-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
alitak
senior tag
Most jutottam el oda, hogy kipróbáljam. Nagyjából 50%-ban indult el a rendszer, a többinél csak villog a képernyő, mint a 17.1 Mint alatt.
Viszont ugyanezen a gépen van egy Kali Linux is, ott viszont nem emlékszem villogásra. Tény, hogy jóval kevesebbet használom ezt a rendszert.Ubuntutól idegenkedek kicsit, amióta Unity van, próbáltam még a legelején is, meg 2-3 verzióval később is. Nem tetszett, nem dolgozott úgy a kezem alá. Külön ablakkezelőt meg még sose telepítettem, nem érzem magam még annyira.
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
Sziasztok,
Meg tudja mondani valaki, hogy Mint Mate 13 Firefox-ban mi a default Flash?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
pojakcs
senior tag
Sziasztok!
Felraktam a MInt-ot win7 mellé, eddig teljesen jól működik. Egy apró problémám van vele, hogy jóval gyorsabban kajálja a laptop aksijából a villanyt, mint a win. Itt nincs valami energiatakarékos üzemmód? Netezéshez bőven elég lenne fél vagy negyed gőz. Intel I5 proceszoros Lenovo laptopról van szó. A Lenovo oldalán sajnos nem találtam Linuxhoz való programot erre a célra.Üdv: Csaba
-
Csak azért kérdem mert régi telepítés és nem emlékszem, hogy én lőttem át adobe-ra vagy sem.
De asszem neki kell gyűrközni másnak.
Jól emlékszem, hogy a mint-nek van vmi saját plugingje FF-hez?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Fenyő
őstag
Van, de 13 alatt ugyanúgy 11.2 (amivel már néhány videó nem indul el sajnos) épül vagy van egy régebbi 10.x-es is, amúgy Firefox alatt freshplayerrel lehet a legújabb flash használni, ehhez előbb le kell szedni az adobe flasht, fel a pepperflasht, majd a freshplayer wrappert, de ez még aktív fejlesztés alatt áll, zárt driverekkel szeret összeakadni.
Másik megoldás, hogy felteszed a Chormiumot és a pepperflasht és azzal nézed a flashvideókat, esetleg egyéb 3rd party megoldásokat is alkalmazhatsz Firefox esetén (flash video downloader, smtube, smplayer/vlc/mvp open with addonnal).Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Davidkoma
tag
Üdv!
Régi 19"-os CRT-hez (Philips Brilliance 109p, 111kHz) szeretném módosítani a képernyő-frissítést.
Alaplapra integrált Radeon 4250, 1024x768, 60Hz jelenleg -> 1024x768 100Hz-re kellene.
Windows alatt normálisan működik 1024-en 100Hz-cel.A monitor paraméterei: [katt ide]
Linux Mint 17-en a felbontások tág határok közt állítható ugyebár, viszont a frissítést kizárólag 60Hz-en engedi alapból.
Gondolom a Terminálból kellene az xrandr-paranccsal, de ha lehetne, "szájbarágósan" kérném a segítséget, ilyet még nem csináltam. (Addig jutottam, hogy kértem egy "xrandr -help"-et, itt látom, hogy sok minden módosítható)
Köszönöm előre is!
-
Fenyő
őstag
válasz Davidkoma #2169 üzenetére
Igen terminálból megoldható a dolog ha a kijelző beállításainál nem tudod átállítani, én is futottam már ilyenbe bele, hogy régi crt-t nem feltétlen ismert fel rendesen a Linux és ez a leírás volt a megoldás, először cvt paranccsal meg kell kérdezni, hogy a kívánt felbontáshoz milyen frekvenciák, ill. egyéb értékek tartoznak, esetedben ez;
cvt 1024 768 100
ezen adatok tudatában már hozzá lehet adni az új felbontás/képfrissítés párost az xrandr-relxrandr --newmode "1024x_768_100.00" ..... ...... ...... (a fentebb lekért adatokat másold ide) -hsync +vsync
ezután xrandr --verbose-vel kérdezd le, hogy melyik kimenete aktív a karinak (vga-0 dvi-0 vagy vmi hasonló lesz), ha ez megvan hozzá tudod rendelni a kimenethez az új módot;
xrandr --verbose --addmode xxx-x (itt lesz az előbb lekérdezett vga-0/dvi-0 stb) "1024x768_100.00"
aztán aktiváld
xrandr --output xxx-x (vga/dvi kimenet) --mode "1024x768_100.00"
Ha minden jól ment akkor a kívánt felbontásba/képfrissítésbe kerülsz, ekkor már a kijelző beállításainál is meg fog jelenni az új 100Mhz-es választási lehetőség, válaszd ki is mentsd, ha mégsem akkor lehet scriptet írni hozzá, de ez majd csak akkor ha esetleg szükség van rá.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
joecontra
addikt
válasz Davidkoma #2169 üzenetére
A /usr/share/X11/xorg.conf.d/ mappába hozz létre egy 20-monitor.conf nevű fájlt ezzel a tartalommal:
Section "Monitor"
# HorizSync source: builtin, VertRefresh source: builtin
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "CRT-1"
HorizSync 28.0 - 100.0
VertRefresh 43.0 - 120.0
Modeline "1024x768" 113.31 1024 1096 1208 1392 768 769 772 814 -HSync +Vsync
Option "DPMS"
EndSectionAz enyém legalábbis így néz ki. Emelt jogosultságú szövegszerkesztővel készítsd el. Mousepad esetén például így néz ki:
gksudo mousepad /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-monitor.conf
Mousepad helyett a szövegszerkesztőd nevét kell írni. Ha megvagy, akkor restart.
Üdv,
J -
Davidkoma
tag
#2170 Fenyő-nek:
Köszi szépen, sikerült, egy rövid elsötétedés után immár 100Hz-en "ketyeg" a monitorom képfrissítése.
Elmentésre nincs opció a Beállítások->Kijelzők-nél, egy alkalmaz-t rányomtam, de valószínű, hogy ez csak kikapcsolásig/újraindításig marad.Örök hála!
#2171 Joecontra-nak:
Köszönöm neked is a segítséget, most nem tudom újraindítani a Linux-ot (megy az aMule), de újraindítás előtt elkészítem a példa alapján a monitorhoz a konfig.-fájlt. -
Fenyő
őstag
válasz Davidkoma #2172 üzenetére
Elvileg alkalmazzal (ha a 100 Hz ott volt) is elmenti disztró/de függő, hogy pontosan milyen parancs van hozzá, de újraindítás után úgyis kiderül, ha mégsem akkor jöhet egy script fájl automatikus indításba vagy a fentebbi a conf fájl készítése.
[ Szerkesztve ]
-
Davidkoma
tag
Ok, megírom majd, hogy marad-e 100hz-en, vagy visszaáll-e 60-ra (hátha másnak is érdekes, bár szerintem a nagytöbbség már LCD-n tolja a Mint-et (is).
A 100Hz-et egyébként sehol nem jelzi a Mint (a Beállítások/Kijelzőknél legalább is nem), eddig sem és most sem. (Más megjelenítő még nem volt nálam rádugva, így nem tudom, hogy korszerűbb monitoroknál milyen információt ad a kijelzőkről.)
Onnét tudom hogy már 100Hz, mert egyrészt a monitor OSD-n megjeleníti, másrészt nem vibrál már ez a "dög". -
-
-
Fecogame
veterán
Linux Mint live esetén ( pendrive-ról fut, de elmenti a változtatásokat ) hogyan tudok jelszót hozzáadni?
Megvan az ablak, de jelenleg nincs jelszavam, így ezt a részt kihagyom. Ha csak az új jelszót írom be ( nyilván kétszer kell ), nem engedi a "Change" gombot megnyomni, szürke marad.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Fecogame
veterán
válasz ubyegon2 #2182 üzenetére
Dropbox-ot felraktam, beállítottam. Jelszót a fiókra beállítottam, teszteltem, működik.
Gép újraindítása után viszont a Dropbox mappa már nem létezik, de ha belépek a fiókommal ( az alkalmazásba ), akkor a beállítások megvannak. Fiók jelszó szintén elveszett, mintha meg sem csináltam volna.
Újraindítás és/vagy hideg indításál is ugyanezt csinálja. Hely van, nagyjából 450MB, ezzel nem lehet gond.
"Install Linux Mint" ikon rendszeresen újra feltűnik az asztalon, de ez már csak mellékes
Mi lehet a gond? Miért nem menti el újabban a beállításokat? Illetve el is menti, meg nem is.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Bohus
aktív tag
HP 635 notira tettem fel 17.1 Mint-et. Első körben a Mint nem látta a gép bluetooth adapterét, de a következő indításnál már igen, össze is párosítottam a Logi bluetooth-os egeremmel.
Majd a következő alkalommal megint nem látja az adaptert, pedig lsusb szerint jelen van az Atheros AR9285 vezérlő. Fizikai meghibásodás kizárva, win alatt nincs gond a bluetooth-al. Mi a teendő?A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
nagyúr
válasz Fecogame #2183 üzenetére
Nincs kizárva, hogy a felhő szolgáltatások nem működnek megfelelően a perzisztens telepítésnél.
Ennek több oka is lehet, laikusként azt mondanám, hogy penre nem fér rá a drop mappája, amit synchez használna! Ez csak egy tipp volt. Úgy emlékszem, ugyanakkora hely kellett neki a meghajtón, mikor használtam, mint amekkora a felhőben volt.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fecogame
veterán
válasz ubyegon2 #2185 üzenetére
Oké, tegyük fel, hogy a felhős szolgáltatások nem működnek. De akkor a beálltott jelszót miért nem jegyzi meg?
Egyébként megcsináltam másodszorra is ugyanezt a Live rendszert, ugyanaz a probléma. Dropbox pedig kijelzi, hogy ha nem fér el az, amit szinkronizálni akar ( ilyenkor felajánlja, hogy csak bizonyos mappákat töltsön le ).
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
válasz Fecogame #2186 üzenetére
Én nem foglalkoztam még Mint USB Live üzemeltetéssel, erre vannak ennél jobb alternatívák is (pl. Puppy). Viszont egyszer egy hordozós notivinyó egyik partíciójára raktam fel teszt jelleggel egy Mint-et az asztali gépemre, majd később - miközben lógott rajta a hordozós - elindítottam a laptopom, és röhögve bebootolt a másik gépen feltelepített oprendszer! Szóval van esély a live üzemre...
Dropbox biztosan azért problémázik mert nincs számára elég hely (akár 2GB ha tele van tárad).[ Szerkesztve ]
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Fecogame
veterán
Dropbox nem problémázik, csupán elfelejti a logint. Megnéztem, és a mappa megmarad. Hely pedig van.
Puppy-t még kipróbálom, de van azon Chromium meg LibreOffice, illetve lehet rátenni?
-
Fenyő
őstag
válasz Fecogame #2190 üzenetére
Újabb (3.x) Dropboxok még nem működnek rendesen Linux alatt, tegyél fel régebbit, Puppy Linuxhoz van Libreoffice és Chromium is itt néz körül, nagyon sok motyó van hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
Nálam felhős tárhelynél kikötés volt, hogy win és linux is tudja kezelni egyazon könyvtárban lévő fájlokat. Erre a Dropbox alkalmas volt, de voltak vele gondok. Az asztali gépen MATE alatt legtöbbször nem jelent meg a systray ikon, olykor maga a processz sem futott. A laptopon KDE alatt ha felváltva használtam a linuxot és a win-t, akkor össze vissza frissítették a fájlokat - mondván módosultak -, holott valójában semmi változást nem eszközöltem.
Ami nekem bevált, az a Copy. Alapból 15GB, külön partíción van kijelölve egy mappa, abba ha belepiszkálok win alól akkor látja majd linux alól is a változást, meg vice versa. Nem duplikál - mint pl. a MEGA -, teszi a dolgát.
Levelezőnél Thunderbird ugyanez, a profile mappa egy ntfs partíción van, amit win és linux alól is elérek. Full jó. Bocs a win-ezésért, de ne izguljatok, 90%-ban Mint alól használom .A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Fenyő
őstag
Ezek hasznos infók , nekem is van fenn Win is, meg más kezdő Linuxosnak is Win mellé raktam (főleg gyenguszabb gépekre, bár én is még csak tanulgatom a Linuxot), bár mióta Linux is van, jó ha 1-2 havonta elindítom a Wint, hogy frissítse magát, a Linux gyak. kurrens játékokon kívül mindenre használható (az meg mivel nincs gémer gépem nem hat meg), nem kell malware/spyware/vírus-keressél, töredezettségmentesítéssel szórakozni, ill. gyorsan bootol és áll le, nem swappolgat állandóan, amit Win alatt csak ssd-vel és sok rammal lehet elérni.
-
Fecogame
veterán
Mint 17.1 alatt hogyan tudok RDP-vel távoli Windows-os gépre csatlakozni? Windows 8.1 alól persze megy, de innen nem. Remmina app-al próbáltam, de nem működik ( kiegészítő telepítve, de nem ismeri fel ).
Másik kérdés: Cinnamon-nál a tálcán vannak az ablakok. A kinézetük viszont pont fordított, mint ami Win8-nál volt, és nagyon zavaró. Meg lehet ezt fordítani? Remélem érhető
--
Más: Feltettem a 17.-et az adatlapomon lévő konfigra. Nagyon gyorsan fut, tetszik Ha mindent sikerül összehoznom, akkor a Win8-at már csak nosztalgiázásra fogom megtartani
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Fecogame #2194 üzenetére
Ha fordítva vannak az ablakok alatt azt érted, hogy a menüből a kategóriából balra nyílnak az alkalmazások, akkor az könnyen megfordítható (hogy a Winben megszokottan jobbra nyíljanak), legalábbis Xfce alatt annyi a teendő, hogy jobb klikk a menü ikonján, tulajdonságok majd kinézet, ahol a pipáld be a position categories next to panel button beállítást.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fecogame
veterán
-
válasz Fecogame #2197 üzenetére
Érdekes. Nekem a 13-asban működik a kezdetektől.
Próbáld meg eltávolitani a remmina-pluginokat és a remmina-t tedd fel a freerdp-t majd újra remmina-t és a pluginokat
Elvileg még az rdesktop is tud rdp-zni
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest