Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Kurt Hectic #18779 üzenetére

    Amivel egészen addig nincs is baj, amíg
    1. Nem az lesz az uralkodó irányzat.
    2. Nem akarják tűzzel-vassal irtani a komplex megoldásokat.
    3. Nem akarják a komplex-megoldásokat kedvelőket rákényszeríteni az "egyszerű" alternatívákra, mi több
    4. Nem akarják teljesen hülyének nézve meggyőzni őt arról, hogy mindeddig tévhitben élt és valójában semmi szüksége a komplexre, mikor az egyszerű minden igényét kielégíti (csak még ő nem tudja).
    5. Végezetül, ha rávilágít, hogy nem úgy van az és már elfogytak az érvek, akkor nem jönnek a "neked a szar sem elég görbe" típusú hasonlatokkal.

    Amíg én nem akarom rákényszeríteni a nagymamát meg Mancikát arra, hogy INI fájlokat szerkesszen meg különböző komplex dolgokat buheráljon, addig ők (és leginkább az őket képviselő oldal) is hagyjon engem békén és ne kényszerítsen rá semmire, illetőleg ne lehetetlenítsen el, alternatíva nélküli, hiánypótló szolgáltatások kilövésével.

    Az ipari forradalom óta egészen az ezredfordulóig fejlődött a technológia. Senki nem volt semmire rákényszerítve, annak ellenére sem, hogy nyitott az átlagember felé is a piac. Aki nagyon ellenállt, megtehette, akár a mai napig használhat tárcsás vezetékes telefont, fekete-fehér CRT tévéket, vagy éppen írógépet vagy Comodore64-et.

    Azóta a kezdeti egyszerűsítés átcsapott egyfajta masszív lebutítási hadjáratba szoftver és hardverfronton is, ami még önmagában nem lett volna baj, de a sok hülye (mert tényleg nem lehet jobb szóval illetni őket) úgy rákattant ezekre a színes-szagos marketingköntösbe bújtatott dolgokra, hogy ez lett az uralkodó irányzat.

    Azóta pedig tűzzel-vassal irtják a komplex megoldásokat, az ezek felhasználói terhessé vált dinoszauruszoknak számítanak a piac számára és akár teljesen hülyének is próbálják őket nézni azért, mert igényesebbek az átlagnál.

    Persze lehetne normálisan is tervezni dolgokat, de hát minek erőlködjön bárki is, hogy megkaparinthassa a piac pár százalékát, amikor birtokolhatja a 90+%-át is minden erőfeszítés nélkül?

    Persze régen is voltak faszságok, mikor például egy rosszabb valamiből lett szabvány, csak azért, mert jobban tolták, vagy éppen technikai akadályok nélkül a tervezett elavulás oltárán kukázták a kompatibilitást és hasonlók, de ennyire nem volt kiéleződött a helyzet, mint most.

    Kiadták az ultimátumot: Megszoksz, vagy megszöksz. Tetszik, vagy sem: a jövőben tabletet fogsz használni, Google Chrome tudású böngészővel, ami alatt egy Google OS tudású operációs rendszer teljesít majd szolgálatot és szinkronizálja majd fel az adataidat a felhőbe. Amiből majd önhatalmúlag kiválogatják a gyanús fájlokat, szóval ezek után csak a nagy cégek által üzemeltetett, jóváhagyott webes boltokból fogsz vásárolni különböző biteket. És immáron teljesen mindegy, hogy melyik oldalra állsz, a nagyok mind erre rendeződtek be (Google, Apple, Facebook, de még a Microsoft is a metrós Windows-ával). A kicsiket pedig módszeresen rákényszerítik, hogy álljanak be a sorba (az Opera WebKit-re váltása is ennek az eredménye), ha pedig túl sokáig hugyozik széllel szemben, annyira ellehetetleníti a piac, hogy szépen, csendben megdöglik (az Opera piaci részesedése is ezért kezdett zuhanni és kényszerült erre a döntésre).

Új hozzászólás Aktív témák