-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #47692 üzenetére
Rendben, akkor csak simán késtartóval együtt kiszerelem.
Élével összeforgattam a késpárokat, illetve a régit is az újjal mielőtt beszereltem, és tökéletesen illeszkedtek egymáshoz, legalábbis szemre. Így meglepődtem, hogy hirtelen 14 ricni lett a nullpont és a joker között, a korábbi 7 helyett.
Gondoltam rá, hogy küldök egy régi kést is a csomaggal, mert szerintem minimálisan más a profil, de majd inkább ide teszek fel képet, hátha mást is érdekel.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #47696 üzenetére
Igen, rád gondoltam, jobbulást!
Az antisztatikus rács mögött az adag végére nem gyülemlik fel az őrlemény? Az elején csak úgy lövi, a végén meg elkezd feltorlódni (gondolom ez is a feltöltődés miatt alakul ki). Egy jó részét kinyomja a körtefecskendő, de ami rögben van, azt csak fogpiszkálóval tudom kiimádkozni.
Hétvégén ha lesz időm, akkor kipróbálom, hogy az antisztatikus rácsra drótból befelé álló tüskéket hajtok, egészen a garat végéig, hogy már ott levegye a töltést, akkor hátha nem gyülemlik fel, nem áll össze. Ha azt megoldja, a többit szerintem a pumpára lehet bízni.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz Wolfy999 #47708 üzenetére
Külföldi fórumok ajánlásai alapján tettem rá a rácsot, illetve a következő videók is elég beszédesek: előtte, utána.
Még azért próbálkozok vele, pont ezt a macerát akarom kiiktatni a műveletből. A cél az, hogy a leállítás után egy nyomás a körtefecskendővel elegendő legyen. Biztos nem lehetetlen.
adp: meg is lepem ma párom egy ilyen forró csokival, sürgősségi után rá fog férni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Wolfy999 #47713 üzenetére
Értem hogy mi bajod vele, de ha teljesen el akarom kerülni a sepregetést, akkor ez kell. Ha a rács mögött nem áll össze az őrlemény, akkor a körtefecskendővel fél másodperc, és kint van minden. Ezt kell még megoldanom.
Ha nem sikerülne megoldani, akkor természetesen én is kivenném a rácsot, és sepregetnék.
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #47714 üzenetére
Első lépés meg is van, egy egyszerű beavatkozással sikerült minimalizálni a rács mögött feltorlódó őrleményt. A tamper/körtefecskendő (éppen amivel lezárom) nem enged be felülről annyi levegőt, amennyit maga a kés meg tudna mozgatni. Tegnap este és ma reggel csak egy szűrővel fedtem a nyílást, és a torlódás teljesen megszűnt, még a feltöltődésre kell valamit kitalálni. Első próbaként a garatba benyúló tüskéket próbálom meg.
-
Bazsee71
őstag
Én a 17g-os Stradát használom, sosem jön ki egyben a pogácsa, van hogy kézzel kell kipiszkálnom, annyira beletapad. Ha véletlenül ki is jön, akkor egyből szétesik. Továbbá nálam is mindig van egy kis víz a felszínén. Pedig pont ez a része sima ügy volt a Renekával, se víz, se szétesés. Most sok minden változott nálam, meg még fog is kicsit, de majd ha belőttem mindent, akkor egy próbára visszatérek rá.
-
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #47781 üzenetére
Ne haragudj, lehet nem szándékos, de ez már tényleg a troll kategória. Ha annyi nem megy, hogy vegyél egy normális kávét, akkor tényleg add el a Brikkát.
Lehet, hogy a Dolce Gusto elkeni az ízét, de attól az a kávé még sz@r. Amikor mellényúlok, és nagyon rossz kávét veszek, akkor az megy haza szüleim szuperautomatájába. És nem azért, mert a Gaggia Classic képtelen jót húzni belőle, hanem azért, mert a Saeco ahhoz képest egy híg valamit produkál, amiben a rossz ízzel együtt minden elvész. Ezzel csak arra próbálok rávilágítani, hogy rossz a gondolatmeneted, és nem lehet már jobban hangsúlyozni, hogy normális kávéval kell etetni. Sokan leírták, sokszor, de látszólag falra hányt borsó.
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #47795 üzenetére
Ezt sajnos én is tapasztaltam. Mikor jól elnyújtottam, semmit nem hallottam a reccsből. Gondolkodtam, hogy ki is dobom, biztos nem jó, aztán végül mégis iható lett (persze nem a legjobb). Ilyen szempontból a Brando féle Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca igen barátságos, olyanokat reccsen, mint ha tényleg popcornt pattogtatnék, ha túlszárítom, ha nem. A dolog szépséghibája, hogy ez egyik legdrágább zöldjük...
-
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #47815 üzenetére
Ezzel már lesz értelme játszani az őrlemény finomságával, vízhőfokkal, stb. Egyébként meg logikus a dolog, csak rossz irányból közelíted a témát. Egy jó kávéfőző nem attól jó, hogy mindenből egyenletesen ihatót csinál. Akkor nem tudna kiemelkedően jót sem.
Megint egy hasonlattal élve: egy régi Merci szívódízelbe ha fáradt étolajat töltesz, akkor is megy. Az új turbódízel ettől egyből beadná a kulcsot, ellenben ha megkínálod minőségi naftával, akkor állva hagyja a régi gépet.Szerk.: a lekváros jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Mazzer Major 4. teszt nap: mióta csak egy háztartási szűrővel fedem a betöltő nyílást, azóta nem gyűlik fel a rács mögött a kávé, így rögösödni sincs nagyon lehetősége. Minimális, ami így bent marad, eddig ez egyszerű. Csak az a fránya statikusság. A hétvégén próbálkozom a tüskékkel, ha sikerül addig megfelelő drótot szerezni hozzá. Illetve kíváncsi leszek, hogy meandernél mennyit hozott a polírozás.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #47870 üzenetére
és verti1
Türelmetlen voltam, és már ma nekiugrottam a garatnak. Végül kerti kötöződrótra esett a választás, amiről lehántottam a műanyag borítást. Nem lett szép, de kívülről nem látszik, illetve most csak arra voltam kíváncsi, hogy elviekben működik-e.
A mélységélesség miatt nem nagyon látszik, de az antisztatikus rácshoz rögzítettem, és nagyjából a garat elejéig beér. Nos, a statikusságot tökéletesen megszünteti, ezzel tényleg nulla, a tölcsérben sem marad semmi. Viszont béta verzió marad, mert ezzel megint feltorlódik a kávé. Ha a kellő merevséget valahogy meg tudom oldani, akkor szerintem a drót "tüskés" megoldás lesz a nyerő. Felszabályozás miatt egy darabig használaton kívül lesz a gép, addig lesz időm rajta gondolkodni, újat alkotni.
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #47917 üzenetére
Múlt hétvégén fragola is szétkapta az enyémet, szűkítő került bele. Rákérdeztem milyen a kazán, mert nálunk botrányos a víz (vastartalma pl. olyan magas, hogy a mosdókagyló nagytakarítás után pár nap alatt elkezd sárgulni). Meglepetésemre azt mondta, hogy ritkán lát ilyen szép kazánt, semmi vízkő.
Pár hete citromsavaztam először, azt is gyenge oldattal rövid ideig. Február óta van meg a gép, az elején gyantapatront használtam, de az több okból sem jött be, nyár eleje óta pedig Blit Oscar tasak. 3-4 hetente átmosom, mert lerakódik rajta a vasoxid, de szépen le is jön.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
Örs vezér tér környékén tudtok esetleg egy jó kávézót? Az app legközelebb a WarmCup-ot mutatja, de annyira nem mennék be.
-
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #48029 üzenetére
Azok alapján nyilatkoztam, amiket itt felsoroltál. És annak ellenére, hogy nem próbáltam, ezt a teszkós kávét sem a minőségi polcra tenném (másik fajta járt már nálam, az sz@r volt).
Az őrlés a Melange-nál is friss volt, amit pár hete őröltek presszóra? Kérem...
Szerintem nem tudtad, hogy mit is akarsz, mikor megvetted a Brikkát, továbbá képtelen vagy elfogadni, hogy minőségi kávét kíván. Pedig Parci már a konyhanyelv egyszerűsége alatt két emelettel elhelyezkedő példát is hozott neked, de akkor se. Ha nem keresed a savakat egy kávéban, akkor a kapszula, vagy a Szarvasi + Tchibo Family lesz számodra a megfelelő.
És mindezt nem azért írom, mert vasárnap reggel nincs jobb dolgom, mind veled kötekedni, csak azért, hogy aki kezdő szettet és jó kávét keres, azt nehogy félrevigye az írásod. Kezdésnek, minimális költségvetéssel, jó kávéval megtámogatva igenis jó kávét ad a Brikka.
-
Bazsee71
őstag
Pacificaffé Costa Rica Tarrazuból képtelen vagyok egy jót húzni. Vagy túl savas, vagy egyből megjelenik egy keserű mellékíz. 25-50s között végigpróbáltam a skálát, illetve 90-98 °C-os tartomány is kipipálva. Pár nappal túl volt az egy hónapon a kávé amit küldtek, létezik hogy ennyit fáradt volna? Azóta fagyasztóban van.
-
Bazsee71
őstag
válasz zolchee16 #48110 üzenetére
Nem tudom mennyivel olcsóbb németeknél a Graef, de a gari miatt én biztos itthon venném (persze ha kint dolgozol, akkor mindegy).
Én használtam egy ideig, kezdésnek teljesen jó, kompakt kis gép. Pangó akad benne, de annak nagy része állandó, nálam szinte század grammra annyi jött ki pár ráindítással és kis paskolással, mint amennyit beletettem. Garatsepréssel így nem foglalkoztam, onnan azért tuti mindig került bele régebbi őrlemény.
-
Bazsee71
őstag
Ha esetleg megy valaki Cady Trade-hez, akkor megtenné, hogy vesz nekem egy Gaggia Classic gőzgombot, és utalás után elpostázza?
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #48353 üzenetére
Kávéológián dobd be a kérdést, ott decca fórumtárs rendelkezik egy ilyen géppel. Akár rá is írhatsz. Amit tőle láttam (csak képen), az szép pörkölés volt.
Tudtommal nyersen, de jól elzárva egy évig is eltartható. Persze ebből is mindig jobb a friss, de nem kell aggódni a hónapokon.
-
Bazsee71
őstag
Mivel fragola éppen csúcsra húzza Majort, így a héten nálunk is előkerült a Brikka és a Skerton. Kísérletezni nem volt kedvem, így espresso macchiato lett a reggeli ital, ami a Pacific Tarrazuval igen jót mutatott, meg is lepett. Jobb ez, mint amire emlékeztem.
Felavattam az Iwakit is, CM Finca Tono-val. Kicsit sajnáltam a CM kávét Skertonnal őrölni, hatalmasat szór a szemcseméret a french press tartományban.Nem lett rossz, de szerintem lesz ez még jobb is. Ebben az időben inkább Kalitával próbálkozok tovább, főleg hogy többet mutat a kávéból, mint a cold drip, illetve a szükséges tartományban valamivel jobb is a Skerton.
Azonban nyáron keményen be lesz fogva az Iwaki, szuper lesz frissítőnek. -
Bazsee71
őstag
Kipróbáltam a Locavore-t, és azon felül, hogy nagyon jó blend, még meg is nyugtatott.
Kezdtem aggódni, hogy a szűkítő miatt elkezdett csatornásítani a GC, mert a Pacific Tarrazuval bármit csináltam, lassan indult és átzubogott. A PY kofit saját géppel, de barátom K6 őrlőjével próbáltuk, amit közvetlenül húzás előtt raktunk össze. Harmadjára minden a helyén volt: lassú indulás, egérfarok lefolyás, remek íz.
Az Aramo kóstolót pedig köszönjük a mesternek, először ittunk párommal igazán jó kávét a héten. A Catler élőben szimpatikusabb volt, mint a termékfotókon, főleg hogy kompakt és nagyon csendes.
-
Bazsee71
őstag
Keressétek Keresztapper fórumtársat, igen jó irányba indulva gondolta tovább az őrlemény egyengetőt, minimalizálta az azonnal tömörítő lapos felületeket. Nyúzom egy ideje, nem szívesen válnék meg tőle.
-
Bazsee71
őstag
válasz mrhero #48588 üzenetére
Ez beállítás, a kalibrálás egészen más.
Nem várhatod el, hogy akármelyik fórumba ha betoppansz, akkor az általad ismeretlen elnevezéseket majd sok szótagos jelzőkombinációkkal helyettesítsék. Itt a maroktamper nevet kapta, szerintem logikusan. Majd használják, és elterjed.
-
Bazsee71
őstag
válasz levytee #48618 üzenetére
Elvileg a napokban érkezik meg a felszabályozott késtartó fragolától, nekifutok még egyszer a Tarrazunak (van még a fagyasztóban). Ami biztos, hogy egy hónaposnál régebbi pörkölést kaptam, és képtelen voltam normális lefolyást produkálni vele: lassan indult, majd zubogott, gyorsan szőkült.
Aztán a hétvégén egy a részemre és gazdája számára is teljesen ismeretlen őrlővel (K6) és kávéval (PY Locavore) gyönyörűen jött le: lassan indult, majd beállt egérfarokra, és nem akart szőkülni.
Most van otthon pár csomag PY kávé, így lesz összehasonlítási alap bőven.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Köszi a tippet, jelenleg a fragola féle tölcsér oldja meg a problémát, de agyalok egy ideje azon is, hogy megvágom a körtét, mert nekem is kinyomja mindenhol az őrleményt. Csak ez a vacak gumidarab is 2.500,- Ft, sok kicsi meg már igen sokra megy...
Más: remélem amit leírok, az nem lesz a későbbiekben paljocnál kizáró ok. Maradt egy kis Kenya AA filter még a nyárról, amiről megfeledkeztem (szelepes zacsiban lezárva). Kalitával már nem próbálkoztam, betöltöttem az irodai Jurába (max hőfok, legfinomabb őrlemény). Az eredményre pedig nem számítottam: sűrű, testes, és mint ha a kávéban 100%-os multivitamin landolt volna. Automata révén ment bele egy kis tejszín+cukor, ami erre csak rátett egy lapáttal. A lényeg, hogy döbbenet gyümölcsös jegyek. Kolléga húzta is a száját, nem ehhez szokott.
-
Bazsee71
őstag
Ha esetleg rendelne még valaki coffehitről, akkor egy barátom beszállna egy 17g-os LM szűrőre.
-
Bazsee71
őstag
Mondjuk 5-6 kávéra, hovatovább duplára tényleg nem jó. A hétvégén mi is vendégeskedtünk, és vittem a GC-t. A táblás csoki alapú forró csokira is a gőz az igazi, ezért úgy nézett ki a folyamat, hogy először megkávéztunk, addig a többiek türelmesen vártak, majd csak ezután jött a gőzölés.
Persze egyelőre nálunk is elég a GC, de látom már a messzi jövőt, egy DB képében.
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #48712 üzenetére
Ha lenne elég jelentkező, még akár le is bonyolítanám, csak így a budapestiek is postával juthatnának hozzá.
A Catler téma szerintem kicsit túl van lihegve, aminek az sem tesz jót, hogy egy garanciális hibának egy egész cikket áldoztak. Nem vagyok sem autószerelő, sem Forma-1-es pilóta, de azért észreveszem, ha az autóval valami nincs rendben.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- DJI Avata 2 Fly More Combo (Three Batteries)
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- AKCIÓ! Egészségmegőrzés, szépségápolás - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen