- Bejutott az európai 5G-be az Amazon
- Még több AI-generálta reklám jön a Facebookra és az Instagramra
- Egyre nagyobb a hatása a választásokra az AI-generálta képeknek
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Több stúdiót is bezár költségcsökkentésként a Microsoft Xbox részlege
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz Polarstar #4214 üzenetére
Jó hasonlat! Beugrott régebbi tapasztalat, hogy amikor kezd megdögleni a kávé akkor csinál ilyet, amikor nem sikerül elérni azt az őrlésfinomságot, ami a jó lefolyáshoz kell. Kicsit csaltam, EX4-es ulkára cseréltem, kisebb vízhozammal jobb lett a lefolyás, eltűnt a kiugró fura íz.
-
konzumpro
senior tag
válasz viktorhu #4227 üzenetére
Próbáltad már hogy presszó finomságúra őrölsz külön őrlővel és azt főzöd le automatával?
Gépfüggő, a Jura eldobja az egészet ha befullad, de a befulladás határán korrekt presszót főz, nyomásfokozós fajtát az igaz, de nagyon közel van a karoshoz, olyan 80%.
Philipsnél pumpacserével vagy szűkítőzve jön meg a varázslat, de kell neki extra nyomásfokozó még így is. Viszont így van értelme saját pörkölésnek, vagy olcsóbb kis pörkölők kávéit használni, ugrásszerű a különbség, kár lenne kihagyni.
-
konzumpro
senior tag
Aldiban nem találtam szemes kék Amaroy Milde Crema verziót, csak félkilós piros meg fekete volt, meg téglák. A feketéből vettem, mert az arabica. Lidlben megint van Bellarom Bio. Nekem bevált, nem mindenki szereti.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4254 üzenetére
Amúgy csak egy biciklipumpa kell hozzá és egy Szarvasihoz hasonló AMA Milano A120 szép presszót főz.
https://www.youtube.com/watch?v=DqMFIE3qviE
Vagy ha van sűrített levegő...
https://www.youtube.com/watch?v=OO2Qn93vatk -
konzumpro
senior tag
Jó ötletnek tűnik, köszi a tippet!
Mármint rituálisan felgyújtani a picsába...8-ból 1-szer ad valami semmihez sem hasonlítható, dermedt kutyafasza löttyöt, amiben nyomokban presszókávé íze fedezhető fel, olyan mintha valaki ivott volna abból a csészéből egy presszót és mosogatás közben hirtelen meggondolva elém rakták volna.
Hány fokra érdemes melegíteni, hogy ne égett gumiszagú kátrány röffenjen ki unottan a végén?
-
konzumpro
senior tag
Most került nálunk sorra a sima Amaroy arabica, elég jó, tartós fás, fűszeres utóíze van, biztosan rá lehet unni egy idő után de addigra elfogy.
-
konzumpro
senior tag
Amíg nem ugrik elénk egy ajánlott ötvenéves fémházas karos gép réz csövekkel, addig műanyagból talán megfelelő lehet egy DeLonghi EC230, szimplafalú szűrőkkel, normális gőzcsővel? Vagy ipari hulladék mind?
-
konzumpro
senior tag
Be tudod fullasztani? Amíg el nem éred azt a lefolyást ami közel van a befulladáshoz, keserű és fanyar, ez a cél előtti lépés.
Az alátétigény minden példánynál más, ha üresen épp hogy összeérnek a kések, az a nulla. Nekem olyan 3 körül volt jó Graeffel nullához képest, de volt ami csak 2-nél volt hajlandó jó lenni. -
konzumpro
senior tag
Azt nem látod, hogy összeér-e, szerintem, inkább csak hallod, üresen.
Nem szabad túlságosan összehúzni, van amelyik kés bírja, van amelyik nem, a Graef annyira nem kényes, kopik de nem öli meg magát, míg mondjuk egy Sage-nél nem merném jobban összeengedni őket a kelleténél. Kerámia tárcsáknál automatában csúszhatnak egymáson, meg se kottyan. -
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #4314 üzenetére
Nézegettem ezt a gépet is, ha nincs más, lehet hogy ezekből a kínai műanyagokból is ki lehet hozni jót, na meg majd ezekből lesznek a jövő veteránjai, ha szét nem porladnak addig.
Jó lenne tudni mi van még a Pully Caff-ban, lehet hogy erős lenne az a zsíroldó 100%-ban, műanyagokkal érintkezve.
-
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #4317 üzenetére
Érdekes mert van Krupsban olyan is, ami a raktárban állás alatt elöregszik és szétporlad, sok vásárlói vélemény írja, aztán meg van olyan is, pl. ami most Catler ES 8014 néven fut, de a kínai WPM gyártja, ami Sunbeam Ausztráliában, szóval ezek a brandek csak címkék, de hogy mi van a címke alatt, lutri.
-
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #4320 üzenetére
Ez a szelep a főzés végén kinyit(na) és leengedi a vizet a kávépogácsáról, szinte szárazon lehet kiütni a karból. Persze tele lesz egy idő után kávésárral és zsíros lerakódással, ezért jó visszaöblíteni zsíroldóval (backflush). Sage gépeken van automata program rá.
Most hogy egy Catler ES 8014 után nyomozok, ami Sunbeam EM6910 néven is futott már, találtam egy videót, pont így robbant le a kartartó bajonett a Graefemről anno, úgy látszik ez gyártói hiba, hiába mondják hogy ez kis kávézó igényeit is kielégíti, ha túlhúzza az ember vagy túltölti, felrobban.
-
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #4323 üzenetére
Igen, nálam a Graefnél is az egyszemélyesnél azért megállt a víz, szóval tényleg csak azt a feleslegeset ereszti le, ami a maradék nyomástól maradna a pogácsán. Jó eséllyel akkor van leeresztő szelep, talán akkor érdemes visszaöblíteni is, de ha nem írja a használati akkor nem tudom. Utánanézek hátha megtalálom más néven ezt a gépet.
Éjszaka például megtaláltam a Sunbeam EM6910-nél hogy hogyan lehet hőfokot állítani. A Catlernél nem írják a használatiban, pedig ugyanaz a két gép.
Jó lenne ez a Catler, drága, de elég strapabíró, csak nem szabad gömbölyű peremes kosarat beleerőltetni, mint a LM szimpla klón kosara, mert az lefeszíti a bajonettet a fejről, erősebb csavarokkal persze bírná azt is. A régi hasonló Graef jó kávékat főzött, azért vagyok rajta a dolgon, hátha visszatérne az a minőség, már minden más hobbit leépítettem, legalább a kávé legyen jó... Ha ugyannyiból kijön mint egy darálós Sage, akkor ez már jobb, mert kétbojleres.
-
konzumpro
senior tag
válasz #72961024 #4323 üzenetére
Ahogy látom, Gruppe Italiana néven is fut ez a gép Görögországban, nem találtam robbantott ábrát vagy használatit hozzá, alkatrészeket se nagyon, amiből ki lehetne következtetni mi van benne.
Régen de szerettem volna egy Krups XP5210-et...
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
A bajonett rögzítéséhez használt csavarok ugranak ki, az OPV helyett. Amúgy strapabíró, jó anyagból van, szóval egy feljavítás után örök élet, ez nem a műanyag belű Catler, úgy látszik több beszállítójuk is van.
Bár az a karos műanyag se rossz, ha a gyári hibák ki vannak javítva.Szépek ezek az ötvenéves karosok is, QM0650-et nézegetek inkább a gőzölés miatt. Már ha érdemes vele főzni-gőzölni-főzni...
-
konzumpro
senior tag
Érdekes ez a QuickMill is, régesrégen írta róla SiD, ha jól értelmeztem, hogy ha növekvő nyomást kéne a kávéra kifejteni, nem fog menni, mert 20mp után alacsonyra állított vízhozam esetén is megszalad a nyomás és belassul a lefolyás. Itt talán a PID hiánya lehet az oka, nyomásfokozós gépnél meg pont mikor már elég finom lenne az őrlemény, beleszól a nyomásfokozó és beroppan a befolyás.
-
konzumpro
senior tag
válasz konzumpro #4207 üzenetére
Egy nyomásfokozót próbáltam kotyogósba rakni Marcutti bácsi nyomán (lásd az előzményt).
Megjöttek a szelepek aliexpressről, Mokinába raktam, a negyedik rugócsere után már nem paráztam, hogy a túlnyomásszelep fog nyitni.
Brikkaszerűen nyit, fröcsköl mint az állat, arra üresen vízzel főzéssel már rájöttem, hogy csak lehajtott tetővel érdemes így főzni. Végülis lefőtt. Nem sok "crema" keletkezett, inkább csak gyűrű, túl magas a hőfok mire átjön a nyomástól, szóval ez bukás. Érdekes kísérlet volt, újabb talpas rúgás, hogy hagyjam már a buherálást. Elég volt.
-
konzumpro
senior tag
Abba is mehet friss pörkölés. Szóval a Dallmayr-nek meg az Illynek vannak egyébként friss pörkölésekkel összemérhető árú etiópjai. Bár most találtam Auchan félkilós etiópot 2659-ért. Gimoka, Omoroka és társai robusztás keverékek, nem biztos hogy azt az ízt hozzák amit megszoktál.
-
konzumpro
senior tag
válasz ServerWorks #2811 üzenetére
A Bellarom Tansania most sokkal jobb mint a Bio, fura hogy tök más a babok mérete, mégis hasonló karakter, viszont ebben nincs az a nyomasztó fanyarság mint a Bioban és nem kell tökig nyomni a hőfokot hogy eltűnjön belőle, teljesen jó legalacsonyabb hőfokon is, hosszan tartó finom íz és illatok, nagyon jó!
Nem tudom karosban el lehet-e érni azt az őrlésfinomságot, amivel már jó lesz a lefolyás. Legutóbb azért ajánlottam csak automatába mert karossal nem sikerült szimplafalú kosárral. Nyomásfokozóssal jó lehet, ahhoz tervezik ezeket a hosszan eltartható szemes kávékat, így nem cél a frissesség. Én már nem is tudom, ördögöt kell-e kiáltani, ha nyomásfokozóról van szó.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4365 üzenetére
Hosszan eltartható, döglött by design, nem cél hogy lehessen vele presszót főzni karos gépen nyomásfokozó nélkül, van rajta négy piktogramm, egy kotyogós, egy karos, egy automata meg egy dzsezva és csak az automata van bepippantva, hogy hát ezt használd ahhoz.
A Crema meg az Espresso még rosszabb mint a Bio, de automatában jól működik, ha megvan a hőfok. Ha megnézed, milyen szemekből áll, a Bioban vannak lyukak, nem 100%-os, az olcsóbb félkilósakban meg egész nyamvadt formájú szemek vannak.
Ez egyfajta környezettudatosság egyik oldalról, kevés pénzért is lehet kávéd, profit a másik oldalról. Van ahol ez pofátlanba megy át, olyasmit csak egyszer veszek, vagy egyszer sem, mint pl. a Mantaro, valahogy bizalmatlan vagyok vele. Ha ránézek, úgy érzem át akarnak baszni. A Bellaromokkal nincs ilyen bajom, olcsó, tudom mit kapok. Van aki sokkot... Megértem.
Ígérem nem veszek többet ilyesmit, csak ha rákényszerülök, tényleg nagyon nehéz vele boldogulni, csak mikor sikerül rá belőni az aktuális gépet nagy nyöszörögve, akkor azért általában mindenki elégedett vele. Kb. metrós Rioba szintjén van, csak a másik véglet, nem az agyonégetett, hanem a savas fadarab. Tudom, szar vs fos.
Amit kiszerkesztettél bent hagyhattad volna, hátha volt benne még egy kis meggyőző erő.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4367 üzenetére
Fura, nálam ugyanott van a presszó a Platinummal, mint a Bioval. Talán a Bio kicsit lassabban is folyik le mint ez az automatába szánt tanzániai de kb. ugyanott muzsikál, ahol a Platinum. Lehet hogy egyformán döglöttek. A Platinumból ittam az első americanot ami ízlik, presszónak se rossz, de nekem ez cukorért kiált. De ezek szerint kotyogósba is jó lehet, ott is hasonlóak az arányok mint egy felére vizezett presszónál.
-
konzumpro
senior tag
válasz Hoplitész #4410 üzenetére
Ennél már van valami jobb, Coffeeduck ami karossá alakítja a Senseo-t. Ilyet kellett volna vennünk mikor még Senseoztunk, de kuka lett mert eltört a víztartály könyök a vízkőtől.
-
konzumpro
senior tag
válasz Hoplitész #4426 üzenetére
Komolyan kéne valami jó megoldás az ilyen igényekre, mert szerintem ez a legáltalánosabb, amiért idekerül az ember. Én is még a mára már hardcore kávés topikban kérdezgettem anno, hogy milyen géppel lehetne normális kávét készíteni, meg még egyéb akkor aktív fórumokon olvasgattam. Akkor talán még nem is volt a Gaggia Classic felfutóban, most meg már nem az, La Pavonin meg SiD által tuningolt Xsmall automatán gondolkodtam, a legelső gép ami majdnem elérte az ingerküszöböt egy podosból átalakított karos Francis Francis volt, de aztán végülis az nem jött össze.
Szerintem el lehet kezdeni harmincezres műanyag gépekkel is. Pl. DeLonghi EC146/156, ezek nyomásfokozó nélküli kosárral vannak, vagy van az új EC230 a jófajta gőzcsővel, de ezek kis bojleresek, szimplát lehet velük főzni, szörfölni kell hogy jó legyen a hőfok, van persze aki PID-elt is már ilyen műanyag DeLonghit meg naked karral használja, itt nem annyira népszerűek, mert műanyag az egész, de ha egyszer nincs a régi jól bevált ötvenéves modellekből egy eladó sem, kénytelen az ember valami mást venni. Őrlőben meg van a Graef belépőszintű modellje, meg a kézik kétszer annyiért. Kb. 60-ból jön ki egy használható cucc, meg a körítés, tejkancsó, ha kell, meg mérleg, tamper...
-
konzumpro
senior tag
Megint 145e a Catler ES 8014 kétbojleres nagykonyhai dög, ha esetleg valaki ilyesmiben gondolkozik.
-
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4453 üzenetére
Ez nem az a fajta Catler ami Breville/Sage, inkább az ami WPM, Sunbeam meg Graef néven fut, másik beszállító. 15 éves konstrukció, sok infó van róla itt: [link]
Nem olyan minőségi műanyagokból épül fel, de több benne a fém.
Gaggiával nem gőzölnél gyakran. Ha külön veszel egy gőzgépet, az is egy százas. -
konzumpro
senior tag
válasz #49155328 #4473 üzenetére
Akkor azt is szeretted volna ami ma itt lefőtt. De utána nem szép a pogácsa, nem száraz, inkább mocsaras, azzal nincs mit csinálni ha jól gondolom.
Vagy túltöltöm és száraz, tetején a felsőszűrő nyomával, vagy normális de akkor nedves a teteje.
Nyomás nélkül lefelé nem jön a maradék víz, felfelé meg nem folyik sosem.
Vagy akkor mégis töltsem túl annyira, hogy főzés végére elérje a felsőszűrőt? Egy gramm a diff. -
konzumpro
senior tag
válasz Hoplitész #4477 üzenetére
Zassenhaus - Polcon szépen mutat.
Hario Mini Mill Slim Pluszom van, szinte új állapotban vettem. Lötyögött - by design - a tengelyén a forgórész, a kerámia kúpos részben lévő műanyag cső, egy darabka zsugorcső kellőképpen rögzítette, az állórész is lötyögött, arra Scotch szalagból tekertem kb. 3 menetet, pont annyit hogy megszoruljon. Így már nem tologatják a babszemek össze-vissza a "késeket".
Brikkához így már jó, meg filterhez is, de azért ezek leginkább kukoricamorzsoló szinten vannak, nem elég élesek a kések.Kéziben én valami Kinut vennék, a többi csalódás volt azoknak akik presszózni is akarnak. Motorosban most egy Graef CM80-at használok más név alatt, olyan mint a CM 702 fémházban, ezt nem kell csapkodni, elég csak hátrabillenteni és ha előrezökken, kijön a pangó egy része, a többi a babtartály fedelének felemelésével és zárogatásával. Két tizednél nincs több pangó. Nekem ennyi megfelelő.
-
konzumpro
senior tag
Innentől akkor ez is a komoly kávézás topik.
-
konzumpro
senior tag
válasz body007 #4553 üzenetére
Ha elég finom az őrlemény, nem szalad át a víz rajta, hanem szép lassan, egyenletesen folyik le. Ha túl finom az őrlemény, be is fulladhat a gép, elakad, nem folyik le.
Ha nagyobbra darálod, gyorsabban fő le, hacsak nem használsz valami nyomásfokozót, ami a kávé után megakadályozza a gyors folyást, ez lehet egy apró fúvóka, mint a duplafenekű kosaraknál, vagy rugós szelep, mint a DeLonghi nyomásfokozós karokban.Amit már nagyon finomra kell darálni, az fanyar tud lenni és erős, török kávéhoz hasonlóan iszapos. Ilyenkor jobb lehet az eredmény pár fokozattal durvábbra őrölve és nyomásfokozóval lefőzve.
Vagy friss kávéval.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen