Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • dchard

  veterán

  válasz dabadab #10 üzenetére

  "ismert a nyújtott szolgáltatás színvonala"

  Az hogy a user csinál egy speedtest-et, attól még nem ismered a szolgáltatási színvonalat. Ahhoz ismerned kéne a műszaki megvalósítást. Például 5G-nél (vagy 4/3/2G-nél) pontosan tudható, hogy ha a szolgáltató mondjuk 10MHz duplex spektrummal rendelkezik, akkor pontosan mennyi lesz legalább az elméleti maximum. Musk bácsinál bemondták, hogy egy hold kapacitása 20Gbit. Hogyan jött ki ez a szám? És mire vonatkozik? DL, UL, a kettő együtt? Egy spotbeam-ben mekkora ez az érték? Vagy az összes spotbeam-re értik a 20gigát? Egy CPE hány beam-et tud összefogni? Képes egyszerre több hold beam-jét is összefogni? Mekkora a csatorna sávszélesség? Milyen a moduláció? Meglehetősen lényeges és alapvető műszaki információk hiányoznak, amit minden más távközlési technológiánál ismerünk, a Starlink-nél viszont nem. Évek óta próbálok erről valami információhoz jutni, hiába.

  Már az LTE-nek volt egyébként olyan verziója, ami földi állomásokról sugároz repülőgépek irányába, az 5G-nél is maximum - a földi hálózatokhoz képest "extrém" - távolság problémát kell megoldani, de tekintve hogy az 5G alap prootkolban van 110km-es cellaméret és high speed (4-500km/h) mozgási sebesség támogatás, nem gondolnám hogy jelentősen bele kéne nyúlni az alap protokollba. De tételezzük fel hogy igen: akkor is ismert, szabványos megoldás lesz az eredmény, nem egy zárt rendszer amiről semmit nem tudunk.

  Nade rátréve az ennél is súlyosabb koncepcionális problémára: tételezzük fel, hogy lesz 2-3-4 egymással versengő, de nem kompatibilis műhold rendszer. A spektrum itt is véges, a CPE-k marha drágák, az aztán nagyon jó lesz a usereknek, hogy sem a hatákony spektrum gazdálkodás sem a méregdrága CPE-k újrafelhasználása nem lesz megoldható.

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz dabadab #24 üzenetére

  tessék, itt van a relativitás-elmélet:
  ha elindulsz a Földről a Plútóra, akkor 3400 kilométer nem sok.
  ha besatuzik előtted a paraszt kocsival a körúton, akkor az, hogy 20 centivel mögötte álltál meg, vagy 20 centivel beljebb toltad a hátfalát, ő meg a te hossznyúlványodat, az elég nagy különbség.

  értsd: ha 3400 kilométeren nem változik semmi érdemben, akkor nem sok. ha a változás olyan, hogy földfelszínről felrak a világűrbe, akkor sok.

  szerk: de egyik kedvenc könyvemben is volt egy példa, magyar viszonyokra átültetve: ha 800 méter magasan repülsz a tengerszint felett az Alföldön, az király. Ha 800 méteres tengerszint feletti magasságon akarsz átrepülni a Kékestetőn, annak csúnya csörömpölés a vége.

  [ Szerkesztve ]

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz dabadab #28 üzenetére

  rendben, nem erőltetem. az eredeti hsz igazságtartalma sem attól nem függ, hogy erőltetem-e, sem attól, hogy belém fojtod-e a szót.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák