Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • julius666

  addikt

  válasz dezz #14 üzenetére

  Érdekes, én jópár nem-értelmiségit ismerek, akik kurvára utálják a kompakt fénycső fényét. És azt hiszem, én is ölnék, ha nem használhatnám tovább a halogénlámpáimat. De várjunk csak! Hiszen azok talán még a kompaktnál is hatékonyabbak! Talán mégsem áldozik le olyan hamar a wolfram-szálnak. (Vagy ezekben nem az van?)

  A sima halogénlámpákban valóban wolfram szál van, de ezeknek nem igazán jobb a hatékonyságuk a sima izzós lámpáknál. Javaslom tartsd közel a kezed egy spotlámpához, mekkora hőt sugároz ki.

  és lapa:
  Az energiatakarékos izzóktól való félelemnek főként 3 oka van:
  1. urban legend, amiről beszéltem, a "jajazthallottamafénycsőtőlmegvakulok" effektus. Az értelmiségi természetesen nem hiába volt idézőjelben.
  2. tecsó gazdaságos energiatakarékos izzó, amiről félig hiányzik a fénypor és a kisugárzott energia fele az UV tartományban van.
  3. a gyártók mindig felfelé kerekítik (ehem) a dobozon az értékeket, egy 8 wattos kompakt nem fog kiváltani egy 100-as izzót.

  Jóskának meg a kipróbálás utána lejön a tanulság, a kompakt izzó szar, gyenge, sötét. Nem hogy venne 2 normálisat.

  Mindamellett persze lehetnek olyanok akik érzékenyek a fényére (nekem pl a spotlámpáktól baromira ég a szemem, utálok is bevásárlóközpontokba járni emiatt), de így tippre nem lehetnek túl sokan.

  Nyilván a ledé a jövő, csak Jóskának nehéz lesz megmagyarázni, 10× annyit fizessen egy LED-ért hogy aztán párszáz forintot spóroljon rajta évente, és úgy 6 év múlva pozitívban jöjjön ki egy kompakthoz képest. És akkor még nem is beszéltünk arról, a LED világítási karakterisztikái erősen eltérnek a hagyományos lámpákétól, hiába lehet jókat is találni meg variálni, emberünk nem ért hozzá, nem az igényeinek megfelelőt vesz és ugyanúgy le fog jönni a "szar, gyenge, sötét" tanulság.
  Ha nem vonnák ki őket a forgalomból, akkor még évek múlva is hagyományos izzóval világítana a fél ország, mert ennyire futja szürkeállományból.

  (Apropó, várom az iszonyat olcsó de nagyon jó LED-es linkeket.)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés