-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Nibiru #79810 üzenetére
Hejj!
Na, ágynak döntött a hétvégi fagyos bécsi szél. Kicsit odavagyok, ugyhogy most kizárólag copy/paste-re futja.
Dani (rutinos filteres kolléga) tollából:
Sziasztok!
Én tesztelem Gáborral az APEX-et, és van egy-két eredményünk/gondolatunk az őrlő jóságának megítéléséhez. Mivel az őrlőről az hírlik, hogy az EK43 vetélytársa, ezért azzal próbáltuk összehasonlítani. Őrleményt szitáltunk és kóstoltunk, amihez a Casino Mocca-s fiúktól kaptunk kávét és EK őrleményt. Az eredményeket nem akarom túlinterpretálni, ezért csak sommásan elmondom mit gondolok.
Szitálás (EK43_vs_APEX.xlsx): A szemre összelőtt őrlemények az EK durva - AEPX 8 és EK finom - APEX 3 beállítások. A kvázi-eloszláson az látható, hogy közel hasonló értékeket mértünk mindkét őrlő esetében, de az állításomhoz teszek néhány nagyon aláhúzott megjegyzést: 1) Szerintem a kruve nem egy granulometriai mérőeszköz, és ebben a tudományágban nem vagyok jártas. 2) Egy cikk (https://www.nature.com/articles/srep24483) tanulsága alapján az eloszlás érdekes része 200 μm alatt kezdődik, és nem tömegben, hanem frekvenciában lenne érdekes mérni. Ezzel a módszerrel egyik kritérium sem valósítható meg. Szóval legyetek kritikusak az interpretációval.
Kóstolás: az EK őrlemény ugyan őrölt volt a készítés pillanatában már kb. 2 órája (simítózáras tasakban tárolva), de a készített italok (V60) nagy vonalakban összemérhetőek. Azonos mértékben tiszta és kiegyensúlyozott italokat kaptunk mindkét őrleménnyel (APEX-3, EK-finom), az APEX esetében intenzívebb ízekkel (friss őrlemény!). Néhány megjegyzés itt is: 1) Nem általánosan a kávét akartuk feltérképezni, hanem a két ital közötti különbséget, így erre koncentráltunk. 2) Az EK őrlemény a Casino Mocca által, az adott kávéhoz javasolt finomságúra volt őrölve, és ehhez igazítottuk az APEX-et szemre. 3) Nem vagyunk sensory skill champ-ek
TL;DR: Az APEX hozza az EK szintet.