Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Henk #13373 üzenetére

    az 550esnek rendesen ment a ventije, a 650es corsair nem pörgött fel.

    az Addák alapvetően nem igazán motorzajosak, viszont 145m3/hnál (ami inkább 150+m3/h az Adda oldala szerint) mindenképpen lesz erős szélzaj. jobb ventiknél nagy légszállításnál motorzaj elhanyagolható, viszont onnantól meg ha az egyik venti halkabb, akkor annak vagy a légszállítása vagy a légnyomása lesz rosszabb. a légnyomása 0.134 (inchben) / 3.5 (mmben).

    zárójelben: az Adda ventik nagyon jók zaj szempontjából, tehát a tápot a légszállítás rovására halkítani nagyon veszélyes. apróban láttam már példákat arra, hogy a felhasználó kicserélte a BS2 ventijét egy alacsony légszállítású halk modellre, aztán pislogott fél év múlva. hogy szétégett a bele.

    találtam infot zajszintről: itt. rpmeket nem ír, de az a venti 39dben van hitelesítve 85 cfmre.
    olyan 330Wig 21db, 380on 22.5, 450nél 28, 500nál 36 és 550nél 39.
    ha a motorzaj elhanyagolható, akkor az a 21db olyan ~1300rpmnek és ~50cfmnek felel meg (úgy néz ki 85m3/h a minimum légszállítása a táp ventijének, ez olyan 7-7.5V lehet), 450nél a 28dbA kb 1600rpm lehet, ott várhatóan ~65cfm/110m3/h a légszállítás, 500nál a 36db körülbelül 2000rpm, ez olyan ~78cfm és 140m3/h, végül 550nél peakel 2200rpmen, 88cfmmel.

    ez alapján az Nzero teljesen elégtelen, az Sflex/Noiseblocker/Noctua ugyan éppen elég lehet 12Vn, viszont ha gyengébb a légnyomásuk akkor a táp megintcsak nagyon hamar megsülhet, a coolink (ha rendben van a légnyomása) elég kb 350Wig (természetesen max fordulaton), szóval ezek mind nagyon gyengék. halkabbnak meg nem hinném, hogy halkabbak lennének, leszabályozással a táp szellőzése nagyon elégtelen lehet.

    Magma légszállítás alapján akár 450-480Wig is elég... csakhogy a légnyomás is fontos. igenám, csak éppen az enermax légnyomása 1.4 mm, az Addáé meg 3.5, ami két és félszeres érték, ami miatt az enermax is kiesik, hiába szállít elég levegőt, a kisebb nyomás miatt kevésbé lesz képes átszellőztetni ezt a tápot. a Magmának sajnos ez a nagy baja.

    abban igazad van, hogy jobb minőségi ventivel lehet halkítani (azonos vagy akár jobb hűtési paraméterek mellett is), de az Adda nagyon jókat gyárt. és sajnos ezek a nagyonhalk ventik táphűtés céljára totálisan elégtelenek. bizonyos helyzetekben kell a highflow venti mert csak az tud elég levegőt átpréselni az adott rendszeren.

    arról nem is beszélve, hogy a tápban meleg van, a sleeve bearingnek meg a meleg nem tesz jót. megbízhatóság szempontjából oda alkalmasabb golyós ventit használni.

    megjegyzés: persze, láttam már Enermax tápban Magmát, de ott valószínűleg ahhoz voltak a táp alkatrészei is méretezve. itt az Addához vannak.

    kicsit hosszú lett :B . a paraméterek ismerete nélkül igazad is lehetne egyébként, nem minden táp vezérli maxig a ventijét, és nem minden gyártó alkalmaz tényleg jóminőségű ventiket. viszont a tápos topikokban sem véletlenül mondogatják, hogy tápban cserélni csak nagyon óvatosan, és a házhűtésre megfelelő halk ventik egyszerűen alkalmatlanok a feladatra.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák