Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jenne

    őstag

    Nem vagyok klímás szaki, de hasonló vonalon dolgoztam sokáig.
    Nagyban befolyásolja a hangosságot (maradjunk ennél a kifejezésnél, így érthetőbb) azaz a ventilátor motor/mókuskerék zajosságát (is) nagyban befolyásolja a felhasznált anyagok minősége, és az összeszerelés minősége is.
    A kínai gyártók a klímáikban, és szinte mindegyikük ilyen, még mindig a hagyományos un. AC motorokat használják/alkalmazzák, a modernebb, sokkal jobb egyenáramú ventilátorok helyett. Ez persze a beltéri egység zajosságában már jelentkezik is, mert a hagyományos AC motoroknál van egy állandó ún. gerjesztési zaj. Ez a gerjesztési zaj jelenség főként a kis fordulatszámon jelentkezik, amikor éppen pont az kellene, hogy csendes legyen. Ez a gerjesztési zaj a minőségi klímáknál (japán/koreai...)nem fordul elő.
    Tovább még. A zajosság további okozója lehet a ventilátor lapátoknál a nem megfelelő méret és lapátszögek kialakítása. (nem elég lekoppintani valamelyik nevesebb gyártóét...és aztán gyártani ahogy éppen sikerül)Nagyon fontos és sok tervezés, mérés előzi meg a beltéri készülék házban kialakítani légsebesség optimális mértékét. A beltéri készülékház mérete és az abban áramló levegő sebessége meghatározó a zaj szempontjából és a jól megtervezett légsebesség a levegő be és kilépési pontok megfelelő kialakítása is az áramlási szempontjából. Na ezt a légsebesség mértékét már ritkábban szokták a kínai gépeken feltüntetni.
    Arany igazság: egy nagyobb átmérőjű lapát lassabban forogva is kisebb zajt kelt, mint egy kisebb lapát, aminek gyorsabban kell forognia, ugyanazon levegő mennyiség szállításához. Fontos még a légszállítás mértéke is. Egy ventilátor csendes, ha alig forog de kérdés, hogy mekkora teljesítményt tud leadni ilyen alacsony fordulaton. A minőségi készülékek megfelelő légszállítása még alacsony ventilátor fokozat mellett is kielégítő, de ezt az olcsóbb gépeknek nem sikerül. Az ilyen olcsóbbaknál gyártóknak csak az a fontos, minél kisebb számot írhasson a zajérték mellé a katalógusban és elhiggye a vevő. (vélhetően ezért volt nekem fülre csendesebb a kettő 7-8 éves LG mint az új, 1-2 éves Gree meg Fisher ami szintén már évek óta Gree gyártás, de esett is a minősége sajnos, nagyon hullámzó lett)
    Kínában a Midea 2011-ben létrehozott egy központi klíma részegység gyárat, szinte mindegyik kínai klímagyártó már onnan kapja a részegységeket, ezért nagy különbségek nem igazán vannak és ne is keressünk köztük. Azok a klímagyártók, akik csak megveszik a különböző alkatrészeket/részegységeket és egy készülékbe építik, abból sosem lesz olyan minőségű és ezáltal megfelelően halk, és időt álló klíma, mint azoké a gyártóké, akik mögött komoly tervezés és szakértelem van. De sajnos ennek igen csak ára van. A csendes klíma és főleg hosszútávon tartós klíma drága.

    A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés