Hirdetés

2018. december 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) janeszgol


janeszgol
(PH! kedvence)

15 GHz-en 800 MHz széles csatornán? Jól értem?
Az 5G, mint szabvány még mindig kidolgozás alatt van?

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#2) Tigerclaw


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Gondolom az Ericcsonnal tesztelnek, aztán a Huawei-től rendelnek
(persze ez csak rosszindulatú feltételezés :P )

Kíváncsi vagyok, hogy hány különböző frekvenciatartományból áll majd össze az 5G országonként. Ahogy olvastam talán 3 is lehet, egy alsó, egy középső és egy felső sáv.

Vajon ez is olyan lesz mint a 4G, hogy kezdetben csak a mobilnet fut majd rajta, és csak később teszik rá a VOIP-ot?

Mikor az 5G megvalósul, mellette továbbra is üzemeltetni kell a 2G, 2.5G, 3G, 4G hálózatokat, vagy valamelyik egyszer nyugdíjazva lesz?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#3) T_chris válasza Tigerclaw (#2) üzenetére


T_chris
(PH! addikt)

Amire szerződés van.
:)
Én még emlékszem amikor a bolygó első publikus MMS-ét küldte el ez a két cég egy Ericsson T68-al. :)
Szóval amúgy nem újkeletű ez a közös fejlesztgetés.

A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. by:csfeco

(#4) Keem1


Keem1
(PH! addikt)

Hamarosan jönnek a "majd 5 másodperc alatt elfogyasztom a havi keretem" posztok, úgyhogy én felkészültem.

Samsung Galaxy S7 edge | Nexus 7 (2013) | Dropbox reg: https://goo.gl/6rOnTn | OneDrive reg: https://goo.gl/7VH7RU ... Mindketten +500 MB-ot kapunk. Te is, én is.

(#5) azbest válasza Keem1 (#4) üzenetére


azbest
(PH! nagyúr)

36 másodperc nappal + 36 másodperc éjjel ;]

(#6) atike


atike
(PH! nagyúr)

Na mire ez megjelenik a lakosság felé is... :) De azért nem semmi, hogy mát itt tartunk.

(#7) TomMusic


TomMusic
(senior tag)

Én most rosszindulatú leszek. ;]
Az 5G teljesen új hálózati koncepciót jelent, amely egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikációt.
Hát azért a vezetékest semmi sem tudja űberelni. :D
Még a WiFi technológia sem tökéletes, pedig az azért már tényleg mindenhol ott van, régóta gyúrják.
De mindig van vele valami gebasz. Megszakad, akadozik... stb.
Ugyanez igaz az összes RF szolgáltatásra. Soha nem lesz a vezetékesnél jobb (jó, tudom, nem is az a legfőbb cél talán).
Szerintem az egyik legfőbb probléma a gazdasági hozzáállással van. Szóval sz*rnak a minőségre és a gyártók (pl. wifi router) úgy próbálják eladni az eszközöket, hogy csilli-villi. Persze ha meg minőséget árulnak, nem veszik meg, nem jön be lóvé, és nem tudnak gyártani (jó ez most nagyon leegyszerűsített, de na..).

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#8) quarros válasza TomMusic (#7) üzenetére


quarros
(tag)

"Szerintem az egyik legfőbb probléma a gazdasági hozzáállással van. Szóval sz*rnak a minőségre és a gyártók (pl. wifi router) úgy próbálják eladni az eszközöket, hogy csilli-villi. Persze ha meg minőséget árulnak, nem veszik meg, nem jön be lóvé, és nem tudnak gyártani (jó ez most nagyon leegyszerűsített, de na..)."

Ehmm... Izé ez így egy kicsit erős. Te gondolom még sosem találkoztál Ubiquiti vagy Mikrotik eszközökkel. Igaz hogy ezek sem a legolcsóbbak egy alsó kategóriás TP-Link-hez viszonyítva. De pl egy világelső Ruckus -hoz képest sehol sincsenek árban. Holott teljesítményben igen közel vannak hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#9) Dr.Momo válasza TomMusic (#7) üzenetére


Dr.Momo
(fanatikus tag)

Ne felejtsük el hogy a mobil bázisállomásoknak szükségük van felhordó hálózatra (backhaul) ami jellemzően vezetékes hálózat. (Persze vannak olyan állomások amik rádió kapcsolattal vannak összekötve mert nem érné meg vezetéket húzni).

Az 5G sebességhez nélkülözhetetlen lesz az üvegszál összeköttetés hogy ki lehessen aknázni azt a lehetőséget amit az 5G rádiós technológia nyújtani tud.

Szóval itt leginkább arról van szó hogy az 5G képes lesz olyan szintű elérést biztosítani rádiósan mint amit a vezetékes technológiák nyújtanak, azonban erre feltétlenül szükség lesz komoly vezetékes beruházásokra is...

(#10) TomMusic válasza quarros (#8) üzenetére


TomMusic
(senior tag)

Na, igen, így kicsit butaság, amit írtam. Szóval nyilván nem csak gagyi cuccok vannak.

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#11) Zolik


Zolik
(senior tag)

Először nem azt kellene megoldani, hogy teljes lefedettség legyen az országban? Vicc hogy pl az M6-os pályán vannak olyan szakaszok ahol vagy nincs egyáltalán mobilnet vagy betárcsázós modem sebességével "hasít". A másik meg a méreg drága adat díjcsomagok. Majd ha lesz elérhető áron korlátlan mobilnetcsomag visszatérhetünk rá addig csak e-pénisz méregetés az egész.

'' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

(#12) TomMusic válasza Zolik (#11) üzenetére


TomMusic
(senior tag)

Egyetértek. Bár attól, hogy sok helyen még nincs kiépítve az infrastruktúra (és várhatóan az elkövetkezendő 500 évben nem is lesz..), attól még ahol meg van (mármint infrastrukt.), ott fejlődhet. Nyilván sajnos ezt is gazdasági szemmel nézik a szolgáltatók, szóval nem éri meg egy párszáz ügyfélért áthúzni a madzagot két megyén (csak úgy írtam most valamit...).

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#13) Tigerclaw válasza Dr.Momo (#9) üzenetére


Tigerclaw
(PH! kedvence)

Ráadásul az 5G-nél nem lesz elég pár km-enként biztosítani az optikai hálózatot, hanem szinte 2-3-4 házanként, nagy épületekben meg beltéren is elég sokat. Mintha az szolgáltatók saját wifi hálózatot építenének ki...

Az egy jó kérdés, hogy ezt technikailag hogy fogják megvalósítani.

Jelenleg saját tornyokat használnak, vagy bérelnek magas épületekben helyet, ahol megoldják hogy legyen pár órás tartalék energia ha áramszünet következik be. Több tornyot nem építhetnek, családi házas környezetben nincsenek magas épületek sem és az áramszolgáltató oszlopaira sem egyszerű ráköltözni már...főleg ha kábeles a hálózatuk, szabadvezetékes helyett. Szóval jó eséllyel a családi házakra kell valahogy telepíteniük a sugárzókat és megoldani a back-up energia ellátást. Ehhez kell engedély a tulajtól, műszakilag meg kell oldani, hogy vagy "láthatatlan" legyen, aztán biztos lesznek olyanok, akik nem látnának szívesen a házban egy ilyen sugárzót, az energiaellátásról és a back-up akkukról nem is beszélve, vagy hogy milyen módon fizetnek ezért a tulajdonosnak.

A megfelelő beltéri lefedettség megint egy jó kérdés, mert már az 5GHz-es wifi is szánalmasan teljesít ha falak állják az útját. (könnyen lehet hogy az 5G is kompromisszumos megoldás lesz, hacsak nem akarnak szobánként, irodánként telepíteni AP-t)

A másik jó kérdés, hogy hány fizikai hálózat fog épülni? Az ideális az lenne, ha csak egy hálózat épülne, amit közösen fejlesztenének, használnának. Már a 4G-nél is közösködni kellett, itt meg végképp muszáj lesz, szerintem.

Az optikai mögöttes hálózat kérdése sem egyszerű, mert jelenleg annak sincs elég kapacitása a gerinc felé...már ahol van ilyen. Jelenleg több száz ügyfélre jut a GPON-os területeken 20 vagy 40Gbps uplink, és az eladott 1Gbps-es netnek sincs sok köze ehhez a sebességhez. Szóval generáció váltásra és hálózatbővítésre lesz szükség a GPON uplink oldalt tekintve. Az mondjuk egy kicsit talán segíthet, hogy ha bejön az 5G és nem árazzák túl, akkor tényleg kiválthatja a vezetékes netet. Árharc biztos lesz, mert sok mobilszolgáltatónak nincs vezetékes hálózata.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#14) Vigilante


Vigilante
(őstag)

Cirka 2,7 GB másodpercenként, az eléggé derekas! ;] A VR videójában még 1-10GBps-ről beszéltek. Durva, hogy ez a sebesség 22x gyorsabb az itthoni gigabites netem sebességénél. ;]

△ Asrock Fatal1ty X99M Killer/3.1 △ Intel Core i7 5820k ~ 4.0GHz - 1.125V +Be Quiet Dark Rock PRO 2 △ MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11GB (1911 ⁄ 12006 MHz) - 1.000V △ Crucial Ballistix Sport 4x4GB DDR4 ~ 2800MHz △ LG 34UC79G-B (34") △

(#15) azbest válasza Vigilante (#14) üzenetére


azbest
(PH! nagyúr)

viszont nem garantált... mármint nem úgy nem garantált, mint a vezetékes. hanem tényleg pillanatok alatt változhat sokat. Ettől persze még nagyon faja.

Péládul egy netes fejlesztési térképen láttam, hogy a szülőfalumban majd egyszer lesz 30MBps sebesség is az utcában. Hát, már 4Gvel sem igazán versenyképes, sem sebességben sem árban.

(#16) Vigilante válasza azbest (#15) üzenetére


Vigilante
(őstag)

Lehet emiatt várnak ki ezekkel a kábelezésekkel, mert lehet az 5G átír mindent. 2018-ig elvileg mindenütt minimum 30/5-ös netnek kell lennie. :K

△ Asrock Fatal1ty X99M Killer/3.1 △ Intel Core i7 5820k ~ 4.0GHz - 1.125V +Be Quiet Dark Rock PRO 2 △ MSI GTX 1080 Ti Gaming X 11GB (1911 ⁄ 12006 MHz) - 1.000V △ Crucial Ballistix Sport 4x4GB DDR4 ~ 2800MHz △ LG 34UC79G-B (34") △

(#17) djculture válasza Keem1 (#4) üzenetére


djculture
(PH! félisten)

Hála isten már van korlátlan mobilenetes csomag is..

Az október másodikai szavazás ugyanolyan sikeres volt mint a Svájciak elleni VB selejtező ahol a LŐTT GÓLOK 40 % -ÁT 100 %-BAN A MAGYAROK LŐTTÉK

(#18) atike válasza djculture (#17) üzenetére


atike
(PH! nagyúr)

Na igen... És pontosan ezért a céges backup netünk is mobilnet lett... :) És elmondanám, hogy teljesen használható.

(#19) flimo


flimo
(őstag)

Én annak örülnék, ha a trékom egy hosszabb vonatút több mint 20%-án tudna legalább EDGE-t adni, mert tök jó, hogy Budapesten csillió megabit van, ha nem használom másra wifi nélkül, mint a futár és messenger.

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#20) azbest válasza flimo (#19) üzenetére


azbest
(PH! nagyúr)

Lehet, hogy a telefonodban van a hiba és nem támogat minden itthoni lte sávot. Persze, az is lehet, hogy amelyik vonalon te jársz ott rosszabb a helyzet.

(#21) flimo válasza azbest (#20) üzenetére


flimo
(őstag)

Direkt olyan vettem, ami mindent támogat. Mellette külföldi kártya telenoron még vígan lát hálózatot az út további 50-60%-ában. Sajnos a net csomagjai mindkét másik szolgáltatónak rosszabbak, ezért váltani nem érné meg.

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

(#22) azbest válasza flimo (#21) üzenetére


azbest
(PH! nagyúr)

Pont ezért fura, mert a telenor és telekom elvileg közösen használja a 4G tornyaikat. Ahol egyik van, ott elvileg másik is.

egyébként telenornál hello data 6 ezer / hó -ért korlátlan mobilnetet ad, elsősorban telefonba, de meg lehet osztani. A telenor hipernet home adatcsomag pedig csak a nevében otthoni, szabadon hordozható. Igaz ez utóbbi nem korlátlan, de 6 ezerért 100GB -os (és van ingyen keret más szolgáltatáshoz is, pl éjszakai 100GB-hoz). Még második, adatmegosztó simkátya is kérhető hozzá havi 640 forintért. De van többféle flotta is, ahol 6-8-10 ezer forint körüli összegért korlátnal telenor alapú 4G forgalom van. Általában biztonságtechnikai cégeknek van ilyen flottája, ahol jellemző a kamerák képének folyamatos továbbítása.

[ Szerkesztve ]

(#23) flimo válasza azbest (#22) üzenetére


flimo
(őstag)

Ténél meg 4 ezerért kapok 4 gigát, de az a 4 giga nem havi, hanem amíg el nem fogy. Dominos. Volt, hogy egy hét alatt elment, legutóbbi negyedik hónapja húzza. Nem kell extra adattal szórakozni, csak veszek újat, ha elfogy. Amilyen árkülönbség van a feltöltőkártyás javára beszédnél és sms-nél is, nem éri meg előfizetéssel szívni.

Budapesten is látom amúgy, pincehelyiségben T már egyáltalán nincs, Telenor még van. De ott nem zavar, mert van wifi.

Először szomjan halunk, azután éhen halunk, végül mind meghalunk!

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.