Új hozzászólás Aktív témák

 • 04ahgy

  nagyúr

  Megszoktuk már... Ami eddig kiemelkedő volt itt, Magyarországon, azt ellehetetlenítik. (Vasút, oktatás, hogy csak két példát mondjak.) Itt az újabb szép példa, amiről ez a cikk is tanúbizonyságot tesz.

  Ásványkincsünk alig, abból kéne valamit alkotni, ami legalább VAN. Volt iszonyatosan magas színvonalú oktatás: hová süllyedtünk... Egyest kap a gyerek, meg van hurcolva a tanár. Nincs az iskolának fegyelemre, figyelemre nevelő mivolta már, a diáknak is több joga van már, mint kötelessége. A tanárok megbecsülése nem csak a diákok körében nulla, hanem odaföntről is.

  Úttörők voltak tudósaink a vasút terén, és anno az ország is. Most meg szétlopkodják (privatizáció) és szétválasszák a meglévő, haldokló vasút maradékát is. Épp hatalmon levő párttól teljesen függetlenül.

  Úttörők voltak anno tudósaink minden más területen is. Ha ennyire lesüllyesztik az oktatás színvonalát, akkor annak is csak szép emléke marad.

  A cikk igen szép példája annak, hogy amit intermezzomban írtam, megtörténik az elektronikai iparral is. Nyersanyag nem kell hozzá, csak támogatás, fejlesztési lehetőség, és tudás. Szakember. Badarság pont ezt nem támogatni.

  A mezőgazdaságunk múltját és a jelen hozzá való viszonyát már nem szeretném részletezni.

  HGyu

  [ Szerkesztve ]

  7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

 • dabadab

  titán

  válasz 04ahgy #1 üzenetére

  Nekem erősen úgy tűnik, hogy a vasútnál nem a privatizált, hanem az állami kézben lévő részt lopkodják szét, a mezőgazdaság meg az egész fejlett világban mesterségesen életben tartott pénznyelő iparág.

  "Ami eddig kiemelkedő volt itt, Magyarországon, azt ellehetetlenítik."

  Régebben az elektronikai ipar egyáltalán nem volt kiemelkedő Mo-n, ma az, és abszolút semmi nem utal arra, hogy bárki is ellehetetlenítené, idéznék az állásfoglalásból:
  "A magyar elektronikai ipar a rendszerváltást követő évek óta a legdinamikusabban
  fejlődő, a nemzetközi munkamegosztásba legjobban beágyazódott szegmens,
  amely termelési volumenében is Európa egyik legnagyobbja.
  "

  Szóval nem arról van szó, hogy a túlélésért küzdene az ipar, hanem arról, hogy extra állami támogatást kérnek a további fejlődéshez.

  Egyébként nem nagyon derült ki, hogy kik is adják ezt a rettenetes nagy termelést, de van egy olyan érzésem, hogy elsősorban nem magyar cégek.

  DRM is theft

 • hunbi

  tag

  válasz dabadab #3 üzenetére

  "a mezőgazdaság meg az egész fejlett világban mesterségesen életben tartott pénznyelő iparág."

  Azért kell mesterségesen életben tartani, mert egyenlőtlenek a feltételek. Az itthoni termelőnek nem csak a végtermék minőségét kell biztosítania, mint a behozottnak, hanem a termelés során az összes lépést szabályosan kell végrehajtani, és ezekkel elszámolni. Az előírások (főleg a rossz előírások) követése mindíg többletköltségekkel jár. De ezen szabályok követését ugye nem követeljük meg a külföldi beszállítótól, hanem örülünk az ócó terméknek. Az ennek kompenzálására adott támogatással elkészült jó magyar terméket aztán jellemzően kiviszik tőlünk nyugatabbra, és helyette behozzák az olcsó terméket. :W

 • 04ahgy

  nagyúr

  válasz dabadab #3 üzenetére

  A vasutat a privatizáció során lopkodják szét. Megfelelő embernek kell a privatizálást végrehajtani, kellően alacsony áron. Aztán szépen csődbe vihető a kiprivatizált alág.

  Szép példa a pályafenntartás, a MÁVGÉP, az Északi és a Szolnoki Járműjavító, Dunakeszi, Istvántelek. A felsővezeték építés, -fenntartás. Tudnám még sorolni. De nem ez a témája ennek a topiknak.

  Mint ahogy magad is idézted tőlem: "Ami eddig kiemelkedő volt itt, Magyarországon, azt ellehetetlenítik." Egyrészt, maga a cikk érezteti ezt. Másrészt: Tungsram, Magyar Adócsőgyár, MEV, Orion, BEAG, Remix, Videoton, MM, egyiket sem mondanám kis múltúnak. Erősáram terén pedig a GANZ. Igen, a rendszerváltás után más irányvonalat vett az elektronikai ipar, és meg is lódult fejlődésében. De a cikk épp arról szól, hogy nem akarják támogatni. Tehát úgy érzem, mind a cikk, mind a történelem alátámasztja, hogy kiemelkedő volt. Azt nem írtam, ez mikorra esett. Ráadásul a mondat: "Ami eddig kiemelkedő volt itt, Magyarországon, azt ellehetetlenítik." egy összetett mondat. Nem muszáj egyidőben, vagy közvetlen egymásutánban történnie, a második tagmondat a jövőre is vonatkozhat. Ez esetben szerintem ez a szituáció. A közelmúltban kiemelkedő volt, amit még a jövőben bőven ellehetetleníthetnek, ha nem sikerül a lépést tartania.

  A mezőgazdaság meg akár mesterségesen van életben tartva, akár nem, kell. Az embereknek enni kell. Azt meg meg kell termelni. Ha már egyszer földrajzi elhelyezkedésünk alapján megadathatik, hogy azt a mesterséges életben tartást a többieknél kevesebb ráfizetéssel tudnánk biztosítani, akkor a relatív előny már adott. Fontos nem elfeledni azt, hogy veszteséges és veszteséges között is hatalmas előny van a kevésbé veszteséges javára. Nekünk, földrajzi adottságaink lévén, okos szabályozással (jelenleg ugyebár nem okos, ahogy próbálta sugallani az előttem hozzászóló kolléga is) előnyünk lenne a kisebb hátrányból.

  HGyu

  [ Szerkesztve ]

  7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

 • Jack O'Neill

  tag

  válasz 04ahgy #5 üzenetére

  +1 Jól beszélsz..
  Egy apró kérdés...Kíváló magyar élelmiszer? Mutasson már nekem valaki olyat, mert a csapból is ez folyik, de én utoljára lassan 15-20 éve láttam, ettem kíváló magyar termékeket, és akkoriban még nem kellett ráaggatni ezen jelzőket, mert az volt. Haraptál és érezted :B . Sztem most egy dolog jelemzi az élelmiszer iparunkat. Drága és pocsék. Ma a kolbász egyenlő a mócsinggal, a szalámikat meg nem is részletezem. Magánvélemény.

  JAJJMÁÁÁÁ

Új hozzászólás Aktív témák