Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz brd #17547 üzenetére

    "De ez egyébként hogy van JS-nél, ez nem egy ekzakt valami, hogy megvizsgálom x elem y állapotát, amire van beépített parancs/függvény, és azt hívom meg?"
    Hát a JS azért nem erről szól. :) Egy mondatban kicsit nehéz lenne összefoglalni, mire való a JavaScript, mit lehet vele csinálni kliensoldalon. Nem tudom, egyébként programoztál-e már valamilyen nyelven. Mondjuk a webfejlesztés kicsit más gondolkodást igényel, mint egy általános asztali alkalmazás megírása.
    Mindenesetre vegyük azt, hogy mondjuk van egy oldal, és jó sok JavaScript-kód (saját kód, pluginek, stb.) include-olva. A böngésző meg azt végrehajtja legjobb tudása szerint. :D
    A kódok lehetnek igényesek, és lehetnek tákolmányok, ami befolyásolhatja a végeredményt, pl. hogy a kód az elvártak szerint működik-e. DE egy kód lehet igényes úgy is, hogy közben a fejlesztője csak az egyik böngészőre optimalizál, és nem tesztelget más böngészőkön is, pedig a böngészőknek lehetnek különböző bugjai (pl. csak vegyük azt, amit az Operánál vettem észre még a 11.11-es változatnál: [link] - JavaScript segítségével nem tudtam megváltoztatni egy gomb feliratát, és csak workaround segítségével volt működésre bírható a kód), ez is igazolja, hogy bizonyos dolgok másképp vannak implementálva a böngészőkben. Ezeknek a háttere számomra is sokszor homályos, de bizonyos kódok bizonyos böngészőkben kivételeket okozhatnak, míg más böngészőkben hiba nélkül lefutnak.
    Opera esetén sokszor észrevettem, hogy amennyiben a third-party plugineknél nem volt kihangsúlyozva, hogy ezzel a böngészővel is agyontesztelték, akkor bizonyos körülmények között előjöttek olyan bugok, amikre nem számítottam, és ez pl. egy kivétel formájában került az arcomba a konzolon.
    Ezt okozhatja olyan kódrészlet is, ami pl. böngészőknél implementált feature-ökre alapoz - és simán elképzelhető, hogy az adott böngészőbe az a szolgáltatás még nem lett beépítve. Ezt a sort a végtelenségig lehetne folytatni, ha konkrét hiba van, akkor annak az okára az ember hosszas nyomozás után jön rá.
    Ezért hívogató a "cross-browser" kulcsszó, mert az jó esetben azt jelenti, hogy pl. adott plugin valamilyen észrevehető részesedéssel (a 2% már az) bíró böngészőkben tesztelve lett. Persze ez lehet csak marketing bullshit is.

    Egyébként a hasonló, böngészők közötti problémák hatványozottan jelentkeznek CSS-kódoknál, de az megint más tészta.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák