- Vírusirtó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Synology NAS
- DIGI internet
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz cztompi #37185 üzenetére
Ha már utólagos PID van terítéken, akkor én a helyedben nem vennék új gépet, egyből ugrik a gari. Használtan töredékéből megúszod. Nekem is fragolától van egy full tuning Gaggia Classic, és megnyugtató, hogy ha valami megadja magát a gépen, akkor a postaköltség komoly tétel lenne a javítási költségben. Nyitott kar 5e körül volt, alkatrészek, kiegészítők pedig mindenhol elérhetőek.
-
Bazsee71
őstag
válasz levytee #37263 üzenetére
Melyik fórumon bántak veled flegmán?
Bő egy hónapja vettem gépet, én is ilyen 80e Ft körül kerestem. 95e lett belőle, de a gépre már sehogy sem foghatom a rosszul sikerült kávét, minden extra benne van. Ennyiért Gaggia Classic inox volt a befutó, többet nem szántam rá, így inkább fel sem tettem itthon a kérdést, hogy küllemre megfelel-e.
-
Bazsee71
őstag
Nálunk is csak én kávézok, megértem a körülményeket. Én most kezdek el kísérletezni a szűrőkkel, csak azért javasoltam az 58-as méretet, mert tényleg nagy mozgásteret ad. De véletlen sem szegném a kedved, sok örömöt okoz majd a gép, teljesen gyári állapotában is.
Amit javasolnék, hogy minőségi kávéval kezdj. Nálam most Pall&Yotz Choco Madness van terítéken, és nem egy megtorló fajta. Pont a szűrővel való szórakozás kapcsán most a nyitott karhoz kapott "fazekat" próbálgatom. A ma reggeli húzás pl. rémesen sikerült, 60s alatt egy dupla ristretto, de mégis el tudtam kortyolgatni, más blenddel (csekély tapasztalatom alapján) ez nem ment.
-
Bazsee71
őstag
Ma végre elérkezett amiért lassan 1,5 hónapja küzdök, sikerült egy jó kávét húzni. Éppen egy kicsit lett csak keserű, de "egyensúlyban" volt benne minden, őszintén meglepett, hogy végre összejött. Köszönöm a tippeket, fazékkal produkáltam 18-19g körüli őrleménnyel (még nem jött meg a precíz mérőeszköz).
Félig elkortyoltam, aztán kíváncsiságból tettem bele egy kis cukrot...vállalom a bitófát, de még jobban bejött úgy. Choco Madness az alany egyébként. Szegeden a Hét Kávézóban az újhullámos kávé felé húzott a szívem, de ez így jöhet bármikor. Még egy kicsit alacsonyabb hőfokkal próbálkozom, de már boldogság van. Hétvégén nyílik a Spicy Italy is...
-
Bazsee71
őstag
Én a szegedi Hét Kávézóban ittam Lucky Cap Rwanda-t espressoként, illetve Mama Africa Yirgacheff-et filterből (AeroPress). Nagyon bejött mindegyik, utóbbi pedig kimondottan emlékezetes, csak ajánlani tudom.
Voltam már a Kávé Házában is, igaz csak egyszer, pedig kb. 3 hetente arra járok. Akkor még nem voltam tájékozott a témában, egy olaszos espressot ittam (nem Lucky Cap volt, talán Carraro?), anno csak cukorral csúszott le, de ez nem jelent semmit, térj be, próbáld ki (hátul, a házak felől könnyű parkolót találni).Aztán büntiből a széttört babokból készült főzetet meginni cukor nélkül...
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Tegnap sikerült hozzájutnom egy IKEA-s hőmérőhöz. Nem tudtam hogy stopper is van rajta, pedig jól jön, szépen is mutat az inox GC-n. De a lényeg...
Hogy lenne érdemes mérnem a kifolyó víz hőmérsékletét? Szeretném látni hogy nagyjából hol áll a PID kijelzett hőmérséklethez képest. Van gyári és nyitott kar is hozzá.
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #37478 üzenetére
Méregettem kicsit a gépet, a következő módszerrel. Gyári szűrőtartó, dupla csőrös kifolyóval, dupla szűrővel üresen. Kifolyó egyik oldala letömítve, másikba a hőmérő bedugva. A tű az átmelegedett szűrőtartóról 75 °C-ra melegedett fel, majd a kifolyó víz hőmérsékletét 1-2s alatt vette át, állt be az adott hőre. Így 98 °C-ra állított PID esetén mutatott stabil 90 °C-ot, majd olyan 1 dl után esett 1 fokot.
Próbáltam így húzni egy CM-t, de nagyon keserű lett. Számomra PID 92-93 °C környékén a tuti (nyitott karral). Ebből arra tudok következtetni, hogy nálam nagyon kicsi az eltérés a PID és a valós hőmérséklet között (~4-5 fok), csak eleve hűl annyit a kosáron meg a szűrőtartón, illetve késik annyit a hőmérő, hogy 90 °C mért hőmérsékletnél a kávépogácsával érintkező víz inkább 94-95 °C-os. Szóval vagy nagyon jól helyezte fragola a szenzort, vagy kalibrálta, vagy mindkettő.
Ha van jobb, házilag kivitelezhető mérési módszer, akkor azt is kipróbálnám.
Egyébként aki egymás után több kávét is húzna GC-kal, annak erősen ajánlott a rézcső tuning. Ma átugrott a család, 4 kávé gond nélkül ment egymás után, közben csak annyit szünettel, hogy a szűrőt elmostam, 1-2 percet szárítottam, majd daráltam.
(#37574) adp: én most ismerkedek a PY kávékkal, Pacificaffé-tól pedig a La Piazza-t és a Pin Up-ot próbáltam. Szerény tudásom alapján azt mondanám, ha a PY bejött, akkor az általam próbált kettő közül inkább a Pin Up. A többiről meg majd a tapasztaltabbak nyilatkoznak.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Archibald200 #37591 üzenetére
Ez az asztalhoz csapkodás kötelező elem a végén? Levegőt ütögeti ki belőle?
Úgy látszik MLM-nél elvették a bunkótól a billentyűzetet, de egy bocsánatkérésre már nem futotta.
-
Bazsee71
őstag
Nem a korábbi témát, kedélyeket szeretném borzolni, de érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata koffeinmentes kávé öregedésével kapcsolatban?
Néha este is meginnék egy kávét, illetve van, hogy csak akkor van rá alkalmam, viszont nálam elég lassan kopna el még negyed kg is. Lassan kész a tuningolt popcorn-pörkölő, de azt olvastam a decaff nagyon nem kezdő kategória.
-
Bazsee71
őstag
Röviden ismertetem eddigi tapasztalataim a popcorn készítő átépítéséről.
paljoc említette, hogy kezdetekben ő is próbálkozott a technikával, de ízre elég üres volt a végeredmény. Ezt az első saját pörkölés esetén én is tapasztaltam, valószínűleg a folyamat túl gyors lefolyása eredményezi (3-4 perc). Innen indult az átépítés gondolata, melyhez nagyon sok segítséget nyújtott Keresztapper. Az átépítéshez szükséges egy kis (mikro)elektronikai alapismeret (édesapám szerencsére viszi ezt a részét), illetve pár szerszám: forrasztópáka, komolyabb csavarhúzó készlet, fúró, kézi vagy gépi reszelő/csiszoló.
Én a fűtőszál szabályozását tűztem ki célul. Ehhez első lépésként megrendeltem EZT a triac szabályzót. Beépítésnél tessék vele vigyázni, elég gyenge konstrukció, el is törtem a potit (szerencsére az is egyszerűen pótolható).
Célszerű egy kis dobozban elhelyezni a később ismertetésre kerülő alkatrészekkel együtt, hűtés biztosításával. Erre a legalkalmasabb egy használt számítógép tápegység (akár 120W-os is lehet, elég, ~1500 Ft). ITT bemutatják miként lehet önmagában működésre bírni.
Vettem még két kapcsolót is, egyikkel magát a tápot kapcsolom, másikkal a fűtőszálat külön, ~500 Ft. Nálam kicsit módosult a terv, mert elfüstölt a számítógép tápegység, így abból csak a ventilátor és a doboz került végül felhasználásra. A ventilátort egy otthon elfekvő 12V-os tápegységről tápláltuk meg, mely bekerült a dobozba.
A komolyabb csavarhúzó készlet a popcorn készítő megbontásához kell (Silvercrest, Lidl). Őszintén szólva nem is tudom milyen típusú a csavar (nem Philips), háromszög alakú a közepe. Na részünkről ezután jött a tanakodás, hogy miként lehet külön venni a ventilátor és a fűtőszál áramkörét. A lényeg, hogy nem lehet úgy megoldani, hogy a ventilátort ne kelljen külön megtáplálni. Rámértünk, 19-20V váltakozót kap. Szerencsére ilyen is akadt kéznél, de alkalmas még használt, vagy utángyártott notebook tápegység is erre a célra, ~1700 Ft. Lehetne még külön szabályozni a ventilátort is, de arra most sem időt, sem pénzt nem kívánok fordítani, mert időközben elkezdtem előkészíteni a Fluid Bed Roaster projektet.
Most itt tartunk, szombaton tervezzük befejezni a kis pörkölőt. Majd megkérem édesapámat, hogy egy skiccet készítsen a kapcsolásról. A hőmérséklet mérésére IKEA húshőmérőt fogok használni.A projekt forrásigénye:
használt popcorn készítő: ~5.500,- Ft
triac: ~500,- Ft
használt számítógép tápegység: 1.500,- Ft
kapcsolók: ~500,- Ft
20V AC tápegység: ~1.700,- Ft
húshőmérő: 1.500,- Ft
+ egyéb kellékek, szerelékekSzumma: ~12.000,- Ft
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Egyelőre csak én kávézok a családban, de remélhetőleg ez változni fog, ezért közben készül a nagytesó. Már csak a reprodukálhatóság miatt is tovább kell lépni, egy arduino vezérelt, folyamatosan mért és rögzített paraméterek mellett történő pörkölés más kategória lesz...
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #38099 üzenetére
Na, ma összeraktuk a kis pörkölőt, lenne is majd a következő fejezet után kérdésem a szakikhoz.
Szóval, szét lett bombázva a popcorn gép, szépen átkábeleztük. Ezután gyors próba, működik. Összeszereltük, majd az első bekapcsolást egy villanással és némi füsttel díjazta. Mint kiderült, a triacon két forrasztásnál gond volt, áthúzott. Netes képek alapján sikerült kideríteni, hogy egy védő ellenállás égett szénné. Nagy nehezen a képeken látható színkódok alapján az is meglett, hogy jó eséllyel 4,7 kOhm-os, szerencsére volt is otthon. Ezt csak azért írom le ilyen részletesen, hátha más is így jár, illetve azért, mert érdemes átnézni a forrasztásokat egy ilyen kínai tömegterméknél.
És akkor itt kérném a tapasztaltabbak segítségét.
Végül elindult, és előkerült a Brasil Santos. Amíg nem volt tuningolva a gép, beszórtam a magvakat, 3 perc után recsegés, majd pár másodperc múlva hűtés. Most elkezdtem ütemesen emelni a hőfokot olyan 170-190 °C-ig (IKEA húshőmérő a magok közé mélyen bedugva), majd mikor már egyenletesen kezdett barnulni, akkor emeltem tovább, ez durván 5-6 perc. Ezután 1-2 perc alatt elértem a 215-220 °C-os hőmérsékletet, ahol indult az első reccsenés. Innentől folyamatosan emelkedett a hőfok, egészen 235-240 °C-ig, bő 2 perc alatt. Na de a recsegés nem volt az igazi...az elején van pár hangos, utána elvétve, majd ha már 2:30-3:00 perc eltelt az első reccs óta, akkor kezd beindulni. Nem értem. Nem megy végbe megfelelően a folyamat, és 2:30-3:00 körül már a második reccs lenne? Elég sötét a végeredmény, de nem olajos. Ha nem zavar senkit, képet és diagramot is tudok feltenni (mobilos alkalmazással manuálisan rögzítettem a folyamatot).Sweet Maria's oldalát olvasgatom bőszen, de nem tudom hol nyúljak bele a folyamatba. Csodát nem várok, hogy elsőre szuper lesz, de ha van tippetek egyéb online "szakirodalomra", azt is szívesen veszem.
Nagyon OFF: kávés voodoo kapcsán még nem tudok nyilatkozni, de hifinél azért nem minden kamu. Nálam pl. egy 1.500,- Ft-os Gladen RCA teszi a dolgát, mert majdnem hozta a szintén tesztelt Mogami szintjét. Hangszóró kábelnél is egyértelmű volt, hogy a 2,5-es kábellel dögösebb volt a mély, a 1,5-essel vesztett, cserébe kicsit csilingelőbb volt a magas. Itt egy olcsóbb Mogamival köszöntött be a világbéke. Aztán vettem egy pici, olcsó DAC-ot és azóta tojok az egészre, mert 98%-ban youtube a zene forrása. Amit nem tudok a mai napig elfogadni, az az USB kábel hangra gyakorolt hatása. Azon 0 és 1 közlekedik, nem lesz csilingelőbb a triangulum, vagy testesebb az üstdob a kábeltől. Legfeljebb ha nem árnyékolt, akkor eldobálja a DAC-ot a gép (sajnos tapasztalat ). Hifi témát szerencsére nem hajszoltam túl, kávé terén sajnos már most rosszabb a helyzet... Off, uff.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Urak, tud valaki olyan fémes felületek rögzítésére alkalmas ragasztót, ami bírja a hőt, érintkezhet a kávéval (tehát élelmiszeripari célra is alkalmas), és kis kiszerelésben is kapható?
A pörkölés kezdő lépéseihez, illetve a problémámmal kapcsolatosan van valakinek jó tanácsa? Bújom a leírásokat, de a gyakorlati alkalmazás egy külön műfaj. Tudom minden kávé más, és ezerféle képpen lehet pörkölni, csak kiindulást nem találok sehol, hogy nagyjából hol milyen hőfokon kéne tartani a szemeket és meddig, illetve mikor kéne még ráadni fűtést, illetve elvenni. Az sem tiszta, hogy amik ezekben a leírásokban vannak profilok, ott a gép folyamatosan növeli a bevitt energiát, vagy egyszerűen azért olyan a folyamat, mert nagyobb gépeken mérték, és annak annyi idő míg felfűt?
Kezdésnek Brasil Santos-szal próbálkozom, Sweet Maria's-on is már részletesen átfutottam a "dry processed" fejezetet, illetve a brazil kávékra vonatkozó írást is.
-
Bazsee71
őstag
Kedves fórumtársak, Reneka szűrőt vennék, ha a korábbi fórumos áron (5k) valaki megválna tőle.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #38337 üzenetére
Annyiért mentek itt, még én indítottam a lavinát egy kérdéssel, aztán jól lemaradtam mindegyikről.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #38348 üzenetére
5 csapolásig bírta sajnos, most még próbálok alternatív megoldást találni. Az a baj, hogy ha a helyére van illesztve, akkor feszül.
Egyébként az az 5 húzás valami szuper volt. Most Kalmártól közepes Sidamo van terítéken, az első próbálkozástól kezdve nagyon szépen jött. Graef nálam 5-7-es fokozaton szokott jó lenni (7-es a durvább), most 7-esen állt, azzal kezdtem. Szép egérfarok lefolyás, egyenletesen, csatornásodás nélkül, és az íze is nagyon jó volt.
Aztán kénytelen voltam elővenni a nyitott karhoz kapott bödönt, abba 18g ment. Finomabbra kellett őrölnöm, de még így sem az igazi, átzubog, illetve csatornásodik keményen, sokadjára is. Mint látható, nálam is durvább őrleménnyel volt jó a Reneka ebben az összehasonlításban.
Ezek alapján vagy 5x sikerült belenyúlni a tutiba, vagy tényleg egy szuper szűrő a Reneka. Én az elsőre tippelek, így döntöttem el, hogy beszereznék egyet.
(#38349) lagoon79: 5k fölött is adnék érte, csak a webshopból nem szívesen rendelnék...
-
Bazsee71
őstag
Compak K6 darálóval van valakinek tapasztalata? Mennyire funkciónál jól egy adagosként? Kávéológián most hirdetnek egyet.
-
Bazsee71
őstag
Irodai használatra (napi 8-12 adag) milyen gépet ajánlanátok? Nem fanatikusok használnák, a lényeg a legegyszerűbb üzem. Én automata és ESE pod között vacillálok. Eddig egy automata tette a dolgát, annak a helyére kellene gép, úgy néz ki bele is szólhatok milyen legyen. ESE gépek közül mennyibe kerül egy vállalható készülék? Örülnék a véleményeteknek, ha minden igaz, akkor beleszólhatok a vásárlásba.
-
Bazsee71
őstag
Kezdek örülni, hogy nekem még csak alapvető elvárásaim lennének egy őrlőtől, mégpedig a következők:
- karba őrlős legyen,
- kiszámítható legyen a kiadott őrlemény mennyisége,
- csendesebb legyen, mint a CM702.A Graef esetén a legnagyobb bajom, hogy hiába mérem le előre a kávészemeket, még paskolással és söprögetéssel is hektikus a kiadott mennyiség.
Egyelőre a Mahlkönig Vario-t és a Fiorenzato F4 E nano-t látom esélyesnek a feladatra, de nálam most a Reneka is annyit hozott a minőségen, hogy nem kapkodok a cserével, inkább szűrőre költök.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Párom lenne a legboldogabb, ha olyan szett lenne itthon, mint a tied.
Egyébként nem vetem el, csak még nem próbáltam. Jelenleg így is az őrléssel megy el a legtöbb időm, nem hiszem, hogy a Pharos többet venne el a reggelemből. Amúgy meg ha valaki nagyon ráér, arduinoval pár ezer forintból biztos megoldható a motorizáció is.
-
Bazsee71
őstag
IMS "The Single" h21.5 58mm-es szimpla szűrő eladó, 4e Ft. Kompatibilis Gaggia és Cimbali gépekkel.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #38518 üzenetére
Először is itt jelzem, hogy a szűrő elkelt, Renekára pedig továbbra is vevő lennék, ha valaki megválna tőle. Ár természetesen megegyezés szerint.
Az eladás oka pedig publikus: mióta kipróbáltam, azóta nem használtam. Jobb esetben két kávét sikerül innom egy nap, de olyankor az dupla. Annak nincs értelme, hogy itthon porosodjon. Ha meglesz a Reneka, az csak tisztítás idejére fogja elhagyni a szűrőtartót.
Egyébként szerintem kicsit macerásabb tömöríteni, mert ha ugyanúgy csinálom mint egy dupla szűrőnél - forgatva nyomom lefelé - akkor elválik a faltól a pogácsa. Ha csak nyomom akkor oké, illetve több őrleményt téve bele (~9g), ennyire nem háklis. A produktumról így érdemben nem is tudok nyilatkozni, főleg hogy elég kezdő vagyok, de nekem különösebben nem hibádzott, szép volt a lefolyás is. De ezeket is fenntartással kezelje mindenki, tényleg kb. 2x használtam.
-
Bazsee71
őstag
válasz D1Rect #38586 üzenetére
Ha kotyogós, akkor tőlem is egy szavazat a Brikkára, de szigorúan őrlővel (akár kéz is, ha türelmes vagy). Én bármelyik kapszulásnál jobban szeretem az így készült kávét.
Egyik fórumtárs ajánlotta nekem EZT az oldalt, mikor munkahelyre kerestem automatát. Régebbi Jura és Saeco gépek elég megbízhatóak, nálunk úgy néz ki az előbbi lesz a befutó. Időzítős alatt mit értesz?
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #38589 üzenetére
Nálam - és baráti körben, ahol további 3 db gép van - más a tapasztalat, de ezt már kiveséztük itt, mikor átálltam rendes espresso gépre és tájékozódtam.
A híg és szőke produktum az rendben van, de nálunk nem égetett (3 fokozatban állítható a vízhőfok). Törés az említett 4 db gépnél egyszer sem volt.
Más világ az espresso, de ahol kotyogós/szarvasi az előd, ott nagy előrelépés az automata, amellett, hogy nagyon kényelmes.
-
Bazsee71
őstag
Kávékorzó vonatkozó fórumán fognak tudni neked tanácsot adni automatával kapcsolatban.
Pár hónapja még én is automatáztam, egy Saeco Incanto De Luxe szolgált évekig, most szüleim használják. Baráti körben van még kettő, gond nélkül teszik a dolgukat. 13e adag környékén kettőre ráfért egy daráló felújítás (~15k).
Én azt javaslom, hogy az újabb Philipsek helyett egy régebbi Jura-t vagy Saeco-t szerezz be (p. innen, garanciával), tartósabbak lesznek. Lehet, hogy a többi márka is jó, csak azokkal semmi tapasztalatom. -
Bazsee71
őstag
válasz looser #38637 üzenetére
Van benne egy központi egységnek hívott szerkezet. Abban van egy henger, oda darálja a gép a kávét, utána az ráfordul egy "felső szűrőre", a dugattyú rátolja a kávét (tömörít), aztán ebben az összeszorított állapotban préseli át a vizet a pogácsán.
Azért egy ilyen gépnél is üríteni kell a zacctartályt, tölteni a vizet, babtartályt, időnként pedig vízkőmentesíteni.
-
Bazsee71
őstag
Popcorn gép, pörkölés, 85g babbal: szépen lassan emelem a hőmérsékletet ~210 °C-ig 7-8 perc alatt, majd hallom az első pár reccsenést. Onnantól kezdve pedig csak elvétve egyet, pedig közben szépen lassan emelem a hőmérsékletet, majd az első reccstől számított ~2,5 perc után csak sejtve hogy már nem lesz, adok még neki 20-30 másodpercet és hűtésre kapcsolok.
Normális dolog, hogy ennyire csendben zajlik le a folyamat? Vagy annyira halk lenne, hogy a ventilátor zaja elnyomja? Ha jól emlékszem az utolsó alkalomra, akkor 220-225 °C környékén zárul a folyamat 11-12 perc után.
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #38846 üzenetére
Nem a dobos pörkölő alapján jöttek a hőfokok, csak ott indult meg a folyamat a méréseim alapján. Pörkölök serényen, eddig 1 kg Brazil Santost fogyasztottam el, szerencsére kukában semmi nem landolt. Ami nem lett az igazi, az latteként végezte. Van egy ízjegye ennek a kávénak, ami tejjel kiemelkedik, és nagyon bejön.
A tippet köszönöm, ma megpróbálom, hogy nagyobb hőmérséklettel kínálom meg az első reccs előtt. :-)
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #38846 üzenetére
A mai Djimmah pörkölésnél az első reccs előtt/elején emeltem a hőfokot, így szépen recsegve zajlott le a folyamat, bejött a tipp, köszi.
Sokkal inhomogénebb a babok mérete, mint a Santos esetén, gondolom ennek tudható be, hogy nem nagyon sikerült homogén színt elérni a pörköléssel. Azzal próbálkoztam, hogy a reccs előtti hőmérséklet tartományt hosszabbra nyújtom, de így is akadt jó pár világosabb szem. Összességében azért elégedett vagyok az eredménnyel.
Teljesen más az illata, mint a Santosnak, első próba majd pár nap múlva. Az arduino vezérelt nagy testvér pedig készülget, főleg, hogy egy kóstoló után a szülők is igényt tartanának a frissen pörkölt kávéra... -
Bazsee71
őstag
Nem szeretnék a Renekával kapcsolatban hitvitát indítani, de elfogulatlanság nélkül megosztanék pár tapasztalatot. Leszögezem, hogy eddig csak gyári kosarakkal volt dolgom a duplák tekintetében, az a viszonyítási alap. Még nagyon az elején vagyok, igyekszem nem belemagyarázni semmit az új szerzeménybe. Nem is önigazolás, mert volt alkalmam próbára
Ami eddig problémám volt, hogy a CM702 fokozatai függvényében vagy nehezen indult meg és lassan is jött le a kávé, vagy szépen indult meg, de túl gyorsan lejött. Ezzel szép csöpögősen indul, majd összeáll egérfarokba, és végig szőkülés nélkül jön a nedű.
A hőfokkal játszadozva az optimumnál is vegyesen, de nem kellemesen voltak jelen a savanyú és keserű ízjegyek. Most jobban szétválasztható a két véglet, a vélelmezett optimum is aromásabb, nélkülözi a kellemetlen tényezőket.
Csatornásodás csak akkor - de akkor is csak éppen a folyamat elején egy kicsi -, ha nagyon lezser vagyok, és a tamperre bízom a rögök szétzúzását.
A pogácsa egyben, tömören és szárazon pottyan ki a kosárból. A gyáriból mindig csak több darabban sikerült kibányászni, illetve ha hosszabb ideig hagytam száradni, akkor néha egyben.
Ugyanazon PID értékek mellett a gyári szűrővel mindig sokkal sötétebb volt a pogácsa felső szűrő felőli része, illetve alul a pereme. Most csak akkor fordul elő ilyen, ha nagyon hosszúra veszem a lefolyást, de még így sem akkora mértékben.
Nálam is durvább őrleményt kér, mint a gyári kosár. A legjellemzőbb szó rá talán a tolerancia, én nagyon megszerettem.Hogy egy-két negatívumot is említsek... Újonnan mint ha tele lett volna apró fémreszelékkel. Párszor átmostam, átfőztem első használat előtt, de a biztonság kedvéért az első adagot sem fogyasztottam el. Tisztítása is kicsit körülményesebb, finom kefével párszor át kell menni rajta, hogy ne maradjon őrlemény.
Más:
Most Kalmár közepes pörkölésű Sidamo-ja van terítéken, nekem ez is kimondottan ízlik. Kis paskolgatással és ráindítással szépen ki is adja mindet a Graef. PY-tól eddig Choco Madness és Spicy Italy járt nálam. Mindkettő ütős blend, nálam a Spicy Italy lett a nagy favorit. Rá kell majd fordulnom a Renekával is, nagyon kíváncsi vagyok, csak vigyen az utam Bp felé.(#38903) killerjohn: Felső szűrő ugyanaz? Vízterítő egyforma a két gépben (alu/réz)?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #38910 üzenetére
Nálam nem lett rosszabb a réz vízterítővel és az ipari felső szűrővel, annyi hogy ha nagyon feltapadt a pogácsa, akkor könnyebben megégette.
Jó vízterítőt vettél hozzá? Ha jól tudom létezik 4- és 6-lyukú, GC-hez tudomásom szerint a 4-es kell. Én a biztonság kedvéért közvetlenül fragolától vettem. -
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #38912 üzenetére
Én vetnék rá egy pillantást, 2 perces művelet, formára képek alapján ugyanaz, a lyukak száma meg nem feltétlen szúr szemet. Más tippem nincs, akkor marad a daráló teszt.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #38917 üzenetére
Nekem az őrlemény finomságától függően 17-18g fér bele, de inkább előbbi. Ez a szűrő most kiszolgál egy darabig, de ha felbukkan valahol jó áron VST, azzal is teszek egy próbát, mert így csak a gyárihoz tudom hasonlítani a Renekát.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #38921 üzenetére
Nem, egy duplát húzok vele. Nálam is felér, finoman látszik a felső szűrő lenyomata a pogácsán. 16g-nál még nem ért hozzá, ha jól emlékszem. Amit nem értek, hogy a nagy szűrőnél (nyitott karhoz kaptam, ~20-21g-os) nem ért fel, mégis jobban megégett a pogácsa.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox Series X|S
- Computex 2024: TUF notebookok Ryzen AI-val
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs