-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
válasz szaki1986 #77191 üzenetére
Esetleg próbáld meg azt is, hogy az első csapolás előtt is feltett szűkarral engeded ki a vizet, és szárazra törlöd után a szűrőt. Ugyanis a második csapolás előtt a nedves szűrőt törlöd szárazra, ami persze nem lesz teljesen száraz, az első csapolás előtt pedig az, ha előtte nem nedvesíted és törlöd.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77277 üzenetére
"Én a hosszú kávét szeretem, bent a cégnél rendes presszógépen főznek ilyet, nem tudom mennyi lehet a mennyisége, egy nagyobb capuccino-s csészét kb. félig tölt meg a gép.
Tehát ez nem az amerikai stílusú, forró vízzel felengedett espresso-ból kotyvasztott hosszú kávé."Voltam egszer egy home-barista tanfolyamon, ahol megmutatták, miért érdemes inkább forró vízre engedett eszpresszóval készíteni a hosszú kávét (americano-t). Hosszú csapolás közben kb. eszpresszónyi mennyiségenként kicserélték a csészét a kar alatt, így az 1. csészébe került a lejött eszpresszo, a 2.-ba a második eresztés, a 3.-ba a harmadik. A 2. és főleg a 3. csésze tartalmát külön látva biztosan nem akarnád meginni azok tartalmát.... Szóval a forró vízzel kotyvasztott americano kap még egy szavazatot tőlem - ha már mindenképp hosszú kávé kell. ( Bár van olyan budapesti specialty kávézó, ahol kerek perec ki van írva, hogy náluk nincs americano! )
-
jana86
csendes tag
válasz gippazoid #77367 üzenetére
Szerintem meg igen. A "szakma" nagy része is ezt gondolja, így is tanítják. De nincs ökölszabály, az ízlés szubjektív dolog. Mindenki szíve joga, hogy úgy készítse és fogyassza, ahogy ő szereti! Ha már hígítani kell, én inkább forró vízzel, mint kellemetlen aromájú túlkivonatolt löttyel. De ezt csak másnak, magamnak bolond lennék hígítani!
-
jana86
csendes tag
-
jana86
csendes tag
Sajnos az újrahasznosítás nem azt jelenti, hogy kimossák, újratöltik őket és újból eladják. Ettől nagyon távol áll. Ez inkább egy marketing fogás, amivel a magukat környezettudatosnak gondoló vásárlók lekiismeretét megnyugtatják azzal a hamis érzéssel, hogy a Nespresso kapszuláival nem szennyezték a környezetet. Pont, mint a pet palackok esetén.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Nem mondták soha, de számomra ez lenne az újrahasznosítás.
"Minden egyes kapszula, amit újrahasznosításra kerül, mindennapi tárgyak formájában ölt új formát – újabb kapszulaként, kerékpárként, svájci bicskaként, zöldséghámozóként, létraként, vagy éppen egy szemüveg kereteként. "
Ez nem épp az....
Egyébként a környezetvédelem a kávéfogyasztó közösség számára az átlagembernál is fontosabb kellene legyen, mert a klímaváltozás miatt pl. a kávé termesztése hamarabb lesz lehetelen, minthogy kipuszulnánk. Na de kávé nélkül minek túlélni?!?! Ide most tehetnék -t is, de ez inkább !
[ Szerkesztve ]
-
-
jana86
csendes tag
válasz Nibiru #78002 üzenetére
A legtöbbször én is egyedül kávézom. Nem a racionalitás diadala volt, amikor megvettem, de a kávézással kapcsolatos vágyaim eddig valóra váltak vele.
Kb. 30-35 perc. Akkor már a szűrőtartó kar is teljesen átmelegszik. Stopperrel még nem mértem, de ha kell, megtehetem....
-
jana86
csendes tag
válasz horinori2 #78019 üzenetére
Nemcsak a szűrő méret a különbség. A Glenda masszívabb, nagyobb tömegű fejegységgel szerelt, ezért nagyobb a hőstabilitása. Ha belefér anyagilag és hoszabb távra tervezel vele, jobb választás. Szerintem.
Glenda kontra tuning Rancilio témában én is a Glenda pártján állok. Az első gépem vásárlása előtt én is ezen morfondíroztam, aztán egy Victoria lett.
-
jana86
csendes tag
válasz gregg71 #78040 üzenetére
Én az IMS 14/16 superfine-ba kb. 1 grammal teszek kevesebbet, mint a Renekába. IMS 18g, Reneka 19g. A minőség érzésre kb. ugyanaz. A Renekának kisebb az ellenállása, mert a finom háló alatt nagyobb lyukak vannak, mint az IMS supefine-on. Persze nehéz megmondani, ez mennyit számít, én mezei halandóként nem nagyon tudok különbséget tenni.
A VST-t nem ismerem. Ha a kisebb mennyiség a cél, akkor a fenti kettő közül az IMS a befutó.
Hamarosan megkapok egy IMS 12/14g-os nanotech-et, ha édekel, majd megírom, abba hány grammot töltök.
Van egy Decent Espresso 10 g-osom. Azzal nem sikerült még értelmeset húznom. Lehet, hogy kísérleteznem kellene még vele, de a szimplát IMS 7/9 g-ossal készítem, azzal egész elfogadható.
-
jana86
csendes tag
válasz gregg71 #78048 üzenetére
Lehet, hogy kevesebbel is működnének, de nekem ennyi kell bele, hogy a felsőszűrőig felérjen. Így csapolás után annak a nyoma enyhén látszik a pogácsán. Valamikor valahol azt olvastam, hogy ez így ideális. Persze a 7/9 IMS-nél szó sincs erről, azt ki is mossa a víz rendesen, mégis elfogadható az eredmény.
Azt, hogy több kávéból készül az italod, ne sajnáld! Én pl. csak azért használom a szimplát, mert így egy dupla helyett kétszer-háromszor ihatok egy-egy szimplát anélkül, hogy helyből átugorjam a kerítést. De a szimpla minősége sosem éri el azt, amit duplával tudok produkálni.
Egyébként a lapos, 10g-os dupla szűrővel valószínűleg érdemes lenne még próbálkoznom. Ehhez ugye finomabbra kell őrölni a kávét, így elvileg nagyobb mértékben (nagyobb TDS) lehet kivonatolni, ami eszpresszó esetén kívánatos és jobb eredményt hozna - Scott Rao szerint, én meg hajlamos vagyok hinni neki, mert valamicskét konyít a témához. Csak épp a lapos pogácsa miatt nehéz normális eredményt elérni - nekem legalábbis nem nagyon sikerült. De majd még kísérletezek illetve meg fogok próbálni más 10g-os dupla kosarat is.
-
jana86
csendes tag
"lassítja a lefolyást, pontosabban olyankor sem folyik le túl gyorsan, amikor a normál szűrőből már ömlene -- ez viszont inkább azt jelenti az én értelmezésemben, hogy picit alulold"
Ezt nem értem. A Reneka ellenállása kisebb. Most megnéztem egy Lelit gyári dupla szűrőt, egy IMS (E&B) superfine-t meg a Renekát. Ebben a sorrendben egyre gyorsabban folyik át rajtuk a víz. Csap alatt teletöltöttem őket, és csak így, nyomás nélkül néztem. A Renekán szinte ellenállás nélkül folyik át, nem is tudom megtölteni, csak ha nagyon megnyitom a csapot. Hogyan tudja egy kisebb ellenállású szűrő lassítani a lefolyást? Szerintem épp gyorsítja, azaz finomabb őrlemény kell bele azonos lefolyási sebességhez. Ettől meg a kivonatolás nem csökken, hanem épp növekszik.
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #78065 üzenetére
A renekának a nyitott felülete a gyár adatai szerint jóval nagyobb, mint egy hagyományos szűrőé (14% illetv 2,6%). De a szemcsék ezt valóban megváltoztthatják.
Nem megváltoztatni szeretném a valóságot, hanem megérteni.
Mostmár kíváncsi lettem. Mostanában csak a renekát használom, de össze fogom hasonlítani őket ugyanazzal a kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
Nem veszem magamra. Ti meg ne kötekedésnek vegyétek, tényleg csak megérteni szeretném!
Persze, el lehet fogadni a gyakorlati tapasztalatokat magyarázat keresése nélkül is. Nekem most épp erre van indíttatásom, de lehet, hogy holnap meg nem lesz. Csak "hangosan gondolkodtam" itt a fórumon, hátha mást is érdekel a téma.
-
jana86
csendes tag
Nálam az van több, mint tíz éve. A gépeknek, csaptelepeknek tényleg jó. A konyhai hidegvizes csap lágyítatlan a főzésre gondolva, és erre volt kötbve a RO víztisztító is eredetileg. Átkötöttem a lágyítottra, mert 2-3 hónap altt eldugult a méregdrága ozmózis membrán, így meg két évente kell cserélni. Elvileg, mivel a membrán szinte mindent kiszed a vízből, nem baj, hogy lágyított az ivó/főzővíz.
Kávégépbe is ezt használom. A gépnek jót tesz, de kivonatolás szempontjából tudom, távol áll az ideálistól. Még nem szántam rá magam, hogy keverjek saját vizet..... -
jana86
csendes tag
Korábban volt szó arról, mennyi idő alatt melegszenek be az E61 fejegységes gépek. Néztem az órát a Biancánál. Meglepő, mert 30-35 percre tippeltem, de 17 perc alatt üzemmeleg volt. A Lelit gépeken a PID hőfok villog, amikor már elérte a beállított értéket, de még nem üzemkész, majd abbamarad a villogás, amikor már az. Ez volt 17 perc, és ekkor a naked kar is annyira átmelegedett már, hogy a kezem nem bírta.
-
jana86
csendes tag
válasz fragola.6035 #34339 üzenetére
Elárulod, ez milyen hőmérő és hol lehet ilyet vagy hasonlót kapni?
-
jana86
csendes tag
válasz fragola.6035 #78313 üzenetére
Van valami speciális jellemzője, ami alapján keresni tudom? Kell külön a műszer, meg a "drót", érzékelő, vagy egyben van?
-
jana86
csendes tag
válasz GAgyiXyXy #78464 üzenetére
Köszi!
Malabarból a Csészényit és az AVX-et kóstoltam, nekem is mindkettő ízlett.
A kenyai kávékat is nagyon szeretem. A Lucky Cap-től kaptam nemrég friss árut, a Kenya Karie zseniális tejesen és eszpresszónak is! A legutóbbi Csészényi Kenya Gachombe annyira nem jött be. AVX kenyai specialty-k is nagyon jók szoktak lenni.
A Lucky Cap kenyai (és volt ilyen rwandai is) kávéjában van valami olyan aroma, amit eddig nem tudtam beazonosítani, de nagyon szerettem - már a babokat szárazon szagolva és a kész ital illatában, ízében is. Ma jöttem rá, hogy ez a lédús paradicsom. Ezzel nálam telitalálat a kenyaijuk.Milyen érdekes, hogy az előző évezredben éltem Kenyában 9 hónapot. De akkor még nem kávéztam. Pedig ott ihattam volna minden értelemben kenyai kávét.
Ami még a kedvencem: az etióp (Yirgacheffe) kávék. Ebből is a Lucky Cap, Casino Mocca, AVX, amik emlékezetesek maradtak. Persze sok pörkölőtől még nem is kóstoltam, de majd pótolom....
-
jana86
csendes tag
válasz 72lakiluk #78642 üzenetére
Engedd el ezt a ml alapú szemléletet! Azért mérik grammban, mert pontosabban definiálható a "recept". A térfogatot tekintve pl. már csak a crema változó mennyisége miatt is nagyon változó lehet az eredmény. A 25mp sincs kőbe vésve, az is csak iránymutatás. Kávétól és ízléstől függően eltérhetsz tőle mindkét irányban (lefelé azért ne túl sokat!). Ez egy játék, jó szórakozást hozzá!
-
jana86
csendes tag
válasz *Mukeey* #78649 üzenetére
Presszó gépből maximum 25-30mp, minden más kuka.
Azért ez nem feltétlenül igaz. Én is szoktam 15mp előáztatással (4 barig) 50mp fölötti csapolásokat húzni. Biztosíthatlak, hogy nem a kukában végzi az ital! (Ilyenkor az előáztatás idejét nem számoljuk bele az extrakciós időbe, tehát itt igazából az 50mp helyett 50-15, azaz 35mp az idő.)
De pl. ez sem kukába való a tesztelő szerint:
[link] -
jana86
csendes tag
Profilozós gépeken egy új játék a szinte török kávéhoz való finomságú őrlést extrém hosszú ideig (akár egy percig) előáztatva hosszú csapolással készíteni az eszpresszót. Ezt még nem próbáltam, de megteszem majd. A 14 mp nem extrém, én is 15 mp-ig áztatok elő úgy, hogy közben 2,5 - 4 barig engedem a nyomást, utána nyitom rá a szelepet.
-
jana86
csendes tag
válasz sz.zs. #78658 üzenetére
Én pedig úgy tudom, hogy a gomb megnyomásától mérünk, de nyilván ha előáztatunk, akkor nem 25 mp a cél.
Persze, a 35 + 15 az ugyanannyi, mint az 50.
Scott Rao könyvben olvastam, hogy az első cseppek megjelenésétől számoljuk az időt. Persze ez is csak arra vonatkozik, ahogy ő hivatkozik rá.
[ Szerkesztve ]
-
jana86
csendes tag
válasz azigazimoris #78733 üzenetére
Aztán, lehet, hogy csak picivel kevesebbet rakok a kosárba,....
Épp ezt akartam mondani, mint lehetséges ok.
-
jana86
csendes tag
válasz Peti...(16v) #78849 üzenetére
Én 19-20 g-ot teszek a 16 g-os Renekába.
-
jana86
csendes tag
válasz Peti...(16v) #78877 üzenetére
Nemcsak világosból. Lelit Bianca a gépem. De az előző Lelit Victoriával ugyanígy volt jó. Ha kevesebbet teszek bele, nem látom a felsőszűrő enyhe lenyomatát a pogácsán és nedves marad kicsit a teteje.
-
jana86
csendes tag
válasz Bazsee71 #78900 üzenetére
Szerintem az, hogy egy helyen barista és mixer képzés is van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármelyik alacsonyabb színvonalú lenne, mintha csak az egyiket tartanák. Miért ne lehetne külön ember és apparátus egyikre illetve a másikra?
Viszont én is kíváncsi lennék, aki volt már - nem home - barista képzésen, milyen tapasztalatai vannak az adott céggel. Illetve láttam egy "sensory skills" képzésről oklevelet itt a fórumon nemrég. Az is nagyon érdekelne, hol volt és milyen.
-
jana86
csendes tag
válasz bluesfan #78955 üzenetére
"Engem pl. a Comandante nem győzött meg arról, hogy presszóra képes lenne kiváltani akárcsak egy F4 Nano-t is, pedig volt egy ilyen elgondolásom, amikor megvettem."
Engem a Kinu M47 viszont meggyőzött. Pár hónapja elégedetten használom. Bár mostmár egy rövid idő óta van mellette egy ZM késes Mazzer Royal, még mindig szívesen használom a Kinut is. Ezt csak azért írom, mert ennél csendesebb semelyik daráló nem lesz, és ezt tényleg nem nyűg használni. 20 g-ot fél perc alatt a világosból is simán visz és mivel nincs pangó, nem kell azt söprögetni, pumpálni, nem is lassabb a használata, mint a nagy Mazzeré. Nem is azért vettem a Mazzert, mert nyűgös volt a Kinu, hanem mert így most van kúpos és síktárcsás őrlőm is, és próbálgathatom a kávékat mindkettővel.
-
jana86
csendes tag
válasz vTamas35 #79247 üzenetére
A frekvenciaváltót én is kipróbálnám. Tudtok ajánalni bevált, megbízható típust, esetleg beszerzési forrást? Mazzer Royal-om van ZM késsel. Ha konkrét forrást illetve típust nem is, de intelmeket, hogy mire figyeljek kaphatok? Gondolom, a teljesítménye elég legyen, egyfázisú be/kimenete legyen, még valami?
-
jana86
csendes tag
Köszi a válaszokat a frekvenciaváltóra! Hm.... 100 ezer körüli áron már nem biztos, hogy annyira akarom próbálgatni. Ha valakinek van hosszabb távú tapasztalata, szívesen veszem a további információt....
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple notebookok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kiderült, mekkora aksi van az iPhone 16-okban
- Házimozi belépő szinten
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Tőzsde és gazdaság
- RAM topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen