- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem menekül a Facebook-függőségi per elől a Meta
- Proxmox VE
- Milyen switch-et vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Synology NAS
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Windows 11
- Facebook és Messenger
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lewzke
őstag
Sziasztok!
Már egy napja szenvedek egy Shuttle KS10 NAS beállításával. Sikerült konfigurálni, böngészőn keresztül elérhető az admin oldala 192.168.x.x , működik minden funkciója, (weben keresztül elérhetők a mappák) de nem tudom elérni a belső hálózaton keresztül (Win7).
WORKGROUP csoport van a PC-n és a NAS-en is beállítva, DHCP-vel és fix ip-vel is próbáltam. A hálózatra Work networkként vagyok csatlakozva, a beállításokban pedig bevan kapcsolva a megosztás, mappaelérés.
\\192.168.x.x nem működik, próbáltam 2 routerrel is. Nem jelenik meg a workgroup csoportban a NAS. Nem használok más eszközt a hálózaton, úgyhogy nem tudom hol lehet a probléma.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Sziasztok, remélem jó topikban kopogtatok.
Röviden annyi a problémám, hogy egy hálózati tárolót (NAS) használok a média tárolására amelyet hozzáadtam a Win10-ben mint Network Drive, tehát egy meghajtó betűt rendel hozzá. Bepipáltam, hogy connect at login, de ha egy alkalmazás szeretné elérni a meghajtót, akkor nem működik. Csak ha az explorerben vagy a total commanderben ráklikkelek a meghajtóra, azelőtt egy piros X van a lemez ikonján. Gondolom nem csatlakozik automatikusan hozzá, így minden indításnál ezt meg kell tennem ha azt szeretném, hogy elérje a Foobar vagy a Plex szerver. Van erre valami megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Sziasztok, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy sima otthoni DIGI routerben a DDOS védelem kikapcsolva vagy bekapcsolva maradjon? Van eset amikor ez olyan csomagot blokkol amit nem kellene? Egyáltalán egy mezei user ilyen támadásra esélyes?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz carex6 #69789 üzenetére
A router2 (AP) maradhat statikus IP-n a router 1 DHCP tartományán kívül, ha 192.168.1.1 a fő router, akkor mehet nyugodtan 192.168.1.2 statikusnak AP-hoz. DHCP természetesen nem kell az AP-nak.
A WLAN beállítások és jelszó legyen ugyanolyan az AP-n mint a fő routeren, ha nincs kedved kézzel váltogatni az átállást.Az én működő beállításom:
192.168.1.1 DIGI ONT routere, DHCP 192.168.1.3-tól 254-ig üzemel192.168.1.2 (statikus) TPLINK AP módban, DHCP kikapcsolva, Default Gateway: a DIGI IP címe, a subnet mask-ot ne módosítsd az 255.255.255.0 a legtöbb eszközben alapból, a LAN kábel mehet a WAN portban, mert így szinkronizálja jól az AP a saját idejét a netről és így látszik az AP oldalról, hogy van internet hozzáférés, de elvileg a LAN portokkal is megy, csak ebben a módban nem érdemes azzal
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz carex6 #69793 üzenetére
Jól érted. A dolog azért nem olyan egyszerű a Wifivel sem.
0. Ugyanazon SSID-vel úgy tűnik egy telefonról mintha egy Wifid lenne de a háttérben csak kettő lesz külön csatornán (Wifianalyzer app Androidon erre való)
Fontos hogy a titkositási beállítás (pl. WPA2-AES) megegyezzen a két routerben az SSID és a jelszó is természetesen ugyanaz.
1. Ha a szolgáltató router csak N-es, és az AP-ban van 5GHz is, akkor célszerű az N résznek ugyanazt az SSID-t adni az AP-ban de az 5GHz-nek jobb ha külön SSID van. Pl. DIGI-Jozsi (ez a háttérben 2 router által kiszolgált lesz) és DIGI-Jozsi5G (ez csak az AP hatótávján megy és persze gyorsabb is) Van aki ugyanazt adja az 5Ghznek is de váltogathat az eszköz és nem olyan stabil a kapcsolat. Telefon, laptop függő.
2. Ha nem akarsz a csatornakiosztással bíbelődni az autochannel maradhat (főleg ha sok a szomszéd Wifi)Az előttem szóló mesh gondolata jó ötlet, az plug and play dolog. Nekem régi a DIGI router, ilyent nem tud. A két AP egyetlen hátránya, hogy ha mozogsz a kettő között megszakadhat az internet a váltáskor, a mesh-el teljesen folyamatos minden. A mesh minden szempontból modernebb és jobb, ha tud ilyent a router1-ed. Drágább de megéri.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz carex6 #69797 üzenetére
Ez lehet "normális" is, hiszen a mobil bank app érdeke a biztonság, lehet nem tetszik neki a két AP váltás. Zárd be a háttérben és nyisd meg újra. Ha minden más jól megy, akkor nincs gond. A meshel ilyened nem lenne az biztos. Szóval érdemes utánanézned a folyamatos mobilitás miatt a házban. A két AP között sosem zökkenőmentes a váltás, ezért találták ki a mesht.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Alex91 #69796 üzenetére
Hát ez az értelme, hogy a vendég egy wifi kódot kap és a sok cuccot könnyebb konfigurálni magadnak is. A barangolás nem mindenkinek annyira probléma, nagy lakásban főleg falun nem úgy megy, hogy telefonozok és közben átmászok a sok ajtón ki-be, de legalább a 2 AP lefedi a lakást hosszában, egy esélytelen.
-
Lewzke
őstag
válasz MaCS_70 #69804 üzenetére
Az érvelésetek jogos, nem minden AP páros működik ezzel problémamentesen. Ha jól működnek együtt ugyanúgy konfigurálva azonos SSID-ra, akkor maximum az történik, hogy a roaming váltáskor pár csomag kiesik. Az, hogy az alkalmazások ezt hogyan tolerálják más tészta, de két külön AP nem arról szól, hogy roamingolj fel alá, hanem arról, hogy legyen nagy lefedettség. A seamless roaming mesh ezért lett megalkotva és én is át fogok váltani erre ha tehetem. De pl. falun anyáméknak jó szolgálatot tesz, hogy legyen mindenhol Wifi a régi DIGI Fiberhome ONT és egy TPLink WR844 szépen eldöcög párban ugyanazzal az SSID-val. Soha nem panaszkodtak nekem, hogy gondjuk lenne. Átmegy, vált. De ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy nem telefonoznak átjárás közben.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Alex91 #69808 üzenetére
De, de mivel azonoson jól megy, hülye vagyok két azonosítot adni, hogy váltogassan az, aki nem ért hozzá. Nincs semmi ördöngős az azonos SSID-ban, csak tudni kell a korlátait és hol van szerepe, ha jól megy egyben maradhat. A roamingot az eszköz végzi, átmászik a jobb hálózatra. Van telefon, hogy automatikusan vált a jobb minőségű mentett Wifi-re, ugyanaz történik végeredményben. A meshel megoldották, hogy a roaming kiesés nélkül történjen meg. Két külön AP-ban ez nem volt még megoldva, nincs hiba, csak elavult és nem kell elvárni a szakadásmentes roamingot. Ott nem előnyös talán, ha közel van a két AP.
A kollegának más gondja van, mert megszakad a kapcsolat teljesen. Debug céljából jobb ha előlröl kezdi és neki itt most tényleg nem segít az azonos SSID, csak elkeni a problémákat. Mesh jöhet, de csak most kezd elterjedni az otthoni hálózatokban. És én is mondom, jobban jár ha arra áll át.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Vasti74 #69811 üzenetére
Itt nem a két AP szinkronjára gondolok, mert az nincs, hanem, hogy lehetőleg hasonló legyen, mert sok protokol és power saving beállitás összevisszaság a roamingot végző eszközt hazavágja s úgy járunk, hogy tényleg nem lesz kapcsolat. A roaming alatt értem, hogy a kliens leszáll egyikről, felszáll másikra. De így hármas ismeretlen van és ezért sok probléma lehet vele, de az nem igaz, hogy mindig bajos lenne. A váltáskor mindig lesz megszakadás és ez ennyit tud. Elavult, és ez tény.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Vasti74 #69814 üzenetére
Pontosan, egy tradeoff az azonos SSID, kényelmesebb, de a buta kliens végzi az átállast. Van olyan eszköz amiben a Wifi roaming állítható, de ezek legtöbbje notebook. Nem csak anyáméknál, több helyen is használtam azonos SSID-t távolabbi AP-knak gond nélkül, egyedül az 5GHz-nek adok más nevet (persze azt ne is várják el hogy a Wifi hívás a ház elejétől a végéig szakadásmentes legyen ha átmegy rajta, mert azt csak a mesh tudja levezényelni)
-
Lewzke
őstag
válasz carex6 #69810 üzenetére
Szerintem kezd előlről az egészet. A szolgáltatói eszköz egyáltalán jól megy önmagában routerként? Válassz le róla mindent és kábelen nézd meg, hogy megy e hiba nélkül. A TPLINK firmwaret én frissíteném a magyar TPLINK oldalon megtalálod, csak ügyelj, hogy a hardververzió is egyezzen pl. V3.1. Csak utána kezdeném megint az AP módot állítgatni, de panelban pl. sokunk azt javasolná, hogy bridge módba menjen a szolgáltatói és a TPLink legyen a fő router egyetlen wifiként, nagyobb lakásban érdemes csak 2 AP-t használni, ahol abszolút nem tud lefedni egyetlen Wifi AP.
A mesh működéshez a szolgáltató eszköz is kompatibilis kell legyen, nem elég, hogy a TPLINK tud ilyent.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Ha mindenképp kell a médiaszerver akkor jó a fujitsu + CUDY AP módban és az le is fedi azt nálad.
Anyádnál már trükösebb lesz azt jól lefedni. Xiaomi fő routernek jó lesz de a TPLink kábel nélkül sokat nem tehet. Ha semmikép nem megoldható a hálókábel, akkor a powerline adapter (230V-on kommunikál) elmehet szépen vele, de függ a ház villamos hálózatának minőségétől. Jelismétlő módban nekem soha nem volt használható eredményem, ezért áttértem kábeles AP-ra. (Van powerline adapter integrált Wifi AP-val is.)[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
A fő modem/routerben kell a LAN menüben a "DHCP Static Leases" listához adni a NAS MAC címét illetve IP címét amit szeretnél, hogy statikus maradjon. A NAS-ban maradhat minden változatlan. Utána ujraindítod az eszközöket és kész is. Az Amazonos sticket nem ismerem, de használok több Chromecastot ugyanazon hálózaton. Elvileg nincs akadálya, hiszen egy lakásban több TV is van.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Balázs Z. #69915 üzenetére
Az csillapító ellenállás, akkor használják, ha a beérkező jel túl nagy a modemhez vagy a TV-hez. Megmondani mikor kell és mikor nem, műszerek nélkül nehezebb. De ha leveszed és rosszabb vagy nincs kapcsolat-TV jel, akkor valószínű kell. (nézd meg vele és nélküle) A hibaarány is egy útmutató ehhez. Digitális TV-ben van bithiba mutató pl. Egyértelműen az a cél, hogy a TV vétele 100% legyen és 0% bithiba.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Vasti74 #69995 üzenetére
Arra viszont nincs garancia, hogy milyen sebességet ér el a powerline, ugyanis sok régebbi lakásban tákolmány a 230V hálózata. Nekem volt 100mbites TPLink powerlineom, de kb felét tudta a lakásban hozni a gyakorlatban. Minél távolabbi konnektorba raktam annál lassabb lett. Az viszont jó benne, hogy nincs annyi csomagvesztés, mint a Wifin, vagyis elméletben stabilabb. De aki nem akar ilyen lutrit csak behúz egy LAN kábelt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest