Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz syberia #1273 üzenetére

    Számtalanszor tárgyalt tétel alapján a NiMH (és NiCD) akkuknak nincs töltési végfeszültségük, ezért annak a kijelentésnek sincs értelme - származzon is akárhonnan -, hogy 1,5V fölé 'nem szokás' tölteni. Szinte az összes többi akkufajtának (Li-ion, Li-polimer, zárt ólom avagy VRLA, RAM, NiZn) van konkrét töltési végfeszültsége, ami fölé nem szabad vinni, de a Ni-xx típusoknak pont nincs ilyen jellemző értékük. A kialakuló végfeszültség erősen töltőáram- és hőmérsékletfüggő, ezért minden automata töltő - már amelyik nem egyszerűen csak időzít - a kialakuló karakterisztikát, feszültséggörbét vizsgálja, és nem egyszerűen csak lekapcsol egy adott feszültséghatárnál, merthogy olyan nincs. Ha a görbe ellaposodik (nem nő tovább a feszültség a töltőáram jelenléte ellenére), vagy egyenesen csökken a feszültség néhány mV-nyi értékkel (mod: ezt nevezik -dV -nek, vagyis feszültség-visszahajlásnak), akkor kapcsolja le a töltést.
    Lásd ezt az adatlapot és a töltési karakterisztikákat (bal alsó ábra): [link]. Látható, hogy a kialakuló csúcsfeszültség akkora áramnál már bőven meghaladja a másfél voltot, alacsony hőmérsékleten már az 1,7V-ot közelíti.
    Mod: a melegedés bizonyos fokig normális, de ez is teljesen akkutípus (belső ellenállás) és töltőáram függvénye. Van, amelyik 700mA-en is felforr, és olyan típus is (mondjuk az eneloop), amely ennek a kétszeresét is gond nélkül elviseli, és maximum langyosodik tőle. Egy jobb töltő ezért odafigyel a cellák hőmérsékletére, és adott határhőmérséklet felett szépen lekapcsolja a töltőáramot.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák