Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hexadecimális mintára 99 után jöhet az A0
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
thiclyoon
aktív tag
Nem feltétlenül, az a hexadecimális lenne (pontosabban mondva a 99 -> 9A nem minden hexadecimális mintára készült dologra igaz, de a hexadecimálisra igen). A hexadecimális mintára készült valami jelentheti akár azt is, hogy azzal akár teljesen megegyezik (akkor igaz, amit írtál), de akár azt is, hogy "van olyan szám, amiben van betű."
#3: csak hogy én is beszálljak a kötögetésbe
Amúgy a hírhez hozzászólva: az egyről kétjegyre átállást még megértem, hogy valamiért nehéz volt erre gondolni előre.. de kétjegyről háromjegyre akkor sokan nem oldották meg amikor az 9 -> 10 váltást kezelték? Háromjegyről négyjegyre ugyanez lesz vajon?
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz ergoGnomik #6 üzenetére
Én a Windowsban beállítható Overlay ikonok 15-ben maximált számával vagyok így. Nem lehet több. Csak 4 bit áll rendelkezésre, nem bővíthető, a visszamenőleges kompatibilitás miatt ez már így marad...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
thiclyoon
aktív tag
válasz ergoGnomik #6 üzenetére
valószínűleg amúgy a tipikus problémák lehetnek: minimális munkával, olcsón kell elvégezni, a programozó meg nem fog magának munkát csinálni (vesd össze: ami működik, ahhoz nem nyúlunk). ezt a problémát nem mi fogjuk megoldani, de jaja egyetértek
#7: kicsit árnyalnám a képet:
"The code internally that manages the fStyle still uses a WORD in some places, so all the code that manages the fStyle would have to be revised. This occurs in multiple modules across Windows, so a synchronized change would have to be made across multiple components. This is a breaking change at the binary level because the interfaces are no longer compatible. Breaking changes are procedurally difficult to coordinate: The affected code may not be visible to the shell team because they are sitting in a far-away leaf branch that has not yet RI’d to the trunk. It might be that expanding fStyle from a WORD to a DWORD has far-reaching consequences for some component.
So Microsoft can't really fix it without breaking Explorer."
Szóval igazad van user szempontból, de azért a 4 bit mögött kicsit bonyolultabb dolgok vannak az mondjuk nem tiszta, hogy ha már windows 11, akkor ezt a lépést azért megléphették volna -
félisten
Igen, és pont erre utaltam: anno agyatlanul megalkottak egy rendszert
- egy nevetségesen alacsony felhasználási értékkel,
- amit by design bebetonoztak.Valahogy nem számítottak arra, hogy a 15 talán nem lesz elég. Nem 15 program, hanem 15 lehetőség, amiből egyes programok (Dropbox és az összes felhőkliens és persze egyebek) helyből egy féltucatnyit einstandolnának, egymást kiszorítva.
MaCS
-
thiclyoon
aktív tag
Régen 4 volt a max, így már a 16 se nevetségesen alacsony
Amúgy persze viccet félretéve értem a problémát, amennyit írnak róla azok alapján valószínűleg a MS úgy gondolja hogy ez marginális probléma (legalábbis kevés embert érint, még ha nagyon zavaró is), úgyhogy nem áldoznak erre sok pénzt. Megoldhatónak megoldható lenne nyilván. Meg vannak az átrendezésre toolok, de a problémát egyik se tudja megszüntetni. (Ha nagyon zavar, javaslom a macet / linuxot, hátha bejön.)Amúgy szoftverfejlesztésben (meg sok területen) a végtelenségig lehet tökéletesíteni az alkotást, kérdés megéri-e. Ebben az esetben egy kis munka ráfért volna még, de ugye YAGNI meg tegnapra legyen kész nulla pénzből, aztán ez az eredménye. Amikor kitalálták a 4-es / 16-os limitet, valószínűleg tényleg mindenre is elég volt - nem számított rá senki hogy jönnek a felhőszolgáltatók és ennyi helyet elvesznek majd.
Belegondolva amúgy durva mi kódok működhetnek MS-nál, biztos van amihez 20-30 éve senki se nyúlt, és még fut. Lehet már a nyelv amiben megírták, már az is kihalt
[ Szerkesztve ]
-
-
vlevi
nagyúr
Még mindíg kísértenek az Y2K problémához hasonló szívások, vagyis, memória spórolásra fogva (vagy csak a jóvanazúgy) 1-1 byte-on próbálnak "optimalizálni"
Miközben a mai weboldalak százmegányi nagyságrendben zabálják fel a memóriát a több megabyte-os JS-ek (jquery, angular, bootsrap, ésatöbbi) futtatásához.
Múltkor az Exchange szopott be egy ilyet, int adattípusban tároltak valamilyen, dátumhoz kapcsolódó értéket, ami 2021-ig tökéletesen működött, mert a 2021123100 még belefért, de a 2022010100 az már integer overflow, vagy -125473547, lehet választani -
thiclyoon
aktív tag
"ami 2021-ig tökéletesen működött, mert a 2021123100 még belefért, de a 2022010100 az már integer overflow"
és mi lett erre a quick fix? nem 2022 kezdettel adták ki a verziót, hanem 2021 december 33-ai és hasonló nem létező dátumokkal mert ugye nem dátumként lesz validálva, és így nincs integer overflow. lehet azóta megjavították rendesen, de ez újra a példája a gyors és olcsó megoldásnak.
-
félisten
Talán inkább ikon overlay -- mindkettő fut.
Tipikus példája az, amikor mondjuk a Dropbox-folderben a fájl ikonján megjelenik egy pötty, ami jelzi, hogy a fájl szinkronizált-e, esetleg hibára futott a szinkronizálás vagy éppen folyamatban van. Gyakorlatilag az összes felhőszinkron-szolgáltató használja ezt, és mindegyik 4-8 állapotot jelezne ki, ami összességében messze meghaladja a szumma 15-ös kapacitást. A 15 úgy érvényesül, hogy a Registry név szerint rendezett első 15 bejegyzését jeleníti meg a Windows, az alkalmazások pedig küzdenek, hogy a többiek elé kerüljenek az ABC-sorrendben -- jellemzően úgy, hogy minél több szóközzel kezdődjenek a bejegyzéseik, így túrva ki a többit. Van már olyan, amelyik tíz szóközzel kezdődik.
Én meg minden frissítés után javítgatom vissza őket kézzel...
MaCS
-
félisten
válasz thiclyoon #10 üzenetére
Sajnos nem vagyok fejlesztő, de tanultam, és dilettáns szinten éppen 40 éve programozgatok. Azt meg már az elején a fejembe verték, hogy olyan nincs, hogy valami majd mindig elég lesz -- ne zárjam be a kódot a jelen korlátai közé. Ami mellesleg tisztán előre látás kérdése, nem jár áldozatokkal.
A MS korlátozása pedig már bőven abból az időszakból származik, amikor egyebek mellett a Y2K is megmutatta, hogy a jövő eljön. Számomra érthetetlen ez a korlátos szemlélet -- akárcsak ez a 100-as limit.
MaCS
-
MODERÁTOR
Remélem, ez a fórum és a lapcsalád be fog tölteni a 100-as és a feletti böngészőverziókkal!
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13T
-
-
aprokaroka87
nagyúr
Egyszerű a képlet, lehet változtatni kellene a verzíózási megoldásokon is :)
-
félisten
válasz aprokaroka87 #20 üzenetére
Én ezeket az automatikusan növekvő verziószámokat amúgy sem értem. Teljesen kiüresítették a verziószámozás lényegét. Szerintem a helyiérték-alapú számozás sokkal informatívabb.
MaCS
-
-
thiclyoon
aktív tag
Teljesen reálisnak tartom, hogy amikor tanultál ilyenről, akkor még az volt az alap, amit írsz, de ma már számunkra (azért valljuk be, többségben vannak a frissen kezdők a "vén rókákhoz" képest - utóbbiak nagy része egy idő után otthagyja a programozást) a fent is linkelt yagnit és hasonlókat (is) tanítják - amely egyébként az extrém programozás része (1995-2000-ben indult el, és tudtommal olyan 2005 környékén kezdett a mainstreambe leszivárogni). Szóval manapság már ilyen is van. Tenni nehéz ellene, úgyhogy inkább megszokjuk mindig az új szemléleteket, metodológiákat, ötleteket, irányokat. Ez van, aki még a program romba dőlésekor a cégnél lesz, majd ő megjavítja valahogy
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz thiclyoon #23 üzenetére
Értem én, értem, de nem egészen egyszerűen alapvető, józan paraszti eszet igénylő gondolkodás, hogy ha egy esemény bekövetkezhet, noch dazu várhatóan be fog következni (mert éppen a fejlesztői döntés alapján törvényszerűen eljön az ideje), akkor már előre gondolok rá???
Ne is mondd, tudom a választ... Találkoztam már nyolc biten tárolt házszámokkal, négy biten tárolt közterületfajtákkal (hatósági nyilvántartásban!!!) tizenhat biten (előjelesen!!!) tárolt fizetésekkel... A legpikánsabb viszont az a társkereső volt, ahol egy bájton oldották meg a következők kezelését: fiú/lány, keres-e fiút, keres-e lányt, életkor (2**5+18 alapon). Aztán senki sem értette, hogy (bár volt külön 45+ kategória) miért esnek ki a tagok az ötvenedik születésnapjukon...
MaCS
-
Geller72
veterán
A Chrome már .102-nél jár. .D.
-
agent11
tag
Nekem már az magas, hogy miért kellett anno mindenkinek bevezetnie ezeket az óriási léptékeket a verziószámozásnál! Miért nem volt jó pl. a 9.1.3 verzió, miért kellett erőltetni a 93.1 verziót?
GeForce 511.79, miért nem ugrálnak akkor már százasával?
-
félisten
Az volt a hivatalos magyarázat, hogy ezzel ösztönzik a fejlesztést -- mivel az ugrások nem a funkcionalitást jelezték, hanem fix intervallumonként kellett egy számot ugrani.
Én nem hittem el, hogy ilyen hülyeség bejöhet -- bevezették...
Így most a verziószám semmit nem mond el az adott kiadás tudásáról, nem teszi lehetővé a nyomkövetést.
MaCS
-
thiclyoon
aktív tag
De, pontosan úgy van ahogy írod, erre gondolni kell józan ész alapján. A fejlesztők nagy része viszont tapasztalatom alapján nem tart itt, hogy ilyenekkel foglalkozzon (mondjuk ha valakinek akkor MS-nek biztos lenne erre pénze). Működik? Működik. Ezt várta el a vevő (legyen az főnök / ügyfél stb.). Hogy másfél év múlva tönkremegy az egész? Ez van.
Ezek a példák nagyon jók, legalábbis arra hogy nevessen rajta egyet az ember
[ Szerkesztve ]
-
Necroman_Mk2
őstag
Ez egyfajta pénisz hossz méregetés, mert ugye az egyszeri, alapszintű IT ismeretekkel rendelkező user fejében az él, hogy: magasabb verziószám = nagyobb fejlettség. (A Google is hasonló pszichológiai okból hagyott fel a tizedes jegyű Android verziókkal.)
#17 MaCS_70 "640 kbyte-nak elé kell legyen mindenkinek" Bill Gates, 1981. (Persze nem hibáztatom, mert 40 évvel ezelőtt nagyon is sci-finek számított, hogy a filmekkel egy szintű, fotorealisztikus digitális világot jelenítenek meg a számítógépek a képernyőn.)
#17 MaCS_70 "Találkoztam már nyolc biten tárolt házszámokkal"
Ezt először nem értettem, hogy miért ne volna elég, mert nem tudom, van-e 255-nél nagyobb házsszámú utca Magyarországon. Aztán rájöttem, hogy a házszám nem csak számból állhat..."Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
-
thiclyoon
aktív tag
válasz Necroman_Mk2 #31 üzenetére
"nem tudom, van-e 255-nél nagyobb házsszámú utca Magyarországon"
Üllőin 800-asból is van pár, úgyhogy könnyen ki lehet futni betűk (és bármi más) nélkül is
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz Necroman_Mk2 #31 üzenetére
Bill Gates a friss kutatások szerint sosem nyilatkozott a 640 kB elégségességéről, ez inkább tűnik a MS ironikus minősítésének.
Amúgy maga Marvin sem tudná megszámolni, hányszor adtam én ki az optimize parancsot...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen program, ami...?
- Androidos tablet topic
- AliExpress tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Starfield
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest