Új hozzászólás Aktív témák

  • hszilard666

    veterán

    Sziasztok! :R

    Ahogy pár napja beteaseltem, összeraktam egy picike ITX gépet. Évek óta akartam egy pöttömkonfigot, de sosem vitt rá a lélek, mivel nem tudtam volna mit csinálni nagykonfigom megmaradt alkatrészeivel. Egészen idáig! A családomban talált új gazdára a nagy Z77 es 3770K delid konfigom, annyi difivel hogy eladtam belőle a 1070 SEAHAWK-ot, és kapott egy GTX 970 OC-t. Amikor eladtam a 1070 emet, megrökönyödve tapasztaltam hogy elvesztette értéke nagyobb részét, picit csalódva adtam át az új gazdájának, innen jött az ötlet hogy egy "low-budget" konfigot fogok építeni magamnak kiváló ár/érték aránnyal, amin nem fogok hatalmasat bukni.

    Az elmúlt években begyűrűzött a mindennapjaimba a minimalizmus,
    minden olyan dolgot amit nem használtam igazán eladtam, és semmi olyat nem vettem amire nem volt igazán szükségem. Megpróbálom most ezt az informatikai cucclikra, avagy egyetlen hobbimra is alkalmazni. A nagy 16" es macbook pro mat, leváltottam egy kevesebb mint fele annyiba kerülő Alienware 13R3 ra, ahol meglepődve tapasztaltam, mennyire elég nekem a GTX 1060 nak a teljesítménye még akár 2560x1080 ban is. Akkor döbbentem rá hogy a 1070 nem életem döntése volt. Hiába vízhűtött ultrahalk hűvüs GTX volt, nem igazán használtam ki a teljesítményét. Az esetek nagy részében BF3-4 ezek, vagy GTA V özök. Az egyetlen új játék a DOOM eternal volt amit nyüstöltem. Ekkor már túl soknak éreztem az alien-t így váltottam egy Carbon X1 re. 256SSD, 8 giga ram, haswell i5. Nem melegszik, és az én felhasználási metódusomra több mint elég. Ekkor jött az ötlet hogy ha a nagy asztalim már máshol dolgozik, haswelles vagy annál újabb procit kellene vennem hogy ne melegedjen nagyon az ITX konfigban. A napokban leszállítottam a régi konfigot az új gazdinak, szóval kezdőthetett az alkatrészek kukázása (nagyrészben) apróról!

    Házból több opciót is kinéztem, az egyik az EVGA Hadron hydro ITX ház volt, beépített táppal. Itt kettő problémám is akadt. Az egyik hogy elvileg a táp ventije a reddit szerint elég zajos, a másik hogy 60K HUF os ára nem igazán egyeztethető össze a jó ár/érték aránnyal. A második jelölt a Phanteks Shift X e volt. Számomra picit hajazott a 2013 as Mac Pro dizánjára, így nagyon közel állt a szívemhez. Nem mindennapi megjelenése van, kiváló anyaghasználattal! Viszont itt sem tetszett az árcédula, akármennyire is közel áll a kinézet a szívemhez. Lehet ha lesz aprón akkor majd átpakolom a kiskonfigomat. A harmadik versenyző egy Jonesbo U2 es volt. Ezzal a házzal 2016 körül találkoztam itt a topikban, Grave444 kolléga prezentálta a konfigját benne. Ami tetszett hogy akár egy hatalmas CPU cooler is belefért! Rákerestem az aprón hátha árul valaki ilyet, és lássatok csodát, volt! Nem csak ház, hanem egy teljes 4th gen i7 es konfig, 16 giga rammal, SSD vel, táppal és egy közepesen rossz CPU coolerrel! :Y Nem is kellett több, írtam is azonnal az eladónak, majd jól lealkudtam a konfigot, a könyvelőm nagyon büszke volt rám! A CPU coolert otthagytam az eladónak egy combos diszkontért cserébe, mivel volt itthon egy Noctua NH-C12P SE14 es hűtőm, ami anno a tuningolt 3770K-n dolgozott, biztos voltam benne hogy elég lesz egy ratyi 4770 re is! Pici problémám lett a hűtő miatt utólag, mivel a ram corsair vengeance 2x8gb ddr3, így elég magas bordával rendelkezik. Sajnos a cooler széle hozzáér mindkét ramhoz. Picit féltem hogy rövidre zár majd valamit, de fortuna velem volt, nem lett baj.

    A következő megoldandó feladat a háttértár volt, a régi gépemben WD caviar black 7200 as vinyók voltak, imádtam őket. Halkak voltak és megfelelt a sebességük is. A U2 es házba nem tudtam ilyet tenni, mivel nem nagyon fért el. Végül vettem egy 2.5" es barracuda pro-t. 7200 as, 1tb. Sebességre is megfelel, csak játékokat tartok rajta. A win10 egy 120 as SSD-n figyel. Később lehet bedobok majd mégegy barracudát.

    Ventiből csak egyet tettem "be" vagyis inkább ki. Hátulról szívja le a meleget a CPU ról egy jó kis noctua. Utolsó feladvány a vga volt.

    Valami 1060 kaliberű dolgot kerestem kiváló ár/érték aránnyal, így jutottam el az öregecske GTX 970 hez. Egy asus directCU minit választottam, mert a szaksajtóban azt mondták hogy csendes, ami szerencsére igaznak bizonyult. Meglepően fürge kártya a mai napig, picit max beállítások alatt, minden modern játékot tudok játszani vele 2560x1080 ban fix 60fps sel, és a kártya olcsóbb volt mint a telefon tokom :DDD

    Összeraktam a gépet, elég nehéz volt szerelni, mivel nagy kezeim vannak, de pár óra alatt mindennel megvoltam. Szerencsére a gép pokoli csendes terhelés alatt, a define R5 ben volt ennél halkabb konfigom, épített vízhűtéssel. Amin meglepődtem azok a hőfokok. A vga gyári ventivezértléssel elment 80 fokig ugyan de + 100MHZ-cel a core on, stabilan tartja a 1400MHZ-cet, a CPU pedig gyönyörűen 70 fok alatt maradt, több óra játék után is. Ez az eddigi legolcsóbb gépem, de ez áll a legközelebb a szívemhez. Na jó lehet hogy az asus gx701gx emet jobban szerettem, de az 12x többe kerül mint ez a kocka :D

    Nincs más hátra mint előre, itt vannak a képek. Elnézést kérek ha gyengék lettek, nem tudok fotózni sajnos.

    [link]

    AKCIÓ! ELADÓ METALFISH T60 ITX + RISER tinyurl.com/36ex7xtm

Új hozzászólás Aktív témák