Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz csucsotke #1529 üzenetére

    Ne vidd a kapocsfeszültséget 0,9..1V alá! A gyári (névleges) kapacitásérték mindig NiMH akkuk esetén 1V-os kisütési határra vonatkozik.
    "Szeretném nagyobb árammal, gyorsabban lemeríteni, mert a legkisebbel 0,1A órákig tart a folyamat."
    Ez egyrészről természetes, hiszen a kapacitás a kisütő áram és a - kisütési végfeszültség eléréséig mért - kisütési idő szorzata. Csakhogy a kapacitás nem teljesen állandó, függ a terheléstől is: nagyobb kisütőárammal merítve egy NiMH (vagy lényegében akármelyik kémiával rendelkező) akkumulátort annak kapacitása kisebb lesz a névlegesnél, a NiCd és NiMH cellák névleges kapacitása C/10 értékű kisütő áramra igaz. Ezért tapasztalhatod azt, hogy nagyobb áramterhelés aránytalanul hamarabb viszi a kisütési feszültséghatár alá a kapocsfeszültséget. Ez főleg akkor lehet feltűnő, ha az áram extrém magas (> 1*C), illetve a cella belső ellenállása sem alacsony (elöregedett vagy eleve nem túl jó minőségű akku esetén).
    Amúgy a kisütés nem arról szól, hogy kifacsarjuk a cellából az utolsó töltéscseppeket is, és jól mélykisütésbe - tartósan 1V alá - visszük: 'normális' terhelőáramnál egy 1V alatti kapocsfeszültségű Ni-xx akku már alig tartalmaz további kisüthető töltésmennyiséget illetve energiát, és teljesen természetes az, hogy a terhelést lekapcsolva róla kicsit újra felemelkedik az üresjárási feszültsége. Ettől függetlenül számottevő töltést ebben az állapotban már nem lehet kiszedni belőle, ezért nem érdemes (illetve egy határon túl már káros) azzal játszani, hogy újra meg újra leterheled, míg végül már nem tér magához.
    Ha egy NiMH cella feszültsége C/4, C/3...C/2 (jó minőségű LSD, alacsony belső ellenállású típusnál esetleg valamivel nagyobb) árammal terhelve 1V alá esik, akkor fogadd el: az ki van sütve. Ki lehet még szedni belőle valamennyi töltést alacsony áramok mellett, de ezzel kár vesződni, nem azon a maradék néhány mAh-n múlik, hogy kisütöttnek tekintjük-e az akkut, vagy sem.

Új hozzászólás Aktív témák