- Milyen routert?
- Az Apple szerint ejteni kell az USA trösztellenes perét
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Windows 11
- AOMEI Backupper szoftver
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gergo5991 #6342 üzenetére
Abban a kimboban zéró sav van. Feketének fekete és üt is.
Próbálhattok valami klasszik single origin brazilt, esetleg kolumbiait tetszőleges kispörkölőtől, az legalább nem lesz szénné égetve és a kimbonál drágább sem számottevően. Bolti szarok közül ez már a tápláléklánc teteje, a júliusi meinl semmilyen szempontból nem lesz jobb (ettől még lehet, hogy jobban fog tetszeni). Segafredo is a nevéből él. Esetleg lavazza oro próbából.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
-
RetepNyaraB
veterán
Ez valami igazán ótvar marketing duma amelyből nulla információtartalom mellett csak a tökéletes inkompetencia derül ki
Afrikai kv robusztával? MAF? "Európa legnevesebb pörkölőmesterei" muhhahhahahha
Végtelenül gáz.
Ettől még maga a produktum akár iható is lehet, na de ez a szöveg vállalhatatlan. Jani néninek, aki az M1-en és barátain szocializódott, pont jó."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Helló, hála a siralmas forintnak és a nemzetközi helyzet évek óta tartó fokozódásának, max a dedica+graef702 jön ki 100 rugóból. Használtan se jársz jobban, eszelős árakat kérnek mindenért.
Automaták játékszerek, sose lesz belőlük rendes kv. POD esetleg jó alternatíva, de nagyon drága a minőségi alapanyag.Tejhez teszkó frencspressz.
A dedicát sajnos nem árt kicsit hegeszteni (nyomásfokozós szűrőt kitenni, venni másikat, itthon esetleg avx-nél, vagy jóval olcsóbban alibabàn). S persze a minőségi kv lesz a legdrágább tétel hosszabb távon.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
-
-
RetepNyaraB
veterán
Persze, hogy megy elektromoson. Nyilván indukción csak az acél tartályos verzió.
De a kotyesz az nem presszó. Döntened kell.
A POD még mindig jó alternatíva, csak nem szabad nézni a kv árát"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #6412 üzenetére
Mindig ilyet kapsz tőlük. De rendes helyről ez így néz ki. Ahol nem, ott szóvá kell tenni.
Ahol nem akarnak rögvest kárpótolni, onnan nem kell többet vásárolni és megírni értékelésben."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #6416 üzenetére
Matekból folyamatos kegyelemkettes, fizikából buktam második gimiben. Kémia kettes-hármas, a kovalens kötést pont leszarom. Ennek féynében ahogy gondolod
Én előbb kint hagytam egy hétig, aztán fagyó, adagonként. De mióta rájöttem, egy hónap alatt megiszom egy kiló kv-t és ezexerint 250-es zacsi egy hét alatt fogy, már csak sima hűtő egy plusz simítós zacsiban a bontott anyagnak. Többi pihen a folyosón."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #6472 üzenetére
Csapvíz szennyezett és tönkreteszi a géped belülről. Illetve havonta vízkőtlenítheted, ami megintcsak nem túl előnyös.
Kancsós megoldások amelyek magnéziummal tisztítanak, lerakódásokat okoznak, alubojlert marják.
Desztillált víz visszasózva a budget elfogadott verzió. Illetve RO berendezés, vagy pl. BWT. Majd sz. zs. megmondja pontosabban.Különféle kv vizek nagyon drágák ÉS rengeteg műanyag szemét.
Házi desztillálás a zero waste, de nem feleségbarát, hacsaknem garázs\pince[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #6475 üzenetére
Én mióta komolyabban próbáltam venni már csak pancsolom a vizet, tehát nem emlékszem mi volt előtte. Azóta viszont egyre kevésbé tudom a random étterem\cukrászda kávénak csúfolt, porított zarándokszarból készült förmedvényeit meginni. Tehát szerintem jó irányban vagyok
Először volt Norda, de volt egy kesernye a végén ami mindig ott maradt, tehát ejtettem a projektet. A pancsolt víz ízét pedig nagyban befolyásolja, miből mennyit raksz hozzá. Ez a két saját tapasztalat.
Illetve Balatonon csapvíz, de ott nincs rendes presszó gép és a víz alapból elég lágy."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz mikloss #6482 üzenetére
Tegyél bele kevesebb vizet :)
Ha elkezd kifolyni, rögvest zárd minimumra és csak akkor kapcsold újra röviden, ha elállna.Amúgy a Bialetti Moka sorozat nem rossz, van belőle indukciós verzió (már amikor kapható). Esetleg egy régi fajta Brikka, a fém súlyszelepes.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vatoloco26 #6488 üzenetére
Naked kar plusz egy konyharuha alá 🤷
VST szűrő, ha mondjuk egy ims-t már begyakoroltál. Addig a gyári."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #6491 üzenetére
Már rég nem kapsz fém súlyszelepest, nem gyártják. Olcsósítás (a gyártónak).
Az összes Romániából jön, az Apple meg Kínából, tudtad? Tehát mindegy. Az olaszoknál egyébként a románok se kókányabbak."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Alapvetően úgy gondolom - bár rühellem a kapszulát - ha muszáj, akkor konzumerben csakis Nespresso. Az automata pedig nem fog jó kv-t csinálni. A pénzedet akarják, gyorsan és ezért mindenféle csicsás szart megvetetnek veled, semmire se jó marketing feature-ökkel, csak éppen semmit nem tud ízben felmutatni, tekergetheted ahová akarod. Biztos van olyan amelyik igen; azt kifizetni nem lehet és akkor már ott vagyunk, hogy vagy ráállsz a karos gép vonalra és örülsz, de melózol érte, vagy megnyomod a kapszula gombját. Egyébként a hardcore-ban ajánlották neked az ese pod gépeket. Drága lesz bele a cucc, igen. Cserébe egész jó végeredményt kapsz. Ez ilyen, ne ringasd magad másba.
200 alatt én nem tudok jó szívvel ajánlható automatát, felette meg irreális pénzköltésnek érzem."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Nanopresso is jó, csak kifelejtettem. Abból teljes mértékben presszó jön ki. Annyira lesz konzisztens, amennyire te az vagy. Ha egyformán eteted, a végeredmény is olyan lesz.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz justgiveup #6515 üzenetére
Azért a Brikka "presszóbb" lesz (ha ez a cél), mint egy Moka.
Moka akkor finom, ha kicsit lazábbra veszed és nem a hagyományos magyar mérget próbálod megfőzni vele. Akár világosabb pörikkel is működik így, valahol átmenet a filter és a presszó között."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pecsenye88 #6548 üzenetére
Kv függő nagyon, mekkora helyet foglal el a szűrőben. 4g diffi azért elég sok, de van rá példa. Az nem jó, ha beleér a felsőszűrőbe, ennyi biztos. Meg az, hogy 14g\25s\60g az nem jó arány, hacsak nem valami sötét presszó blend és lungonak készíted. Még akkor is hosszú.
Nem beleugatási szándékkal, de ha ketten isztok, akkor kétszer készíts 14g\25s\30g körül célozva (ill. 28g kimenő, ha olasz stíl) és ne az egy árva kosarat oszd ketté, homeopátiásra higítva (pláne specialtynél az tuti nem lesz az igazi)."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pecsenye88 #6554 üzenetére
Este tudok bármit érdemben, ha addig más nem előz be. Olasz presszó 7g be 25mp alatt 25g ital ki. Dupla esetében 14g 25mp 50g. Ristretto egy szimpla, félúton leállítva (10-12g) Ez a szabvány, ehhez dukál az olasz típusú presszó blend (sötét perk, némi robusztával).
Újhullámos, világos arabica (esetleg specialty) vonalon alapértelmezetten az 1:2 arányt kell célozni, 27-30mp alatt. Ez a bézik recept, az íz dönt. Ha savanyú, nem kerek; akkor aluloldott, ha kesernyés, üres, szárít, akkor túloldott. Ha mindkettő egyszerre, akkor el van cseszve az előkészítés (pl túl sok kv, bénán tömörítve).
Nyomifoki kosár nem alkalmas minőségi kvzásra, az cserés. Seggetlen kar csak opció. A dedica 15bar nyomása sem az igazi (túl sok), vele a klasszik vonalat érdemes célozni, világos, gyümölcsös tételeket hagynám."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz urbi107 #6557 üzenetére
Mivel az őrlőd nem ismerem, Pető bához tudok csatlakozni. Milyen kosár, hány gramm, milyen arányban készíted? Ha savanyú, az aluloldott. Ha a tamperelés egyenes (csekkold szemre a tamper szárát oldalról), egyenletes (wdt rulz) és erős (aggyá neki), akkor azt kizártad. Amúgy komoly hibaforrás .
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #6559 üzenetére
Ja és a "specialty medium kv" semmit sem mond. Ilyen nincs. Mint a "minőségi száraz vörös" nevű bor
Van termőterület, feldolgozás fajtája, pörkölési szint, pláne pörkölési dátum, meg hogyan tárolod. Utolsó kettő kritikus fontosságú, a legmenőbb babot is meg lehet dögleszteni akár napok alatt, ha igyekszik az ember.Amúgy ha összesen 3 szóba jöhető állásból a középső sem az igazi, az nem túl jó ómen az őrlőnek. Lehet, hogy szimplán túl nagyok a fokozatok. De mielőtt ezt kijelentjük, az előző poszt kérdéseit kellene tisztázni.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Ha nincs válasz, épp nem jár erre olyan, aki tudna érdemben
AVX-en elég valószínűleg kapsz bele szűrőt.
A legolcsóbbat vedd, ha többféle van. Az avx pro-ultra-xx-hd és egyéb szűrőket hagyd. Vagy majd konkrétan kérdezz rá amit találtál."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Árban neked kell dönteni, meg
grammban is. Az IMS jobb lesz, mint a kínai kosarak, kérdés kiérzed-e. Meg drágább. A pavoni replikát hagynám. Ha ims, akkor a nagyobb szimpibb, már csak a dedica nagy nyomása miatt is. Kevésbé cseszi szét talán a súlyosabb pogácsàt. De befér-e a karba?[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Az avx ezer forintos kosár ugyanolyan kínai. A minősége egy fos, de mondom kérdés kiérzed-e. Amíg az ember tanulja a melót, ebből a szempontból mindegy. Más kérdés, hogy az ims konzisztensebb lefolyást ad, illetve lassabban engedi át a vizet, mert olyan a felépítése.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Aha. Bocs. Sztenderd karból indultam ki, ott nem számít. Ha ki lehet operálni a rugót akkor az félmegoldás, mert felragadhat a szűrő a fejre és kellemetlen a forró vasakat piszkálni, feszegetni. Persze jól előkészített szűrő nem ragad fel, de lehetnek balesetek.
Som@@ fenntartom, hogy tanulásra a legolcsóbb is jó. Etttől még világos, hogy az IMS jobb. Egyébként nem néztem meg konkrétan az oldalt és nem gondoltam, hogy árul ims szűrőt Dedicára. Ha van kedved kicsengetni érte a pénzt, jobban jársz vele természetesen. Ez még mindig aprópénz mondjuk egy húsz rugós vst-hez képest.
Hogy világos legyen: szűrők esetében kettő számít: a geometria ill. a lyukak minősége. A kínaiak általában remekül koppintják a nemkínai mérnökök által gondosan kitalált geót, de a lukakat már valami kőbaltával robbantják bele - ez mikrokamerás felvételeken remekül látszik és nagyban befolyásolja a shot lefolyását.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz balazs0726 #6588 üzenetére
Mi az, hogy lehűti a kv-t? Amíg a gép melegszik, a kart a fejre csavarva tartjuk, így ő is átmelegszik; ez alap. Ha ez valami okból nem elég, mert előbb kapcsol ki az automatika, mint a kar meleg lenne akkor berakod forró vízbe fél percre, amíg előszeded a cuccokat...
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tomszli11 #6591 üzenetére
Ugyan elcsépelt, de van az az Esterházy idézet, hogy bizonyos szint felett nem süllyed az ember bizonyos szint alá. Namost az instant ez alatt van, akárhová tuningolod. Ha meg elköltesz valami fancy porra egy csomó pénzt, annyiból már ihatsz nespressot, ami szintén egy sz@r, de az instanthoz képest michelin csillagos, gasztro sz@r.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz tomszli11 #6601 üzenetére
A costa, davidoff és barátai árban erősek, ízben sajnos kevésbé. Kotyogóba érdemes világosabb pörkölésű, lehetőleg kistermelői cuccot próbálni, mert meghálálja, az ipari idegmérgek helyett. Azt meg sem merem említeni, hogy ugye nyilván frissen őrölt bab, mint alapvetés...
Gyakorolni persze kell vele, mint minden mással is, ami nem gombnyomásos\zacsipattintós\3in1A fémes íz lehet a kotyesz hibája is. Milyen eszközről beszélünk?
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
A tamper meglepően sokat számít, pedig egy nagyon egyszerű munkafolyamat. Annak sincs értelme, ha túllihegik, de igen egyszerű félretömöríteni, és/vagy a szűrőben rosszul eloszlatni a cuccot. Eredménye lesz a savanyú (alulkivonatolt, csatornás), vagy savanyú/keserű (egyértelműen tömörítési hiba) ital. Én ma reggel öntöttem ki szégyenszemre egy adagot, meg se kóstoltam, annyira egyoldalasan folyt le. Erre jó a pucér kar.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bozsozso #6628 üzenetére
Ízelítőül: kispörkölők
Kiegészítem a roastopus-szal, mint személyes kedvenc.
Ár\értékben a kapucziner és Pallyotz a legjobbak. Esetleg impresso cafe, az alapsorozatot (brazil, columbia) többfelé kapsz kvzókban. Tőlük mitha közvetlenül nem lehetne rendelni, de nem biztos.
Igen, a jó kv sokba kerül.
Esetleg még alzacaffé, vagy a csehektől goriziane grand cru (webshop nem ugrik be, de sztem megtalálod).
Eh, lásd kivel van dolgod: gorizianaUi.: Bolti vackokat gyorsan felejtsd el, mindenki jobban jár (kivéve persze a bolti vacak gyártója).
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
válasz body007 #6634 üzenetére
Kv piszkálgató, igen. Elvi előnye, hogy a leghomogénabb eloszlást lehet vele produkálni a kosárban, ha ügyes vagy. Amennyiben jó őrlőd van és szép az őrleménye, akkor elég lehet az oldalról pofozás is, szép egyenletesre+tamper. Pultra kocogtatás nekem általában több bajt okoz, mint előnyt, de nem tudok benne konkrétan állást foglalni.
Az biztos, hogy a JX-Pro kézin sokat segített a wdt, de mióta Mazzer Major van (egy hete) azóta fura a helyzet, mert korábban sosem volt csatornásodásom, vagy pláne spriccelés, most meg van. Pedig a Major őrleménye köröket ver a jx-prora."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Igazából a klasszikusabb vonal fog jól állni a dedicának. Presszó blendek, brazil SO, nem tudom mit néztél ki. Grandi arabica már kérdéses, de choco madness, getup, vagy malabar jó lesz.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Ha kizárjuk, hogy nem húztad meg rendesen a kart és a tömítés ereszt, akkor egyrészt a Dedica fix 15bar nyomással működik, amit nem lehet tudtommal sehogy kisebbre moddolni és az nagyon sok. A standard presszó 9bar, de az újhullámos arcok 6baron is nyomják és akkor még az 1-3bar előáztatásos pettingekről nem is beszéltünk.
Ettől már hajlamos csatornásodni.Másrészt az előkészítés kritikus fontosságú. Ha az őrlemény eloszlás nem egyenletes, és\vagy ferde valamelyik irányban (nincs vízszintben), akkor spriccelni fog. Jobb esetben csak nem egyenletesen folyik (nem teljes felületen).
Kvázi ingyen javítható a helyzet egy házi wdt-tool segítségével: borosdugóba beleszúrsz legalább 5 db 0,3-mas rugós végű akupunktúrás tűt (ez filléres tétel, százas csomagban árulják neten). Ezzel valóban akkurátusan el lehet oszlatni az őrleményt tamper előtt a kosárban. Sok tyúb okítás létezik rá.
Wdt után nem javaslom a kosár asztalhoz ütögetését (előtte se, legfeljebb óvatosan oldalról, hogy elterüljön a cucc), sem a túlzottan pepecselő tamperelést; egyenesen lenyomod, esetleg csekkolod oldalról kosárban a dildóval, hogy ferde-e, ha muszáj korrigálod egyszer és kész.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #6678 üzenetére
Jaaa, haggyámá  Muszáj venni egy normális tampert. Fémből.
A forgatós hülyeség (disztribútor) szerintem pénzégetés, elég jó fajtám volt. De világversenyen is használják (ott nincs idő wdt baszakodásra), tehát ahogy gondolod."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
Őrölt kv-t nem veszünk. Soha. Nincs kivétel. Mármint, ha bármi közünk van a kávékultúrához.
Én ha ajándékba kapok valamit amit kidobni kár lenne de kell a francnak, felrakom fácse zero waste csoportba. Általában pár perc alatt megvan a gazdi"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Mivel az őrlő alacsonyabb szinten simán fontosabb tétel a gépnél, a hariot nagyon-nagyon gyorsan elfelejteném. Meg a másik roncsot is. Motoros vonalon graef cm702 a minimum. Akár használtan; ezeken nincs mi tönkremenjen. Mármint van, de akkor nem működik többé.
De az is igaz, hogy a kapszulás kényelmét feladni rögvest nehéz ugrás lesz. Persze bátorítlak
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz SirRasor #6743 üzenetére
15g kv lenne jó filterben a 2-2,5 deci vízhez.
Próbálj ne presszót venni, hanem crema feiratút. Ha sikerül valami minőségibb boltit találni, akkor tiszta arabica, lehetőleg afrika, peru, bolivia, kolumbia De nem brazil. Iránynak :)Amúgy neked mi ízlik, azt magadnak kell kitalálni. De filterre a világosabb perk jobb, tisztább ízeket kapsz. Persze nem égett gumi lesz, hanem friss, ha úgy tetszik savanykás.
Robusztát felejtsd el gyorsan.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Egy kézzel a fogójánál, másikkal alulról tartva, gőzcsövet a pitcher átmérőjének egyharmadánál tartva és minimálisan megdöntve bedugod, hogy a fejét épp ellepje a tej. Ki kell alakulnia egy örvénylő forgásnak. Ha visítva sivító hangot ad, akkor nem megy bele levegő, az rossz. Húzd kijjebb. Ha bugyborog, akkor nagy buborékokat raksz bele, az se jó. Dugd beljebb. Mélyebb hangon sustorogjon pár másodpercig. Ahogy nő a tej térfogat, úgy kell óvatosan kijjebb emelni a csövet. Pár másodperc után lejjebb dugod és már csak melegíted, de az örvény fontos. Ha a pitcher elkezdi égetni a tenyered amellyel tartod, akkor kész. Egy pillanattal sem tovább.
Ne csüggedj, csak pár száz alkalom kell, hogy minimális gyakrolatra tégy szert"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest