Új hozzászólás Aktív témák

 • dchard

  veterán

  "Az aktív antenna (más néven 'massive MIMO')"

  Az aktív antenna nem egyenlő a massive MIMO-val, csupán annyit jelent, hogy legalább egy frekvencián az RRU integrálva van az antennába. A massive MIMO kifejezés akkor használható, ha több mint 8 antenna ágat használ a rendszer (16 vagy 64). Arról már nem is beszélve, hogy maga a kifejezés is erősen félrvezető, mert a 16 vagy 64 aktív elemet tartalmazó antenna rendszerek valójában nem a MIMO képességet növelik (az marad 2x2 vagy 4x4), hanem nyalábformálás segítésgével az RF energiát pontosabban juttatják el a telefonokhoz.

  Érdekes lenne tudni, milyen antennát használtak a demóhoz (16 vagy 64 eleműt).

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • zsolt501

  nagyúr

  Kíváncsi lennék, hogy 3,5GHz-n mennyire lehet hatékonyan mobil hálózatot létesíteni, mert az vetődött fel bennem, hogy már az alacsonyabb 2,6GHz is elég problémás tud lenni pl. hegyes dombos környezetben, illetve vasbeton épületek esetén, szóval el nem tudom képzelni hogy ezt miként fogják 3,5GHz-n megoldani.

  ''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

 • dchard

  veterán

  válasz zsolt501 #2 üzenetére

  A rövid válasz az, hogy sehogyan. 3.5GHz-en nem lesz összefüggő lefedettség, beltéren különösen nem.

  Azt el tudom képzelni, hogy a nyalábformálás által nyújtott nyereség jelent majd annyit, hogy a 3.5GHz-es hálózat azonos teljesítményen képes lesz a 2.6-os hálózathoz haosnló lefedettséget biztosítani, de csodát ne várjunk: 2GHz fölötti frekvencia alapvetően forgalmas helyek (hotspot) kapacitás bővítésére alkalmas, nem lefedettség építésére.

  Ahogyan éppen megtörténik a 2G és 3G frekvenciák refarmingja, előbb-utóbb ehhez hasonlóan meg fog történni a jelenleg LTE által használt frekvenciák 5G refarmingja is, de ez évtizedes távlatban értelmezhető (tekintve hogy még az előbbi is messze van a befejezéstől). Arról nem beszélve, hogy a példa kedvéért mondjuk a Vodafone jelenleg 10MHz sávszélességű 800MHz-es blokkját hiába állítanák át 5G-re, az maximum 30% körüli kapacitás növekedést jelentene.

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák