-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz ZetorGumi #16271 üzenetére
A szintén alapórajeles i5-760-am - ami valamiért 22-es szorzón megy Prime95 alatt is, tehát 2926 MHz-en - az említett teszttel 20 perc alatt 46°C-ig (50-54°C maghőmérsékletek) melegedett, a ventik 900 rpm körül állapodtak meg (alaplap szabályozza őket). A rendszer 3*120 slim radi (egy dupla és egy szimpla), Phobya DC12 260 pumpa (5 V-on), prociblokk, a szobában kb 20-21 °C van.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz viperabácsi #16289 üzenetére
A Win 7 okos, figyel arra, hogymemkora partícióra telepíted. Akár 20 gigára is felmegy úgy, hogy marad mellette egy pici. Ekkora SSD-n szerintem célszerű egy 28 GB körüli partíciót csinálni, hogy maradjon hely a trimnek (már ha jól értem a működését. )
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz viperabácsi #16297 üzenetére
Házimozi+fényképtároló felhasználásról volt szó, nekem ez egyféle HTPC+NAS kombóra utal, utóbbi funkció csak a fényképek tárolását (megosztását) szolgálja. Ezt figyelembe véve nem kell szinte semmi plusz program a Windows mellé, csak az alaplap és a dVGA driverei (képminőségben jobb lehet egy alap nV vagy AMD (ATi) az Intel IGP-nél), valamint egy filmlejátszó program (mondjuk XBMC). Mint írtam, láttam már 20 GB-os vinyón Win 7-et úgy, hogy mellette 1,5 GB szabad volt. Ha a 30/32 GB-os SSD-n akár 25 GB-os partíciót hozol létre (a 20 % így teljesül), akkor is ráfér ami kell. Értelemszerűen a virtuális memóriát és a hibernálást célszerű letiltani, ezzel rengeteg helyet lehet nyerni.
Az hogy kinek mekkora SSD kell... Nekem a "nagy" gépben 128-as van, 100-as partíció van rajta, annak a fele szabad úgy, hogy még játékok is vannak rajta. A HTPC-ben 64-es van, 50-es a partíció, 20 GB szabad.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz viperabácsi #16302 üzenetére
Ez megint a felhasználástól függ. Egy normál használatú gépnél (semmi fotó/videó szerkesztés/vágás, semmi játék) 4 - de szerintem akár 2 - gigával is elvan virtuális memória nélkül, 24/7-es üzemhez vagy türelmes felhasználóhoz meg a hibernálás nem kell. 2 GB ramnál ez a kettő letiltása hoz 3-5 GB szabad helyet. Szerintem megéri ha szűk a hely. Most már én is lezártnak tekintem. Písz.
-
Pista0001
addikt
Szerintem nem fogsz jobbat találni az MX-31-nél. A Ninja Mini-re nem is kéne venti, a mögé szerelt 92-es elég lenne neki. A táp helyére simán befér a kívánt HDD mennyiség, csak minimális barkács kell. Az egyik gyári 3,5-es hely pont a táp helye felett van, onnan le tudsz lógatni két lemezt amik közé be tudod fogatni a maradék 2-t.
Most nézem hogy a 3 db vinyó a powercube-ba is befér (1 az 5,25-ös helyre, egy a gyárira, agy alájuk egy pár lelógatott lemez közé),
kérdés hogy a Ninja befér-e. Ahogy számolgattam hiányzik 5-10 mm. Na ja, ezt írtad.[ Szerkesztve ]
-
-
Pista0001
addikt
Jaa....
Szerintem túl nagy hűtő nem létezik. A mérettel általában kevesebb zajt lehet nyerni. Ennek a konfignak továbbra is az MX-31-et vagy a Lian-li PC-Q07-et tartom alkalmasnak. A 3 vinyós HTPC-re nincs ötletem. Ha a vinyók nem lesznek tömbben akkor szerintem a dokkoló megoldás, így extrém kicsi ház is jó. Ha ez a gép végzi a letöltést akkor mehet bele egy 500-as 2,5-es vinyó, aztán lehet hetente szortírozni.
-
-
Pista0001
addikt
válasz Mercutio_ #16377 üzenetére
A Club3D, a VTX3D és a PowerColor ugyanaz, egy gyártó három branddel, így nem meglepő hogy nem olcsóbb mint a többi. Szerintem azért rákölteni hogy eladd nincs értelme, nem adnának annyit érte mint amennyibe a hardverek kerülnek, mellesleg pont olyan igényű embert kéne találnod mint amilyen gépet összeválogatsz. Szerintem hirdesd kitartóan üresen, el fog az menni ha olyan árat kérsz érte ami reális. Én annak idelyén egy Silverstone Nitrogon hűtőt adtam el nagyon hosszú idő után. Annyira rétegigényt fedett le annak idején hogy ki kellett várni azt akinek ez kell.
-
Pista0001
addikt
válasz Ric4m0nd #16380 üzenetére
Amilyen tempóban jönnek az új cuccok így soha nem lesz géped. El kell dönteni hogy mire kell a vas, aztán gyorsan megvenni az arra legmegfelelőbbet. A lényeg hogy ezután ne olvasd a híreket legalább fél évig. Akármit választasz, működni fog évekig, de szerintem ha játék is van a listán akkor a dVGA-s hardver jobb lehet, amellé meg - főleg a fogyasztás/teljesítmény mutató miatt - az Intel proci jobb. Hogy érdemes-e megvárni a Haswellt, vagy az Ivy is bőven jó-e... Szerintem az utóbbival is évekig el lehet lenni.
-
Pista0001
addikt
válasz Rypejakten #16444 üzenetére
A Bitfenix Spectre ventiket nem javaslom, szerintem morgósak, hangosak. Ha az ár nagyon számít akkor szerintem az Arctic vállalható. Maxon hangos, de leszabályozva sokkal kevésbé morog. A másik pedig hogy létezik PWM-es is, ha az alaplapod (vagy ventivezérlőd) támogatja akkor szerintem jobb mint a feszültség alapú szabályzás. Ha tudsz/akarsz többet áldozni rá akkor biztos vannak jobb ventik is.
(#16447) Ric4m0nd: Az eddigi tendenciákat elnézve szerintem elég soká lesznek Haswell Celeronok/Pentiumok, fél éven belül ne számíts rájuk. A hozzájuk való alaplapok választéka és árképzése is kérdéses még...
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz radi8tor #16474 üzenetére
Az EVGA Z77 Stingerhez a megjelenés óta 2 frissítést adtak ki, egyet január végén, a másikat március közepén. Mindkettőben értelmesnek tűnő javítások vannak. A Gigabyte Z77N-WiFi-hez a megjelenés óta egy végleges BIOS és egy béta jelent meg (tavaly augusztus és november), elhanyagolható fejlesztéssel, javítás gyakorlatilag nincs, miközben a rendszer olyan hibával küzd, hogy egyes Sandy procikkal dVGA nélkül nem működik. Szóval az EVGA tulajok összetehetik a két kezüket. Az tény hogy például az ASRock Z77E-ITX-hez képest nem voltak túl aktívak, de idén már az ASRock is hanyagolta a kifutó technikát. Az ASUS csúcslapja sem kapott szinte semmi komoly fejlesztést, csak improve compatibility-ket, azokat is szinte csak tavaly.
Szerk.: A Z87-nek csak azért örülök mert remélem lenyomja kicsit a Z77 Stinger árát, már kinéztem a P55/i5-760 helyére egy i5-3570K-val.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz Mercutio_ #16567 üzenetére
Az Ixionnak van egy csomó tesója, többek közt a Tt Element Q is.
F34R: Mint ahogy rengeteg ATX ház van amelyikbe 2 átlagos ATX konfig is elfér. Szerintem ezt nem kéne minden alkalommal eljátszani, még így is sokkal kevesebb fajta ITX ház van, mint amire igény lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Azt hiszem ezen a márkanéven találkoztam Chieftec táppal. Még a címke tipográfiája is azonos volt. Nem vagyok benne biztos... :S
És jól emlékszek. A típus is megegyezik, volt is ilyen tápom, de az Chieftec volt.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Nekem Z77N-WiFi van (a PCH-t leszámítva teljesen megegyezik a két lap), nem vagyok vele maradéktalanul megelégedve. A G540-emet nem tudom benne IGP-vel használni például. Amint oprendszer indul, újraindul a gép. Diszkrét VGA-val meg működik. A WiFi-je szerintem elég jó, stabilan is megy, de nálam nincs semmi húzva. Ja, a BIOS-a is elég gyík, feszültség beállítás például a RAM-ra korlátozódik, de van még bőven hiányosság. Életem első és - valószínűleg - utolsó Gigabyte lapja. Mondjuk részemről az ASRock sem ajánlott márka, de komolyabb lapjaikkal nem volt még dolgom, csal belépő szintűvel. Sokan dícsérik, neked is bevált, szóval az ő hasonló lapjuk szerintem jó vétel lehet neked.
Nincs olyan hűtő hogy ITX-be való. Jellemzően a procihűtők ventijei fújnak.
-
Pista0001
addikt
válasz Mercutio_ #16807 üzenetére
Nagyon elégedett vagyok vele. A teljesítmény nekem elegendő, vizes gépben van és így is zajtalan, a kábelhosszok olyanok amilyenek, végül is sikerült begyömöszölni a Prodigy tápos rekeszébe a táp mellé a nem használt kábeleket. Nálam amúgy ez külön bonyolítva van, ugyanis az alaplap és a VGA kábelei gyári harisnyás toldókkal is ki vannak egészítve, így a SATA-s köteg kivételével az összes kábel kompletten ott van a táp mellé behajtogatva. Fogyasztást már rég néztem, úgy rémlik utcahosszal verte a Be Quiet SFX 350-et.
Annyiban bántam csak meg hogy nem néztem előtte jobban körül. Van ugye az X szériája a Seasonicnak, az még jobb lenne. 400-as a legkisebb, utána jön a 460-as, az árdifi is csak 10 € közöttük, úgyhogy kivételesen abból a nagyobbikat venném. Hogy miért jobb mint a G? 80+ Platinum, teljesen moduláris és ventilátor mentes. Szóval kinéztem a következő tápomat
-
Pista0001
addikt
válasz #25954560 #16815 üzenetére
Ott már tényleg elhanyagolható a különbség, így is, úgy is 20% alatt lenne. A 400-asnál is 80 watt, ezt átlagos konfigok idle nem érik el. Szerintem ilyen kis terhelésnél nem hozna mérhető előnyt a kisebb. Mondjuk 60 watt valós fogyasztás a 400-asnál 15%, a 460-asnál 13 % a terhelés, nem hiszem hogy olyan meredeken zuhanna az a görbe hogy jelentős eltérés legyen a hatásfokot illetően. Talán 1-2% lehet a hatásfok különbség, az ekkora terhelésnél 0,6-1.2 watt. A plusz 60 watt viszont jól jöhet, meg ahhoz már 2 db PCI-E tápkábelt adnak.
-
Pista0001
addikt
válasz Mercutio_ #16821 üzenetére
A Seasonic X400 fanless 114€, az X460 fanless 124€, a Silverstone 400 wattos passzív tápja is 124€.
Hát, hatásfokban biztos veri a G360 a Corsairt, tuti hogy minőségben sem rosszabb. Mivel a hatásfoka jobb, a max teljesítménye pedig kisebb, biztos hogy mérhető fogyasztáscsökkenést hozna. Hogy megtérülne-e valaha, az más kérdés. Ami a Seasonic ellen szól az egyedül az hogy nem moduláris.
Valószínű hogy a 20K-s határba nem fér bele, de egy PicoPSU 150XT vagy 160XT megfelelő kockával (120-150 watt körül, ez inkább HDD függő) még jobb lenne, úgy tudnád sokkal kisebbre építeni a gépet. A kisebb max teljesítmény miatt kis terhelésen hozná ugyanazt a hatásfokot mint a 80+ gold táp, és szerintem nagy terhelésen sem lenne rosszabb a helyzet sokkal.
-
Pista0001
addikt
válasz anytime #16850 üzenetére
Az előlapi paneles oldallapra is lehet tenni 2 db 2,5-est, így kivághatod a táp előtti lemez egy részét.
A 200-as, 230-as ventik nem mind csendesek. Nekem sima 200-as Bitfenix van, morog mint a fene, megpörgetve meg szélzajos is. Ja, meg a sima Bitfenix 230-as forgórésze gyakorlatag ugyanakkora mint a 200-asé.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz anytime #16858 üzenetére
Nyilván ez a táp 180 hosszú, tekintve hogy végig ér a PSU bay-en. Egy 160-as moduláris így már biztos elfér úgy is, ha a vinyótartó alulra visszakerül, de neked az sem kell, mivel azt írtad hogy két SSD-t szeretnél, azok meg mehetnek az oldallapra.
Jó lenne megtudni hogy mi van a 160-as tápokkal, én Seasonic X400 vagy X460 fanless-t szeretnék bele, az is 160 hosszú és teljesen moduláris.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz anytime #16862 üzenetére
Ha úgy kivágod a lemezt mint az előző hsz-em első képén látható, akkor tuti, annélkül...
Kicsit nyomoztam a témában, a következő képeket találtam még:
Az első 3 képen egy Prodigy látható, 160 mm hosszú táppal, tehát biztosan befér.
A képeken látható táp (OCZ FAtality 750) félmoduláris, viszont nem látszik a képeken hogy minden csatlakoztatva van-e (feltételezhető hogy igen).
Az utolsó képen egy X400 Fanless látható a csatlakoztatott kábeleivel. Jól látható, hogy a tápba csatlakozó kábelvégek ugyanolyanok, mint 20/24 pines, valamint 4/8 és 6/8 pines csatik. Ilyen mindenkinek van a tápján, a képen látszik hogy mennyi lóg ki belőle, így otthon bárki le tudja mérni hogy mi a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz PandaMonium #16877 üzenetére
Van egy Z77-em, szerintem ez egy vicc. Ha jól sejtem a 8-as szériánál is a H-s alaplap, csak Z-s PCH-val, viszont vicc BIOS-szal. Szerintem arra nem alkalmas amire szánták. Az Asus vagy az EVGA valószínűleg tényleg használható, csak ugye dupla áron. Z87-esből ígéretesnek tűnik az ASRock versenyzője szerintem.
-
Pista0001
addikt
válasz PandaMonium #16881 üzenetére
Maga az alaplap nem lenne vészes, a fő probléma a hozzáadott BIOS. Tuningos (Z) alaplap antituning BIOS-szal? Mi az értelme?Az hogy az elrendezésen nem változtattak a sima (H) alaplaphoz képest, még elmegy.
A csúcs lapok (Asus, EVGA) biztos hogy 200 € felett nyitnak, talán egy-két hónap múlva (iskolakezdés, meg addigra már nem annyira új) akár 200 alá is mehetnek, ez talán tényleg túlzás. Továbbra is azt mondom, hogy az ASRock jó lehet, olvass teszteket, talán kiderül valami értelmes belőlük. A Giga Z87-et 137 €-ért láttam (nagyon nem keresgéltem, biztos van olcsóbb is), szerintem az ASRock
sem több 150 €-nál.kb 175 €-n nyit, de iskolakezdésre lemehet 150 alá. -
Pista0001
addikt
válasz Mercutio_ #16885 üzenetére
Nyilván egyszerűbb, de megpróbáltam csak a kérdésre válaszolni. Legalább százszor megbántam hogy megvettem a Giga Z77-et, amire végül használom sok, amire szántam ahhoz édeskevés. Ennél jobban is elkölthettem volna a pénzem, de azzal mentegetőzök hogy némileg tűzoltás volt.
-
Pista0001
addikt
válasz viperabácsi #16889 üzenetére
Voltak hosszú távú tervek, de a tapasztalatok után már nem ezzel az alaplappal fogom megvalósítani őket valószínűleg. Mint írtam "tűzoltás" is volt, így alakult.
-
Pista0001
addikt
válasz radi8tor #16969 üzenetére
Ezen én is gondolkodok egy ideje... Prodigy-m van (nem tervezem cserélni mert nincs vízhűtéshez értékelhető altarnatíva) és Seasonic X460 fanless-re cserélném a G360-at. Szerintem az a gyártói ajánlás csak túlzott óvatosság. A konfigom csúcs (elméleti!) fogyasztása nettó 250 watt alatt van, ez a 460-as teljesítményének kb a fele, nem hiszem hogy annyira megviselné a tápot a normál használat.
-
Pista0001
addikt
válasz Potzee #16978 üzenetére
A terheléssel csak arra céloztam, hogy nem túl sok az a hőmennyiség amit el kell vezetni. A PH!-s teszt is nagyon biztató. A gépem elméleti max fogyasztása mellett kb 20-25 watt hőmennyiségről van szó, az azért nem nagy ügy szerintem. Az az elképzelésem hogy a nagy ráccsal lefelé szerelem be, és alulról kiveszem a porszűrőt. Így alulról bőven tud bejutni levegő, ami hátul tud távozni. Nem nagy sebességgel, az tuti (korábban utánaszámoltam ilyesminek), de jó eséllyel elég lenne neki. Ha mégsem, akkor aláteszek valami ventit fix 5 V-on
Továbbra is úgy gondolom, hogy azok a "tanácsok" túlzott óvatosságból vannak, hogy védjék magukat kár esetére.
Szerk.: A pico és a Prodigy halmaz metszete elég minimális
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz Potzee #16982 üzenetére
Alacsony fogyasztású rendszert Prodigy-be tenni egy esetben lehet értelme, ha NAS-t épít az ember, azt viszont nem célszerű pico-val táplálni, mivel a (maximális) 5 db merevlemez miatt elég magas lenne a tartós terhelés. Erre a célra vannak sokkal jobb megoldások mind házat, mind tápot tekintve.
Az hogy kinek milyen az ízlése, már más téma. Természetesen nem kizárt a lehetőség hogy valaki Prodigy-be építse a kis fogyasztású rendszerét (egy közepes lexikon méretű ház helyett), de nem túl gyakori ez az igény.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest