-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy elméletileg TP4056 Li-Ion töltőm, de azt vettem észre, hogy nem TP4056 IC-vel, hanem 4056H IC-vel van szerelve.
Egy 18650 cellát rákötve és közben ~10-30mA terheléssel (microcontroller+oled) működik, de 30mp után már annyira meleg, hogy hozzáérni sem tudok.
Ha megtenném egyértelműen égési sérülés lenne 5mp alatt.
Ez normális jelenség vagy ez a chip valami klón és ezért melegszik ennyire?
[kép][ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #92990 üzenetére
Az akku 3.52V-on állt és így működött, ennyi jelent meg cirka a panel out érintkezőkön.
Aztán usb-ről (~4.8V) töltés közben 3.7V-ot mértem már a cellán.
Sajnos töltőáram kimaradt, de majd megnézem, elméletileg 1A körül kell lennie.
Tehát ha jól számolom, akkor ~1.1W-ot kellett elfűtenie.
Bele sem merek gondolni, hogy 3V cellafeszültség esetén (eddig engedi merülni elméletileg) milyen hőmérséklete lenne töltésnél.Az áramot melyik ellenállás cserével lehetne megtenni és milyen értékkel? Az 500mA csúcsáram bőven elég lenne nekem.
Barret001: Ja, lehet azt kellene tenni. Viszont most sem kicsi bordám, sem folyékony hővezető ragasztóm nincs. Annyira apró ic, elhelyezni sem lehet egyszerű a hűtést rajta.
Dr. Szilikát, Barret001: köszönöm az eddigi infókat.
-
törölt tag
Sziasztok.
Van egy kis mikrokontrolleres kapcsolásom ami 1db 18650 LiitoKala 3000mA Li-Ion akkuról működik.
Nagyjából 25-30mA terhelés mellett napokig üzemel. A kapcsolás folyamatosan kiírja a töltöttséget is. Tesztem szerint a kapcsolás 2.85V-ig hibátlanul működik, tehát 3V-ig hagyhatom nyugodtan merülni az akkut.
Tegnap este 3.2V körül jelzett, viszont ma reggel azt vettem észre, hogy nem működik a kapcsolás.
Az akkut megmérve 1.65V feszültséget mutat.
Ezt már biztosan nem fogom használni, lemerítem egy 33ohm/2W ellenállással nullára és megy a gyűjtőbe.Viszont nem értem, mi történhetett, hogy ennyire lemerült egy éjszaka alatt szobahőmérsékleten?
Az előző akkut ebből a kapcsolásból 3V-ig hagytam merülni és most megmérve 3.4V-ot mutat. Ezzel a mostanival terveztem párban feltölteni.
-
törölt tag
Köszönöm a gyors választ.
Van egy ilyen töltőm: Opus BT-C3100
(annyiban moddolt, hogy 3D nyomtatott alsó részt kapott és 8cm ventit a gyári apró, zajos helyett)Ez tud kapacitást és belső ellenállást is mérni és állítható a töltőáram.
Ezzel esetleg kezdésnek javasolnál valami vizsgálatot/beállítást?Tippre talán rögtön mérhetnék belső ellenállást és 200mA-el kezdhetném éleszteni a cellát?
Update:
A töltöbe rakva beállítottam 200mA töltést és elkezdett azonnal esni a töltőáram. Másodpercek alatt 60mA-re, ekkor már kivettem. szerintem valami nem oké ezzel a cellával.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szerintem ezzel a cellával nem kisérleteznék, mert valami oka van, hogy hirtelen ekkorát merült. Még napokig kellett volna üzemelnie.
Nem tetszik az sem, hogy 2V alá merült. Innét én nem hoznék már vissza cellát, főleg lakáson belüli használatra nem.
(Kicsit tartok tőle, hogy a mélymertülés miatt létrejövő kristályosodás a szigetelő fóliát átütheti feltöltésnél és teljes zárlatba menne át)Főként inkább az érdekelne, hogy mi történhetett, amiért ennyire bezuhant a feszültség ilyen gyorsan.
(A 33ohm/2W ellenállással teljesen lemerítés és érintkező leragasztás után ez leadható így valami bolt gyűjtőjébe?)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #93122 üzenetére
Nem volt, mert ezen a panelon akartam kis módosítást, hogy csak 500mA-el töltsön.
Már be is szereztem hozzá a megfelelő ellenállásokat.
De ha le is választott volna, akkor sem használtam volna, mert valami miatt nagyot zuhant a feszültség pár óra alatt. Szóval akku gond van biztosan.
De hétvégén csinálok 1-2 ilyen panelon módosítást és beépítem.Mint említettem, itt van előttem a kapcsolás és folyamatosan írja egy oled kijelzőre a cellafeszültséget. Szóval jól nyomonkövethető és tervezhető, hogy nagyjából mikor fog lemerülni.
Este 3.2V körül volt még a cella. Nagyjából pár nap lett volna tapasztalat alapján, hogy elérje a 3V-ot, aminél ki szoktam venni a cellát és másikat teszek bele, az pedig megy majd a töltőre.
Az oled kijelző 2.8V-ig stabilan működik, ha jól emlékszem az kezd először "begbolondulni", ha leesik a feszültség, mivel a saját LDO-ján még esik valamennyi. Aztán a szenzorok és a végén a kontroller.
Szóval, ha valami fura dolog miatt a kontroller rosszul mérné a feszültséget, akkor is biztosan 2.8V felett volt a cellafeszültség. Ergo ha a kijelző működött este, akkor sem lehetne reggelre 1.65V. De magam kalibráltam és teszteltem, szóval biztosan jó feszültséget írok ki +/- 0.02V tűréshatárral.Csak próbából elkezdtem tölteni ezt a cellát, gyakorlatilag azonnal elkezdte a töltő visszavenni a töltőáramot 200mA-ról 60mA-ig. Nagyjából 10 másodpercet volt töltőben.
Ezután kivettem a cellát és ez a 10mp töltés 1.65V->2.05V feszültség ugrást eredményezett. Találtam egy 39ohm/5W ellenállást itthon, azzal elkezdtem meríteni.
Ez induláskor ~50mA volt, de szinte 1perc alatt 1.2V-ra merült a cella. Itt lelassult ugyan a merülés, de percek alatt 1V-nál volt így is. Szóval valami gond van ezzel a cellával.
Teljesen lemerítem és leadom.Barret001:
Köszönöm, ha csak sima merülés lenne megtenném, de így nem töltöm.
1.65V cellafeszültségnél nem kisérletezem.
És nem is a cella megmentése a célom, hanem inkább az okot keresném, hogy 25mA terhelésnél hogy a fenébe tud így tönkremenni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Barret001 #93125 üzenetére
Igen, nekem is ez lett volna a tippem.
Viszont számomra azért furcsa a dolog, mert nagyjából 5 napja van használatban.
(Jó ideje pihent feltöltést követően, nagyjából 4.1V-al kezdem használni)
Eddig a tervezett merülést mutatta, aztán most hirtelen bezuhant.
Azt hittem zárlatba csak töltésnél vagy magas terhelésnél mehet a cella.
Ezek szerint rosszak voltak az ismereteim? -
törölt tag
válasz Barret001 #93127 üzenetére
Aha, hát akkor ez ilyen.
Megjegyzem ennek a cellának ez volt az első üzeme.
Amikor megvettem csak feltöltöttem, merítettem kapacitás-mérés miatt és újra feltöltöttem. (~3000mAh volt)
Aztán várt a felhasználásra hónapokat.
Terhelés nélkül induláskor 4.1V körül volt és 20mA esetén sem igazán változott, ami várható is volt.
Aztán ez lett...A kapcsolás amúgy 3V-nál már villogva nagy "LOW BATTERY" feliratot hivatott megjeleníteni és 2.8V-nál sleep-be küldi a kontrollert, de a szenzor és kijelző még működik. Mondjuk az alacson terhelés miatt mehetne valamelyik pin-ről is akár szerintem és a sleep ezeket is kikapcsolhatná ilyenkor.
De nem foglalkozom vele, mert megy majd bele a TP4056 és az megoldja.Mindegy, szerencsére a cellának van pár hasonló társa aki csak szintén feltötve lett egy alkalommal és várja, hogy valamit kezdjek vele. Egy nagy adagot vettem ezekből.
(A hibásat lemerítettem 0.7v-ig, szigeteltem az érintkezőit és az asszony már le is vitte a gyűjtőbe.)
Akkor itt a történet vége.
Köszönöm mindenkinek az info-kat.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #93129 üzenetére
Világos, köszönöm.
Lehet egy ilyenről még megnézhettem volna, hogy miként működik a cella: [link]
Na, majd legközelebb, ha lesz ilyen.
A töltő szerint (Charge Test) valami 1400+ (miliohm???, nem írja) volt a beső ellenállás.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Call of Duty: Black Ops 6
- ASUS notebook topic
- ASUS routerek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kés topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest