- SkyShowtime
- Távozott az OpenAI társalapítója
- Folytatja a leépítéseket a Tesla
- Mikrotik routerek
- Anyagi katasztrófára figyelmezteti az Apple-t a brit média
- 242 millió dolláros szabadalomsértési ügybe keveredett a Microsoft Cortanája
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Sweet.tv - internetes TV
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktorhu
veterán
válasz Taltos0711 #5114 üzenetére
Ha feltolod három kilóig, akkor lemegy az ára.
-
viktorhu
veterán
válasz sherlock82 #5182 üzenetére
Ha nem zavar az eredmény, idd meg, sokan isznak olyat, aztán fél év múlva már fintorogni fogsz az ötlettől Én már a filterkávés korszakomban is frissen daráltam - ott messze nincs olyan jelentősége, de az aromáját úgy is nagyon gyorsan elveszíti (kb. mint hogy a borsot a használatkor őrlöd vagy előre daráltat használsz) - pont az a szemes kávé lényege, hogy mindig frissen őrölt kávét igyál.
Tényleg, akkor még a Tescoban lehetett önkiszolgáló módon kimérve mindenféle kávét venni a zöldséges részen - etióp, kolumbiai, perui, brazil stb.
-
viktorhu
veterán
válasz konzumpro #5208 üzenetére
Nekem is a Jacobs Krönung volt az egyetlen, ami igazán bevált, csak nem akartam említeni, mert mástól még nem hallottam, mindenki a nescafét tolja, úgyhogy azt hittem, egyedül vagyok ezzel
Egyébként én akkor instant kávéztam, amikor a munkahelyen nagyon rossz ízű volt az automatás kávé, szóval van annak realitása, hogy az embernek ilyesmire legyen szüksége, bár sokat fejlődött a kávékultúra, most már majdnem minden irodában van normális kávégép.
-
viktorhu
veterán
válasz pető bá' #5210 üzenetére
Dél-amerikai pörkölésű kávékkal érdemes (nem a kávébab eredetéről beszélek). Azok nem alkalmasak presszókávénak, csepegtetős technikával főzik általában a kávét, de french press-szel nagyon finom tud lenni. Peruban durvábbra is őrlik, kb. mintha teafüvet látnál, ez jól passzol a french press durvább szűrőjéhez.
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5228 üzenetére
De azt is, hogy nem minőségi volt a különbség. Pl. hogy nem a hatóanyag, hanem a sűrítőanyag volt kevesebb az itteni mosószerben, ami miatt a nyugati változatot sokan minőségibbnek hitték. Igaziból egyáltalán nem jött le a vizsgálatból a fenti feltételezés. Akárhova mész, lesz néhány megszokott / kedvenc élelmiszered, aminek máshol más íze lesz, így azt fogod gondolni, hogy rosszabb minőségű.
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Csizmás #5292 üzenetére
Van itt egy csoporttag a közelből, lehet, hogy majd osztozhatnánk egy beszerzésen, 3 kilót nincs értelme feltankolni belőle, főleg, hogy én szeretem váltogatni is a kávékat, vagyis soha nem veszek kétszer egymás után ugyanolyat.
@Taltos0711?
-
viktorhu
veterán
válasz Taltos0711 #5322 üzenetére
Nekem se sürgős Ha lesz kedved egyszer közösen rendelni, írj majd rám, ha nem, akkor értelemszerűen tárgytalan
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5326 üzenetére
Az a propelleres az fűszerdaráló, nem mákdaráló.
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5333 üzenetére
Pedig a mákhoz pont annyira való, mint a kávéhoz
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5358 üzenetére
"hajlamos sötétebbre pörkölni általánosságban" - pont ettől félek automata kapcsán. Az automatának nem inkább az ipari úton előállított, mindig pont egyforma alapanyag a legjobb? Ezek a kézművességből adódó ingadozások nem rontják el az automatás kávét?
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5365 üzenetére
Én még nem nagyon láttam olajosra égetettet gyáriban sem, csak amik itt megjelentek starbucksos képek.
-
viktorhu
veterán
válasz ribarszki #5597 üzenetére
Nektek mennyire jött be ez az Alza kávé? Nem rossz kávé, hozza az aldis sajátmárkás prémium szintet (Roast Master), a sima Amaroynál jobb is, de szerintem kb. ennyi, egy costa vagy egy piros pellini szintjét nem biztos, hogy hozza. Egyedül a negyed kilós csomagolás ér valami felárat benne.
-
viktorhu
veterán
válasz ribarszki #5601 üzenetére
Valószínűleg a többit nem próbáltad. Én úgy nyilatkoztam, hogy összehasonlítottam őket. Természetesen nem döglöttet kell venni egyikből sem.
Nem hiszem, hogy megégetném, pont, hogy savanyú lesz, ha nem állítom maxra a hőmérsékletet és közepesre a kávémennyiséget, akkor viszont egy korrekt bolti kávét kapok, nem többet, és nem kevesebbet.
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
-
viktorhu
veterán
válasz spagetti_8 #5880 üzenetére
Arabicát termelnek Java szigetén is. Ettől függetlenül persze számít a hely, mint a bornál, minden klíma meg talaj más ízt ad neki.
Az az igazi, amikor olyat tud kipróbálni az ember, amit nemcsak egy adott régióban termeltek, hanem ott is pörköltek, csak akkor az ottani módszerhez hasonlóan kell elkészíteni is a kávét (egy kolumbiai vagy perui pörkölés nem alkalmas presszónak, viszont egy french press gyönyörűen előhozza az ízüket).
-
viktorhu
veterán
válasz RetepNyaraB #5999 üzenetére
Nekem a szervizben hasonlót mondtak a saeco automatámról is. A tejhab nálunk amúgy sem mindennapos vendég, de kevésbé sötétre pörkölt kávéknál szoktam az előgőzöléses trükköt használni (kiengedni egy kis gőzt, hogy magasabb hőmérsékleten menjen az extrakció). Ez mennyire általános, hogy nem illik a kávégépek gőzölőjét használni?
-
viktorhu
veterán
Köszi! Az egészségi rész kevésbé érdekes nálunk, mert ritkán tejeskávézunk. Ha mégis, az elején víz jön belőle, azt úgyis mindig leengedem, amíg a gőzfejlődés be nem indul. Viszont most pl. olyan kávé van benne, aminél minden kávékészítés előtt leeresztek egy kis gőzt (amit ilyenkor kiöntök), csak az előmelegítést szolgálja. Ez a trükk egyébként karos gépeken is működne, gőzmódra állítva a régi karos gépemen sokkal melegebbre fűtött a kazán, mint kávémódban. Ez alapján mondjuk inkább réznek tűnik, ott az egészségi szempont még izgalmasabb pedig
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz roBEEsz #6014 üzenetére
A réz mennyivel jobb, mint az alumínium? A nagyszüleiméknek régi réz evőeszközkészletük volt. Ha benne maradt a kanál pár órára az ételben, akkor ki kellett dobni az ételt, mert oxidálódott az étel savasságától a felület, látványos zöld réteg jelent meg a kanálon. Rezet legalább annyira nem szeretnék inni, mint alumíniumot.
-
viktorhu
veterán
Igaziból mindkettő közepes pörkölés. Általában tejes italokhoz a sötétebbeket is szokták használni, hogy a tej ne nyomja el a kávé ízét, de ha pont az ellenkezőjét szeretnéd, akkor a világos irányba érdemes menni, ha tudja a géped kezelni (automatával ne nagyon). A másik, amivel lágyíthatod a kávé ízét, az az lenne, ha mégis megbarátkoznál a robustával. Nem kell 100% robusta, de lényegesen lágyabb íze van, az arabicáé karakteresebb, szóval egy 30+ százaléknyi robusta csodát tud tenni.
-
viktorhu
veterán
válasz Dominikfrc #6147 üzenetére
Pont ez a lényeg, igazi ütős karakteres olasz kávét arabicából lehet csinálni, a robustának sokkal visszafogottabb íze van. Próbáld meg egymás mellett. Még podos géppel kísérleteztem sokat, ott lehet kis mennyiségekkel lehet játszani. Sok olasz kisüzemi pörkölőtől úgy lehetett rendelni, hogy kb. 20%-onként lehetett variálni az arabica-robusta arányt. Amíg nem szerettem állandóra az intenzív kávéízt, sokszor 100% robustát ittam.
-
viktorhu
veterán
Nagyszerű Mehet akkor a sznobverseny az amatőr topikban
Az igazi espresso még mindig olasz, ők pedig keverik szépen a kávéfajtákat attól függően, hogy mit szeretnének elérni. De itt mindig oda jutunk, hogy az olaszok nem értenek a kávézáshoz, kizárólag Magyarországon lehet jó kávét pörkölni - ja meg az Alzánál
-
viktorhu
veterán
És mi a baj az olaszos kávéval? Ott lehet még mindig a legjobb kávét inni random kávézóban (és ehhez nem 10 ezer forint / kilós kávét használnak). Vettem Ausztriában magyar téli szalámit, amin büszkén virított a piros-fehér-piros felirat, hogy osztrák termék, nem is volt vele semmi baj, és azt is elfogadom, ha egy osztrák azt mondja, hogy az jobban megfelel az ő ízlésének, de igen furán érezném magam, ha azt magyaráznák, hogy a magyarok nem tudnak szalámit készíteni, inkább osztrák téli szalámit vegyek.
Szerk: persze ha a trendek a fontosak, és nem a jó kávé, akkor természetesen nem szóltam semmit, éljenek a trendek. Egyébként nemcsak kávéban, hanem pl. pizzában vagy tésztaételekben sem az olaszok diktálják a trendeket - gyakorlatilag az amerikai recepteket ismerjük az olasz ételekből. De azért egyszer kóstolj meg egy sima margherita pizzát Nápolyban, és annyira más élmény lesz, hogy utána nem akarsz majd máshol pizzát enni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Íme az Assassin's Creed Shadows első előzetese
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 8 kHz-es, jobbkezes PnP egér közeledik a Cherry Xtrfy logójával
- Külpolitika
- Ingatlanos topic!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest