Hirdetés
-
IT café
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rooney8
aktív tag
hali
én is rászántam magam, hogy kipróbáljam az almás terméket (iphone után kicsit kedvet kaptam iránta ). olvasgattam ezt-azt, már ki is alakult a fejembe egy elképzelés, de van egy problémám már itt a legelején. azt olvastam, hogy csak eredeti retail lemezzel működik ez a dolog, viszont ezt ugye csak dl lemezre lehet kiírni, viszont ez most egyéb okok miatt nem lehetséges. kérdésem, hogy megoldható-e, hogy vagy 2 normál dvd-re kiírni valahogy (és a telepítés közepén kérné a következő lemezt) vagy eleve olyan telepítőt keresni, amiből ki van dobálva pár dolog, hogy elférjen egy sima dvd-n.
keresgéltem a neten és még a 10.4 idejében normál dvd-k voltak így azon is gondolkoztam, hogy mi lenne ha azt telepíteném, ám ezt elvetettem, mert az már régi, letölteni is nagy nehézségek árán tudnám és... mert haladni kell a korral -
rooney8
aktív tag
válasz rooney8 #7349 üzenetére
hát nézegettem a torrent oldalakat, de összesnél csak ilyen 1-2 seeder van, tehát marad a hdd-s megoldás.
ezzel kapcsolatban pedig az a kérdésem, hogy milyen fájlrendszerre formázzam, mekkora legyen a mérete, hogyan tegyem rá a telepítőt (kibontva a .dmg fájlt, vagy magát a .dmg-t) és végül hogyan telepítsem (annyi az egész, hogy arról boot-olok és elindul a telepítő)? -
-
rooney8
aktív tag
üdv.
na leszedtem az iatkos verziót, hnap megpróbálom ezzel felrakni. addig is kell vmit előtte csinálni a partíciókkal (fat32-re formázni) vagy majd a telepítőbe csinálni ezeket? -
rooney8
aktív tag
na megpróbáltam kiírni az iatkos verziót, de nem sikerült (2 dvd-t elpazaroltam, úgyhogy hagyom a fenébe ezt az iatkos-t). megpróbálom kiírni vhogy a retail-t, aztán majd azzal próbálkozok.
arra is gondoltam, hogy megvárom a lion-t mert az rá fog férni sima dvd-re, de most olvastam, hogy a lion-t majd nem lehet felrakni snow leo nélkül? ez miért? ezt nem értem
-
rooney8
aktív tag
-
rooney8
aktív tag
na végre, meglesz a retail, ha minden jól megy este neki is kezdek a telepítésnek
-
rooney8
aktív tag
még annyi, hogy miután telepítettem a rendszert 10.6.8-ra frissítsem, vagy ne frissítsem, vagy mire frissítsem?
gépem egyébként, ha számítana: Asus P5K, Core 2 Duo E4700, 8600GT, 2GB RAM -
rooney8
aktív tag
amúgy most próbaként elindítottam a telepítőt, szépen be is olvassa meg minden, de disk utility-nél nem látja a hdd-t, csak az odd-t... bios-ba átállítottam a dolgokat, most ilyenkor mi a teendő?
-
rooney8
aktív tag
közbe nézegettem bios-ba a dolgokat, találtam pár achi beállítási lehetőséget, de itt nincs az a lehetőség és sztem ennek kéne lennie
-
rooney8
aktív tag
hmm ezt olvastam egy külföldi fórumon:
"I have successfully enabled AHCI on my P5K, even though as we know Asus removed the AHCI option from about BIOS 04xx due to licencing issues over the basic Intel ICH9 south bridge compared to the ICH9R chipset."
ha jól értelmezem eltávolították ezt az ahci opciót a p5k-ból... ilyen létezik? amúgy írta a srác, hogy hogy engedélyezte, de ez nekem nagyon bonyolult
[ Szerkesztve ]
-
rooney8
aktív tag
ezt is írták kompatibilitás listán
"BIOS crossflashed for P5K and P5KC to P5KR with: afudos /iP5KR.ROM /n to enable SATA AHCI (used Kodakey.iso)"
-
rooney8
aktív tag
közbe olvasgattam még és nem is olyan nehéz meghekkelni ezt a bios ugye azt írták, hogy a p5kr bios-át kell rárakni ez pedig annyiból áll, hogy usb-re rárakok egy programot meg a bios-t aztán már csak másol és kész
csak az a baj, hogy nem nagyon akarom babrálni a bios-t, mert véletlenül elrontok vmit és akkor oda az egész rendszer
[ Szerkesztve ]
-
rooney8
aktív tag
akkor az lesz, hogy először csinálok backup-ot, aztán feltolom rá a rendes p5k 0406 bios-t, aztán ha ezzel se akkor feltolom rá a p5kr bios-át azzal telepítem és a végén visszaállítom az eredeti biost (max frissítem a legújabbra amit mondtál és így legalább saját biosa lesz és te is elküldheted nekem azt a cuccost amit mondtál )
-
rooney8
aktív tag
király most már el se indul a gép, ezért nem akartam én a bios-t piszkálni
először win7en ráraktam a 0406 bios-t... oké azt írja siker, újraindítom a gépet, belépek bios-ba, látom végre ki lehet választani az ahci-t, mondom ezaz siker
aztán be iboot, de ahol ellenőrzi a gép az összetevőket lefagy az egész. oké vissza ide-re mindent, szépen tovább is megy, aztán kiír egy ilyen hibát a gép: "checking NVRAM. Not enough space in Runtime area. SMBIOS data will not be available. Press F1 to resume."
nyomogatom f1-et, semmi... mondom oké, az ez flash cuccossal felrakom a legújabb bios-t. meg is csinálom, de a végén valami hibaüzenetett írt ki, de felrakta magát az új bios-t... indítom, megin ugyan az a szöveg és már ahci mód sincs felraktam újra az új bios-t, most kiírta hogy sikeresen frissítettem, de még mindig ezt írja. olvasgattam neten, írtak pár dolgot, de eddig semmi...az asus saját cuccát, a crashfree-t se tudom futtatni, mert ugye maga a bios bejön, és az csak akkor működne, ha semmilyen bios nem (vagy hibásan) lenne rajta. (meg elvileg sata meghajtó kell hozzá, de az olvasóm az ide)
[ Szerkesztve ]
-
rooney8
aktív tag
válasz rooney8 #7803 üzenetére
fejlemény: na végre elindul a masina bár nem tudom, mi baja, mert még mindig kiírja a szöveget, de ha nyomok egy f1-et, akkor tovább lép.
szval. megint elkezdtem frissíteni a legújabb bios-ra de mikor már majdnem kész volt nyomtam egy reset-et (hogy "aktiváljam" a chrasfree-t), kiírta h nem talált működő bios-t, betettem a laphoz kapott cd-t és rárakta az eredeti bios-t. még most is kiírja a "Not enough space in Runtime area. SMBIOS data will not be available. Press F1 to resume." szövewget, de mint írtam f1-re továbbmegy... hál isten működik, már azt hittem hogy kuka lesz
már csak arra kéne rájönnöm, hogyan tüntethetném el azt a szöveget (mert nagyon nem tetszik, hogy nem tetszik vmi a gépnek ) -
rooney8
aktív tag
hát sikeresen elbarmoltam véglegesen -.-
ráraktam a p5kr bios-át, most is ugyanaz a hibaüzenet,és most már f1-re se megy tovább, bootmenü nem jön be, ez flash tool-al nem tudok frissíteni, mert bármelyik rom-ot választom vagy azt írja, hogy régebbi, vagy azt hogy nem kompatibilis. valahogy le kéne törölni a bios-t és közben megszakítani, hogy legalább a crashfree visszarakja az eredetit. várom az ötleteket, hogy boot nélkül, magában a bios-ban hogy töröljem le magát a bios-t? vagy hogyan barmoljam szét, hogy megnyitni se lehessen?
ja és ráadásként azért tettem rá ezt a bios-t, mert ebben át lehet állítani ahci-ra, és természetesen ebben a verzióban persze, hogy magát a hdd-t se látja... fuu elegem van a mac-ből -
rooney8
aktív tag
igen, bejön az ez-flash, próbáltam a p5k régebbi, újabbi, közepesen új bios-át, ezekre azt írta, hogy nem lehet felrakni, mert nem egyezik a bios id. aztán próbáltam a p5kr régebbi, újabb és a jelenleg rajta lévő biosát, de ezekre meg mind azt írta, hogy nem frissíthetem, mert régebbi verziójú mint ami jelenleg van... fogalmam sincs mi tévő legyek :s
-
rooney8
aktív tag
még az elején igen, aztán mikor már huszonharmadszorra csináltam már nem
de valahogy azt kéne megoldani, hogy előjöjjön a crashfree cuccos, viszont az csak akkor aktiválódik, ha már maga a bios se jön be, ezért kéne valahogy kárt okozni benne, de így hogy sehonnan se tudok semmiről boot-olni elég nehéz
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest