Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Samus #52457 üzenetére

Pedig a LED a tápra van kötve, a tápot "méri" gyakorlatilag, nem vibrálhat / gyengülhet a fénye ok nélkül.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz t72killer #52466 üzenetére

Nekem is kapcsolóval van megoldva egy HDD, de azt sokan nem tudják, hogy elég megszakítani az 5V tápot is.

5V-ról mennek a logikai áramkörök, 12V-ból veszi a tápot a motor, illetve fejmozgatás. Ha nincs 5V, nem vesz fel áramot a 12V-ból sem.

Külső USB-ház vizsgálatakor tapasztaltam, hogy gyárilag is csak az 5V tápot kapcsolja benne egy FET. Innen kezdve mertem magam is alkalmazni ezt a módszert (nem mintha addig nem tudtam volna a fentieket, de néha más az elmélet, más a gyakorlat).

Szoftveres kapcsolásra is gondoltam, először a paralel porttal kísérleteztem. A portkimenet DC-szintet ad, közvetlenül tud kapcsolni LED-eket például. Kapcsolótranzisztorral, relével kiegészítve bármit. Portvezérlésre sokféle program található, az AutoHotKey-től kezdve parancssori vagy GUI célprogramok is.

De nem tetszett, hogy boot közben is változik a port állapota, kapcsolgatná a HDD-t. Ezt is nézegettem egy időben:

http://www.icstation.com/icstation-micro-control-channel-relay-module-p-4012.html

Végül felejtődött a dolog, maradtam a relés kapcsolónál. Itt csak egy fal választ el a számítógéptől, nem gond a vezetékes működtetés, hiszen úgyis van egy lyuk a falon, amin átjön a monitor stb. (Zajelhárítás miatt van így megoldva.)

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz t72killer #52469 üzenetére

FET-es kapcsolóval semmi pluszt nem igényel, mert ott még bázisáram sincs, mint a bipoláris tranzisztornál.

Természetesen van értelme mindkét ág megszakításának, ezt már esete válogatja, alapvetően az érdekesség kedvéért írtam, hogy ilyenre is van lehetőség.

• Kernel

nagyúr

válasz szabifotos #52471 üzenetére

Tranzisztorra szükség van, a linkelt relémodulon van is, de az fordítva működik, ha jól emlékszem.

A pozitív ágban van egy PNP-tranzisztor, aminek a bázisát GND-re kell húzni egy ellenálláson keresztül (az is rajta van a panelon természetesen), akkor húz meg a relé.

Ezt le is tudod követni, de könnyen ellenőrizhető is. Ha lekötöd a relémodul bemenetét (üresen marad) akkor elenged a relé. Ha lezárod GND-re, akkor húz meg elvileg.

Neked viszont egy NPN, földelt emitteres megoldás kellene:

Vagy közbe kell iktatni még egy tranzisztort.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52473 üzenetére

Ez kettős tápot igényel, középcsapolt szekunderű trafót, vagy kettős DC-tápegységet.

Például a PC-táp tud GND-hez képest +12V és -12V-ot, ami majdnem jó lenne, csak a negatív ág kevés áramot bír. Ezen lehet segíteni esetleg a negatívági diódák cseréjével.

De kipróbálni lehetne éppen, csak ne nagyon hajtsd ki.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52475 üzenetére

Vagy lehet két külön szekunder is, ami sorba köthető, vagy két külön DC-tápegység is.

Az IC 44V-ot bír összesen (2 x 22V).

Ha egy trafó feszültsége terheletlenül 2 x 15V, egyenirányítás, pufferelés után 15 x gyök2 = 21,2V.

A diódákon is esik belőle, ebben az esetben áganként 1 db diódával kell számolni.

Ezt csak azért fejtettem így ki, mert ha a trafó üresjárási feszültsége kicsit feljebb szalad, már gond lehet, erre érdemes vigyázni. Ugyanakkor a nyugalmi áram ráterhel valamennyit, tehát az lejjebb húzza.

• Kernel

nagyúr

válasz FireKeeper #52483 üzenetére

Még az egyszerű DT9205 is tudja, hogy ha kapacitást mérek vagy ellenállást, utána elfelejtem áttekerni feszültségre és rányomok 200 V-ot, semmi baja nem lesz.

A 200 mA-es méréshatárt védi a szokásos olvadóbiztosíték.

Lehet, hogy gáz ilyet használni, nekem is van komolyabb műszerem. De ez a gagyi is simán alkalmas a hétköznapi munkára, hibakeresésre, szerszámosládában való dobálásra.

Korábban már említettem, ezt kontakthibásan kaptam valakitől, de csak egy gyári forrasztási hibája volt. Később jött az, hogy beletettem két lapos telefonakkut, soros kötésben, a 9V-os helyett. Miután akkora üreg van a belsejében, hogy elfér.

Azóta nem akar lemerülni.

(#52488) darvinya

Azt nevezik Deprez-műszernek, az öreg Deprez után. Vagy lengőtekercsesnek.

• Kernel

nagyúr

válasz norbert1998 #52513 üzenetére

Azoknál a bemeneti áram megadott 10A korlátját nem lehet túllépni, mert annyit bírnak a félvezetők, meg a hűtés. Hiába van odaírva, hogy 150 W, azt legfeljebb nagyobb bemenőfesznél tudja.

Például input 12V x 10A = 120W

Neked kellene output 36V x 5A = 180W, ez így nem áll össze.

• Kernel

nagyúr

válasz norbert1998 #52525 üzenetére

Vagy inkább többet, mert 12V x 15A pont 180W, de ott van még a hatásfok, illetve motornál az indulóáram kérdése.

De ha van alkalmas példány, akkor mehet, az a dolga.

• Kernel

nagyúr

válasz norbert1998 #52540 üzenetére

A motor induktív hatásainak nincs jelentősége ilyenkor (a tápegységre nézve), mivel a motorvezérlő azt teljes mértékben lekezeli. Sőt, áramkorlátot, lágyindítást is biztosít általában.

A tápegység 5V ágára műterhelésnek kevés egy LED. Párszáz mA már megfelel (egy ellenállás képében).

Noha voltak már tápátalakítós cikkek, videók, nagyobb műterheléssel (vagyis kisebb értékű ellenállással), de azt nem kell készpénznek venni.

• Kernel

nagyúr

válasz Met #52533 üzenetére

Ha jól látom rajzokon, egyik ér a közös pont, másik a telefon, harmadik a visszajelző csengő (ha van olyan a főbejáratnál). A csengőgomb a harmadik eret zárja a közöshöz.

Magához a telefonhoz (feljelzés, beszéd) csak két ér szükséges elvileg, a kapunyitás pedig abból áll, hogy ezt a két eret rövidre zárod a nyitógombbal.

De nem garantálhatom, hogy ilyen rendszer van nálatok is.

Digitális Codefon központnál is hasonló, a lakáskészülék lehet hagyományos is (kompatibilis vele a központ, csak akkor minden telefont külön érpáron kell levinni.)

Vagy lehet digitális a telefon is, de akkor van benne egy processzor és két szál vezetékre fel lehet fűzni az összes telefont.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #52547 üzenetére

Pedig, ha nem zárlatos a dióda, pártized volttal kevesebbet kellene mutatnia. Így kell bekötni:

Neked persze csak egy dióda kell a kettő közül, csak a példa kedvéért rajzoltam így.

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #52549 üzenetére

Fordított diódánál majdnem 0 V (20-30 mV) most mértem. Vagy a kezeddel átvezeted, nem tudom, hogyan mérted.

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #52551 üzenetére

A multiméterek 10-20 MΩ ellenállással terhelnek általában, én is ilyennel mértem. Milyen műszert használtál?

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52554 üzenetére

Azonos feszültségen nyilván ugyanúgy forog, de a nagyobb cella valószínűleg feljebb tudja nyomni a feszültséget, azonos intenzitású napfényt feltételezve. Vagy lehet párhuzamosan is kötni a két (azonos névleges feszültségű) cellát, a generált áramok összeadódnak, feljebb tolhatják a feszültséget.

Miután áramgenerátoros jellegű a napelem, nem pont 5V-ot ad le egyik sem. Az csak egy névleges érték, a megadott terhelésen, valamilyen standardizált fényintenzitás és hőfok mellett.

• Kernel

nagyúr

válasz Dinter #52565 üzenetére

Amikor külön-külön jól működik, általánosságban földhurokra utal, de az védőföldelt hálózati tápegységnél szokott jelentkezni.

Az USB-töltő nem földeléses, a primer-szekunder között teljesen szigetelt. Ha ott valami átszivárog, akkor meg már régen rossz, elcsattant volna elvileg. De azért ki lehet próbálni más töltővel is.

Vagy az is lehet, hogy jel nélkül lenémítódik, ezért tűnik akkor zajtalannak. Ez megint olyan, hogy az ördög a részletekben lakozik, biztosan van rá magyarázat, csak valamilyen részlet hiányzik a teljes képből.

Mi a jelforrás, számítógép?

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52590 üzenetére

Végeredményben párezer μF kapacitással lehet kísérletezni, rövid csúcsok áthidalhatók vele, a tartós szinuszos teljesítményen nem segít.

Más kérdés, hogy például 10 000 μF a bekapcsolás pillanatában rövidzárat képvisel, a konverter zárlatvédelme segíthet áthidalni azt az időszakaszt, míg feltöltődik. Menet közben, amikor rá kell tölteni, szintén.

Úgyhogy túlzásba sem jó esni, az optimális értéket próbálgatással lehetne meghatározni.

• Kernel

nagyúr

válasz Thome #52596 üzenetére

Ha párhuzamosan tudnád kötni a cellákat, javulna a helyzet, de így ellenállással az sem gazdaságos.

DC-konverter kellene inkább, kapható ilyen célra olcsó áramgenerátor, 300 mA-os.

• Kernel

nagyúr

válasz Barret001 #52600 üzenetére

Minden toknak van egy jellemző disszipációs képessége, ami a fizikai tulajdonságokból adódik, az alapján lehet következtetni.

De azért ez nem minden esetben állja meg a helyét, vannak alacsonyabb teljesítményre specifikált típusok is.

Esetleg hőfokmérés alapján is (fokozatosan növelve az áramot), de azt is fenntartással kell kezelni. Konkrét hőfokot nem tudok, adatlapokat kellene nézni, hogy menyit bírnak általában.

• Kernel

nagyúr

válasz Barret001 #52602 üzenetére

Akkor eleve az autóakku feszültségéhez van igazítva. Az egyes LED-ek áramát is ki lehet következtetni vagy mérni.

Egy példa a szokványos LED-szalagok esete, ahol az ellenálláson eső feszültség könnyen mérhető.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Barret001 #52607 üzenetére

Ha ismert a tápfeszültség, meg lehet mérni a felvett összáramot.

Utána ki kell találni a bekötést, hogy hány ágra oszlik ez az áram.

Feszültséget kell mérni a tokon, mert olyan is létezik, hogy egy tokban több LED van sorosan, tehát nem 3V körül van, hanem 6V stb.

Egyébként meg addig tolnám neki az áramot, amíg tűrhetően melegszik. Egy ökölszabály a szilícium-alapú félvezetőknél, ha kézzel elviselhető a hőmérséklet, illetve azon a határon van, hogy már nem bírom megfogni, az még biztonságosnak tekinthető.

Valójában ugyanis ennél még egy kicsivel többet is elbír általában.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Thome #52610 üzenetére

Feltöltve 3 x 4,2 = 12,6V, ami persze terhelés hatására esik, de a példa kedvéért maradjunk ennél.

Standard 20 mA-es LED-ről beszélsz, ezeknél kb. 3V nyitófeszültséggel lehet számolni. Tehát akkor 9,6 V marad az előtétellenállásra.

9,6V / 0,02mA = 480 Ω vagyis 470 Ω szabványérték.

9,6 x 0,02 = 0,192W vagyis 1/4 W-os ellenállás megfelel.

Egyébként 10 mA is már elég lehet, ki kell próbálni.

• Kernel

nagyúr

válasz Samus #52619 üzenetére

230V-ra létezik az ST3PF off timer, ami a feszültség megszűnése után is képes tartva maradni, a beállított ideig. Itt is volt róla szó.

Elképzelhető, hogy egy bistabil relé van benne és puffer is, ami tárol annyi energiát, hogy a végén visszabillenti egy impulzussal.

Ha feltételezzük, hogy így működik, azt esetleg le lehetne utánozni egy elektronikával 12V-ra is.

• Kernel

nagyúr

válasz Samus #52625 üzenetére

Nekem mondjuk volt régebben olyan autóm, ahol gyújtástól függetlenül, állandóan működött az ablak. De megoldható éppen, egy ilyen jellegű kapcsolással:

A To Load kimenetre csatlakozhat egy relé tekercse, a szokott módon, paralel diódával, itt kaphat állandó feszültséget.

A Gate pedig kapja a kapcsolt feszültséget. Ha szükséges, diódákkal elválasztható a gyújtásról érkező és a külön kapcsolt feszültség:

Nem rajzoltam tovább, csak ennyi a lényege. Az ellenállás és a kondenzátor határozza meg a késleltetési időt. Nagyobb kapacitás esetén szükséges lehet egy töltőellenállás is (áramkorlátozó).

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Samus #52627 üzenetére

A relé tartásához mindenképp fix tápot igényel, amellett van egy triggerbemenete (mom sw vagyis momentary switch), ami valószínűleg GND-re zár. Vagy majd vásárlás után derül ki.

De nem látom ennek semmi értelmét, akkut is folyamatosan meríti.

Ilyen egyszerű áramkör pillanatok alatt összedobható egy perforált panelon és alaphelyzetben semmi áramot nem fogyaszt.

Ez egy másik variáció, de inkább csak az elv szemléltetésére mutatom, FET-tel célszerűbb összerakni:

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz szabifotos #52633 üzenetére

Relé tekercsének ellenállását megmérni, abból kiszámítható, hogy 5V-ról mennyi áramot vesz fel.

Valószínűleg egy BC182 (200 mA) elegendő, ami egy általános felhasználású tranzisztor.

Nagyobb áramra mondjuk a BC337 (800 mA). Utóbbinál más a bekötés, nem középen van a bázis.

• Kernel

nagyúr

válasz PHM #52636 üzenetére

Igen, ebben a legjobb, hogy előbb ránéztem az adatlapra, utána írtam. Csak elnéztem, ezért rosszul írtam.

• Kernel

nagyúr

válasz csabyka666 #52639 üzenetére

Nem ajánlanám, a rádió kis áramfelvételű (hogy ne nagyon merítse az elemet), illetve ez hangerőfüggő is, de főleg lehalkítva fel fog szaladni a feszültség, ami kárt okozhat benne.

3,3 V stabilizátort lehet kapni, annyit még elbír. Egy új elem feszültsége 1,65V is lehet, meg annyira nincs "kicentizve", hogy ne bírná el.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz CPT.Pirk #52643 üzenetére

Most 3.73V az aksi töltése, a dióda után 4.3V van.

Ezt így nem tudom értelmezni, hogy mire írod a mondat első felét, de egy Li-ion akkut nem szabad így tölteni.

Elvileg a Vbat / Charge in lábra kellett volna kötni egy stabilizálatlan tápot (régifajta mobiltöltőt), amiből a telefonban lévő töltőáramkör elvégzi a dolgát.

Hacsak nem ezt a pontot nevezed (aksi+)-nak, de az nem ugyanaz. Viszont én erre írtam, hogy nem szabad diódával rákötni az akkura.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz CPT.Pirk #52647 üzenetére

De akkor továbbra sem érthető, hogy ha a dióda után 4,3 V van (és azt kötötted akkura), akkor hol van 3,73 V?

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #52645 üzenetére

Hegesztésnél az ívgyújtás nem úgy történik, hogy a "nagyfeszültség" átüti a levegőt, miután nincs is nagyfeszültség. A levegő átütési szilárdsága például 21 kV/cm. Ebből kiszámolható, hogy 70 V feszültséggel 0,03 mm levegőt "már" át tudsz ütni.

Ezért pillanatra hozzáérintik a pálcát az anyaghoz, majd elválasztáskor húzza az ívet. Ebben az induktív hatásnak van szerepe, ami az áramot továbbra is fenntartani igyekszik. Puffer nem sokat ér elvileg, sőt hegesztés közben az ki is nyíródhat, a nagyáramú töltés-kisütés szapora váltakozásától.

Kapcsolóüzemű hegesztőknél például a trafó után dióda és fojtótekercs szokott lenni. De ott eleve más a helyzet, a nagyobb frekvencia miatt is (40-80 kHz), ami egyenletesebb ívet biztosít. Puffer a szokott módon, primeroldalon van, ahol az egyenirányított 230V-ot szűri, de itt a nagyobb feszültséghez kisebb töltő-kisütő áramok társulnak, ezért jobban bírja a gyűrődést.

50 Hz-es trafóval való hegesztés jobban tud "fröcskölni" elvileg, ugyanakkor kiegészítő induktivitás nem feltétlenül szükséges, mivel itt a trafó szekunderének eleve nagyobb az induktivitása.

Ha diódát kötnek be, akkor szükség lehet induktivitásra is, ha jól rémlik.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz dudika10 #52652 üzenetére

Már nyomokban sem emlékszem ilyenre, a régi tanulmányokból, de nyilván el is felejthettem.

Lényeg, hogy akkor 70 V hegesztőfeszültség sem alkalmas átütésre.

• Kernel

nagyúr

válasz Gus #52655 üzenetére

Kétféle dologról beszéltek. Az átütés nem ugyanaz, mint az ívhúzás.

Kétféle dologról beszéltem, de azt senki nem állította, hogy ugyanaz lenne.

• Kernel

nagyúr

válasz CPT.Pirk #52660 üzenetére

Ha töltés közben konkrétan 4,3 V ment az akkura, az nem jó.

De nekem ez elég életszerűtlennek tűnik, mivel a telefonban szokott lenni a töltésszabályzó. Az valószínűbb lenne, hogy nem tud rendesen feltöltődni, mert a dióda miatt kevés feszültséget kap a töltőkör.

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #52675 üzenetére

De mint magad is írtad, a hegesztés egy pillanatnyi rövidzárral kezdődik, ami 0V feszültséget jelent és azt a maximális zárlati áramot, amit a trafó leadni képes, beleértve a korlátozó tényezőket (kábelek stb. ellenállása).

Amikor az ívhúzás megtörténik, 20-30 V mérhető az ív két végén, amit a munkaáram hoz létre. Ha az íváram stabilizált (vagyis áramgenerátoros jellegű táplálást sikerül megvalósítani), akkor az ív hosszával arányosan nő az ívfeszültség is.

Gyakorlatban persze van egy korlát, amikor az ív kialszik.

Mindebben az üresjárási feszültség láthatóan semmi szerepet nem játszik, akár 60, akár 100 V. De az természetes minden (nem stabilizált feszültségű) áramforrásnál, hogy ha jobban felszabályozzák a munkafeszültséget, akkor jobban felszalad az üresjárási feszültség is, tehát ez csak egy ilyen közvetett hatás.

Amiről te beszélsz, gondolom a trafó vasmagjába van beépítve egy szabályozható légrés. Mivel a feszültségáttételt csak a menetszámok aránya határozza meg, ez így feszültséget nem szabályoz. (Legfeljebb a kapcsolható menetcsapolások, ha van rajta.) Tehát a légréssel a leadható áramot tudod szabályozni, kvázi a trafó belső ellenállását.

Találtam egy doksit az alapokról, nem tudom, van-e benne valami számodra hasznos, de itt van:

A villamos ívhegesztés technológiája

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz pjen #52681 üzenetére

Nem inkább az üresjárási feszültségre gondoltál?

Az áramgenerátoros jelleggel együtt jár, hogy az üresjárási és terhelt feszültség között nagyobb különbség alakul ki, ez természetes. (Az elméleti ideális áramgenerátor feszültsége a végtelenig szökne, terhelés nélkül.)

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52683 üzenetére

Az sem mindegy, hogy milyen kontakt spray-t kapott. Van száraz (maradéktalanul elpárolgó) és olajos (vagy olajosnak tűnő, de nem ez a lényeg). Utóbbi hatékonyabb és tartós javulást is hozhat ilyen esetben.

Kettő közötti hatásfokú a műszerolajos benzinnel történő injekciózás.

• Kernel

nagyúr

válasz matta2003 #52694 üzenetére

A 230V-os ágat célszerű megszakítani, vannak egyébként olyan tápegységek is, ami csak egy panel, burkolat nélkül. Vagy a dugasztápot is szét lehet vágni, kivenni belőle a panelt, ha úgy jobban tetszik.

A töltést a telefon szabályozza és gondoskodik az akkuról, ilyen szempontból semmi nem változik ahhoz képest, mintha bármi más USB-táplálást használnál.

A többi azon múlik, hogy a két kimenet (1A / 2,1A) menyire kompatibilis a telefonnal. Ezeket az áramokat nem az aljzatban lévő elektronika korlátozza vagy állítja be, hanem a telefon azonosítja a két kimenetet, az USB adatvezetékeken keresztül. Utána annak megfelelően terhel rá. Ez viszont típusfüggő.

Ha nem kompatibilis a forrás, akkor a telefon csak a szabványos 500 mA áramot veszi fel a töltéshez.

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #52697 üzenetére

Én is csak összefoglaltam, hogy mi van, pontosan nem tudhatom, hogy mit tudsz.

vagy az inverteres hegesztők ív gyújtás könnyítő, nyugalmi feszültséget növelő funkciója paraszt vakítás

Mutass példát, PDF kezelési utasítást, hátha csak valami értelmezési probléma. Ilyet én nem látok.

Olyat látok, ahol a munkafeszültséget lehet szabályozni (pl. 16-26 V), védőgázas üzemmódba kapcsolva (MIG). Elképzelhető, illetve arra következtetek részinformációkból, hogy ilyenkor feszültséget stabilizál, míg a hagyományos módban (MMA) íváramot, pontosabban inkább úgy mondanám, hogy eltérő karakterisztikát valósít meg. Tehát vagy egyik, vagy másik jelleghez közelítve.

Az inverteres hegesztők üresjárási feszültségénél fix értéket látok, valamit azt is említik egy fórumon, hogy ennek nincs különösebb jelentősége. Mármint pont az inverteresnél nincs jelentősége, úgysem ezen múlik az ívgyújtás, vagy épp az egyenletes hegesztés.

Ez logikusnak is tűnik, hiszen az inverteres hegesztő a negatív visszacsatolás-szabályzás révén igény szerinti áram-feszültség karakterisztikát képes megvalósítani hegesztés közben, az ívgyújtás pedig nem átütéssel (közelítéssel) történik, hanem előbb hozzáérintik (zárlat), utána húzzák az ívet. Ilyenkor viszont már nem beszélünk üresjárásról. De te biztosan gyakrabban hegesztesz mint én, neked kell ezt érezni.

Meg nem is lehet ilyen kis feszültséggel átütni a levegőt.

Hagyományos trafónál az üresjárási feszültség pedig inkább csak egy járulékos következmény, de ennek logikáját már kifejtettem. Nem pont az üresjárási feszültségre méretezik, hanem hegesztés közben tudnia kell valamennyi áramot és ívfeszültséget, illetve – mint minden áramforrásnak –, van valamennyi belsőellenállása is. Hogy utána üresjárásban felszökik feszültség, ez már csak egy fizikai mellékhatás, ami törvényszerű.

Inverteresnél pedig az elektronika állítja be, típustól függően 50-90 V között, de azt fixen. Legalábbis én ilyeneket látok.

• Kernel

nagyúr

válasz matta2003 #52696 üzenetére

LED-szalaghoz való tápegységek általában egyenértékűek a dugasztápokkal, stabilizált is, szűrése is megfelelő.

A második csak 12W-os, ami kevés lehet, ha teljesen ki akarod vagy tudod használni a konvertert.

5V x 3,1 A = 15,5W és még veszteség is van. 80-90 % hatásfokkal lehet kalkulálni, de inkább jó ráhagyással érdemes.

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #52709 üzenetére

• Kernel

nagyúr

válasz Gyula84 #52716 üzenetére

Régi katonai fejhallgató (vagy telefonközpontos?), nagyimpedanciás (200-2000 Ω vagy ilyesmi), acélmembrános, ami láthatóan hiányzik is belőle.

Tartozott hozzá nagy fekete habszivacs korong is valamikor (vagy inkább gumiszerű habosított valami).

Gyerekkoromban ilyet kötöttem a "detektoros" (vagyis már germánium-diódák voltak akkoriban) rádióra, ami épp nagyimpedanciás terhelést igényelt.

(#52717) draco31

Olyan univerzális előprogramozott távszabályzót láttam eBay-en, ami légkondik kódjait tartalmazza, talán azzal lehetne próbálkozni, hátha ilyet is tud. De nem hinném, hogy egy bizonytalan próbára megérné rendelni.

Ennek hiányában csak az segítene elvileg, ha lenne valaki, akiéről le lehetne másolni egy tanítható távba.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52720 üzenetére

Távszabályzó lehet sokféle, a leggagyibb fajtákkal nem érdemes kezdeni. Nekem van többféle, márkás típus is, mégis egy bevált olcsót használok, már majdnem 3 éve:

http://www.ebay.com/itm/141702146339

Nekem a kék színű van, régebben fekete-szürke változata is volt, ezüst szegéllyel.

Mai napig hibátlan az összes gombja. Tehát bármi erőltetés nélkül, finoman érintkezik. Jól kezelhető, egyedileg is taníthatók a gombok, ezzel vezérlem a számítógépes lejátszást is, meg mindent.

Pedig nem kedveltem korábban a gumigombos távokat, ez mégis bevált. A fotók egyébként nem pontosan adják át a valóságot. Valójában hosszúkásabb és nagyobb, "tekintélyesebb" megjelenésű, mint a kép alapján vártam volna. A műanyag tükörfényes felületű. Még mindig olyan újszerűnek tűnik, mintha tegnap vettem volna, betűk sem koptak semmit.

Mindennek fényében úgy vettem észre, hogy mára leállították a gyártását és már csak a kifutó készleteket árusítják páran. Egy újabb verziót hozott ki helyette a gyártó, ami nekem már nem tetszik.

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52724 üzenetére

Persze, azt láttam, de meg sem említettem, mivel egy normális távszabályzónál szóba sem jön, hogy elfelejti a kódot. Elemcsere után sem. A többit csak összefoglalásként írtam, hogy kerek legyen.

Nekem is vannak amúgy roncsok, olyan kék színű LED-del, az is infra.

• Kernel

nagyúr

válasz draco31 #52740 üzenetére

Kaptam tanácsot, hogy multiméterrel váltakozó áramra állítva egyik mérőt a laptop aljához (ott csíp) másikat a földeléshez érintsem. Azt csináltam, hogy csak a földeléshez érintettem, a 3-as hosszabbítónál 8v-ot mértem, a konnektornál a 3-as elosztóban viszont már 14v-ot.

Nem tudom értelmezni a "csak" szót (hogy mit, mihez képest mértél), miután a multiméternek két vezetéke van.

Az én fogalmaim szerint a földelés egyébként azt jelenti, hogy le van verve a földbe egy vasrúd, tehát vagy ahhoz képest mérünk, esetleg a víz / gáz / radiátorokhoz képest is, az ellenőrzés kedvéért.

A konnektorokban lévő szélső érintkezők pedig a védőföld, ami a hazai szabványos rendszerben a villanyóránál vagy előszobai biztosítéktáblánál a nullával közösítésre kerül.

Ezeket azért célszerű tisztázni, mert van ilyen, hogy olvasok egy témát és egyszerűen nem értem, hogy miről beszélnek, konkrétan mihez képest méricskélgetnek, olyan laikus fogalmakat használnak, amit épp egy szakember nehezen bír kibogozni.

(#52749) pjen

Lehet a tápok felépítését kéne tanulmányozni.

A világ legegyszerűbb dolga, már ami ezt a részét illeti: a védőföld mindig galvanikusan kötődik a fémvázhoz, illetve laptop és hasonlóknál a kimeneti DC-vezeték negatív pontjához is. (Utóbbi egyébként nem feltétel, hogy pont a negatívhoz, de valamelyikhez, a negatív szokott lenni.)

• Kernel

nagyúr

válasz CPT.Pirk #52751 üzenetére

Életvédelmi előírás, hogy a nem szigetelt burkolatú elektronikai eszközök házát földelni kell!

Ez nem a fémházon múlik egyébként, hanem a tápegységen, különös tekintettel a trafó minőségi besorolására. Például fémházas erősítők is lehetnek védőföld nélküli csatlakozással, teljesen hivatalosan forgalomban.

TV-knél a csatlakozók (antenna, RCA stb.) szabadon érinthetők, bárkit megrázhatna. Mégis egyik TV védőföldes hálózati csatlakozású, másik egyszerű laposdugós. Miért? Hasraütéses alapon?

Mert eltérő a tápegységek felépítése, primer-szekunder szigetelés minősítése. Elvileg a legjobb lenne, amikor a primer-szekunder egymás mellett, szemre is láthatóan külön helyezkedik el, de ebből a követelményből ma már sokszor engednek, ha a nagyfeszültséggel történő szigetelésvizsgálati tesztet egyébként teljesíti a szerkezet.

Toroidtrafós erősítők például nem kaphatnak engedélyt a kettős szigetelésű minősítésre, ezeket csak védőföldes dugóval szabad forgalmazni. Ennek oka a zárlatra való nagyobb esély, ha például leég a primer (menetzárlat miatt), utána átégetheti az elválasztó szigetelést is.

Ugyanakkor más erősítők kaphatók laposdugóval, mert annak olyan a trafója, hogy megbízható.

Más területen, például egy mosógép sem azért védőföldes, mert fémházas. Azért, mert a motorban a tekercsek szigetelésénél nem garantálható, hogy testzárlat keletkezzen, túl nagy a hibalehetőség, egy leégés is szintén járhat kellemetlen mellékhatással.

Ehhez képest vannak olyan háztartási gépek, ahol a motort, beleértve a tengelyt is külön el tudják szigetelni az embertől, az már kettős szigetelés (egyik szigetelés van a tekercs és a motor között), mehet laposdugóval forgalomba.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz pjen #52754 üzenetére

Akkor ugye több ezer panelházban csak a konyhában vagy a fürdőszobában lehetne asztali gépet használni.Esetleg hosszabbító keresztül a lakáson vagy földelést kötni a radiátorra,ahogy sok helyen van?

Hol van ilyen, védőföldet tilos rákötni bármi más közműre. Csak nullázni szabad, a lakás betápjánál.

Az mondjuk valóban ellentmondásos, hogy a védőföldes számítógépet elvileg csak védőföldes konnektorba lenne szabad dugni, ami a régi panelokban nem volt.

Ekkor talán még mindig jobb ignorálni ezt a dolgot, mint rákötni a radiátorra. A panellakások szőnyege és parkettája nem vezeti az áramot (száraz állapotban), így láb felé nem tudna záródni az áramkör, hiába fogja meg valaki a fázist.

A fűnyírónál nem tudom, ki találta ezt ki, a magyar engedélyező hatóság, vagy a külföldi gyártó, de így elsőre nem tűnik ésszerűnek.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz pjen #52762 üzenetére

Pedig szűrőkapacitások, ami a fázis-nulla és a fémváz között átvezet némi (nem életveszélyes) áramot, csak a tápegységben vannak. Már csak azért is, mert fázis-nulla is nyilván csak a tápon belül van.

Ha a táp ugyanaz, annak fémváza, GND-vezetéke a PC többi részéhez kötődik, az is galvanikusan ugyanaz.

Hacsak nem eltérő a környezeti feltétel, vagyis maga a gép kapcsolódik központi antennához vagy bármi máshoz. Ebben az esetben a fémváz azt a potenciált veszi fel, ha a védőföld hiányzik.

• Kernel

nagyúr

válasz mezis #39123 üzenetére

Aztán amikor már a Fujitsu Siemens Amilo C1020 laptop második példányánál mértem a tápegységen 80 V-ot (kb 100 MΩ-os átvezetési ellenállást), azóta csak védőföldeléses aljzatot ajánlok mindenkinek.

Annak még nem sikerült megtalálni okát, hogy egy laptop töltőjén hol tud "átkúszni" a fázis a 19 V-hoz. Optikai visszacsatolás lenne csupán...

Kapacitív csatolás. Nyilván nem a 100 MΩ ellenálláson jut át, ami már a szigetelés kategóriába esik nagyságrendileg. Képtelenség lenne az Ohm-törvény alapján is.

Vannak zavarszűrő kapacitások a legtöbb tápegységben (bizonyos teljesítmény felett), ami pont átvezet a hálózat felől a kimenetre (GND-re, negatív sarokra), mint kapacitív impedancia. Vagyis az AC-t vezeti.

Amit mértél 100 MΩ szigetelést, azt meg valószínűleg egy DC-műszerrel mérted, hacsak nincs nagyfeszültségű szigetelésvizsgáló műszered.

A multiméter 10 MΩ terhelése pedig gyakorlatilag semmi, azért használható elektronikus áramkörökben is anélkül, hogy különösebben megváltoztatná a feszültségviszonyokat.

Nem 100 MΩ szigeteléshez képest kell viszonyítani, ami gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható érték.

• Kernel

nagyúr

válasz pjen #52769 üzenetére

Az nem ugyanaz, mint amikor valaki védőföldnek használja valamelyik közművet, amire egy zárlatos készülék feszültséget vihet és valahol odébb agyonvághat valakit.

Ha le is van földelve a közmű, ha nincsenek műanyag szakaszok, illetve az át van kötve, akkor sem garantálhat annyi földelési ellenállást, ami elegendő mondjuk egy 25A-os betáp ellen.

A védővezető (ami a betápnál nullázva van) viszont igen.

(#52772) soldi3r

Ez nem egészen így működik, kezdve azon, hogy a puffer nem stabilizátor.

Másrészt minden PWM-tápegység kimenetén van kondenzátor, illetve CLC-szűrő, ha kell. Ezek az alkatrészek pontosan úgy vannak számítva, hogy a kapcsolófrekvenciát elsimítsák, a kívánt mértékben. Ezt a részét nem neked kell megtervezni.

A feszültség stabilitását pedig a negatív visszacsatolás biztosítja, folyamatosan korrigálva a primeroldalon betáplált energiát.

Van még egy puffer primeroldalon, de az is úgy van méretezve, hogy az adott teljesítményhez illeszkedjen.

Új hozzászólás Aktív témák