-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #55994 üzenetére
Az 5 ohmos ellenállás hivatott a földhurokban keletkező esetleges kiegyenlítőáram korlátozására, aminél mondjuk jobb a végtelen ellenállás (vagyis a semmi földelés), azt viszont behatárolja a konstrukció, de ezt már nem is ismétlem.
Attól függetlenül egy földhurokprobléma bármikor behatárolható a védőföld ideiglenes megszakításával.
A TV a hangátvitelbe nem szól bele, ha az analóg hangkábeltől teljesen független ágon van.
A HDMI-kábel meg hiába alkot földhurkot, az egyrészt földfüggetlen, szimmetrikus érpáras jelátvitel, másrészt digitális, így két okból sem érzékeny az árnyékoláson folyó kiegyenlítőáramra. Más kérdés, hogy dugdosni nem ajánlott, ha a központi antenna be van dugva és a TV nem védőföldelt, mert akkor a HDMI-kábelen egyenlítődik ki az antenna szintjével.
Ha a TV is a konnektorba földelt, meg a számítógép is, akkor normális esetben semmi gond, galvanikusan azonos potenciál. Földhuroknak számít ugyan, de legfeljebb az analóg, aszimmetrikus jelátvitelre tud hatni.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Flashback #56001 üzenetére
Gyakorlatilag a 105°C jelzi a low ESR típust, ezen belül persze lehetnek minőségi különbségek.
85°C a hagyományos, a kék színű kondi talán épp olyan. De ahelyett is mehet a 105 fokos, pláne manapság már inkább csak azt árusítják.
Más kérdés, hogy fontos-e kicserélni, ha nincs lecsökkenve a kapacitása, akkor felesleges általában. Nagyon ritka az olyan eset, amikor kapacitásra jónak tűnik egy kondi, mégis ESR vagy bármi "rejtett" problémája van.
Másképp megközelítve: amikor egy ilyen kondi már hibát okoz, az szinte minden esetben tetten érhető a csökkent kapacitásban. Csak másodsorban a felfúvódásban, attól ugyanis még üzemelhet hibátlanul a készülék. (Ezzel nem azt mondom, hogy nem érdemes kicserélni, csak vannak esetek, amikor attól még nem javul meg a készülék.)
Megint más kérdés, hogy a kapacitásméréshez ki kell forrasztani, az ESR-mérők viszont nagyon korlátozott feszültséggel dolgoznak, ami a félvezetőkre ártalmatlan, a nyitófeszültséget meg sem közelíti, ezért kiforrasztás nélkül is használható, ami nyilván kényelmesebb.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz gordonfreemN #56000 üzenetére
3; dielektrikum anyagától
4; szigetelő anyagátólA kettő ugyanaz, vagy talán egyik helyett az elektrolitot akartad írni, mert az meg hiányzik.
Előzővel kapcsolatban természetesen a kapacitásmérésnél sem a mérőfeszültség jelenti a fő problémát, hanem a környező alkatrészek mérést meghamisító hatása, ami az ESR-mérőnél nem számottevő.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56008 üzenetére
Az áramot a töltőáramkör kimenetének rövidre zárt állapotában kell belőni. Ez gyakorlatilag a max. áramkorlát (áramgenerátoros üzemmód).
Ehhez célszerű letekerni a trimmert óramutatóval visszafelé irányba, ampermérőt rákötni, utána áram alá helyezni, korlátot beállítani. Ha előbb kap tápot, akkor a kimeneten a feltöltött pufferek szikráznak a zárlattól. Műszer a 10-20 A-os méréshatárban legyen.
Töltés közben az áram csökken, olyankor már nem tudod beállítani az indulóáramot.
Esetleg, ha teljesen le van merülve az akku, először még a max. áramot veszi fel, akkor még tudod szabályozgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56007 üzenetére
A ventilátorban egy tranzisztor van, aminek kivezetett kollektora adja a fordulatjelet (nyitott kollektoros kimenet):
Kívül egy ellenállás húzza fel tápra, fordulatonként kétszer zár GND-re a tranzisztor.
Ha rákötsz egy másik mérő akármit, annak is lesz egy felhúzóellenállása, tehát már kettőt kell lehúzni egy tranzisztornak, ami valószínűleg még belefér a terhelhetőségbe, mert amúgy sem szokás ilyesmit nagy árammal (kis ellenállással) terhelni.
A pozitív ágat kell megszakítani, valamilyen szimpatikus kapcsolóval.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56012 üzenetére
Persze figyelni kell töltés közben,lehetőleg ne menjen 8,4V fölé az akkupakk feszültsége.
Épp azért kell beállítani a végfeszültséget 8,4 V-ra. Nem többre és nem kevesebbre, úgyhogy ez így sehogy nem értelmezhető:
Annyira kell beállítani a feszültséget,hogy mellette meglegyen a kívánt amper felvétele!
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56016 üzenetére
Li-ionnál ez nem egészen így működik:
lehetőleg ne menjen 8,4V fölé
Nem lehetőleg, hanem egyáltalán nem mehet a kapocsfeszültség 8,4 (4,2) V fölé.
Tölthetem én 42V-tal is,ha a hozzá társuló áramerősség kicsi!
Ha egy cellára ráküldtél 42V kapocsfeszültséget, akkor a cellán 42V mérhető és annak annyi. De azt megfelelő áram nélkül nem is tudod megtenni.
Szerintem itt keverednek a fogalmak, valamiféle üresjárási feszültségről beszélsz, ami nem azonos a kapocsfeszültséggel.
De egy normális Li-ion töltő nem így működik, annak az üresjárási feszültsége sem szökik fel soha nagyobb feszültségre, mint ami be lett állítva.
Persze rá kell gyakran nézni.Ennyi a trükkje.
Mire nézel rá? A kapocsfeszültségre, gondolom. De te valamilyen másfajta barkácstöltésről beszélsz szerintem.
Itt viszont egy normál CC/CV töltőáramkörről volt szó, amire nem kell odafigyelni, mert automatikusan végzi a dolgát. Meg ezt nem is ajánlatos a véletlenre bízni, hogy elfelejtem vagy nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56022 üzenetére
Most nem olyan töltőről volt szó, hanem egy kínai step down CC/CV tápról / töltőről.
De még mindig nem tudni, hogy milyen töltőáramkörről beszéltél, amit neked kell figyelni?
Ehhez képest lehetne elindulni, hogy lássuk, konkrétan miről beszéltél, és az abban rejlő ellentmondások feloldhatók legyenek.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56025 üzenetére
Egyáltalán megpróbáltad szakszerűen beállítani az áramot, a rövidzárós módszerrel? A modul betápján megvan a kellő feszültségtartalék?
Mert ez így nem is szakszerű, ráadásul figyelni is kell, nehogy túltöltsön.
Értelme sincs, mert normális esetben, ha a modul betápja kellő tartalékkal rendelkezik, és jól állítod be, akkor neked nem kell 5 V-ra emelni az üresjárási feszültséget, amit az akku úgyis lehúz 4,2 V alá.
Tegyük fel, van egy közbenső állapot (legyen 4V), az teljesen mellékes, hogy 5V-ról esett le a töltő ennyire vagy 4,2V-ról. Lényeg a végeredmény, hogy van egy adott kapocsfeszültség.
De az a normális, hogy 4,2 V legyen a maximum, ezt pedig az elektronika intézi, csak rosszul használod szerintem.
Amúgy az a belinkelt áramkör nem líthium töltő,hanem egy síma step-down konverter...
Nem, a "sima" DC-konverter 1 db feszültségszabályzó trimmerrel bír, erről ismered fel (CV táp).
Amelyeken 2 db trimmer van, a másikkal az áramkorlátot tudod állítani (CC/CV táp).
Utóbbi használható Li-ion, ólomsavas stb. szinte bármiféle akkutöltésre. Annyi, hogy egyik 12 A-os, másik 3 A-os, van többféle.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56020 üzenetére
Autó generátorok 70-80A-t tudnak! Mérjél már rá közvetlen indítózás után hogy mit vesz fel az akksi.
Ez nagyon jó példa, segíthet a Li-ion töltés megértésében is. Az a gond, hogy én értem, mit nézel be, de nem egyszerű elmagyarázni.
Ha már nagyon lemerült az autóakku, de azért sikerül beindítani (akárhogy), a merült akku először sok áramot vesz fel, de miért?
Mert a generátor feszültségszabályzója azonnal beáll a végfeszültségre, tehát jellemzően a 13,8-14,4 V közötti értékre (típusfüggő).
A merült akku azonnal megkapja ezt a tápot, az áramot nem korlátozza semmi, a generátor pedig jól bírja.
Nem azért vesz fel sok áramot az akku, mert túlfeszültséget kapcsolnak rá, hanem egyszerűen azért, mert le volt merülve. De ez az áram utána nyilván csökken, ahogy az akku felszívja magát.
Li-ion töltésnél annyiban más a helyzet, hogy van egy mondjuk 3 V-ra merült akku, arra toljuk rá a 4,2 V-ot, de ez a feszültség rögtön lejjebb is esik, mert az áramkorlát közbeszól és az akku lehúzza a feszültséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz Barret001 #56031 üzenetére
Minden szabályt betartok,akksi feltöltődik,nekem ennyi elég.
Nem kellene, hogy elég legyen, mert adott egy, a célra kiválóan alkalmas panel, amit csak jól kellene használni, de láthatóan rosszul teszed. Nem elég neki a betáp, vagy ki tudja, mert azt nem írod.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #56035 üzenetére
Cellák egyenkénti vizsgálata, a hibás cella cseréje, ha ugyan kapsz még használható fajtát, mert a mostaniak már selejtek állítólag, a komolyabb cégek leálltak a Ni-Cd gyártással.
Regenerálni próbáltam ilyeneket régebben a BC-700 töltővel, de nem mondanám, hogy sokra mentem vele.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz krisztianAMG #56038 üzenetére
Több irányból is meg lehet ezt közelíteni, ha túlléped az áramkorlátot, onnan kezdve átlép a CC-módba, tehát azt fogja stabilizálni, nem a feszültséget.
CV módban nyilván a feszültség a prioritás.
(#56037) darvinya
Nem tudok forrást, de a tapasztalatok alapján Li-ion a legjobb megoldás.
-
Kernel
nagyúr
válasz gordonfreemN #56044 üzenetére
Egyszerűen a feszültségkülönbség miatt.
Legyen 10 V az akku, ezt egy generátorral hirtelen megemelem 14,4 V-ra (mintha összekötném egy másik tápforrással) ekkor lényegében csak az akku belső ellenállásán fog múlni, hogy a 4,4 V különbözeten mekkora áram folyik.
Ahogy az akku töltődik, a feszültségkülönbség is csökken, emiatt az áram is.
A generátor nem enged, ilyenkor az egy stabilizált (CV) forrásnak tekinthető, mivel az is, hiszen van egy gerjesztésszabályzója, ami erről gondoskodik.
CV szerepéből legfeljebb akkor tud kiesni, ha annyira túlterhelődik egyéb fogyasztókkal is, hogy már képtelen tartani a feszültséget és kiderül, hogy még a generátornak is van belső ellenállása, természetesen.
Amíg stabil, addig látszólag nincs belső ellenállás, mert a szabályzó "úgy csinál" mintha nem lenne, vagyis stabilizálja a feszültséget.
Az ólomakku belső ellenállása külön történet, csak az egyszerűsítés miatt nem tértem ki rá. Ha már nagyon le van merülve, annyira meg tud nőni, hogy még 14,4 V-ról sem vesz fel szinte semmi áramot. De akkor már nyilván indítóképtelen is.
Ha egy ilyen túlmerült akkut stabil tápfeszültségre kötök, akkor az történik, hogy lassan kezd nőni az áramfelvétel, ahogy egyre jobban magához tér és csökken a belső ellenállás. Van egy max. áram, amikor az ellenállás már kevés, de a feszültségkülönbség még nagy. Ezt úgy lehet látni, ha megszakítom a töltést és rámérek az akkura, az még nyilván lejjebb van, a táphoz képest.
Ezután lassan ismét csökken az áram, de ez már a feszültségkülönbség kiegyenlítődése miatt.
De ezt csak a szemléletesség kedvéért írtam így, a gyakorlatban szokás az áramot is korlátozni, áramgenerátoros töltővel vagy valamilyen butatöltővel, ami eleve nem tud stabil feszültséget adni, saját belső ellenállása miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56058 üzenetére
A TP4056 jelzi is, valamint termináló funkciójával meg is szakítja az áramot.
A trimmeres CC/CV modulok csak jeleznek, már amelyiken van 3. LED is, ami a 10% áramot mutatja.
– Egy lehetőség, amit valaki felvetett, hogy amikor ez a bizonyos 3. LED jelez, hozzá lehetne kombinálni egy relét is, ami megszakít.
– Vagy eleve kisebbre állítani a feszültséget, tehát cellánként 4,1 vagy 4.0 V-ra, úgy már nehéz túltölteni.
– Vagy egyébként sem olyan vészes, ha rajta marad a 4,2 V-on, illetve elvileg nehéz olyan sokáig úgy felejteni, hogy gond legyen ebből.A linkelt LED-kijelző ezt nem oldja meg. Ha csak jelezni kell, ezen is van 3 LED, ami mindent jelez (CC / CV / 10%):
http://www.ebay.com/itm/401089099019
Vagy a másik fajtája:
http://mysku.ru/blog/aliexpress/32986.html
A cellavédő modul sem erre való, az csak 4.255V ± 0.05V felett szakít meg, a töltőt mindig kevesebbre kell állítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz dabadab #56061 üzenetére
Kiegészítő egység elvileg, oda lehet kötni további vezérlőt, egyfajta master --> slave. Az alternatív kapcsoláshoz hasonló.
Üresen kell hagyni a harmadikat.
A nyíl a fázis bemenete, gondolom. Kimenő nyíl (L) megy a lámpa felé. Fordított bekötéssel nem működnek az ilyen szenzoros kapcsolók, de nem lesz baja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Erre értettem, hogy amelyik bármi más szempontból szimpatikusabb, mivel ezek nem romlanak meg.
Pláne, manapság találkozni gyenge utánzatokkal is, amitől jobb a régi.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56082 üzenetére
Pedig az oroszok jóvoltából rajz is van hozzá, amit korábban linkeltem:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_55412-55412.html
Ebből rögtön látszik, hogy eredetileg egy ellenálláson keresztül kapnak áramot a LED-ek, amit kihagyni nem lehet (nem szabad fix feszültségre kötni), mert tönkremehet az IC kimenete.
Ehelyett az ellenállás csökkentésével növelhető a fényerő.
Az LM358 terhelhetősége forrás módban (tehát pozitív kimenetről negatív irányba) 20 mA, nyelő módban (amikor lefelé zár) 8 mA.
A nyelő mód áramának növelésére kiegészítették még egy tranzisztorral is, ami elvileg egy olyan SMD tranzisztor, amibe bázisellenállás van integrálva, hiszen a bázisra közvetlenül nem szabad ennyi feszültséget kötni.
A rajzról lefelejtették, de látszik a panelon is, hogy a 7805 bemenetére van kötve a műveleti erősítő, ami minden jel szerint tönkrement. Esetleg még a tranzisztor is. Az alsó LED pedig fordítva van rajzolva.
A T4 jelű SMD-dióda 1N4148:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56088 üzenetére
LM358 100 Ft körül van és gyerekjáték cserélni, hőlég nélkül is könnyen megoldható. Ha le van ragasztva, szikével át lehet vágni a lábait, utána lepattintani.
A tranzisztor valami ilyesmi, de elsőre nem fontos cserélni, csak ha zárlatos és emiatt folyamatosan világít a LED. Az új IC-t ettől még nem teszi tönkre, de a C-E zárlat mérhető is.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56092 üzenetére
Például a táplábakon, ami a bemenetre kapcsolódik közvetlenül, de ez nem mindig mutatható ki a műszer mérőfeszültségével, kevés hozzá.
De mindegy lényegében, ha már így forrósodik, annak vége.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56078 üzenetére
Persze azt se értem, hogy mért van pl a 4988 esetében minimum 8V (nem tudom mennyi Amper) igényű input Vcc, ha a motor, amit vezérel, csak 1-2V (1A) körül venne fel? A többlet energia hővé alakul?
PWM-vezérelt híd, azt a 8 V-ot csak kitöltési tényező függvényében kapcsolja rá, miközben áramot is figyel, amellett szinkron egyenirányítós rendszert alkot, ezért a külső védődiódák elhagyhatók általában, bizonyos határig.
De ezzel nem azt mondom, hogy 1-2 V-os motort tudsz így járatni, túl nagy áramimpulzusok alakulnának ki, ennél viszont 2,1 A a védelmi küszöb.
A blokksémán feltüntetett DMOS-híd csak elvi egyszerűsítés, további áramkörök is vannak még azon a részen, aminek a működéséhez kell egy minimális feszültség. Nem is működhetne így, ha a logikai rész kap 5 V-ot, a híd mehet 8-35 V között, ott azért kellenek még szintillesztések is.
Ehhez képest az L298 egy kőbalta, 30 éves technika, épp csak bipoláris híd + bázismeghajtás / jelformáló kapuk.
Stabkocka nem is értelmezhető ilyen szervócélra, mint irányváltás / kapcsolás.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56097 üzenetére
Nem lehet úgy kimérni, mint egy Zener-diódát például. Főleg a melegedésből lehet következtetni, esetleg belsejében a tekercs vastagságából, ha valaki ismer sok motort és már szemre is meg tudja mondani.
Ha annyit adsz neki, hogy már működik, nyomaték megfelelő, de még nem melegszik túl, akkor semmi gond.
-
Kernel
nagyúr
válasz PH-User #56100 üzenetére
Nekem is van tirisztoros, orosz töltőm, kétféle típus is.
Ezekben nyilván nincs processzor, nem csinál ilyet, hogy először 14,4V végfeszültség, amit utána visszaejt a 13,8V tartófeszültségre. Ezt persze processzor nélkül is meg lehet csinálni, de nem bonyolítják általában, ezeknél a régi töltőknél.
Ehelyett eleve csak 13,8V a végfeszültség, amit egy trimmerrel lehet állítani és ez így jó is. Éjszakára rajta hagyni például. Sok autóban is csak ennyi a generátorfeszültség, 10 évig elmegy benne az akku, probléma nélkül.
Az újabbaknál szeretik kihajtani a 14,4 V vízbontási küszöbre, mert az autóban kell az energia más dolgoknak is, nehogy deficit legyen az alultöltés miatt. Cserébe hamarabb pusztul az akku, főleg a nyári melegben szétfő. Utána őszre, tél elejére pont lehal.
Másik dolog, hogy az autó beindításához nem is kell 14,4V-ra tölteni, elég a 13,8V. Még hidegben is (orosz töltő lévén ők is tudhatták, hogy gyárilag miért ennyire lőtték be).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56111 üzenetére
Módosítottak rajta, az orosz oldalon még így néz ki:
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56113 üzenetére
Kicsit átvágtak ezzel a rajzzal:
Tehát erre mondtam, hogy az alsó tranzisztor csak bázisellenállással integrált lehet, mert így logikus.
De most látom, hogy van itt egy másik rajzom is elmentve:
Itt már egy 2N7002 FET-et rajzoltak, ami helytálló is, működés szempontjából is összeáll a kép:
Tehát így nem a 7805 bemenetére kell kötni az LM358 tápját, hanem az 5V kimenetre. Az is megtévesztett a fotón, mert a 78L05 SMD első lába a kimenet (amit én bemenetnek hittem), illetve így akkor a LED-ek iránya is jól van rajzolva.
Mindenesetre a LED megfelelő fényéhez 2,2 k ellenállás kell oda, 22 k sok.
8 mA áramot bír az LM358 "lefelé" irányban (sink mode).
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #56113 üzenetére
A baloldali 223 az R1, ami a TL431 közösített lábaira vezet. Az maradhat 22k, ha eddig is kellő stabilitással működött az áramhatárolás, bár szerintem oda is jobb a másik változaton látható 2,2k.
A jobboldali 223 viszont a LED-ek közös anódjára megy, azt kell csökkenteni.
Amit sárgával jelöltem (5V), megtévesztő lehet, de az csak átkanyarodik derékszögben a FET alatt. A középső Drain pedig csak felfelé megy, az egyik LED anódjára:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56172 üzenetére
Főleg egyszerre hármat nem jó szimplán potméterrel szabályozni, nem bírja el. Nagyobb teljesítményű huzalpotméterrel lehetne esetleg, csak nem érdemes.
Legjobban bevált egy step down modul bekötése, amiről a trimmert (10 k) ki is lehet vezetni, ha szükséges:
http://www.ebay.com/itm/142147326064
Van ennél is apróbb és korszerűbb modul, csak arról már a trimmert is nehézkesebb leoperálni:
http://www.ebay.com/itm/322365636719
Nem a nagyított fotót kell nézni, tényleg körömnyi az egész. De arra jó lehet, ha nem kell leszedni a potmétert, hanem csak beállítani fixre, zsugorcsövet ráhúzni.
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56178 üzenetére
Ezt általában egyszerűbb próbálgatással, ellenállásokkal saccolni, mint számítani, mert hiába számolom ki, hogy:
12V / 0,08A = 150Ω
Ettől még a ventilátor nem egyenértékű egy 150 Ω-os ellenállással, mert csökkenő feszültségnél nem úgy reagál, mint egy közönséges ellenállás (vagyis nem tartja ugyanezt az értéket). Pedig ehhez képest kellene számolni az előtétet, osztásviszonyt, de így inkább csak nagyságrendekre lehet következtetni. Ugyanakkor teljesítményre is méretezni kell.
Sokaknak egyszerűbb lehet:
http://www.ebay.com/itm/152222856735 (120 mA)
Lineáris DC-szabályzó (elfűti a különbözetet):
http://www.ebay.com/itm/182395487971
PWM step down (jobb hatásfok, sima DC-kimenet):
http://www.ebay.com/itm/172418450252
PWM (PWM-kimenet, tehát kitöltési tényezőt szabályoz):
http://www.ebay.com/itm/172255836155
http://www.ebay.com/itm/172229907931[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56191 üzenetére
Az elbírna többet is, de azt nem árt tudni, hogy 12V bemenet esetén maximumra tekerve nem éri el a 12 V-ot kimenet. 1-1,5V esik rajta, pontosan már nem emlékszem (áramfüggő is). De ez általában nem gond, mert úgyis a csökkentés a cél.
Kapcsoló jó hozzá.
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56202 üzenetére
A kék színű trimmert ki lehet forrasztani, helyette bekötni két szál vezetéken egy potmétert (a három kivezetésből kettő közös).
De az eredeti 10 kΩ trimmer nagyobb tartomány átfogására van, 12V-ra elég 4,7 vagy 3,3 kΩ is. Még így is marad egy kis holttér, mert 2,9 kΩ-tól lefelé indul a szabályzás, most néztem.
Tehát ez annyiból érdekes, hogy 10 kΩ potméterrel a forgatási szög nagyobb része nem csinál semmit, csak egy kisebb szögbe tömörödik a valós szabályzás.
Kapcsoló jó a szalaghoz is közvetlenül.
-
Kernel
nagyúr
válasz xxxjjjkkk #56225 üzenetére
A bemenet logikai szintekkel vezérelhető 5 vagy 12 V-os rendszerben is.
A kimenetekre terheléseket lehet kötni, relét vagy bármit, kb. 350 mA-ig.
Plusz van egy tiltóláb, ami az összes kimenetre hat (alacsony szint --> tiltás).
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56231 üzenetére
A 7V-os trükk működik, de kockázatos, 5V-ra minden további nélkül, ha elegendő a ventilátornak (típusfüggő).
Azt is meg kell nézni, hogy állóhelyzetből el bír-e indulni 5V-ról.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56235 üzenetére
Ha nem zavar, hogy kapcsolni kell, illetve odafigyelni, akkor működhet, az induláshoz nagyobb feszültség kell általában, mint a forgás fenntartásához.
Ezt igény szerint tesztelni kell, hogy mennyire stabil, mennyire alkalmas a célra.
-
Kernel
nagyúr
válasz bebe159 #56238 üzenetére
Egyszerű váltókapcsoló (Single Pole Double Throw):
Az nem gond, ha kettős váltó:
Csak a fotón szereplő bekötés annyiból értelmetlen, hogy a feketét (GND / negatív) felesleges kapcsolgatni, bekötésével bíbelődni:
-
Kernel
nagyúr
válasz V.Stryker #56253 üzenetére
Ah-kapacitás hiába kisebb vagy azonos (soros kötésben nem adódik össze), de az nem azonos a Wh tárolt energiamennyiséggel, ami viszont cellánként összeadódik.
Az Ah önmagában nem fejez ki energiamennyiséget, nem is tartalmazza a feszültség paraméterét, amit a:
Wh = V x A x h
tartalmaz.
Másik dolog a teljesítmény:
9V x 10A = 90W
18V x 10A = 180WDe ez csak egy szemléltető példa volt, gyakorlatban olyan is lehet, hogy nagyobb feszültség mellé kisebb áram párosul.
-
Kernel
nagyúr
válasz Márton #56264 üzenetére
Az első alkalmas végtelen ciklusra, valamint be lehet állítani a két időszakaszt külön:
OP power in time; CL power off time
A másik csak késleltető, nem ismétel. Egy trimmerrel eleve csak egyféle időzítést lehet állítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #56296 üzenetére
Az ideális műveleti erősítő tápfüggetlen, amíg a táphatárokon belül operál.
Vagyis soha nem táphoz képest viszonyít (zöld nyíl), hanem a bemenetekre vezető szinteket figyeli (piros nyíl):
Az adott esetben teljesül a feltétel, hogy az IC két bemenete a táphatárok közé esik, illetve a kimenet sem vesz fel ettől eltérő értéket.
Innen kezdve gyakorlatilag lényegtelen a kimeneti potenciál szempontjából, hogy a negatív táp egy kicsivel több vagy kevesebb (a söntön eső feszültséggel). De akkor már inkább az eredeti, cseh verzió kézenfekvőbbnek látszik. Lehetne mondani, hogy elvégre a műveleti erősítő sem ideális, de ilyen kis tápváltozás még így sem befolyásol semmit elvileg.
Itt a topikban is volt szó hasonlóról, ahol a sönt előtt kapja a negatívot:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_56125-56125.html
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyb001 #56300 üzenetére
Mint a másik topikban is szóba került, előfordul ilyen, de pontosabban szétszedés / vizsgálat után lehetne ezt megállapítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #56306 üzenetére
A referencia a táp kimenetéhez képest viszonyít, ez így jó.
Még jobb is, mint a kínai tápnál, ahol a sönt előtt mér, így a söntön eső feszültség már nem lesz kiszabályozva. De itt nem áll rendelkezésre külön negatív táp a komparátor részére, ezért kiélezett a helyzet (túl közel van a komparálási szint a negatív táphoz), ezért ezt így lehetett megoldani, egy arra alkalmas műveleti erősítővel.
A komparátor pedig a söntön eső feszültséget figyeli, de annak mindegy, hogy melyik végét tekintjük változónak, vagy mindkettőt. De itt a tápkimenet az elvi viszonyítási pont.
Ehhez megkapja a kimeneti végét egy ellenálláson keresztül az invertáló lábra.
A sönt belső végét pedig a noninvert lábra, de ott adni kell neki egy DC-szinteltolást is, amivel szabályozható áramkorlát nagysága. Az eltoláshoz szintén a referenciát használják, hogy stabilan álljon az áram is.
Amikor az áram hatására, a söntön eső feszültség miatt, az invertáló bemenet szintje eléri a noninvert bemeneten beállított szintet, a komparátor átbillen.
De mindezekhez nincs köze az IC1 negatív tápjának, ahogy előzőleg már részleteztem.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz moha21 #56339 üzenetére
Ahogy iskolai feladványoknál szokás, ez csak nyakatekert megközelítése annak szerintem, hogy mi történik beavatkozás nélkül?
Ahogy melegszik, csökken a B-E nyitófeszültség, emiatt nő a bázisáram, csökken a C-E feszültség, nő a kollektoráram.
Mit kell tenni, ha ezt kompenzálni szeretnénk? Csökkenteni a B-E feszültséget.
Ha van emitterellenállás, annak van bizonyos csillapító hatása az ingadozásra, változás meredekségére akkor is, ha állandó érték. Vagy pedig növelni kell, attól is csökken a kollektoráram.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #56347 üzenetére
Szerintem is áramban kell itt gondolkodni, igazság szerint csak a kérdés miatt írtam feszültséget:
Hogyan kell egy bipoláris esetében a bázis-emitter feszültséget megváltoztatni ahhoz...
Ha rajtam múlik, a kérdést sem így teszem fel. Szó szerint nézve persze, összefüggésben van a kettő, csak a kérdező mégis kicsit elszakadt a szakmaiság talajától.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #56365 üzenetére
Két szál vezeték elég, ha megnézed az alkatrész felőli oldalt, kettő eleve közös. Tehát ennyi erővel elég a két szélső pontra kötni.
A potméternél is két pontot hasonlóan össze lehet kötni. Ha nincs sehol zárlat, emiatt nem mehet tönkre a dióda, valami más oka lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sokimm #56372 üzenetére
Vannak mennyiséget meghatározó mértékegységek (liter, köbméter, kWh, Ah stb.) vannak pillanatnyi állapotot tükröző egységek (sebesség, teljesítmény, áram, feszültség stb.)
Akku esetében, Ah-kapacitás szempontjából csak a kapcsain felvett áram számít, lényegtelen ilyen szempontból az előtét (ellenállás / áramgenerátor / akármi) vesztesége, magának a LED-nek a teljesítménye is. Mivel maga az egység is csak árammal és idővel kalkulál.
De a merüléssel együtt a feszültség, illetve áram is csökken, ha ellenállással van beállítva, ami nem stabilizál áramot.
Ilyenkor közelítőleg lehet számolni, a névleges feszültségen mért árammal.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #56371 üzenetére
TL431-et TV tápegységekben 150 V stabilizálására is alkalmazzák, noha kicsit másképp, a szokásos optocsatolós megoldással kombinálva. De nem is ez a lényeg, a max. A-K feszültség a belső egységek tűrése:
Ha bármilyen nagyobb feszültségből a szokott módon állítasz elő legfeljebb 36V feszültséget:
Akkor maga az input elvileg bármennyi lehet, az áramkör a megfelelő pillanatban bekorlátoz, ahogy emelkedik a feszültség.
Fontos viszont a katódfeszültség és katódáram szorzatát (a maximális disszipációt) betartani, mert hiába bír 100 mA áramot:
28 x 0,1 A = 2,8 W lenne, ennyit nem tud elfűteni az a kis tok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FÜLhallgatók
- ASUS notebook topic
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hálózati / IP kamera
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Konteó topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest