-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
0 pont váltakozóáramú rendszerekben van, elektronikában az általában GND-nek nevezett közös viszonyítási pont, sőt akár több ilyen pont is lehet egy áramkörben, ami nem is feltétlenül jelent földpotenciált.
Ha egy tápegység kimeneti negatív pontját tekintem viszonyítási alapnak, attól még tápon belül a negatív ágban lehet akármi, áramérzékelő sönt vagy bármi. Tápszempontból van két kimeneti pont, csak az számít.
Vannak olyan labortápok is, ahol két független szekunder, két külön tápegység. Kimeneten mindenki azt földel, amit éppen akar, vagy kötheti őket sorba is. Lehetne akár pozitív testelésű elektronika is, ha valami speciális okból az kellene.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Ciccuka #59112 üzenetére
Mivel igen kicsi az esély, hogy valaki pont ilyen típus, pont ilyen hibájával találkozott volna, így erre nehezen fogsz választ kapni.
Szokásos vizsgálatok, kontakthibakeresés, mérések, ami ilyenkor lehetséges.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz tzsolesz #59131 üzenetére
Tehát nyugalmi állapotban is működik a magnetron, ha jól gondolom.
Ezt egyszerű ellenőrizni, ha teszel bele valamit, pohár vizet stb.
(#59135) kmisi99
Ha elektronikus, a tápegység is csinálhat ilyet, meg kell vizsgálni közelebbről.
-
Kernel
nagyúr
válasz xxxjjjkkk #59184 üzenetére
Csak az izzólámpás tesztnek általában az a vége, hogy úgy felejti az ember, nullára meríti, károsítja.
1 dollárt megér egy szimpla cellavédelem, legalább. Lehetne kísérletezni egy 5 V-os relével, öntartó kapcsolásban, hogy mikor enged el. A védelem 2,5 V-nál szakít meg.
(#59186) CPT.Pirk
Ez a gond (adott esetben legalábbis), hogy egy ilyen átlagos rendszer is túl jól árnyékolt ahhoz, hogy hatni lehessen rá, hétköznapi eszközökkel. Manapság már nem úgy megy, hogy a Petőfi Rádiót nyomatják az emberek URH-n, amire lenne "megoldás". De az is hatna másra is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #59181 üzenetére
Később jutott eszembe, hogy a kis töltőmodulon is van cellavédelem:
Ha a szélső pontokra kötöd az izzót, nem tudja nullára meríteni. Más kérdés, hogy így csak összehasonlító tesztet lehet végezni.
Az általam épített kisütő állandó árammal terhel, feszültségtől függetlenül, így egyszerűen az idővel szorozva lehet kapacitást mérni.
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #59197 üzenetére
Ilyen speciális dolgokat azért sem érdemes kidobni, mert sokszor pótolhatatlan, másrészt kontakt spray-vel átfújva, jól átmozgatva javítható, esetleg szétszedve tisztítható.
Hasonlóan, ahogy az egér görgőjének jeladója is szétszedhető, tisztítható. Látom a képen azokat a füleket, amivel kapaszkodik a lemez, az is szétszedhetőnek tűnik.
Most már így nehéz ilyet varázsolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #59199 üzenetére
Igen, a Vestel-alaplapos Orion, Blaupunkt, Technika és hasonlók. De ez egyforma mindegyikben, még a többé-kevésbé eltérő alaplapoknál is ugyanazt használják:
Csak egy példa, itt látni ilyeneket:
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #59201 üzenetére
Mivel úgy látom, hogy nem teljes az egyezés, a burkolólemeznél. A lábkiosztást meg tudni sem lehet. De holnap esetleg meg tudom nézni lábtávolságot például, vagy a panelon lévő két lyukat, hogy hasonló-e.
Ha jó is lenne, legfeljebb azt tudnám javasolni, hogy be lehet nézni bármelyik TV-szervizbe, kaphat akár egy hulladék alaplapot is. Külön nem láttam még ilyet.
-
Kernel
nagyúr
Ha 12 V-os tápegységet fogsz használni, a feszültség eleve adott, tehát akkor nem sok jelentősége van, hogy esetleg meghúz már 8-10 V-ról is.
A stabil húzáshoz 12 V kell, az a biztos. A kialakuló áram meg egyértelmű, a tekercs ellenállása és az Ohm-törvény alapján.
(#59209) Csabesz666
Ha nem védőföldelt, vagyis kettős szigetelésű, akkor ez természetes. A földhurok miatt ilyeneket nem is jó földelni, nem is szokás.
Legfeljebb profi hangosító berendezéseknél opcionális lehetőség van erre, ha a kezelője úgy dönt, akkor átkötheti védőföldesnek is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Csabesz666 #59214 üzenetére
Az a zavarszűrő kapacitások által leosztott feszültség, nem életveszélyes egyébként, de tud rázni.
Normális esetben a bemenetek csatlakoztatásakor a külső fémrésznek kell először összeérni, ami a készülékeket azonos potenciálra hozza, károsodást kivédi.
(#59218) tvamos
Mágneszárnál induktív fogyasztóról beszélünk, tehát a kapacitívnak pont ellenkezője.
Kondenzátor a DC-tápra először rövidzárat képvisel, utána csökken az áram. A tekercs induktív hatása viszont épp lassítja a felfutást, míg végül beáll az Ohm-törvény által megszabott U/R értékre. Annál nagyobb áram nem fog kialakulni. Ezért utaltam már rá, egyszerűen a tekercs ellenállását meg kellene mérni.
Az áramkör megszakításakor a tekercs továbbra is igyekezne fenntartani az áramot, emiatt a kapcsolón ívet húzhatna, de itt félvezető szokott kapcsolni, amin a fordítva bekötött védődióda rövidre zárja a tekercsben indukálódó ellenirányú feszültséget, ezáltal némileg lassítva az elengedést (nem észrevehető, inkább csak elmélet).
Mindenesetre ez is egy alapvető különbség: a kondenzátor rákapcsoláskor csattan, szikrázik, míg a tekercs lekapcsoláskor húz ívet.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Ciccuka #59221 üzenetére
A sárga kondenzátor a kapacitív előtét, ami tápellátást biztosítja. Nem mondanám nagy eséllyel, hogy lecsökkent a kapacitása, mert itt nincs nagy igénybevételnek kitéve. De ez is egy opció, hogy ellenőrzi az ember, hátha.
Főleg, ha gyanúsan kevés feszültség jut az elektronikára.
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, az USB-ről mennyi áramot gondoltak kivenni összesen, mert az még kapcsolóüzemű töltéssel is behatárolt.
Célszerűbb venni ilyet, ami nem kapcsolóüzemű, de a célnak megfelel, védelem is van rajta:
http://www.ebay.com/itm/152210096504
1 A töltés, ha bírja a dugasztáp. De én hajtottam 700 mA-es dugasztápról, aminek saját korlátja aktiválódott, úgy is feltöltötte.
Itt mágneseket forrasztottam rá, a zseblámpás topikban látott gyári mágneses töltő ötletét átvéve.
A mágnesen van egy galvanizált bevonat, ami kiválóan forrasztható. De ha a vezetéket úgy húzom meg, hogy lefeszíti a forrasztást, akkor elválik a réteg, az alatta maradó mágnest viszont már nem fogja a forrasztás. De ez kivédhető, ha tudjuk, mire kell vigyázni, esetleg műgyantával is rá lehet erősíteni.
Kapható JST-csatlakozó is:
-
Kernel
nagyúr
Az mindegy, 4,2 V-ig tölt, ahogy kell. Amellett a TP4056 teljesíti a standard töltési görbe minden feltételét, beleértve a túlmerült akku kímélő indítását is. Az sem gond, ha a mágnesek véletlenül összerántják egymást, mert zárlatvédett.
Li-ion akkuból van olyan is, ami 4,3 V-ig tölthető, ezáltal több töltést is tárol, de ezeket is lehet 4,2 V-ig tölteni, legfeljebb nő az élettartama.
Ha esetleg meghibásodna, még mindig ott van rajta a védelem is, ami a túltöltést sem engedi.
1 A töltőáram az 1 Ah kapacitásnál kisebb akkut túlmelegítheti, tehát ennél nagyobb akkuhoz ajánlott. Vagy rutinosabbak át tudják állítani kisebb áramra is, egy ellenállás cseréjével.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #59232 üzenetére
60 mAh kapacitású akkunak valószínűleg van annyi belsőellenállása, hogy amikor rákötsz egy ilyet töltőt, nem bír túlmelegedni. Vagyis nem alakul ki 1A áram.
Mindenképpen ezt kell figyelni, ha nem melegszik túl, akkor jó.
-
Kernel
nagyúr
Hasonló zseblámpák PWM-módban váltják a fényerőt, mint itt is látható.
Viszont max. fényerőn állandóra szokták kapcsolni, ilyenkor csak az áramkorlátozó ellenállás marad a körben. Elképzelhető, hogy nálad a maximális fényen is aktív a PWM, aminek nulla áramú szakaszai talán megzavarják a power bank érzékelését.
Esetleg próbáld tesztelni a kamerás módszerrel, ahogy a linken is szerepel.
-
Kernel
nagyúr
válasz V.Stryker #59245 üzenetére
Egyrészt a rendszer terhelhetőségét a lehetséges maximális áramra kell méretezni. 23 kW-os kazán teljesítménye eloszlik 3 fázisra, így fázisonként 33,3 A áramot fog lerántani a 230 V-ból. Ehhez jön még persze a lakás többi fogyasztója.
Ha például feltételezzük, hogy egy 23 kW teljesítményű kazán folyamatosan max. teljesítményen megy, akkor 30 nap alatt:
23kW * 24h * 30nap = 16 560 kWh
...villamos energiamennyiséget fogyaszt el.
Más kérdés, hogy a gyakorlatban mennyi ideig kapcsolódnak be a fűtőbetétek havonta, figyelembe véve az enyhébb és hidegebb hónapokat egyaránt.
A lakás hőigényét, illetve fűtésre fordított energiaigényét a gázfogyasztásból is át lehet számolni. Vegyes tüzelésnél ez már nehezebb (vagy legalábbis pontatlanabb?), noha elvileg arra is vannak kalkulációk.
(#59244) Dr.NX
Akárhogy is van, talán kell neki egy kis műterhelés, más esetekben úgy szokták kivédeni a leállást.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz draco31 #59265 üzenetére
Normális. 53 μA pedig csak a dióda visszirányú, természetes szivárgóárama. Bár én nem szoktam méregetni, de bizonyára normális. Vagy ld. adatlap.
3 A viszont a nyitóirányú terhelhetőség, azt nem tudod ilyen teszterrel mérni. Ahhoz meg kell terhelni.
(#59260) darvinya
Ez az, hogy fordított hűtőszekrény, a belső párologtatás elvén működő hőcserélők kicsit más műfaj.
10 °C talajból is ki lehet vonni a hőt és megemelni vele a szoba hőfokát. Ehhez nem kell annyi energia, mintha a villannyal fűteném a szobát, hiszen a talajban lévő hőenergiát veszem ki. Cserébe a talaj lejjebb hűl.
A sörkollektornál belső párolgó közeg nincs, az csak egyszerű hőcserélés, de arra is igaz, hogy a keringetés töredék energiát igényel. Maga a hőmennyiség kintről jön.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #59255 üzenetére
Az nem tárolódik teljes egészében, mert az akku és az áramkörök melegedésére is elmegy valamennyi.
Másrészt az 5 V-os szakaszon az Ah csak akkor azonos az akkuba tett Ah töltéssel, ha disszipatív töltésszabályzót alkalmazunk (mint a TP4056).
Kapcsolóüzemű átalakítónál a transzformációs elv érvényesül, noha az átalakítónak is van egy kis hővesztesége, a hatásfokból adódóan.
Ezért Ah töltés helyett Wh energiamennyiséggel kell számolni, vagy Wh mérésére alkalmas eszközt használni:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57386-57386.html
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #59268 üzenetére
Nyilván én is úgy értettem, hogy a hűtőszekrény párologtat. Hatásfokra én sem mondanék 100 % feletti értékeket, vagy legalábbis nem tudom, mennyire szokás ez a klímás szakmában, mert ha így is van, elég rossz szokás.
Önmagában a keringetési teljesítmény egy dolog. Amellett akár a talajból veszem a hőt, vagy a külső levegőből, vagy kútból, az meg egy másik. Valahonnan származik az is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59283 üzenetére
Annak az akkunak van védett változata is, talán egyszerűbb lenne olyat venni, akkor nem kellene külön védőpanelt beiktatni.
Védelem nélkül viszont én nem tenném kockára az új akkuk épségét, itt ugyebár a sokszor emlegetett túlmerülés lehetősége a fő probléma. Vagy épp töltés szempontjából sem mindegy. Egyszerűbb sorosan tölteni, de akkor védelem is kell.
4 cella frissen töltve 16,8 V, elvileg annyit még bírnia kellene. Alkáli elem is lehet cellánként 1,65 V, illetve ezek az áramkörök nincsenek annyira kiélezve általában.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #59286 üzenetére
Főleg a trafó közelében előfordulhat ilyen is.
-
Kernel
nagyúr
válasz V.Stryker #59293 üzenetére
DC-t célszerű ellenőrizni ilyennel:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810612885.html
Nemrég kaptam belőle én is, egyszerűen csak rákötöttem 15 V tápot (próbapanel segítségével):
Az alján "Philippines" felirat szerepel, ezt azért említem, mivel múltkor szóba került, hogy kínai hamisítvány-e. Mindenesetre gyakorlatilag a célnak megfelelő.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #59334 üzenetére
A Smart IC-nek nevezett LED driver lényegében, illetve annak módosítása.
A soros LED-ek számát elektronikusan kapcsolja, a hullám alacsonyabb szakaszán kevesebb LED (kisebb nyitófeszültség), majd lépcsőzetesen egyre több.
Látszólag kevésbé vibrál, mint azok a lámpák, amiben még ilyen sima szakasz sincs, de így sem tökéletes:
Pufferrel nem lehet kiegészíteni szerintem sem.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Dr. Romano #59351 üzenetére
Mivel a BT földhurkot nem okoz, akkuról a táplálás is sima, az eszköz belső szűretlensége, konstrukciós hibája jön szóba.
A belső DC-konverter impulzusai hallatszanak elvileg, szűrőkondenzátorokkal lehetne kísérletezni, nagyobb kapacitást rápróbálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dr. Romano #59356 üzenetére
Nem biztos, hogy segít, legfeljebb ilyen irányba lehet elindulni. Próbára elég lehet ráforrasztani párhuzamosan, nem is mindegyikre, csak ami indokolt.
Mivel kapcsolóüzem, vagyis nagyáramú és nagy meredekségű impulzusokkal szemben kell tanúsítani alacsony impedanciát, ezért low ESR szükséges.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Dinter #59377 üzenetére
Csomókötés helyett szoktak alkalmazni fogóval rányomható fémgyűrűt, esetleg alátétet. Bár ez nem biztos, hogy segít. Hacsak belül nem tudsz még toldani hozzá.
Akkor viszont legjobb lenne egy új kábel. eBayen lehet látni headphone wire néven.
-
Kernel
nagyúr
válasz Dinter #59380 üzenetére
Hangminőségben nem biztos, hogy észreveszed (hacsak nem valami legalja, vékony szál) tartósság szempontjából inkább.
De ezeknél az eBayes dolgoknál soha nem lehet tudni. Viszont nem is bukhatsz sokat, úgyhogy lehet próbálkozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59393 üzenetére
Ha jobban odatolod neki a hangerőt, akkor betorzít, határol, lefullad, más baja nem lehet elvileg. De 12 V-ról 3,3 A terhelhetőség mellett egy szobában már lehet döngetni is. Főleg jó hatásfokú, D-osztályú végfokkal.
6 cella kettesével van párhuzamosítva és 3 tag sorba, ezt mutatják a vásárlók fotói is, meg a józan ész, mivel kisebb feszültségről igen nagy áram menne ki, nagy bemeneti áramú konverter kellene, rosszabb hatásfok mellett. Tehát az 4 Ah összesen és 3 x 3,7 = 11,1 V névleges feszültség.
Célszerűbb Ah-kapacitás helyett eleve Wh energiamennyiséggel számolni:
https://milliamps-watts.appspot.com/
A Wh érték cellánként összeadódik, bármilyen kötésben, tehát rendelkezésre áll elvileg 44.4 Wh. Innen kezdve attól függ, hogy mennyire van kihajtva az erősítő. Például 2 A terhelésnél:
44,4 Wh / 24 W = 1,85 h vagyis 1 óra 51 perc
...és így tovább. Csak ebből még le kell számítani a konverzió hatásfokát, tehát amit elfűt az átalakító, beleértve a cellák melegedését is, mert az is veszteség.
-
Kernel
nagyúr
válasz #46372352 #59394 üzenetére
http://www.motoroskapu.hu/doku/kling_ugrokodos_taviranyito_programozas.pdf
Figyelem: Amennyiben a távirányítója gombjait -a vevő egységtől távol- sokszor megnyomja
akkor az szét szinkronizálódik. Ekkor a vevő már nem „emlékszik” erre az adóra. Újra kell tanítani."Szét szinkronizálódik", ez persze duplán hülye fogalmazás, mert amúgy is egy szóba kellene írni, de ilyen szó nincs is elvileg. Mint ahogy az "összeszinkronizálás" is értelmetlen. Inkább "elveszti a szinkront" például.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59419 üzenetére
Van benne egy DC-konverter, annak van egy kimeneti áramkorlátozó védelme, a megadott értékre beállítva. Ha azt túllépik, letörik a kimeneti feszültség.
A laptop árama ingadozó, processzor és egyéb terhelések függvényében. Csak a példa kedvéért alapjáraton lehet mondjuk 0,8-1 A körül, de ha ráterhel a processzor, megugorhat több amperre.
Tehát mint minden fogyasztó, a laptop is maga határozza meg az áramot, csak ez még változik is. A laptop tápegységének is van egy áramkorlátja, de annak az akkutöltést és a gépet együtt is ki kell tudni szolgálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Jamespapa #59417 üzenetére
Függ a zúgás jellegétől is, de ott nem látok földhurkot.
Jön egy védőföld a hálózat felől, ami a laptopon és USB-n keresztül átmegy a hangeszközre, onnan az RCA-n keresztül az erősítőre és ott vége. Mivel az erősítő nem földelt dugós és más egyébhez sem csatlakozik, így nem jön létre földhurok.
(#59412) DrojDtroll
Lehet, hogy az némi félreértésen alapul. Szoktak barkácsolni olyan infravevőket, neten is lehet vele találkozni, aminek csak az a dolga, hogy bármilyen távszabályzót érzékel, de azok jelét nem különbözteti meg. Tehát jön a jel, megváltozik a (szűrt) DC-szint, azt detektálják.
Ha viszont az infrajel impulzusait, információtartalmát is fel akarod dolgozni, akkor nem lehet olyan RC-taggal leszűrni, mert pont elvész a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59436 üzenetére
A 12,6 V végfeszültségű telepet mondjuk egy 12,6 V-os tápegységgel is már csúcsra lehetne tölteni, amennyiben a töltésszabályzó FET-kapcsoló, vagyis nem ejtene feszültséget.
De ha 19 V-os tápegységet használnak, azt elegendő kisebb áramra méretezni, kisebb áram folyik a kimenő kábelen is, ezért az lehet vékonyabb.
Power bankba bármilyen kapacitású akkut lehet tenni, a töltőáram úgysem lesz nagyobb, mert azt az elektronika azonos értéken tartja. Legfeljebb tovább tart a töltés.
Olyat ezek az egyszerű bankok nem tudnak (nincs benne olyan processzor), hogy mondjuk számlálná az Ah-kat és valahol megáll. Védelmi szempontból lehetne egyébként.
De inkább addig tölt, míg felmegy a feszültség 4,2 V-ra, plusz még utána egy ideig, a szokásos karakterisztika szerint. Ez pedig független a párhuzamos cellák számától.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Jamespapa #59437 üzenetére
Ha az XLR-bemenet szimmetrikus, földfüggetlen kiképzésű, amihez egy korrekt, szimmetrikus bekötésű mikrofon csatlakozik, az pont kivédi a zajokat.
De vannak állítólag nem teljesen korrekt bekötésű mikrofonok is.
A kábelnek is szabályos bekötésűnek kell lenni, bár nyitott bemenettel még úgy sem zárható ki valamennyi zaj.
Az RCA végét pedig nem ajánlott érintgetni önmagában, mert káros feszültség juthat a bemenet vagy kimenetre, amit ugyan védeni is szoktak ez ellen, de azért nem jó kínozni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Jamespapa #59442 üzenetére
Például a LAN-kábel érpárai is szimmetrikus jelátvitelt valósítanak meg, ahol a földvezeték nem vesz részt a jelátvitelben. Legfeljebb árnyékolásra használható.
A jelfogadó bemenet ilyenkor a két melegponti ér közötti feszültségkülönbséget kezeli, differenciálja. A földhöz képest előálló zavarok pedig ideális esetben kioltódnak.
Aszimmetrikus jelátvitelnél a GND / árnyékolóharisnya képezi a viszonyítási pontot (hidegpont), a jelátvitelben közvetlenül részt vesz. Emiatt viszont az árnyékoláson bármilyen okból keletkező, indukálódó feszültségek, vagy arra kerülő egyéb áramok, földhurok értelemszerűen beleszól a hasznos jelbe is.
Az XLR három tűje normális esetben teljesíti a szimmetrikus átvitelt: két melegpont, egy hidegpont. A két melegpontra csatlakozik a dinamikus mikrofon lengőtekercsének két vége, földfüggetlenül.
De szokták kötni aszimmetrikusra vagy sztereóra is. Az véletlenül nem sztereó bemenet? A bemenet specifikációit kellene tudni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
TTP223B kapacitív érintőkapcsoló, tesztelve:
Van rajta egy SMD LED, ami a kimenet magas állapotát indikálja:
Van két-két összeforrasztható apró pont, A és B:
Magyarul:
A nyitott: alacsony szinttel indul. Ha megérintem, magasra vált.
A zárt: fordítva.
B nyitott: pillanatkapcsoló, csak amíg érintem, addig aktív.
B zárt: kétállapotú kapcsoló.Egyszerű relés áramkört építettem hozzá:
Végül beépítettem egy monitorként használt TV jobb alsó sarkába. A műanyagon keresztül működik, semmit nem kellett fúrni vagy faragni.
Külön történet, hogy ennek a Vestel belsejű TV-nek nincs normális kapcsolója, vagy ami hátul van, az nehezen kezelhető és más szempontból sem alkalmas.
Az 5V-ot a számítógépből kapja, így amikor leáll a gép, a TV áramellátása is megszakad. Induláskor rögtön meghúz a relé, a géppel együtt indul a TV is. (A és B átkötve.)
Ha viszont csak ezt a TV-t akarom kapcsolni, megérintem a sarkát, működik. (A rendszerben van még egy plazma is, öntartó relés indítás, elalváskor eldobja magát a géppel együtt, de az is külön történet lenne.)
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #59447 üzenetére
A különböző kaputelefonok is működnek kapacitív gombokkal, csak úgy kell elhelyezni, hogy ne kapjon vizet. Működik közvetlen érintéssel is, illetve amikor szabadon van, elég csak közelíteni hozzá, néhány milliméterre.
Túl nagy fémfelületről viszont zavarokat is vehet fel, ilyenkor lehet csökkenteni az érzékenységét egy kondenzátorral, ahogy az adatlapon fejtegetik, bár azt a részét nem olvastam át alaposabban.
Mindenesetre van több változata, mint például:
https://www.aliexpress.com/item/-/32746316749.html
https://www.aliexpress.com/item/-/32676023784.html[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #59451 üzenetére
Elég jól kitalálták, nem észleltem semmi gondot. Pedig csak a nyers USB-tápot kötöttem rá, bármi szűrés nélkül. Közelítve már érintés előtt kapcsol, utána stabilan úgy marad. Adatlapon látszik a belső blokkséma is:
http://kernel.uw.hu/TTP223-BA6-TT.pdf
A 4011 és hasonló megoldások problémája a prell és egyéb zavarérzékenység. Előzőleg sokáig használtam ilyen bistabil modult:
https://www.aliexpress.com/item/-/32262423011.html
15F101W PIC van rajta. Gondoltam, ennek bizonyára úgy megírták a programját, hogy jó legyen. De még ez is felvett valami zavart a kapcsolószálon, amit úgy tudtam hárítani, hogy 4,7 nF kerámia kondit forrasztottam a modul bemenetére. Utána viszont hibátlanul végezte a dolgát, csak praktikussági okból cseréltem le.
-
Kernel
nagyúr
válasz molnarpeter #59455 üzenetére
Esetleg a forgókapcsoló tisztításával lehet próbálkozni. Főleg, ha sokat volt tekergetve. Bár nem azt mondom, hogy az említett hibát indokolja, de soha nem lehet tudni.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #59461 üzenetére
Így van, ennek semmi értelme, előbb leosztani a jelet, utána felerősíteni, plusz a korrekció oda-vissza.
A magnóbemenet felel meg lényegében a vonalbemenetnek. Esetleg valamivel érzékenyebb, 200 mV-os nagyságrendben. Ha túlvezérlődne, csak osztani kell. Ezt észreveszed abból is, hogy túlzottan le kell tekerni a hangerőt, ugyanakkor felerősödhet a zaj.
(#59463) Tubi2
Szükséghelyzetben működhet éppen, főleg ha egyébként is túlméretezett a hűtőborda. De célszerű biztosítani, hogy a bordákat ne takarja panel, szabadon áramoljon mellette a levegő.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59466 üzenetére
Normális esetben a védelem csak a második lépcső.
Tehát a fogyasztó elektronikának kellene tudni, hogy például 3 V-nál ne merítse lejjebb. Vagy nem is képes, mert egyébként is leáll a működése, kevés a feszültség.
Ha mégis, akkor jön a következő lépcső, a cellavédelem 2,5 V-nál megszakítja az áramkört.
Laptopoknál ez úgy működik, hogy a rendszer jelez, illetve szoftveresen leállít. Ha mindezt ignoráljuk, akkor jön az akkuban lévő védelem és egyszerűen ledobja a gépet, ha bármelyik cella 2,5 V alá esik.
Ugyanez felfelé: 4,2 V-ig tölt a szabályzó, ha az elromlana, akkor 4,25 V-nál tilt a védelem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fery02 #59468 üzenetére
A felügyelet nélkül hagyott hifi bizonyára túlmerítené, mert még ha egy szint alatt már betorzítana, akadozna, de valamennyi árammal még akkor is szokott terhelni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Jamespapa #59471 üzenetére
Elhiszem, hogy csökkent a zaj, legfeljebb a fizikai következtetések és okmagyarázatok tévesek, ezért a "kitalálás" szó olyan értelemben tényleg kifejező, hogy ez inkább csak kitaláció.
A konnektor nem ad le ilyen áramköri zajt, viszont a zaj változhat, ha fordítva dugod be, de az nem konnektorfüggő, legfeljebb forgatásfüggő, vagy még a védőföld bekötésének hiányán is múlhat.
A konnektor által leadott 50 Hz "zajt" érdekes lenne kiszűrni (mármint a konnektorból eltüntetni, csak az egyikből). Egyéb külső zavarok, zajok, felharmonikusok viszont nagyobb frekvencián jelentkeznek.
Mi bizonyítja a laptoptáp "bűnösségét", ha nem próbáltál helyette másikat, továbbá nincs rendszerben olyan frekvenciaátalakító, ami az 50 Hz-ből 40 Hz-et csinálhatna.
Felvételt az Audacity programmal lehet manipulálni, szűrni is, utólag.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bucihost #59476 üzenetére
Hídvégfok szimpla táppal csak úgy tud működni, hogy az egyes végfokok kimenete féltápfeszültségen van, testhez képest.
Tehát a hangszórót csak a megjelölt kimeneti pontokra szabad kötni és azoknak üzem közben sem szabad testre érni.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Hálózati / IP kamera
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Konteó topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Robotporszívók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.