Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz Imi1 #5420 üzenetére

    A problémát minden bizonnyal az okozza, hogy a merevlemez állapota nem stabil. Ezt számos dolog okozhatja (kábelek/csatlakozások, tápellátás, magas működési hőmérséklet, számítógép-túlhúzása, stb.) de az sem kizárt, hogy ez a jelenség már (jóval) korábban jelentkezett, de ha esetleg a merevlemez felületén egy kevésbé használt részt érintett, akkor hosszabb ideig (akár évekig) is lappangott, mielőtt komolyabb problémát okozott volna. Ez jellemző főleg nagyobb kapacitású merevlemezeknél, amelyek általában nem kerülnek azonnal teljesen megtöltésre.

    Ilyen esetben első körben a tesztek általában felszínre hozzák az ilyen, lappangó a problémákat. Ahogy tapasztalható, a teszttől kijöhet néhány hiba, de ahogy a program súgójában is olvasható "Bizonyos esetekben viszonylag alacsony számú hiba esetén is hamar leállnak .... Ilyenkor megfelelő szoftveres teszt használata javasolt."
    Súgó -> Merevlemez tesztek -> Általános információk, mindenképpen hasznos olvasmány ;)

    Jelen helyzetben mindenképpen érdemes lenne menteni mindent, amit csak lehet és utána alapos tesztelésnek vetni alá a merevlemezt, ahogy az a program honlapján a Támogatás -> Gyakran Ismételt Kérdések pont alatt is olvasható: http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
    A problémák, gyenge szektorok javítására és az állapot stabilizálására a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt a legalkalmasabb, de csak teljes mentés után. Hosszú ideig fog tartani, de várható a merevlemez kondíciója stabil szintre áll be (esetleg javulhat, de mivel várhatóak további problémák, ez nem feltétlen). De a jelzett kondíciónál fontosabb, hogy stabil legyen, azaz NE jelenjenek meg új problémák idővel.

    A program által jelzett értékelést annyira kell komolyan venni, amennyire a tárolt adatok fontosak. Ha nem gond, hogy a tárolt adatok egy része sérül, olvashatatlanná/elérhetetlenné válik, akkor nem kell komolyan venni. Ellenkező esetben (gondolom, itt erről van szó), NAGYON komolyan kell venni, a kondíció %-án kívül (sőt, talán még inkább) azt, hogy változás, romlás történt.

    Az ilyen helyzet megelőzésére, elkerülésére új merevlemez első használata előtt mindenképpen javasolt a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test pont alatti tesztek futtatása, hogy az ilyen esetleges problémák felszínre kerüljenek (és az állapot stabil legyen) még mielőtt fontos adatok kerülnek tárolásra.
    Ez itt a fórumon is több esetben hangsúlyozásra került.

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák