Új hozzászólás Aktív témák

 • Dany007

  veterán

  válasz BonFire #8 üzenetére

  "Viszont vannak, akik nem tudják a házukat elhagyni, viszont szükségét érzik társasági kapcsolatoknak, és az esetek nagy részében ezt csak a Facebookon keresztül tudják megvalósítani. "

  Oh, nem mondod. És a FB előtti időket hogy élték túl az ilyen emberek? :D
  Elmondom neked, még egy anyuka, aki újszülött gyermekével van otthon, még ő is képes kimozdulni, és társas életet élni úgy, hogy 3 óránként szopiztatni kell a gyereket meg pelenkát cserélni.

  De nem is erről van szó. Hanem ha az illető már mindenféle szart, személyes infot megoszt a neten szinte bárkivel, akkor ha esetleg azt valami módon felhasználják ellene, akkor tessék kussban ülni és hallgatni, mert tudta nagyon jól, hogy mit csinál.

  Egyébként a FB adatbiztonsági része egész jól skálázható, tapasztaltam. De ha így, mint a cikkben is, kormányszinten akarnak belenézni az emberek adataiba, akkor az ellen nagyon nincs mit tenni. Aztán lehet sipákolni a személyes adatok védelmével de egyrészt ha már megosztja a neten akkor már fölösleges, másrészt a nemzetbiztonsági érdekre való hivatkozás elég sokmindent felülírhat.

  "Tehát nem ördögtől való az. Ha te idegenkedsz tőle, nem kötelező benne résztvenni"

  Nem is veszek részt. Már jóideje sehol sem.
  Egy idő után én is azt vettem észre, hogy az ismerőseim (és tényleges ismerősök, nem csak számnövelő emberek) orbitális baromságokra használják a FB-ot. Volt köztük elvétve 1-2 tényleg érdekes post, hasznos info, de a többségi hülyeség fa***ság - mert nem tudom másként nevezni - mellett eltörpült az érdemi info.

  Persze ettől függetlenül fent vok kamuprofillal mindkét nagy ilyen oldalon. De csak azért, hogy kutathassak mások után ha szükséges :) Miért? Mert megtehetem - törvényes keretek között. Az már más kérdés, hogy én az infot nem használom fel senki ellen. De legyen szó akár egy ügyfélről, akár bármilyen más ismerősről valamelyik közösségi oldalon biztos találok róla jópár infot, csak kíváncsiságból is. És elvileg ez nem zavarhat senkit, hiszen mindenki önszántából osztotta meg az infókat.

  De egyébként már évtizedek vagy évszázadok óta létezik az a trükk, hogy bűnözők kifigyelik az áldozat szokásait, napirendjét, majd mondjuk mikor elmegy nyaralni szépen kirabolják a házat. Idén is lehet elég sok ilyenről hallani, főleg a Balaton parton. Ilyenkor az emberek próbálják elkerülni ennek a látszatát. Valakivel rendszeresen ürítik a postaládát, esetleg megöntöztetik a növényeket, van ahol időzítve még a világítást is be lehet kapcsolni, hogy úgy tűnjön van otthon valaki.

  Ezzel szemben az ilyen közösségi oldalakon az emberek önszántukból osztják meg a világgal épp aktuális mindenüket. És nem, nem csak a közvetlen valódi ismerősök vannak az ismerősök között. Legalábbis a legtöbb embernek nem!
  Gondolj csak bele, emberünk megy a postára és halálra unja magát a várakozásban. Telefonról unalmában postolja FB-on, hogy épp a postán rohad, várja a magánnyugdíjpénztári kifizetését és mennyire unalmas.
  És innentől kezdve ha akad az ismerősei között egy vállalkozó szellemű egyén, akkor ő akár célpont is lehet. Hiszen tudják, hogy hamarosan lesz nála egy rakás készpénz.
  Embert meg öltek már meg 10 ezer forintért, vagy 2 doboz cigiért is.
  Persze, ez nem törvényszerű, sőt, egyáltalán nem valószínű. De amikor sok embernek, főleg a fiatalabbaknak 3-4 vagy akár 5-600 ismerőse is van a FB-on köztük elképzelhető, hogy van egy olyan, aki hajlamos ilyen tettekre. Hiszen max 100-150 valós ismerőse lehet egy embernek, akit tényleg ismer és napi-heti kontaktban van (erről amúgy készült tanulmány is). Ergo a maradék 4-500 ismerősről nem tudhatja biztosan az ember, hogy mennyire megbízható.

  De ettől függetlenül tényleg nem ördögtől való. Csupán az emberek javarésze nem képes megfelelően kezelni a személyes adatait.
  És hidd el, előbb utóbb felnő egy olyan generáció, akiknek már az életük részét képezi a FB és ez az irdatlan információáramlás és ők képesek lesznek ezt kihasználni / felhasználni mások ellen.Csak idő kérdése.

Új hozzászólás Aktív témák