékig tejfel...)

A rezsihez meg (szerintem) hozzá tartozik az élelmiszerekkel kapcsolatos költség is (abból a szempontból mindenképp, hogy a házi költségvetésnek szerves részét teszi ki ez is); aminek az ára szintén erőteljesen emelkedett az elmúlt hónapok során (30-60% között, de van ami 200-300%-ot is megüt; nagy átlagban 40%-ot simán lehet számolni).
    Csak hát ezt nem lehet szigeteléssel optimalizálni. Viszont talán tudatosabban kell majd felhasználni a megvásárolt dolgokat, illetve én már készülök a nyugdíjas stílusra, megnézem, hogy melyik árucikk hol olcsóbb.
    Eddig azt hittem, hogy talán egy normál polgári életet lehet élni, most jóval borúsabban látom a helyzetet.

(Egylőre nem szabad panaszkodnom, mert minden számlát ki tudtam eddig fizetni, s egyes elemzések szerint ez nagy szó.)

B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF

Új hozzászólás Aktív témák