Új hozzászólás Aktív témák
-
oO7
őstag
-
nagyúr
válasz Set-Comment™ #153 üzenetére
Máshogy teszem fel neked a kérdést: szerinted az x86 és az x64 kernel megegyezik?
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
törölt tag
Ha felveszem a tárolókat, akkor tudom futtatni a mai rendszeren a tavalyi programokat?
Sőt, még ez sem kell. Adott egy program, a Skype. Ennek a Skype oldaláról letöltött tavalyi rendszeren futó verziója (4.1.akármi) minden probléma nélkül fut az idei verzión. Nem töltök le hozzá külön idei verzióra "optimalizált", fordított változatot. Sőt, ha ugyan ez a letöltött verzió Debianon vagy más Debian alapú rendszeren is, akkor meg totál bukott az elméleted, ugye? -
félisten
válasz #40553216 #158 üzenetére
> minden probléma nélkül fut az idei verzión
Ja, minden gond nelkul. [link]
Ha egy uj rendszeren regi tarolokat veszel fel, abbol vicces dolgok kovetkeznek. Alapvetoen a tarolokat hasznalo Linux-disztrok ugy vannak kitalalva, hogy a programok altalaban nem statikusan linkeltek (a Skype peldaul statikusan linkelt). Ennek megvannak az elonyei es a hatranyai is, de ha kimasolok egy binarist a 12.04-bol, es feldobom a 13.04-re, az vagy mukodni fog, vagy nem. Forditva (13.04 -> 12.04) meg jobb eselyed van arra, hogy bukik a muvelet. Ez a rendszer filozofiajabol kovetkezik, nem allitom, hogy jo vagy rossz, mindossze annyit, hogy a lentebb irt kriterium nem jo megfogalmazasa a 'platform'-nak.
A 'total bukott elmelet' meg hasonlo megfogalmazasokat a helyedben (es a te reputacioddal) inkabb hanyagolnam.
Ja, meg mielott valaki azzal jon, hogy az upgrade utan nem mukodo programokert a program fejlesztoje a hibas, annak ajanlom Linus multkori kedves iromanyat.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
törölt tag
Mindig azt mondtad, most is 100%-ban fut minden mindenen, majd jösz, hogy de csak a WinRT-reirtak, aztán hogy majd júniustól. Ez neked egyértelmü fogalmazás? Stílus: ha értetlenkedsz, muszáj nyersebben megfogalmazni, hogy mellébeszélsz, terelsz, esetleg ferdítesz, hazudsz. Amit lehet virágnyelven is tenni, meg lehet kimondani, ugyan azt jelentik.
-
bambano
titán
eleve a szakma ezt nem bájt-kódnak hívja. legalábbis a natív c++ fordítás eredményét biztosan nem.
a kernel pedig nem egy idealizált szolgáltatás, hanem egy jól megfogható kódsorozat és annak lefordított tárgykód verziója.a szakma a menedzselt nyelvek fordítói által, vm-beli futtatásra szánt kódot hívja bájt-kódnak. pl. jáva.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
oO7
őstag
válasz #06658560 #161 üzenetére
azt írtam, hogy Windows 8 és Windows RT között az átjárás - nyilvánvalóan a Windows Store appok számára - 100%-os, hiszen lényegében ugyanaz a rendszer csak ARM-re fordítva meg kicsit lekorlátozva...
ez a jelen... ezt is leírtam... a desktopos appokat ebben a világban már felesleges emlegetni mert az csak a múlt hagyatéka és nem tervezési alap a jövőre nézve...a WP8 és az Xbox One pedig a Blue-tól kezdve fognak ebbe a kompatibilitási körbe beletartozni... ez még mindig nem azt jelenti, hogy ténylegesen 1:1-ben UGYANAZT az alkalmazást futtathatod telefonon, tableten, PC-n, és Xbox-on, hiszen annak értelme sem lenne, ellenben az alkalmazás üzleti logikájával, ami viszont már tényleg hordozható lesz az egyes eszközök/rendszerek között... a megjelenítést is technikailag ugyanaz a technológia fogja végezni, szóval valójában még ott is lehet elég sok mindent megosztani az egyes eszközök között, de ahogy azt már írtam is, nem lenne értelme egy telefonos alkalmazást Xbox-on futtatni (csak hogy egy extrém esetet mondjak, hogy jól szemléltessem mi lenne ezzel a probléma)
mellesleg az egész abból indult ki, hogy van ez a csodálatos cikk, ami egy jövőre mutató jóslat, amire én írtam, hogy ha már jövő, akkor ugyan vegyük már figyelembe, hogy a bukásnak titulált Microsoft platform mégis milyen irányba fejlődik...
-
VIC20
őstag
,,a desktopos appokat ebben a világban már felesleges emlegetni mert az csak a múlt hagyatéka és nem tervezési alap a jövőre nézve..."
Nono! Nem akarok új vitatémát nyitni, de azért majd meglátjuk, hogy ez tényleg így lesz-e...
,,...a bukásnak titulált Microsoft platform mégis milyen irányba fejlődik..."
Jó, most ne nézzük azt a kérdést, hogy előre vagy vissza-...
De ha megnézzük: pl. a Symbian is sokáig kétségtelenül fejlődött, illetve fejlődgetett, aztán mégis mi lett belőle.A bukás jelen szövegkörnyezetben üzletileg értendő, nem technikailag.
[ Szerkesztve ]
-
oO7
őstag
technológiai értelemben véve, nem koncepcióját tekintve a dolognak... úgy is mondhatnám, hogy "a Win32-es appokat ebben a világban már felesleges emlegetni"... és mivel, hogy Win32 nincsen telefonon, Xbox-on és Windows RT-n, és nem lehet a Store-ba Win32-es API-kra épülő alkalmazásokat publikálni, így ez úgy gondolom, hogy nem kéne, hogy olyan nagy meglepetést jelentsen
-
julius666
addikt
- egy réteg, ami tisztán platformfüggetlen logika, ami az alkalmazás "motorját" jelenti
A BL layernek (legalábbis a forráskódnak, de .NET-hez hasonló bájtkódos esetekben a fordított állománynak is) definíció szerint illik hordozhatónak lennie. Az, hogy ezt te fícsörként emeled ki rólad állít ki szegénységi bizonyítványt.
- egy réteg, ami az OS API-kba hívogat bele (fájlkezelés, hálózatkezelés, stb)
A multiplatform keretrendszerek erre lettek kitalálva, hogy különböző platformok fölé egységes API-t húznak. Ilyenek évtizedek óta léteznek, ebben semmi újdonság.
jelen pillanatban a Windows 8 és a Windows RT 100%-ban kompatibilisek
Na én az ilyen kijelentésekkel vigyáznék nagyon... Főleg mert tudtommal ez nem is igaz, de lehet én tévedek.
- és az OS/Eszköz specifikus UI réteg (ahol kiemelném, hogy nem csak GUI-ról van szó)
UI-ra már volt a MS-nak egy egész használható multiplatform keretrendszere, WPF-nek hívták. Miután az túl combos volt a mobilokra tulajdonképpen kukázták (kicsit talán a csecsemőt is kiöntve a fürdővízzel együtt) és inkább faragtak valamit a Silverlightos világból. Az, hogy ezt nem voltak képesek megoldani egységesre az összes platformjukon, eléggé fail.
A képernyőmérettel dobálózás meg vicces, mert persze, nyilván más világ a telefon meg a plazmatv, de pont azért erőltetik - ha hihetünk a marketinganyagoknak - ezt az irtó fapados ModernUI-t, mert kurva jól skálázódik különböző képernyőméretekre meg beviteli eszközökre. Az égadta világon semmi nem indokolná, hogy a designereken kívül sokaknak foglalkoznia kéne egy szoftver esetében a kijelzőméretek problémájával, legalábbis az MS állítása szerint. Most vagy kezdetektől fogva hazudtak, vagy inkompetensek voltak a részletek kidolgozásánál és félkész szeméttel jöttek ki (amit - nahát - többen is hangoztatunk tavaly ősz óta).
Amúgy borzasztóan kevered a fogalmakat, illetve alap dolgokat próbálsz W8 fícsörként itt eladni nekünk, oké ha kezdő fejlesztő vagy és a WinRT/metrós világ az első dolog amivel szembetalálkoztál eddig (sok szerencsét a karrieredhez, de tényleg, a platform jelenlegi állását tekintve kelleni fog ), de az arcból lehet vissza kéne kicsit venni.
[ Szerkesztve ]
-
fordfairlane
veterán
válasz #06658560 #154 üzenetére
Jellemző, hogy a terminussal szórakoznak, mivel egyértelmű az MS hátránya ezen a területen. Ne az ilyen elborultakat akarj meggyőzni, hogy ebben a prognózisban lehet valami. Szerintem meglehetősen konzervatív jóslat az, amelyik azt mondja, hogy a PC-eladás évi 300 millió felett fixálódik az évtized második felére.
x gon' give it to ya
-
törölt tag
A linken olvasható cuccoknak mi köze is van az általad említett dologhoz? Hogy egyeseknél hibát dob? És? Másoknál meg nem.
De alapvetően: mi köze van ennek ahhoz, hogy ugyan az a program fut az állításod szerint más platformon?"Ha egy uj rendszeren regi tarolokat veszel fel, abbol vicces dolgok kovetkeznek"
KövetkezHETnek. De ez nem kötelező.Mi is az a reputáció? A sok sületlen MS-marketing és MLM szövegetek cáfolata? Az elméleted meg nem attól bukik, ha az én előéletem folttalan. Hanem mert önmagában baromság. És ha egyetlen egy létező példával bizonyítható a valótlansága, az bőven elég a totális bukáshoz. Így történt nálad is. Ahogy saját magad cáfolod ezzel: "az vagy mukodni fog, vagy nem." Tehát bőven elég, ha egyszer működik. Ezek után az off-kikacsintásod a témából teljesen felesleges hiteltelenítési kísérlet. Olyan, mint a tolvaj védekezése, aki a bankártól lopott.
-
bambano
titán
az, hogy upgrade-kor mi törik el, attól függ, hogyan linkelted a programot. ha lib.so-val linkelted, akkor eltörik. ha lib.főverzioszam.so-val, akkor jó eséllyel menni fog és ki tudja használni a lib köztes hibajavító frissítéseit is. ha meg konkrétan egy verzió bugjaira építkezel, akkor lib.főverzió.alverzió.so-ra kell linkelni és akkor nincs gond, csak fent kell tartani a rendszeren a libet.
-
oO7
őstag
válasz julius666 #168 üzenetére
"A BL layernek (legalábbis a forráskódnak, de .NET-hez hasonló bájtkódos esetekben a fordított állománynak is) definíció szerint illik hordozhatónak lennie. Az, hogy ezt te fícsörként emeled ki rólad állít ki szegénységi bizonyítványt."
halo halo!!! hol emeltem én ezt ki feature-ként???"A multiplatform keretrendszerek erre lettek kitalálva"
itt most a dolog vicces része az, hogy ezek a tényleges OS API-k és nem valami middleware réteg, ami elrejti azokat és a fölötte lévő réteg számára egy egységes felületet ad...
és még mindig nem újdonságként írtam vagy komoly feature-ként, hanem mint felsorolást mert az előttem szólóknak komoly hiányosságai vannak ezen a téren és gondoltam érdemes átismételni..."UI-ra már volt a MS-nak egy egész használható multiplatform keretrendszere, WPF-nek hívták"
Multiplatform? Fut Windows-on és... ennyi...
A Silverlight a WPF egy forkolása amivel már valóban egy crossplatform irányzatot próbáltak volna megcélozni egy lightweight megoldással, de ugye jött a HTML5 mánia és mennie kellett...
A WinRT-s XAML alapú technológia pedig azért született meg, hogy legyen egy jó teljesítményű natív GUI keretrendszer, amit a C++ alkalmazások is felhasználhatnak..."Az égadta világon semmi nem indokolná, hogy a designereken kívül sokaknak foglalkoznia kéne egy szoftver esetében a kijelzőméretek problémájával"
Másnak nem is kell vele foglalkoznia, nade amit ő megtervez Photoshopban, azt azért valakinek csak csak le kell implementálni, és nem, nem létezik olyan felület ami 4"-tól 40"-ig hatékonyan skálázódik -
dabadab
titán
"itt most a dolog vicces része az, hogy ezek a tényleges OS API-k és nem valami middleware réteg, ami elrejti azokat és a fölötte lévő réteg számára egy egységes felületet ad..."
Amennyire lattam, a WinRT egeszen pontosan egy middleware reteg (W8 eseten) a Win32-on.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
félisten
Tehat lenyegeben te a statikus linkeles mellett vagy (minor verziora dinamikusan linkelni lenyegeben ekvivalens a statikus linkelessel). Alapvetoen en is (bar nem keves user sir allandoan a WinSxS folder novekedese miatt, ami ugye pont azert novekszik, mert a te megoldasod terjedt el a Windowsos vilagban is), de Linux alatt ez kevesbe tipikus.
while (!sleep) sheep++;
-
bambano
titán
"minor verziora dinamikusan linkelni lenyegeben ekvivalens a statikus linkelessel": nem.
"Tehat lenyegeben te a statikus linkeles mellett vagy": lényegében ebben a szűk kérdéskörben semmi mellett nem vagyok, mert ez nálam nem napi probléma.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
dabadab
titán
A felesleges szemelyeskedest mellozzetek!
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
félisten
Ok, en arra gondolok, hogy ha a konkret verziora linkelsz, akkor lenyegeben azt valasztod, hogy pontosan azt a binarist fogod betolteni egeszen addig, amig te mashogy nem dontesz - emiatt irtam, hogy a statikus linkeleshez hasonlit. Persze a lib megoszthato mas programokkal, de gyakorlatban ezen megosztas valoszinusege eleg alacsony - ld. megintcsak a novekvo WinSxS foldert.
while (!sleep) sheep++;
-
Polllen
nagyúr
a desktopos appokat ebben a világban már felesleges emlegetni mert az csak a múlt hagyatéka és nem tervezési alap a jövőre nézve...
Még jó, hogy ez csak egy alternatív világ az igazi mellett, ahol a desktop appok igen is számítanak és komoly tervezési alap.
Megnézném akár csak egy SAP GUI hogy nézne ki metro design-nal... Produktivitás rulezZz.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
oO7
őstag
részben igazad van... de úgy érdemes rá tekinteni, mint a legalsó API réteg, amit az alkalmazások elérhetnek... és úgy amire az egész rendszer épül... ez egy kényelmes, modern interfész az OS képességeihez, nyilván ez mögött a kényelem mögött akad még egy kevés kód mire valóban a vashoz nyúlna
bal oldal WinRT, jobb oldal Win32[ Szerkesztve ]
-
oO7
őstag
nézd meg, hogy egy Office 2013 vagy egy Visual Studio 2012 hogy néz ki metro design-nal... ne keverd a metro dizánjnyelvet azokkal a kis bugyuta tartalomfogyasztó alkalmazásokkal amik jelenleg vannak Win8-on... semmi akadálya nincs annak, hogy egy komplex alkalmazást "metrósítsanak"
-
sh4d0w
félisten
"...a desktopos appokat ebben a világban már felesleges emlegetni mert az csak a múlt hagyatéka és nem tervezési alap a jövőre nézve..."
Mondanám, hogy van valami a véleményedben, ha ezelőtt 7-10 évvel mondod. Most csak nevetséges, mert a piac által adott sallerek megmutatták, hogy a Microsoft már nem tud trendeket és piacot diktálni - és ez a jelenlegi vezetés regnálása alatt nem is fog megtörténni. Aminek én örülök.
https://www.coreinfinity.tech
-
julius666
addikt
Multiplatform? Fut Windows-on és... ennyi...
A multiplatformot az eszközfüggetlenségre értettem (nem arról volt szó? ), de igazad van.
hanem mint felsorolást mert az előttem szólóknak komoly hiányosságai vannak ezen a téren és gondoltam érdemes átismételni...
A kinek milyen hiányosságai vannak kérdésbe szerintem ne menjünk bele.
halo halo!!! hol emeltem én ezt ki feature-ként???
Te jöttél azzal, eredetileg, hogy hűdejó ez a W8-WinRT-WP-XBox platform, mert mennyire egységes. Persze igazából nem is, de majdnem. Közben meg az architekturális felsorolásodból ami igazán hordozható az MS-es eszközök között, az hordozható máshol is. Kíváncsi vagyok ezek után mit alkotnak majd a 8.1-ben, mert az nagy vesszőparipád.
itt most a dolog vicces része az, hogy ezek a tényleges OS API-k és nem valami middleware réteg, ami elrejti azokat és a fölötte lévő réteg számára egy egységes felületet ad...
Erre már egyrészt válaszoltak, másrészt meg kérdéses, hogy ez hová szükséges. Így tippre elég kevés fingósappnál számíthat. A komolyabb cuccokat meg a MS is desktopra pozicionálja.
-
julius666
addikt
Sem az Office 2013, sem a VS 2012 nem igazán metrós. Nem is metrós alkalmazások, desktop mind a kettő. Persze elemeket a metro designjából emeltek bele, de csak minimálisan (betűtípusok, minimalizmus). Érintőkijelzővel használhatatlanok pl. mint a desktop alkalmazások többsége.
Egyébként a VS-nál ment is vastagon az anyázás, hogy a MS hogyan gondolta.
[ Szerkesztve ]
-
oO7
őstag
válasz julius666 #186 üzenetére
"A multiplatformot az eszközfüggetlenségre értettem (nem arról volt szó? )"
oké... a WPF elérhető PC-n és... ???... nem teljesen értem, hogy mit értessz eszközfüggetlenség alatt, vagy mitől eszközfüggetlenebb a WPF mint egy WinForms... esetleg a felbontásfüggetlenségre gondolsz, hogy vektoros az egész és a DPI-nek megfelelően tud skálázódni, de ennek semmi köze az eszközfüggetlenséghez... olyan nem létezik..."A kinek milyen hiányosságai vannak kérdésbe szerintem ne menjünk bele"
nem most kezdtem a fejlesztősdit, tényleg ne menjünk ebbe bele..."Közben meg az architekturális felsorolásodból ami igazán hordozható az MS-es eszközök között, az hordozható máshol is"
a felsorolás legalsó szintje igen... a második már nagyon nem... nem tudsz olyan üzleti logikát írni fájlkezeléssel, hálózatkezeléssel, szálkezeléssel és mindenféle jósággal megáldva, ami csak úgy hordozható mindenféle platformok között... az Apple-nél iOS és OSX között sincs ez meg ilyen szinten..."A komolyabb cuccokat meg a MS is desktopra pozicionálja"
kb minden új fejlesztés gőzerővel a a WinRT-re van pozícionálva, Office-t is portolják nagy erőkkel -
emelhu
aktív tag
válasz #06658560 #138 üzenetére
"Akkor miért nem kompatibilisek a programok úgy, ahogy állítottad, 100%-ig?"
Jobb kérdésem van.
A kóklerség mértékegysége, a célválasztás eltévesztése:Miért is nincs a .Net-nek egy olyan részhalmaza(!) ami 100%-ban forráskód kompatibilis minden MS tecnologiára?
WP,W8,SL,XBOX,W32 stb.Persze kitalált egy új API-t.
Nulláról(?!) indít, miközben évtizedek alatt felépített fejlesztői gárdáját eldobja? [nem vettem észre, hogy a fejlesztők törnék magukat, hogy átálljanak az új "megváltó" technologiára].Rétegezés!
Értem én, újy API-t akartak a win32 túllépésére.
No de miért is nincs egy réteg (logikusan, az eddigi befektetések figyelembe vételével) a .Net, ami teljesen kompatibilis módon átköti a két világot, végre elérhetővé válik az "egyszer megírod, mindenhol használod".
Persze lehet továbblépni, de érthetetlen apróságokban térnek el a platformok, szükségtelen korlátok és nem is látszik az igény az egységes kezelésre.
-
oO7
őstag
"Miért is nincs a .Net-nek egy olyan részhalmaza(!) ami 100%-ban forráskód kompatibilis minden MS tecnologiára?"
van... sőt, a portable class library az binárisan kompatibilis... egy darab dll, és mindenhol használhatod"No de miért is nincs egy réteg (logikusan, az eddigi befektetések figyelembe vételével) a .Net, ami teljesen kompatibilis módon átköti a két világot, végre elérhetővé válik az "egyszer megírod, mindenhol használod""
Azért van a WinRT és nem valami .NET-es wrapper a Win32 API-k fölé, hogy ne kelljen ilyen wrappert karbantartani és követni vele a natív API-k változását, bővülését... WinRT-nél van egy API réteg, amit használnak a natív C++ -os alkalmazások és a managed C# (.NET) alkalmazások is... nincs wrapper, nincs szívás..."Persze lehet továbblépni, de érthetetlen apróságokban térnek el a platformok, szükségtelen korlátok és nem is látszik az igény az egységes kezelésre"
érthetetlen apróságok abból erednek, hogy különböző célterületekre szánták ezeket a .ner "forkokat"...
a szükségtelen korlátok azok jellemzően nagyon is szükségesek az adott technológia által képviselt koncepciók és irányelvek teljesítéséhez...
nagyon is látszik az igény, és egészen pontosan arra haladunk, hogy egy egységes rendszeralap/API legyen a Windows-os platformokon... -
bambano
titán
""Miért is nincs a .Net-nek egy olyan részhalmaza(!) ami 100%-ban forráskód kompatibilis minden MS tecnologiára?": azért, mert egyszer valaki összeszámolta, hogy a vista előtti időkig hány különböző rendszer és api volt, amit a .net-nek támogatnia kellene.
35-nél állt meg.
-
emelhu
aktív tag
"35-nél állt meg."
OK, de akkor ki kell választani a "távlatos" technológiákat.
Amikben versenyezni akarunk, piaci részesedést akarunk növelni vagy megtartani (mert kell!) és ezeknek nekifekszünk.De az nem megoldás, hogy pl. a Win32 ablak, Metro+WP, Silverlight területre [ez csak 3!] nem tudnak egy olyan egységes .Net keret(al)rendszert és WPF minimumot összerakni, amiben valósan egységes a forrás.
Én egy Win32 WPF MVVM [egyszerű-pilot célú] kódot akartam Metro alatt kipróbálni: nincs sikerélményem!
Pl. a binding a metroban egy vicc!
Vagy pl. a praktikus Metros-s beépített animációknak nem látom a megfelelőjét WPF-ben.Ez nem gond, ha kijelentik, hogy ez még csak egy 0.x verzió és tervezve van az egységesítés: de nem tudok ilyen tervekről!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer PC v6 , R5 5500 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Eladó Lenovo Legion Slim 5 16IRH8 gamer laptop
- Samsung S22 256GB garanciális újszerű állapotban eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest