Új hozzászólás Aktív témák
-
agressiv
addikt
-
agressiv
addikt
Dehogy eszik többet. A 8800GT magja csak a csatlakozóról kapja a feszt és ha mondjuk 30W-al fűt, azt nem olyan egyszerű ám lehűteni, az alulfeszelt 4830-meg nem csoda, hogy nem melegedett annyira.
Azt már nem tudom kimérni, hogy mi mennyit eszik, mert rég nem az a konfigom van, de nagyon gyakran túlbecsülik a fogyasztást. Például ugyanekkor mértem egy 939-es processzor fogyasztását, ami elvileg 95W TDP-s. Na az ATX12V-on folyt 7.2x nem tudom már hány amper tuningolva és szarrá feszelve. Ez 86W-ot jelent és ebben megint csak benne van a vrm áramkör vesztesége, szóval kb 70W-ot fogyasztott a processzor, aminek max a felével fűt..
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
1.184->1.044
Ez nem kis mértékű alulfeszelés, a feszültség növelése, csökkentése négyzetesen arányos az áramfelvétellel.
A fogyasztás/fűtés gondolatmenetet nem igazán értem, hiszen amit fogyaszt, azzal az értékkel fűt..legalábbis a fizika ezt mondja.
Ha a felvett teljesítménnyel csak fűtene, akkor mindössze egy fűtőtest lenne, mivel a felhasznált energia egy részét hasznos célra kell, hogy fordítsa, különben nem működne.
Ha jól emlékszem a processzorok elég rossz hatásfokkal dolgoznak, ami talán 40% és ez azt jelenti, hogy a felvett teljesítmény 40%-át fordítja a számításokra, a maradékkal pedig fűt.Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
Abból lesz a hő, a meleg, az amit a hűtőnek el kell vezetnie a processzorról. Megtanultad a fizikát, de nem értetted meg, mert a hasznos teljesítmény az amit számításokra fordít, a maradékból pedig hő lesz, ez egyértelmű.
Legutóbb pl. az i7/2600ra raktam rá a Z600at, előbbi 95W, utóbbit 86Wig ajánlják passzívan, kell is a huzat neki, hogy idővel ne főjjön el..
A TDP maga a tokozás, maximális felvehető teljesítményét jelzi, nem azt amit a processzor felvesz. Óriási fogalom zavarban van a fórumozók 99%-a, ha nekem nem hiszel, nézz utána, de ha fingod sincs az elektronikáról, akkor soha sem fogod megérteni azt, hogy is működik ez az egész.
86W rengeteg teljesítmény ahhoz, hogy passzívan hüvösen lehessen tartani, az én erősítőm nyugalmi helyzetben kb 35W-al fűt, amit egy hatalmas hűtőborda, alacsony fordulatú ventilátorral tud csak 40C°környékén tartani, passzívan körülbelül 80C°-ra melegszik fel egy 4 kilós alumínium hűtőborda...
Sokan megveszik az ilyen coolermaster hűtőket és ráakasztják a "65W"-os processzorra majd örülnek, hogy mekkora királyság amíg a processzor kb 25W-al fűt teljes terhelésen.Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
Mert nem ref nyákos volt és a PCI-ról is kapta, volt nekem is ilyen fujitsu kártyám, nem nevezném célravezető megoldásnak (gainward ).
A referencia nyákos 8800GT-n és minden olyan kártyán amit épeszű emberek terveztek nicns ilyen összekötöm ezt ezzel gánytechnika.
I3-2100 papiron 65w
Ha azt alilfeszeled akkor fűt kb 25-30wattot. (tapasztalat)
1SSD+Alaplap+proci konnektor felől linx alatt 45watt egy régi 350pnf-el...Még 25-öt sem szerintem. De igen, a lényeg nagyon jól látszik.
[ Szerkesztve ]
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
Hogyne tudna. Ha nem tudna most nem lenne min megírnod a hozzászólásodat, ez mind a hasznosan elfogyasztott energia miatt van. Ez ugyanolyan mint egy autó motorja, az is melegszik és hűteni kell, de ott is van haszsnos energia, ami mozgási energiává válik, nem pedig és és vagy műveletekké stb.
Nem mindegy, hogy az a hőmennyiség mekkora felületen "közlődik", nem?
Valóban nem mindegy, de épp a processzorok hátrányára dolgozik az, hogy egy kis felületről kell nagy mennyiségű meleget elvezetni, mert az én erősítőmben például 12db tranzisztor adja át a hőt a bordának, ami sokkal nagyobb felületet jelent (1 tranzisztor kb. fél procikupak) és sokkal könnyebb eloszlatni, ezért nincs szükség réz bordára, vagy hőcsövekre.
Fogalomzavar ide vagy oda, ha 100Wos CPUra vesznek 150re méretezett hűtőt, nagy bajt nem csinálnak..szóval akkora baj azért nincs.
Abból baj biztos nem lesz, de ha egy gyártó mindenféle TDP érték szerint adja meg a hűtőjének a teljesítményét az kb. marketing adat.
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
A 2 Slot az nagyon kevés és a te feltételeid nem megoldhatók egyszerre. Amúgy a harmadik slotban van valami? Ha igen, akkor a hűtő ventilátora nagyon el lesz takarva és semmi sem fog tudni rendesen hűteni. Az Alpenföhn Peter rohadt drága ugyan és az is igaz, hogy 2.5 slot, de azt oldalról meg lehet fujatni és iszonyat hatékony.
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
Ide pont passzolna a Peter és az, oldalról fujatva valami lassú ventilátorral nagyon hatékony és nagyon csendes is lenne!! Én továbbra is a Petert ajánlom, mert nagyon komoly hűtő és a te esetedben jó lenne az oldalról fujó módszer. Én is ezt fogom tenni, ha meglesz a másik 460, a másik borda már megvan.
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
-
agressiv
addikt
Az Alpenföhn Peter egy megfontolandó lehetőség, de ha nem szerelek a bordára ventit hanem oldalról fújatom meg ventivel, akkor is csak durván 2cm maradna a szellőzésre, szerintem az kevés lenne.
Nem kevés, mert kifújja a levegőt. Ha közel vannak a kártyák akkor csak az a gond, hogy a ventilátor nem tud elég levegőt szívni és a meleget keringteti, viszont ha oldalról fujatod ez nem játszik. Többszőr is próbáltam és mindíg bevált és holnap is be fog válni.
Fogok róla cikket is írni, akkor láthatod, hogy mi az ábra. A mostani felállásban furmark alatt max. 52C° a GTX460 játékban max 45. Ja és két egyszerű 800-at pörgő ventilátor fújja.
[ Szerkesztve ]
Hát még a borz.....
-
agressiv
addikt
-
-
agressiv
addikt
-
agressiv
addikt
-
agressiv
addikt
válasz kemalboy01 #5415 üzenetére
De van, a Deepcool drakula, vagy hamarosan lesz alpenföhn peter 79xx edition.
Hát még a borz.....
Új hozzászólás Aktív témák
- Viccrovat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VoLTE/VoWiFi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ukrajnai háború
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest