Új hozzászólás Aktív témák

  • NagyVuk

    újonc

    Üdv Kicsirics77 !

    Lásd csatolt kép: ha van egy kis buta teleszkópos antennám (az RTL-SDR-hez jött), ami éppen ott ahol van és ahogy bejátszottam a méretét, éppen olyan értékeket ad a 445mhz-nél (446) egy NanoVNA-n (SWR 1.31, 65.9 ohm), mint a képen, akkor én azt merhetem-e egy 888S-be belenyomni és PMR-enn beszélni bele?

    Továbbá, most itt a bennmaradás idején kedvem szottyan elkezdeni csatlakozni a lokális PMR beszélgetésekbe kicsit. Viszont, belehallgattam egy párszor a levegőbe, és itthonról meg vannak olyan tagok, akiket alig hallok (sokszor csak a beszélgetések felét). A konyhaablakban pózolás segít a legtöbbet (onnan a legjobb a vétel), de lehetne ezt egyel jobban is csinálni ennél.
    Arra gondoltam, hogyha már van egy ilyen VNA-m, egy fadarabom, csavarom, meg fölösleges mérőszallagom, akkor csinálhatnék egy 3-elemes kis barkács-yagit az interneten található kalkulátorok segítségével. Akkor lenne egy olyan antennám, ami, ha már az ablakban a legjobb a vétel, akkor csak az egyik irányba adna-venne és azt jobban.

    Az lenne e kapcsán a kérdésem, hogy ha belefognék egy ilyen tákolmány tákolásába, akkor kérhetek-e segítséget, hogy a végén ne-halálos értékeket mutasson vele a VNA és rágja meg a rádiót?
    Egy NA771 rudihoz képest egy ilyen 3-yagi mennyivel hangosabb (2.15 vs ~7 db)? Mekkora nagy bunkóság lenne PMR-en ilyennel kitolni az ablakon városba? Bele akarjak-e ilyenbe kezdeni egyáltalán ebbe?
    (mondjuk ha már csak a vételem sokkal jobb lenne, az is élném, mint rádiós barkácsolást, és tovább hajtana egy amatőr vizsga felé, esetleg a tanulásban is, hogy a méricskélés-barkácsolás közben megértek közben egy csomó mindent az antennákról meg az ellenállásokról)

    Köszi!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák