Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
Én is így kezdtem. Aldi-s 1 kilós cucc (olyan papírzacskóban, mint a liszt). Aztán jött az élesztő, végül a kovász. Semmi különösebb indok nem volt (szerencsére ételallergia, -érzékenység sincs), csak szeretem csinálni. A szétfolyás ellen vagy kevesebb víz (ez a könnyebbik út), vagy tovább dagasztod, hajtod, húzod, és hagyod pihenni (legyen gluténháló a tésztában, és ezeket feszíted), de elismerem, ehhez gyakorlat kell, sokszor nekem sem megy. Ha már sütnéd, és látod, hogy nagyon terül, akkor meg bedobod egy formába, és kész, lesz, ami lesz.
UnA:
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ja, értem. Erre való a szakajtó. A második kelesztést szakajtóban szokták. Majd tervezek posztot olyan kenyérről is. De ha épp nem akarsz venni, akkor kezdetnek jó egy kosár is, vagy pl. egy tésztaszűrő, vagy bármilyen tál. A lényeg, hogy tegyél bele konyharuhát (ha van len, akkor az a legjobb), és lisztezd ki alaposan, illetve a tésztát is szórd meg liszttel, nehogy beleragadjon. (Ha mégis beleragad, akkor a le kell spriccelni vízzel a ruhát, úgy leválik.)
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Hmmm. A hűtős bulk (első kelesztés) érdekes módszer, olvastam róla sokat, de még nem próbáltam. Azért a metódus mellett érdekelnének az arányok is, mert csak úgy lehet igazán megérteni. Nálam többször van, hogy nem hűtőznek a tésztáim. Ez a jó ebben a műfajban, hogy ha rájön az ember a nyitjára, akkor elég tág határok között mozoghat, idő-hőmérséklet-íz-jelleg mentén.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Gratulálok, szépeket sütsz Te is! Nálam is leginkább a 70-75% hidratációjú tészták azok, amiket szeretünk. A királybúza nekem annyira nem jött be, meg a tönkölyt sem szeretem. A nagy átlag tésztáimban 20-30% teljes kiőrlésű búzaliszt van, és gyakran használok őrölt árpamalátát 5-10%-ban. Ez a kamutliszt most új nekem, nagyon jókat olvastam róla, és gondoltam teszek vele egy próbát. Nagy kedvencem egyébként a Wessex Mill lisztjei.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ez azért csak részben igaz. Nem véletlenül vannak a receptek. Te a módszert írtad le, de ha valaki pl. 50% kovászt rak a tésztához, akkor a Te módszereddel tuti túlkeleszti., ha meg 5%-ot, akkor meg alulkelt lesz. Persze lehet úgy is, hogy saccra beledobok mindent, csak akkor meg nem tudsz belőle tanulni.
Miért pakolsz ennyi mindent a kovászba?"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ne mondd már, hogy az alapanyagon és a hely adottságain múlik, hogy mennyi ideig hűtőzöd a tésztát! Ez leginkább az arányokon múlik: mennyi víz van benne, és mennyi kovász, illetve milyen arányban van benne teljes kiőrlésű liszt.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Jah, igen. "Túlbringázom". Így asszem nem tudunk értelmes beszélgetést folytatni, bár megpróbáltam. Érdekelne, hogy mennyi kovász hozzáadásával intézed az első kelesztést a hűtőben, de egyszer sem kaptam egyenes választ, csak annyit, hogy más az alapanyag, meg a helyszín, úgyhogy mindegy. Hát, jó, akkor mindegy.
raczger: élesztő ügyben osztom a véleményed. Sokan valami ördögtől való dologként tekintenek az élesztőre, pedig ha jól használják, hagynak időt, akkor azzal sincs baj, azzal is lehet finom, jó és szép kenyereket sütni.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, Kingston, SK Hynix, Kioxia - STEAM DECK
- Új GAMER félgép - GIGABYTE B760 GAMING X + Intel I5 12400F + Crucial PRO 2x24GB DDR5 5600MHz
- Gigabyte B450M DS3H + Ryzen 7 2700X alaplap+processzor (nem ad képet)
- Eladó gamer PC (Ryzen 5 7600X/16GB DDR5/512GB SSD/RTX 4070 Super)
- Eladó gamer PC (i5-6500/16GB DDR4/120GB SSD+320GB HDD/GTX 1050Ti)