Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  mi ez a marhaság?
  "szeptember 30-ig nem szankcionálja a 100 ezer forintos értékhatár eltörlése miatt keletkezett új adatszolgáltatási kötelezettséget betartani nem képes vállalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy a NAV szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még mielőtt az első számlát kiállítanák, regisztrálnak az Online Számla rendszerben."

  a nav nem szankcionálja a mulasztást, ha regisztrálsz és ezzel elkerülöd a mulasztást? mit szankcionáljon, ha nem mulasztottál?

  "Az államtitkár emlékeztetett, hogy július 1-től, a 100 ezer forintos áfa összegre vonatkozó értékhatár eltörlésével, már minden áfaalany, vagyis lényegében minden vállalkozó, még az áfában alanyi mentességet választók is, online számlázásra kötelezettek.": erre valószínűleg nem emlékeztetett az államtitkár, mivel ez nem igaz.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • azbest

  félisten

  válasz bambano #1 üzenetére

  Segítek.
  Attól, hogy elvégzed a regisztrációt, még nem fognak beteleportálni az adatok a kiállított számlákról. A regisztráció csak annak előfeltétele, hogy rögzíteni tudd az adatokat vagy a számlázóprogramod be tudja küldeni az adatokat.

  Még a nav oldalán is szépen le van írva, hogy minden számlát rögzíteni kell most már a nav rendszerében [link]

  Nem tudom mi okozta számodra a zavart. Lehet az, hogy a nav saját számlázó programot is kínál, de nem kötelező azzal számlázni, hanem lehet más programot használni, de annak a programnak is be kell küldenie a központba az adatokat.

  A papíron kiállított számlát is rögzíteni kell kézzel az online rendszerben.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  válasz azbest #2 üzenetére

  "Nem tudom mi okozta számodra a zavart.": az, hogy se a posztoló, se te nem tudtátok megfelelő szövegértéssel elolvasni a nav rendeletet.
  hogy te nem, az nem gond, amíg nem írsz cikket.
  "Még a nav oldalán is szépen le van írva, hogy minden számlát rögzíteni kell most már a nav rendszerében": nincs ilyen szabály, olyan szabály van jelenleg, ami azt mondja, hogy minden adóalanynak kiállított számlát rögzíteni kell.

  tehát az, ami a posztban van, hogy "vagyis lényegében minden vállalkozó, még az áfában alanyi mentességet választók is, online számlázásra kötelezettek." nem igaz. két baj van vele: egy, hogy a számla kiállításának feltétele, hogy legyen adószámod (most tekintsünk el az adószámos magánszemélytől), tehát a posztban leírt feltétel, hogy aki adóalanyként számláz, az nem igaz, mert a feltétel az, hogy aki adóalanyNAK számláz. Tehát ha magánszemélynek állítod ki a számlát, aki nem fogja könyvelésben elszámolni, és az áthárított áfa nem éri el a 100 rugót, akkor NEM KELL LEJELENTENI.

  "Attól, hogy elvégzed a regisztrációt, még nem fognak beteleportálni az adatok a kiállított számlákról": csakhogy a szövegben az van, hogy még az első számla kiállítása előtt regisztrál... Ha nem állít ki számlát, akkor nem tökmindegy?

  Egyébként abban igazad van, hogy a nav oldalán szépen le van írva minden. Ezért is bosszantó a tény, hogy a cikkbe nem sikerült helyesen átemelni az információt.

  ez is az a kategória, mint amikor a kedves kiemelt fórumtárs nem tud különbséget tenni a nyolc év (értsd: pontosan nyolc év) és a legalább nyolc év között.

  egyébként is jól láthatóan keveredik a számla adatszolgáltatás és az online számlázás.

  szerk: "már minden áfaalany, vagyis lényegében minden vállalkozó, még az áfában alanyi mentességet választók is, online számlázásra kötelezettek." ez sem igaz. a kötelezettség nem a számla kiállításának módszeréről szól, "online számlázás", hanem az adatok beküldéséről.

  [ Szerkesztve ]

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés