- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- Proxmox VE
- Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
- ArchiCAD és Artlantis topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
#28054016
törölt tag
“Csak ez robusztás a többi kávé között”
Lehet, hogy bingo. Nem akartam megírni, hogy ne az legyen, hogy ne én vezessem le más érvelését, de bolti kávéból ez az első robusztás. Ha jól rémlik, a pörkölőktől vettek között volt még korábban, a Velencei gondolások pl. az.
“Mekkorák ezek a babok?
A most használt két kávénál hasonló a minimum és a maximum babtömeg, kb. 0,08 g - 0,17 g, s 20-20 db-ot lemérve is majdnem uaz jön ki, átlagban méretre: 0,12 g és 0,126 gAzaz ilyen szempontból nem látok érdemi eltérést.
“Vizezed a babokat?”
Nem, nem, soha! :-)[ Szerkesztve ]
-
őstag
A Nanopresso-t puNpálni kell, de nyomásfokozós is.
Hoffmann is erre panaszkodott, hogy nagyon durvára kell őrölni hozzá, hogy működjön - espresso finomságnál át sem tolja a vizet"Portafilter
The final major component is the pressurized portafilter, which is more forgiving than a non-pressurized alternative. This makes the Nanopresso beginner-friendly as you can use a coarser grind from a lower-quality grinder and still brew good coffee.""The bottom line is that the Nanopresso uses a pressurized portafilter for a creamier coffee. Therefore, attempting to modify it for a non-pressurized alternative isn’t recommended."
Szóval ki lehet herélni, de még azt sem ajánlják a tesztelés után, nem éri meg..
szerk.: mindeközben a Picopresso <3
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
kmarci25
veterán
-
-
Digitalpimp
senior tag
Egészségedre a gitárhúrral kevergetett sunaszafthoz....és ne nyomd fullba, te......
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
goom
senior tag
Szerintem a dolgok soha nem feketék és fehérek. "Alapismeretek, alapfogalmak" nem mindenkinek azonos jelentéssel bírnak. Ennek a topic-nak a címében két szóval is bátorítják a magamfajta sötétben tapogatót: "kezdő", "amatőr". Ezek bátorítanak ám az "utcáról bejönni", ne feledjétek! Akkor is, ha tényleg a teljesen nulláról érkezünk. Akkor is, ha van egy propelleres mákdarálónk, vagy pl. a kapszulában látjuk a megoldást.
Ha innen nézed a gitárhúrt, más lesz a megvilágítása.Ha egy fórum már 8.000 hsz. felett jár, szerintem lehetetlen, hogy megmaradjon a kezdő szinten. A legnagyobb jóindulat mellett is minimum középhaladó lesz.
Én elképesztően sokat tanultam itt, pedig csak harmadik hónapja olvaslak benneteket. És látom, hogy nagyságrendileg többet hozok ki a kicikínai vacakomból, mint ha nem lennék itt. És azt is látom, hogy igen, elkapott a gépszíj, és tervezem, merre tovább... De ezzel nincs mindenki így! Sokan megállnak X vagy Y szinten. Nem baj az. Valahol én is meg fogok.
Valahol te is meg fogsz, aki ezt elolvastad. -
RetepNyaraB
veterán
-
TheProb
veterán
Nemtom mennyi a referencia. Utólag megtaláltam a manual-ban, hogy 7g-t ír a szimplára.
Ma kettő főztem, ezek már sikeresebbek lettek úgy, hogy durvábbra állítottam az örleményt. Pont bontottam egy új kv-t, így megint finomítani kell majd, mert elég fekete volt a főzet, szóval lehet még mindig túl finom az őrlet.Illetve lehet, hogy a 14g is kicsit sok a duplás kosárba.
Még 1 észrevétel: Szerintem nagyon vízes a tejhabom. Ez gőzölt tejnél normális? Lehet rajta javítani? Szerintem nem az a baj, hogy "túlgőzölöm", mert kb addig nyomatom, amíg már forró a kezemnek a kanna. Eddig frenchpress-el csináltam, szóval eléggé feltünő a különbség.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
TheProb
veterán
így csinálom. Főzés után milyen gőzt eresztenék le?
Lefőzöm a kv-t, majd megnyomom a gőz funkciót, utána üres edénybe kiengedem a maradék vízet a csöcsből, amíg gőz nem jön. Utána megy alá a tejes kanna.
Eddig 3/2 alkalommal baromi vízes tejem lett, ekkor annyi ideig nyomattam, amíg már kézre túl meleg volt a kanna. 1x pedig aránylag jó lett a tej, viszont itt kevesebb ideig gőzöltem és nem is lett olyan meleg.Gőzölésnél amúgy néha nem értem, hogy mit csinál. Tegnap is pl kiengedtem a fölös vízet, majd kezdtem a habosítást és rá pár mp-re abbamaradt a gőzölés és villogtak a lámpák. Mint ha elfogyott volna a gőz. Pedig nem engedtem sokat, nettó kb. összesen fél percig.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Nimda
addikt
Pár nap tapasztalat/használat után, akit esetleg érdekel, Graef 702 vs Sage 820. Árban ugye jelentős különbség van, én akciósan vettem a saget jóval olcsóbban (67 ezerért), most ~90 ezer az átlagára - ennyiért nem vettem volna meg. A graef ~30 ezer körüli összeg volt kb. 5 éve újonnan, jelenleg ~50 ezer.
Mindkettő pangót hagy maga után, a graefet nem mértem, a sage kb. 0.5g -ot. Püfölni kell mindkettőt, a graefet viszont jobban. Ami a sage előnye, hogy nem nagyon vettem észre sztatikus feltöltődést és az őrlemény is konzisztensebb, igaz, a rögösödés itt erősebb (nem számít ha van kéznél wdt). Elképzelhető, hogy a graef kései már kopnak, vagy kopottak. Gyors sacc, kb. 35 kiló kávé ment át rajta. A sage komfortosabb, könnyebb takarítani, nem szórja szét az őrleményt (karba őrlök adagonként). Programozható, bár a tárcsa eléggé pontatlanul számolja az őrlési finomságot. Sikerült belőnöm egy olyan szemcseméretet, aminek az eredményével elégedett vagyok, egyszóval nem bántam meg a váltást.[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Dedica. Szóval ha a visszajelző azt jelzi, hogy elég meleg a kazán, az nem elég önmagában? Neten valaki azt javasolta, hogy 10mp-ig engedd a gőzt és csak utána menjen bele a tejbe.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
nagyúr
Nézd, "Ha nagyanyámnak töke lett volna, akkor nagyapám lenne!"
Csinálhatott volna jobbat...
De nem csinált. Kicsinyes céljai voltak csupán London-Stockholm-Dubai és jó pár városba is eljutott. Lássuk be, hogy ez gáz.
Nem értek egyet a véleményeddel. De tudod mit! Mutasd meg, hogy tudsz jobbat!
Lezártam a beszélgetést.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
Frei a maga szintjén jó, egy burgerking-meki szintű stabil minőséggel, és változatos kínálattal. én úgy fogom fel hogy daubner helyett (ami hozza a tankönyvi példát jelesre, unalmasan) oda járok nassolni, a kávékat beleértve. de otthonra nem vennák Frei-t, max a natúrból.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
flash-
veterán
hát de friss (kapuciner ) kávékkal is ez van , 250g -ost használok, és az is elfogy hamar szóval tuti nem a kávé őreg
amúgy mostanában jobb is a kávé
lehet kitisztult magától a kávéfőzőgép, vagy az örlő bejáratódott?[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
-
tuzpenge
őstag
-
kmarci25
veterán
Persze. Azt mondjuk nem tudom, hogy a keserűséget is befolyásolja a pörkölés és a fogyasztás között eltelt idő? Nekem az lenne logikus, hogy azt nem befolyásolja, mert jellemzően a (túl) sötétre pörkölés miatt lesz keserű, nem? Ha azt egyszer sötétre pörkölték, akkor az úgy marad , ebből a szempontból nem lesz se rosszabb, se jobb.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
De azért egy termoszos presszó 8 óra állás után újramikrózva elég zoral tud lenni
Filter szerintem erre nem annyira kényes már alapból (nyilván aromákról ne társalogjunk)."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Ha esetleg még aktuál valakinek. Én innen vettem anno. Nagyon gyorsan szállítják.
Lefűrészelt, duplacsövű üvegcsésze80ml, már majdnem cortado méret.
Ja amúgy nem használom mert kurvaforró benne a kv. 5 percig garantáltan megégeti a szád.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Anubris
őstag
De nekem nem 53,5 kell hanem 51.3 . Legalábbis ezt mondtátok, hogy az 51 mm De'Longhi amim volt, az nem jó az 51-es IMS szűrőkosárhoz, ezért vettem az 51.3mm-et. De kb hasonló eredményt értem el az 51-essel is.
Ezért is kérdeztem, hogy nem-e ezt az IMS lenne jobb lecserélni, nyílván nem a kínai bottomless szűrőkosárra, de valami olyanra ami a szűrőtartóval is mágnesezhető lenne. (VST?) Úgy érzem, kezd túl sok olyan göncöm lenni, amit feleslegesen vettem meg. -
#28054016
törölt tag
Hát ez jó példa arra, hogy közel van, de a Kapuczinerrel szemben, aki a blendjeinek a palettáját úgy építi fel, hogy legyen 8000 Ft/kg-os kávéja, a Kávékalmár 12000 Ft-tól indul, s csak arabika van mindenben.
Előbbiben a tiszta arabika kávékből is találsz 9600 Ft-ért, s felfelé.
Másfelől az alapkérdés a pörkölés, a győriek bécsi pörkölést mondanak, a szentendreiek sötét pörkölést. Hogy ez mennyire van közel egymáshoz, azt nem tudhatom, csak az, aki rendszeres fogyasztója volt mindkettőnek. Az eddig olvasott definíciók szerint a sötét inkább az olaszra utal, a bécsi a közepesre, nem?
Nem tök ugyanazt keresem, de most nem akarok kísérletezgetni, s meglepődni az esetlegesen teljesen máson. 2 éve kipróbáltam pl. a budakalászi X-Presso Coffee pörkölőt, s bár minden tiszteletem az övék, de annyira más volt, amit ott kaptam, s nagyon távol áll az én ízlésemtől.
Az esztergomi cég legalább olvasatra konvergálónak tűnik.
A te definíciód szerint kb. egy halmazba tartoznak a győri ízek és a szentendreiek?
[ Szerkesztve ]
-
#28054016
törölt tag
Háromból kettőben igazad van (nem adtam az elején összeget, s nem vetettem meg a Sheldon Cooper-es, maróan lényegre törést sem), de bár homály vagyok a témához, azzal kezdtem, hogy definiáltam, hogy milyen pörkölést keresek:
”….van hasonló megközelítése mint a győri Kapucinernek, akkor kit ajánlanátok? Nyilván pörkölés fajtára és kb. hasonló "alapanyag" választékra gondolva.”
Az egy adottság, hogy nem értek a pörkölési fogalmakhoz, ezért később is csak annyit tudtam hozzátenni, hogy a győriek bécsi pörkölést mondanak.
Bocs, korrigálok, én nem oktattam ki senkit, hogy milyen paramétereknek mi nem felel meg, egyedül a rendelésre mint a kérdésre történő nem válaszra reagáltam (nevezzük így) kioktatóan.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Ez csak ilyen kísérlet volt, ami jól sült el, úgy általában kajálással viszem be a kiszámolt zsírt. De eztán ha marad a napi adagomból pár gramm fel nem használt zsír kalória, máskor is csinálni fogom.
jézusom: Csináltam már olyat is, de ha nem mondod, eszembe se jut. Tudat alatt nem kizárt, hogy a tökmagolaj ötletét is onnan vettem.
Asszem, megkívántam egy kávét megint, de már csak feketén ihatom.
-
Mano66
senior tag
-
kmarci25
veterán
1. Nem tuningolok. Nem az én asztalom, belekezdek, elakadok, felhúzom magam stb. Ja, és akkor még pár tíz ezret rá kell locsolni, főleg ha más csinálja nekem, akkor plusz pénz és idő.
2. A most gyártott új Gaggia-k nem azok, amiket már kerülni kell, mert román gyártás és/vagy alacsonyabb minőség?[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...