-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
válasz storm4 #13818 üzenetére
Nyáron szerveztem csoportos rendelést, akkor 4 darab esetén darabja 8000.- Ft-ban állt meg, mindennel együtt (szállítási költség, Paypal valutakonverziós díj, csomagolási és kezelési költség, vámeljárás(27% ÁFA)). Szállítási díj skálázódása: #12083
(Tipp: Ketten próbáltuk DA-2-vel párosítani, sikertelenül. Úgyhogy nagyon úgy tűnik, hamarosan lesz 2 eladó )(#13822) buca84: "Ha vkit érdekel, akkor van egy eladó Dell DA-2m."
Vegyétek, vigyétek, nagyon jó ár érte, alkalmi vétel!(#13832) Möre83: Hmm, érdekes, én még Simonnal levelezgettem.
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
Ja, az még lemaradt, hogy sem a PicoPSU-80, sem a PicoPSU-90 nem rendelkezik P4-es tápcsatlakozóval, ezért szükséged lesz majd egy P4 tápkábel átalakítóra is.
-
HookR
addikt
válasz storm4 #13844 üzenetére
Ok, jelzem, amint megérett az eladási szándék.
(#13847) maláj: Csak a régebbi és/vagy kisebb modelleken (picoPSU-80 / 90 / 120) nincs alapból, az újabbakon (picoPSU-90-XLP / 150-XT / 160-XT) már van.
-
HookR
addikt
válasz mrbig25 #13880 üzenetére
Majd a tesztekből úgyis kiderül idővel, hogy mennyire reális a megadott érték.
(#13881) Pista0001: "Csak nekem tűnik úgy hogy 120-asnak megfelelők a csavarhelyek?"
Igen, nagyon úgy tűnik.(#13883) Goose-T: "...ma megjött a Yate Loon D12SM-12C ventim is Kaliforniából..."
Arra kíváncsi vagyok.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
-
HookR
addikt
válasz zsolt320i #13967 üzenetére
PicoPSU-t idehaza itt kapni. Kissé borsos az ára. LR1106-ot meg leginkább közvetlen a gyártótól érdemes venni.
Nyilván a mérés szolgál pontosabb értékekkel, de nagyon meglepne, ha a vázolt konfigurációd 100-110W-nál többet fogyasztana. És azt is legfeljebb szélsőséges esetben, az APU-t leterhelő stresszteszt közben, mialatt a 3.5"-es HDD felpörög alvó állapotából. Tápok részéről elsősorban továbbra is a 12V-os ág hosszabb távon fenntartható terhelhetősége ('max load') a mérvadó (az nem feltétlenül gond, ha a 3.5"-es HDD felpörgésekor a terhelés néhány másodpercig túlmutat a 'max load'-on, amennyiben még belefér a rövid ideig fenntartható 'peak load'-ba. Mindkét esetben egyaránt fontos a táp alkatrészeinek kielégítő szellőztetése!).
- PicoPSU-160-XT max load: 8A (96W), peak load: 15A (180W)
- LR1106-250W12VDCX2 max load: 10A (120W), peak load: 13A (156W)Az A10-5700 a 65W-os TDP osztályba tartozik. Mindkettő DC-DC táp elegendő a konfigurációdhoz (megfelelő AC adapterrel párosítva).
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
-
HookR
addikt
Lian Li PC-Q02 tapasztalatok - [link]
=================================
(#13981) sati: Az AXP-100 nem valószínű, de a Nero LX esélyes, hogy olcsóbb lesz.
-
HookR
addikt
Cubitek Mini Cube B004 - techpowerup.com
- 200 x 300 x 320 mmA hírben a szerző 2db 3.5"-es és 1db 2.5"-es férőhelyről ír (mert ezt látta a szemléltetésül szolgáló képen), ám a 'kulcslukak' számomra inkább arról tanúskodnak, hogy mindhárom esetben tetszőlegesen megválasztható ki milyet szeretne elhelyezni.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Nem tudom, arról az oldalról még nem láttam elég képet a verdikthez.
(#14004) Serricon: HDD alsó furataiba betekered a gumigyűrűs csavarokat, majd az egészet beakasztod a kulcslukakba.
-
HookR
addikt
válasz DiceBlade #14011 üzenetére
Kényelmesen.
(#14016) zodo: "2.5" => 5 db meghajtó helyezhető a gyártó adatlapja szerint."
Kíváncsi vagyok, pontosan hogy, mert a képekből nem derül ki egyértelműen. Az biztos, hogy hely van bőven HDD racknek az alaplap előtt."3,5" Hdd-k többsége 0-5 és 55-60 fok közti működése, szinte garantált a gyártók listái alapján."
Szvsz az ideális üzemi hőmérséklet 25-35 °C között van."Nálam továbbra is fent áll a dvga szellőzése témakör az ilyenfajta elrendezés kapcsán ahol a tápegység eltakarja a fél kártyát és annak hűtését."
120mm-es ventit is rakhatsz a táp elé az aljlemezre. Gondolom VGA-ból ilyesmi hátsó ventiset érdemes belebiggyeszteni: [link](#14017) zodo: "viaLAN EPCA3"
Leánykori nevén Realan E-K3 - [link]Ha már úgyis forgalmaznak Realan termékeket, lehet érdemes lenne rákérdezni, hogy nem bővítenék-e a kínálatot például LR1106-os paneltáppal, E-X5/E-X6-os, vagy a kisebb alu házikókkal.
(#14019) zodo: "most lettem figyelmes a házhoz járó 120W paneltáp paraméteri közt a 12V ág adataira. 4 A ill. csúcs (700 ms-ig) 4,5 A ami talán nem túl kecsegtető de egy int. procis laphoz bőven elegendő."
Fedőnevén Realan LR1005-120W12VDC. A kínálatból nem véletlenül ajánlom inkább az LR1106-ot.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz Mercutio_ #14032 üzenetére
50 mm-nél alacsonyabb CPU-hűtők:
- Evercool HPL815-EP (ventivel 45mm) - [link]
- Noctua NH-L9 (ventivel 37mm) - [link]
- Reeven Vanxie (ventivel 34mm) - (RC-0801) - [link]
- Scythe Kozuti (ventivel 40mm) - [link]
- Thermaltake SlimX3 (ventivel 38mm) - [link] - (AMD-hez sajnos nem jó!)
- ThermoLab ITX30 (ventivel 30mm) [link] - (AMD-hez sajnos nem jó!)
- Xigmatek Praeton LD963 (ventivel 44mm) - [link]
- Xigmatek Praeton LD964 (ventivel 45mm) - [link]
- Titan TTC-NC25TZ/PW(RB) (ventivel 46mm) [link]
- Titan TTC-NC35TZ/PW(RB) (ventivel 46mm) [link](#14036) Serricon: "A többihez nagyobb ház kell, vagy SSD elhagyása, ami nem opció, tekintve hogy nincs mSATA-s lap még mindig. "
FM2-es még valóban nincs, de nem is kell feltétlenül. Létezik mSATA-SATA átalakító is. Pl.:
- DELOCK 84384 mSATA kábel + táp átalakító
- DELOCK 61675 SATA - mSATA átalakítóSőt, meg merem kockáztatni, hogy kis kreativitással a sima 2.5"-es SSD-t - kiszedve a fémházból - is el lehet valahogy rakni a CPU-hűtő útjából.
-
HookR
addikt
válasz Mattanyahu #14044 üzenetére
Hmm, igazad van, kevertem őket.
Mindazonáltal létezik mSATA-SATA és microSATA-SATA átalakító is. Valamint Half-Slim formátumú SSD: [link]
Más kérdés, hogy anyagilag megéri-e bonyolítani...
-
HookR
addikt
"Illetve, hogy ebben egész pontosan milyen táp van? Paneltáp? Ha bedöglik cserélhető egyáltalán?"
Ha minden igaz, ilyen paneltáp van benne: [link]
Természetesen használhatsz másfajta AC adapter - DC-DC táp párost is (pl. picoPSU-ra épülőt), csak passzoljanak egymáshoz, illetve paneltáp esetén férjen el a nyák és legyen a furatainak megfelelő rögzítési lehetőség.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Tudni nem tudom, mert még nem találkoztam ilyennel. Az idézet alapján talán maga a paneltáp nyákja van bedugva a PCI foglalatba, mintha bővítőkártya lenne, így megoldva annak rögzítését?
(#14054) tlac: Gondolom azért, hogy kellő tartása legyen CNC marás közben, amikor az oldallapok és a rögzítőfuratok kiszélesedéseinek süllyesztését alakítják ki.
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz rbalint88 #14064 üzenetére
LR1106-ot itthon jelenleg sehol. Leginkább a gyártótól rendelheted közvetlen. Realan termékek hivatalosan nem kaphatóak idehaza, de az adapter.hu-n akad néhány ház és paneltáp 'Vialan' néven, ami valójában Realan, ezért is vetettem fel, hogy beszélni kéne velük, hátha mutatnak hajlandóságot a kínálat - néhány, a topiklakók számára kívánatos termékkel való - bővítésére.
Illetve Dell DA-2 + LR1106 kombináció inkompatibilitása okán elvileg lesz 2db eladó LR1106, csak nekem még nem sikerült teljesen rászánnom magam , a másik srác nevében meg nem tudok nyilatkozni.(#14068) Mercutio_: "Kérdés, hogy miylen tápot tudsz beletenni ami elbír egy Llano konfigot? "
Pl.:
- 65W TDP APU + alaplap/memória + néhány 2.5"-es meghajtó + 1-2db 3.5"-es HDD kombinációhoz elegendő a picoPSU-150-XT/160-XT 12V-on 8A-e (96W). Az LR1106 10A-e (120W) meg pláne, egy legalább 120W-os, de inkább 150W-os AC adapterrel.
- 100W TDP APU + alaplap/memória + 2.5"-es meghajtók (SSD és HDD is) kombinációhoz elegendő az LR1106 + 150W AC adapter (Talán még 1db 3.5"-es HDD is beleférhet, de nem biztos, hogy érdemes annyira kicentizni)
- 35W TDP CPU + alaplap/memória + HD7750 (55W) + 2.5"-es meghajtók (SSD és HDD is) kombinációhoz elegendő a picoPSU-150-XT/160-XT + 120W AC adapter
- 35W TDP CPU + alaplap/memória + HD7750 (55W) + 2.5"-es meghajtók + 1(-2) 3.5"-es HDD kombinációhoz elegendő az LR1106 + min. 120W, de inkább 150W AC adapterIlletve ott van még a pico-, paneltáp 12V-os ágának kikerülése picoPSU + Dell DA-2 AC adapter segítségével (Eredetileg LR1106 + DA-2-vel szerettem volna). Ez esetben a második 12V-os vezeték közvetlen az alaplap P4-es csatijára megy, illetve ha 75W-nál többet fogyaszt a VGA, akkor annak kiegészítő tápcsatlakozójára meg a harmadik.
(#14070) Immy: Az alaplapod egyedi, nem szabványos. A mini-ITX más méret és a furatok is máshol vannak. Persze ettől még berakhatod valami szabványos kuckóba, ha hozzáigazítod az alaplapodhoz házilag.
(#14076) Mercutio_: "...már kezdtem reménykedni, hogy emberi árban lehet találni olyan tápot, ami elbír az FM1/2 rendszerrrel."
Van egyszer a picoPSU-160-XT + 192W Adapter Power Kit - [link] - De az szállítási költséggel és áfával drága.
Illetve Realan-tól az LR1106 mellé lehet AC adaptert is kérni, az olcsóbb. Pontos árat hirtelen csak a paneltápra tudok, az cakk-pakk 8e Ft-ért jött házhoz (4db-ot rendelve).(#14078) tlac: "mire tippeltek, mi lehet a gond?"
Nagy valószínűséggel az LR1106 nem ad megfelelő 'power good' jelet az alaplapnak a Dell DA-2-vel párosítva. Ezeket olvasd át: [link][ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz storm4 #14084 üzenetére
Akkor 1db rendelése esetén $5-ral drágább, mint nyáron volt. (Erre még rájön a 27% ÁFA a vámeljárásnál - amit majd a DHL-es kézbesítőnek fizetsz átvételnél -, illetve Paypal valutakonverziós díj Paypal esetén.)
Azt nem kérdezted, hogy több darab rendelése esetén miként skálázódik?(#14085) Immy: Ha arra vagy kíváncsi, hogy legalább 2 furat pozíciója stimmel-e, akkor a válaszom az, hogy nem tudom, mert hiányosan adtad meg a méretezést. Ellenben linkeltem neked méretezett rajzot mini-ITX alaplapról, ami alapján ki tudod sakkozni.
(#14086) zodo: "Flex atx-re tippelnék mint típus."
Minden ATX szabványon alapuló méret - így a FlexATX is - az ATX szabványos furatait használja, csak a kisebbek értelem szerűen azokat, amelyeket méretükből fakadóan képesek befedni. Az ő alaplapja eltér az ATX szabvány furatainak pozícióitól, tehát nem FlexATX.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz Mercutio_ #14088 üzenetére
Az LR1106 az alábbi tápokról hajtva működik, kipróbáltan:
- ACDC12090 (84W) adapter [link]
- LC-Power 75W-os adaptere
- FSP 300W-os SFX táp P4-es tápcsatija
- Illetve nyilván a Realan kínálatában* fellelhető AC adapterekkel is együttműködik , de ott a legnagyobb az 120W-os.Wireless-bolt.hu kapható egy 150W-os adapter, ám amellett, hogy drága, nincs vele a kompatibilitásra vonatkozó tapasztalat.
Ha az általad kiszemelt konfigurációhoz elegendő a 120W-os AC adapter, akkor érdemes eleve azzal együtt rendelni a gyártótól. Egy hónapja kaptam árajánlatot a termékkínálatukra, akkor $16.5 volt az LR1106 és $17.5 a 120W-os adapter.
Mivel egyre többen érdeklődnek Realan termékek iránt, érdemes lenne csoportos rendelést szerveznetek, úgy sokat lehet faragni az egy tételre eső szállítási költségen.* a minicase.net valamiért nem működik, de sebaj, itxcase.net címen is elérhető az angol honlapjuk.
-
HookR
addikt
A mini-ITX alaplapok a növekvő népszerűség ellenére még mindig rétegterméknek számítanak, sokan nem értenek hozzá a hardverek iránt amúgy fokozottan érdeklődők közül is.
Fogalmazzunk úgy, hogy nagyon meglepne, ha célt érnél vele, de végül is nem veszíthetsz semmit. A külföldi nagyvállalatok lecserélt masinái előbb-utóbb felbukkannak a használt piacon. Szvsz ilyen irányból közelítve könnyebben tudnál hozzávaló házat szerezni.
Mindamellett még mindig nyitva áll előtted a házi barkácsolás lehetősége. Nem nagy kunszt alaplapi távtartócsavaroknak (amit beszerezhetsz elektronikai boltból: pl. Lomex, Mikronika) furatot képezni az acéllemezen. Elég az adott menetnek megfelelő magátmérőjű fúróval előzetesen sima átmenőfuratot képezned, a távtartócsavart meg erővel, merőlegesen beletekered a lukba, ilyen vékony lemezben kialakítja az magának a menetet. Persze lényeg, hogy legyen hozzá indíttatásod és tervezd meg jól mit hogy akarsz.(#14092) storm4: Ha nem jön össze a csoportos rendelés, akkor meg az adapter.hu-t kell bombázni szerelmetes levelekkel, hogy bővítsék a kínálatot LR1106-tal, kis alu kuckókkal... kinek mi tetszik.
Árban kb ugyanaz lenne, mint közvetlen a gyártótól rendelni csoportosan, de a garanciális ügyintézést pl. lényegesen egyszerűbbé tenné.(#14094) Mercutio_: Hogy számodra mi éri meg, azt nyilván neked kell eldönteni. A $15.5-os (~3500.- Ft) LR1106 végül 8000.- Ft-ért jött házhoz 4db-os tételben rendelve. Mivel az alapár eleve alacsony, így számomra a relatíve drága szállítással és áfával együtt is elfogadható maradt az árfekvés. Tekintve, hogy a picoPSU ára volt a viszonyítási alap, mint szóba jöhető alternatíva.
Szerintem az általad kiszemelt LR1106+120W adapter olyan 18e HUF körül állna meg csoportos rendelés esetén.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
Halkan megemlíteném - mert úgy látom nem sokan látták meg benne a potenciált és buca84 is hadd örüljön kicsit , hogy hardveraprón van egy Dell DA-2, 'HookR-pukkasztóan'* alacsony, 2500.- Ft-os áron. Wireless-bolt.hu-n meg picoPSU-160-XT 14700.- Ft-ért. Ha úgy vesszük, az adapter alacsony ára kompenzálja a picoPSU drágaságát, így 17200.- pénzért az ember magának tudhatja az egyik (ha nem A) legpotensebb DC-DC táp + AC adapter kombinációt. Különösen akkor, ha nem idegenkedik a 12V kikerülésesditől...
* Hogy nem tudta volna 4 hónappal hamarabb kirakni... a dög!
-
HookR
addikt
Az esetek többségében igen, de előfordulhat olyan variáció, amikor a DC-DC tápnál is kívánatos a 12V/8A. VGA-t ugye csak akkor lehet közvetlen az AC adapterről táplálni, ha 75W-nál magasabb TDP értékkel rendelkezik. Példának okáért egy GDDR5-ös HD6670-re 66W van megadva, amit tápcsatlakozó híján a PCI-e foglalaton keresztül a DC-DC táp lát el szuflával. Ehhez jön még az alaplap, illetve akár több 3.5"-es HDD motorja. Egy 12V/5-6A-es picoPSU nem biztos, hogy minden helyzetben elegendő, hiába van a processzor közvetlen az adapterről etetve. Át kell gondolni, hogy mit is akarunk működtetni és mivel.
Ha mini-ITX alaplapok fogyasztásával kapcsolatban tud valaki konkrét értékekkel szolgálni, arra én is kíváncsi lennék.
-
HookR
addikt
A picoPSU-t ez esetben nem dughatod közvetlen az alaplapi tápcsatlakozóra, hogy legyen helyed a vezetékekkel variálni. Hogy amúgy van-e komolyabb hátulütője az elgondolásnak, azt inkább tápos topikban kellene megkérdezni a szakiktól.
-
HookR
addikt
válasz Core2duo6600 #14176 üzenetére
"A pg villog, és 0 át mutat, ez mi lehet, máshogy van mint az asztali rendszereknél ?"
Elvileg emiatt (power good jel hiánya) nem indult a Dell DA-2 + LR1106 kombinációval a konfigom.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz Core2duo6600 #14182 üzenetére
Ne érezd magad egyedül! Már egy ideje én is erre a konklúzióra jutottam az enyémmel kapcsolatban.
Tápegység fronton eddig két ritka problémával kellett szembesülnöm, most meg a low-profile HD7750-esem fagy le, vagy fagyasztja le a rendszert véletlenszerűen (legalábbis látszólag, mert ennek sincs semmi köze a terheléshez). Egyelőre csak remélni tudom, hogy driver probléma és nem kell máris az elején garanciális ügyintézéshez folyamodnom egy ilyen fehér holló gyakoriságú kártya cseréjére várva.Szép az élet...
-
HookR
addikt
válasz Core2duo6600 #14184 üzenetére
Onnan indul egy ilyesmi kábel az alaplap P4-es csatlakozójához, amiből a proci kapja a 12V-ot.
Az általad linkelt kép ebből a szempontból megtévesztő (mondhatni hibás ), mert a P4-es csatlakozó nem a 24 pinesből van leágaztatva - elvileg. Eleve a gyári fotón van rosszul, de ott legalább látszik a külön kábel.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
Pontosabban az LR1005 korábbi - a nyákon külön 4 pines csatival nem rendelkező - változatához tartozik a képeken látható nagyobb, P4-es csatival is ellátott kábelköteg. Az aktualizált kompozit kép készítőjének ez a részlet bizonyára elkerülte a figyelmét.
(#14187) Core2duo6600: A teszteren van neki csatlakozó, úgyhogy igen, dugd rá azt is! Kíváncsi vagyok, hogy csak ezért elégedetlenkedett-e, mert szvsz a PG jelnek enélkül is jónak kellene lennie.
Akkor most végül is a te LR1005-ös paneltápodon sincs külön 4 pines csatlakozó?
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz Core2duo6600 #14189 üzenetére
Közelíthetjük onnan is a kérdést, hogy az LR1005 12V-on 4A-re hivatott, mely várható maximális terheléshez nem indokolt a külön kábel (illetve nem nehéz utólag pótolni, ha valami okból mégis szükség lenne rá).
Nos, kipróbáltad a P4-es csatlakozóval is, úgy sincs PG jel?(#14183) HookR: "...most meg a low-profile HD7750-esem fagy le, vagy fagyasztja le a rendszert véletlenszerűen (legalábbis látszólag, mert ennek sincs semmi köze a terheléshez). Egyelőre csak remélni tudom, hogy driver probléma..."
A gépen felejtett Intel IGP meghajtóprogramjának kigyomlálásával egybekötött Catalyst újratelepítés óta nem tapasztaltam rendellenességet. Olybá tűnik, hogy szerencsére csakuser... mármint driver error volt.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
-
HookR
addikt
válasz viperabácsi #14198 üzenetére
Az elhamarkodott következtetés volt a részemről, az Intel IGP drivernek elvileg nincs hozzá köze. Közben művelődtem picinyt, és úgy tűnik, hogy sokkal inkább erről van szó*.
Ennek megfelelően próbaképp az alapértelmezett idle 300/150MHz-es GPU/MEM órajelet átállítottam 300/200MHz-re és most várom, hogy lesz-e fagyás ismét.HD7750 / 7770 topikban ajánlják a 12.11 beta11-es drivert is, amiben elvileg ezen is javítottak valamit, de én inkább megvárom, amíg hivatalos lesz, s addig a memória idle órajelével kísérletezem.
* Józan paraszti ésszel arra következtetek, hogy a GPU-kat az AMD leteszteli maga a specifikációknak megfelelően, de arra már kevés befolyása van, hogy az egyes VGA gyártók milyen egyéb alkatrészekből építkeznek. Elképzelhetőnek tartom, hogy a memóriákat már nem ellenőrzik olyan alaposan, hogy képesek-e az adott paraméterekkel az alacsony - jelen esetben - 150MHz-es órajelen is stabilan működni és/vagy az órajelváltást a specifikációknak megfelelően lebonyolítani. Hangsúlyozom: nem tudom! Ez amolyan wild guess a részemről, meglehet, ez is elhamarkodott...
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz viperabácsi #14200 üzenetére
Jelenleg nincs rá lehetőségem. Egyelőre erős a gyanúm, hogy a véletlenszerű instabilitásnak az agresszív underclock-hoz van köze - részben, vagy egészben.
Pl. vagy nem tesztelték megfelelően, vagy még éppen átcsúszott annak rövid időtartama alatt, vagy a tesztrendszeren nem is volt gond, csak nálam, eltérő konfiguráción/tápellátáson...▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
Mod Of The Year 2012 competition - bit-tech.net
Az erős mezőnyben akad néhány mini-ITX vonatkozású:
- Acronym
- Get A Life
- Imperial AT-AT
- Tenuis
- 4M▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14207 üzenetére
"A "Get a Life"-ot meg nem értem. Ez vmi játék volt anno?"
Hogy a név honnan ered, nem tudom, de a ház a Super Mario féle gomba egy korai, pixelesebb ábrázolásának megtestesítése."Kész van esetleg a dobozod? Már rég nem látam róla progress reportot. "
Nem véletlenül.
Az akkori képeknél azt írtam, hogy az előlap minimális átalakításával a mögé rögzülő HDD is kaphatna gumigyűrűs felfogatást (nem csak az alaplap alatti). Végül egyszerűbben lett megoldva. Mivel eleve ráhagyással méreteztem számára a szélességet (előlap belső kimarása), elegendő volt a két HDD tartó lemezdarabot 2 mm vastag helyett 1 mm-esre cserélni.
Szükség is volt a gumigyűrűre, mert a masszív ház felerősítette a HDD hangját. Azóta számottevően csöndesebb, ám cserébe a ház nem tud hűtőbordaként funkcionálni. Itt jön képbe a 2db oldalsó 92/100mm-es venti hely. Jelenleg 1db 92x25mm-es, 930rpm-re leszabályzott venti gondoskodik a 2db HDD, valamint egy időközben a PCIe slotba beugró, műanyag burkolatától és így gyári ventilátoraitól megfosztott, passzívvá vált HIS HD7750 iCooler LP alu bordájának szellőztetéséről. Majd veszek mellé egy másikat, csak mostanáig nem tudtam, hogy pontosan milyen VGA kerül bele, azaz a 25mm vastag venti elfér-e, marad-e véglegesnek.
Ezen kívül változni fognak az alaplap és az alsó HDD rögzítésért felelős kereszttartók úgy, hogy a 3.5"-es HDD előrébb kerüljön és mellé még épp elférjen 2db 2.5"-es meghajtó. Így lesz fix helye az SSD-nek, ami jelenleg a ház mellett szomorkodik.
Ezáltal a házikó 2db 3.5"-es és 2db 2.5"-es meghajtó befogadására lesz alkalmas, a 2db 92/100mm-es venti és a low-profile VGA mellett. Illetve az oldalsó ventik helyére opcionálisan továbbra is mehet harmadik 3.5"-es HDD, ha netalántán kedvem szottyanna megsütni a VGA-t.(#14208) zodo: "Lassan de biztosan halad az IBM mini DIY projekt."
De nem ám a babérjaimra törni!▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14211 üzenetére
Frissítettem 4 képpel az ITX-Box 3D albumot, avagy kb. ilyennek kellene lennie a végeredménynek.
- A harmadik, vagyis felülnézeti, burkolat nélküli képen átlátszóvá tettem az előlap mögötti HDD-t, így látható a gumigyűrűs rögzítési lehetőség. 6-ból 3-at meghagytam sima furatnak,hogy kevesebbet kelljen vele dolgoznihátha szükség lesz még rá.
- Még nem modelleztem 92x25mm-es ventit, ezért a képen 100x12mm-esek láthatóak. 25mm vastag venti és a VGA bordája között 4mm távolság marad.
- A két utolsó kép a fazonírozott külsőt szemlélteti. Lényegében szimmetrikussá vált azzal, hogy a két szélső hűtőnyílás egyformán nagy (oldalsó ventikhez igazodva) lett, illetve a felső középre került."VGA:
Helykihasználás szempontjából (minden egyéb szokásos alkatrészt egybevéve) szerinted melyik jobb? Az általad itt használt LP VGA, vagy a flex PCI-x kábellel a deszka alá forgatott VGA? Utóbbi esetben kényelmesen használhatok full height kártyát is..."
Helykihasználás szempontjából (tehát az alkatrészek árával nem számolva) elsősorban azt kell eldönteni, hogy milyen teljesítményű VGA-t és tápot szeretnél. Alaplap alá beforgatni LP kártyát is lehet. Szvsz LP kártya jelenleg kb. a HD7750-ig reális alternatíva (a hosszú nyákos low-profile HD7850*-ektől most tekintsünk el), amit akár DC-DC táp + AC adapter kombinációról is üzemeltethetsz. Szvsz. méret szempontjából a teljes magasságú kártya HD7850-től fölfelé indokolt. Hogy aztán azt érdemes-e beforgatni az alaplap alá, vagy csak szimplán lefektetni mellé, 'vele egy síkba', az az alkalmazott táp méretbeli kívánalmaitól függ, illetve milyen arányokkal rendelkező házban gondolkodsz."...viszont a ventijénél további plusz helyet kér, hogy ne szenvedjen légszomjban. (Jelenleg ezt úgy tervezem megoldani, hogy a VGA passzív lesz és ventivel szellőztetem át a VGA passzív hűtő és a MB nyákja közt kialakuló légcsatornát."
- Oldal irányú átszellőztetés esetén útban lenne a flexibilis PCIe szalagkábel, ezért feltételezem, hosszirányban tervezted, előlapi ventilátorral. Ez esetben milyen tápot szeretnél és hova?
- Elméletileg, kellően hosszú szalagkábellel a VGA hűtése nézhet akár 'lefele' (az alaplaptól távolabbi oldalra). Azt nem tudom, hogy van-e gyakorlati hátulütője. Ez esetben pl. egy SFX táppal megállhatna 70mm-ben a ház magassága.* Megfelelő konfiguráció esetén még akár ilyet is lehetne DC-DC táp + AC adapterről működtetni, de itt már elengedhetetlen a 12V kikerülésesdi.
(#14212) Pista0001: "Érdekesek ezek a vinyó általi rezgetések. A korábbi házi házamban (hehe ) simán fémesen volt az 5 éves Samsung - amik tényleg bármilyen házat be tudtak búgatni - rögzítve és nem rezgette be, egyáltalán nem volt hangja."
Nálam most az SFX táp 80mm-ese, illetve a gyári CPU hűtő ventije van holtversenyben a HDD-k seek hangjával. Passzív DC táp + AC adapter kombóval és CPU hűtőnek leszabályzott 120mm-es ventivel a gumigyűrűs HDD-k maradnának a legfőbb zajforrások.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz Mercutio_ #14224 üzenetére
Ez a konstrukció nem ideális sorozatgyártásra (sem a ház szerkezetének, sem az alkatrészek felhasználóbarát hozzáférésének szempontjából), a kompakt méret mellett a megvalósíthatóság volt a legfőbb irányelv, a tervezésének idején rendelkezésemre álló megmunkálási lehetőségek figyelembevételével. Inkább amolyan 'proof of concept', vagy prototípus.
(#14225) mintAdarab: "A VGA ventiknél szerinted ez a jobb hatásfokú, ahogy te rajzoltad, vagy ha inkább a bordával parallel és a kártya mögé van felrakva a venti? (tudom, nálad ez nem fért volna el a vinyó miatt) Így az egy mondjuk 100-as venti egyik fele szellőzethetné a VGA-t, a másik fele a CPU-t."
Annyi bizonyos, hogy egy erre megfelelő VGA borda oldalról történő átfújásához erősen javallott valami légcsatorna, ami behatárolja a légáramlás irányát. Aztán hogy melyik a jobb hatásfokú, illetve számottevő-e a különbség, azt leginkább a gyakorlat tudná megmondani."Nem olyan régen elemeztétek, hogy nem minden konfigban működik a plusz 12V-os kocka külön a VGA-nak. Ezt sikerült megnyugtatóan rövidre zárni?"
Második 12V-os kockában én személy szerint soha nem gondolkodtam. Az én horizontomon a 220V-os Dell DA-2 jelenti a maximális fogyasztási keretet, amiből a 130W TDP-jű HD7850 még kigazdálkodható. Gyenge láncszem a DC táp 12V-os ága, ezért kell azt kikerülni, amire pillanatnyilag a picoPSU + DA-2 tűnik alkalmasnak (net szerte több működő példáról lehet olvasni, többek közt magyarról is). Az LR1106 12V-on 10A-e valamilyen kompatibilis 120/150W-os adapterrel lehet jó alternatíva 12V kikerülésesdi nélkül.(#14220) HookR: "Ez esetben pl. egy SFX táppal megállhatna 70mm-ben a ház magassága."
Ezt eredetileg az oldalra fektetett VGA esetére akartam írni.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
Realan E-Mini E-M5 - [Link]
======================================
Realan E-Mini E-M3 - [Link]
Úgy látom, most erre a bordás/lamellás profilra kattantak rá. Feltételezem az volt a cél, hogy még kellő merevséget biztosítsanak a nyílások forgácsolásakor, de kevesebb alapanyagot igényeljen, mint tömör 3.5mm-es anyagvastagság esetén.
======================================
(#14246) Goose-T: Hóhért akasztani ér? - kábellel
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14256 üzenetére
Ezeknek az újabbaknak az árát nem tudom, de olyan $45-50-ra tippelnék, plusz még egyszer ennyi a posta, hacsak nem szervezel csoportos rendelést.
(#14282) Mercutio_: "1. Lehet-e bármi gond vele FM1/2 alaplapoknál?"
Nem hiszem."2. Ventivel együtt 51mm magas, vagy az még pluszban rájön?"
Rutinosak Alpenföhn-éknél, csak annyi van megadva a honlapjukon, hogy 51mm a hűtő önmagában és 15mm a venti. Arról már nem szól a fáma, hogy a venti gumirögzítése mennyit ad hozzá a magassághoz. 70mm-rel nyugodtan számolhatsz.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14297 üzenetére
Amíg az APU-k teljesítményére a memória sávszélesség - mint szűk keresztmetszet - rányomja bélyegét, addig potenciálisan életképes. Jelenleg előnyösebb a nyákra szerelt dedikált memória, még ha a memóriabusz 'csak' 128 bites is. Ez a jövőben, az egybetokozott memóriákra optimalizált architektúrákkal és/vagy az APU-nak kedvező programozási szemlélettel persze változhat, de hogy mikorra és mennyire sikerül leküzdeni a hátrányt, nem tudom. Egyelőre úgy fest, kell még hozzá néhányat aludni , nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni. Például a programozási szemléletváltás szélesebb körű elterjedését a következő generációs Playstation és Xbox konzolok megjelenését követő 1-2 évre tippelem - feltéve, hogy azok hardverei az APU-k által lefektetett alapokra építkeznek.
Nagyon meglepne, ha a következő generációs PC-kbe szánt APU (Kaveri), aminek a megjelenését - ha jól tévedek - 2014-re tolták, erősebb lenne a GDDR5-ös HD7750-nél. Jó esetben talán megközelíti, ám addigra már minimum egy generációval feljebb lépnek a GPU-k is.Ami bizonyos:
- Külön nyákon nagyobb chipnek és dedikált memóriának is van hely, ami komoly fegyvertény.
- Még ha nem is lenne (számottevően) erősebb a szabvány méretű low-profile VGA, a hybrid CF miatt akkor is lehet létjogosultsága. (Más kérdés, hogy a programtámogatottságot és az anyagiakat tekintve mennyire józan választás.)A PCIe specifikáció LP kártyák nyákhosszára ~168 mm-t (6.6in) határoz meg. Gyakorlatilag a mini-ITX alaplappal megegyező hosszt.
(#14298) mintAdarab: "3 darabra 84.5 USD jött ki, az talán még alatta van a vám/áfa-köteles határnak."
"Rendelt áru ellenszolgáltatás mellett" €22 az értékhatár áfamentességre, míg "ajándék küldemény, ellenszolgáltatás nélkül" esetében €45. - Magánszemélyre vonatkozó szabályozások▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14304 üzenetére
"Viszont akkor aki intézi a rendelést, annak esélyes, hogy a vámosokkal is kell gittet rágni..."
Nálam nem volt semmi bonyodalom, ment minden olajozottan. Vámeljárást a DHL intézi. Ehhez az ügyintézőjük felhív (még a Realan-os rendelésnél megadott) telefonszámon, illetve emailt küld, amiben nyilatkoznod kell néhány szükséges adattal kapcsolatban (árumegnevezés, címzett lakcíme, termék származási országa, fizetési feltétel, fuvardíj és járulékos költségek, kereskedelmi vagy magáncélú-e a vásárlás, kettős célú felhasználású terméknek minősül-e a rendelt áru), illetve mellékelni a számlát. Minden le volt írva a levélben.
Számomra az egész rendelés 'legbonyolultabb' része a Paypal regisztráció volt.(#14305) .mf: "Egyrészt az csak az ÁFA-határ, egészen 150 EUR-ig még vámmentes; másodsorban csak a termék árára vonatkozik, tehát a szállítást nem kell hozzá számolnod; harmadrészt pedig honnan fogják tudni, hogy mennyit ér?"
Számítástechnikai termékekre nincs vám, ami amúgy is csak a kisebb tétel (tán 5-9% körüli Nem tudom pontosan), ami inkább zsebbenyúló az az EU-n kívülről érkezett árukra rárakódó 27% ÁFA. A vámteher mértékét ('vám ÁFA') pedig a küldemény értéke és a postai szállítási költség együttes összege határozza meg.
Azt nem tudom, hogy vezetnek-e nyilvántartást a vámeljáráson márt résztvevő termékek árával kapcsolatban, de az bizonyos, hogy az általam rendelt 4db LR1106 már átesett rajta, ezért lehetséges, hogy szerepel a rendszerükben.▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14310 üzenetére
"Nem maradt abból a 4 db-ból esetleg? "
Sajnos van. Nincs értelme tovább halogatnom az eladást, az én nyűgömre a picoPSU jelent gyógyírt. - #13842-13844
storm4 jelentkezett hamarabb, őt illeti az elsőbbség. Írtam a másik srácnak, hogy lenne vevő az övére is. Jelzem, amint válaszol.=====================================
Z77 mITX Round-Up - MSI, Zotac, ASRock, EVGA, ASUS - anandtech.com
=====================================
Compact Splash - Vízhűtéses csináld magad mini-ITX kuckó - [link]
=====================================
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14319 üzenetére
"A probléma egyébként csak a dell kockával kapcsolatban állt fent, ugye;"
#14093"ott is a PowerGood hiányából adódóan? Vagy esetleg ilyen PFC-szerű összeakadásról van szó, mint az újabb tápok kontra nénány nem szinuszos UPS?"
Nem tudom biztosra. Jól illeszkedik a tapasztalt tünetekhez, ezért jobb híján elfogadtam, mint kielégítő magyarázatot. De nyitott vagyok az alternatívákra.(#14320) storm4: "Köszönöm ,de úgy néz ki,hogy csatlakozók számában kinőttem sajnos a tápot (1db molex,1db sata )
mintAdarab kollégáé a lehetőség,hogy felhasználja."
Ez SATA elosztó/átalakító kábellel könnyűszerrel orvosolható (ha nem találsz számodra megfelelőt, nem nagy ördöngösség sajátot készíteni/átalakítani. Csak a példa kedvéért, szemléltetésül: [link]), de ahogy gondolod.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz #22145024 #14336 üzenetére
Amiről egy éve szó volt (#10075), Intel DH61DL, az nem jó? Pl. egy 35W TDP-s Intel Pentium G645T-vel 14e-ért? Vagy akad Intel Celeron G530 is 7500-ért (Nem tudom, hogy fent említett alaplapban megoldható-e, de hátha alul lehet feszelni).
(#10086) mintAdarab: "Asszem sokan vagyunk itt, akiknek már évek óta van ebben a "sose készül el" fázisban
De én hamarosan kiszállok a klubból és faragok egy tühtig kis dobozt."
Khm-khm!(Vagy én egy árva szót se szóljak? )
(#14332) mintAdarab: "847-es onboard cerka (2x1.1GHz) + NM70 chipset. Ilyen RAM elrendezést még sosem láttam."
Az Asrock FM2A75M-ITX-en is ilyen.[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
-
HookR
addikt
[ Szerkesztve ]
-
HookR
addikt
válasz storm4 #14356 üzenetére
A 180W-os az LR1107.
Tehát (A) angol forgalmi adót és kereskedői hasznot fizetve drágábban, vagy (B) magyar forgalmi adót fizetve és csoportos rendelést szervezve olcsóbban? Hmm... fogós kérdés.
(C)-re szavazok. Adapter.hu-nak kell írni szerelmetes levelet, hogy bővítsék az áhított termékekkel a meglévő Realan kínálatuk. Árban nem lenne számottevően drágább, cserébe 'helyben' lehetne vásárolni, magyar garival.
-
HookR
addikt
válasz storm4 #14368 üzenetére
Írd meg nekik, hogy ha más nem, legalább az LR1106-ot felvehetnék a kínálatba az LR1005 mellé/helyett. Mindössze $5.5-ral kerül többe a gyártónál, cserébe 12V/4A helyett 12V/10A. Az eddig használt konfigjaikhoz ugyanúgy megfelel, ám jó néhány erősebbhez is elegendő lenne a 120W-os AC adapterrel párosítva (pl: 35W TDP CPU + 55W TDP HD7750 + SSD + 2.5" HDD-hez, vagy 65W TDP AMD APU + SSD + 2.5"/3.5" HDD-hez).
(#14370) Goose-T: Ha anyagilag buknál rajta, mi okod lenne lecserélni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel topik
- +363025648**
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Külpolitika
- Konteó topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- OpenSuse Leap 16.0 pre alpha
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Asus H81M-K alaplap+ i3-4130 proci+ 4GB DDR3 memória eladó egyben!
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS MAXIMUS VII HERO Alaplap - INGYEN POSTA!
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
- MSI B85M-G43 + I.O Shield eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest