-
IT café
Kérdés előtt olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HJPOWER
csendes tag
Sziasztok! A napokban váltottam kompakt vízhűtésre, eddig csak léghűtéses tapasztalataim voltak, azok is vegyesek és kíváncsi lennék, ti mire gondoltok mi lehet a hiba, egyáltalán van-e?
Alaplap: ASRock Fatal1ty 990FX Killer
Processzor: AMD FX 8350..Gépház: Cooler Master Comos S (3db 12cm venti szívja a levegőt elölről, 1db 12cm-es fújja ki hátra, egy 20cm-es az oldallapról küldi szembe(amióta ezt bekötöttem, 2°C-t hűlt a rendszer), és a tetején van a hőleadó radiátor a 2db gyári Corsair SP120 ventikkel.)
Vga: MSI R9 280x (nem referencia hűtéses, gépházba "fűt".)
Paszta: Arctic MX-4Minden energiagazdálkodási protokoll bekapcsolva, alap 4,00 ghz-es órajelen, egyedül a turbo core aktív, semmi egyéb OC.
A léghűtéses kaland nem ide tartozik, viszont a Corsair H100i-vel kapcsolatos dolgaim igen. Végigolvastam a teljes topikot, olvastam, hogy több cserés darab is már megfordult a kezeitek között, mert hangos volt a pumpa, zúgott, búgott, egyebek...
Nekem ilyen jellegű problémám nincsen, akármennyire is búvárkodhatok a gépházban a pumpának nincsen hangja, vagy a ventilátorok elnyomják, inkább a hűtési teljesítménnyel kapcsolatban vannak kételyeim, 38-40°C körül van idle módban, kb 25°C-os szobában, ezt a bootolást követően balanced módban tudja, max terhelésen pedig 52-55°C itt pedig már performance módban, tehát pörgeti rendesen a ventiket... Ezek a legjobb értékei, a nagy melegben a 60°C-is elérte. Ezt követően újra pasztáztam, vékonyan, utána raktam fel a 20cm-es oldalventilátort és itt tartunk most....
Amd processzoroknál jönnek mindig a 61-62 °C fokkal, hogy ne haladja meg, mert nem bírja úgy a hőt, mint az Intelek, na de pontosan miről is van szó? A magokról, jelen esetben a 8 mag főfoka ne haladja meg ezt az értéket vagy a foglalat illetve kupak vagy akárhogy is hívjuk...?
Más FX tulajok ilyen számokat 4.6-4.7ghz-es értékeken kapnak, hasonló hőfokú szobában....
Esetleg érdemes lenne cserélni a gyári ventilátorokat? Ha igen, mi lenne a leginkább költséghatékony, ami tényleg hozna javulást? Hang nem számít, csak a hűtési teljesítmény.
Ötlet, vélemény minden jöhet. Köszi!!
;)
-
HJPOWER
csendes tag
válasz Dr. Gonzο #1007 üzenetére
A tesztelés nem volt túlzottan tudományos. Semmi stressz teszt, csak az a program, amiben a legjobban tudtam viszonyítani a léghűtéshez képest mennyivel sikerült csökkenteni a cpu hőmérsékletét.
A ventik vajon hoznának érezhető változást? Csak az is felmerült bennem, hogy aktuális árakkal számolva a 20e forintos hűtésre megérné-e a kb 10e-forintos beruházás ventilátorokra. Nem lenne-e esetleg nagyobb előrelépés ha mondjuk nagyobb radiátora váltanék, amire 3db 12-es venti felfér, kb ugyanennyiért.
Pénznyelő.
;)
-
HJPOWER
csendes tag
Nem teljesen.
Minden venti max fordulaton, Prime95 mellet akkor tudott 58C°-ot Ha tovább futtatom, nem biztos, hogy nem ment volna-e feljebb. (Stabilitás és terheléses tesztekkel óvatos vagyok a legutóbbi "incidensem óta")
CS:GO és MK:X alatt tudja az 50-hez közelebi számokat, lényegében ezek adják a használat legnagyobb részét, talán nem lesz baj.
De mondjuk nem bánnám, ha egy 10 fokkal hűvösebben is elketyerészne.
;)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest