Hozzászólok Aktív témák

 • borg25

  aktív tag

  A külpolitikában is az érvényesül ami a választópolgároknak jó. A választópolgárok (szavak szintjén) szeretnének kiállást az erkölcsi értékek mellett, de ragaszkodnak hozzá, hogy az olcsó olaj/kávé stb meglegyen. Ez determinálja a külpolitikát.
  Te is két dologhoz ragaszkodsz: Az állam téged ne zaklasson és védjen meg. Ennek egyenes következménye, hogy simán belenyugszol, hogy mindenki mást aki nem állampolgár azt az állam megfigyel. Sőt zokon vennéd, ha lenne egy külföldi által elkövetett terrortámadás, s azért nem sikerült volna elhárítani, mert a külföldinek is vannak jogai, és az ő telefonját se lehet csak úgy megfigyelni.

  Ez is egy nagy különbség Kína és USA közt: Kína mindenkit megfigyel, mert potenciálisan mindenki lehet a rendszer ellensége, s nem érdekli, hogy ez a megfigyelés kinek tetszik, az USA-ban a demokrácia miatt legalább a saját állampolgáraival nem tudja megtenni.
  USA és a többi nyugati állam közt max az a különbség, hogy kinek mennyi pénze és eszköze van erre. Szóval ne legyenek illúzióid, ezt USA nem azért teszi, mert korrupt kapitalista ország szemét vezetőkkel, hanem mert a szabályok egymásra hatása ezt hozza. Kína se azért cselekszik így, mert Hszi Csin-ping az elnök, hanem azért mert az ő rendszerükben ez a legoptimálisabb választás. Hszi Csin-pingnek max annyi köze van hozzá, hogy megvan a magához való esze, s rájött a legoptimálisabbra, de ezen kívül ő is csak azt teszi amit tenni tud, hogy életben maradjon.
  Megint csak oda jutunk, hogy inkább az USA rendszerét választom, azért, mert az azt működtető erők/törvényszerűségek egy olyan rendszert hoznak létre ami számomra szimpatikusabb.

Hozzászólok Aktív témák