-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Akkor kár, hogy nem írtam tegnap, én is erre tippeltem, mert amikor a PS/2 átalakítóról volt szó, ott szerepelt Data / Clock, ahol első a D+, második a D- lábra kötendő, ha jól emlékszem.
Más kérdés, hogy USB-nél nem Data / Clock van, mert itt a két vezeték egy jelet visz, csak földfüggetlen, szimmetrikus módon, ami javítja a zavarvédettséget, nagyobb adatsebességet tesz lehetővé.
Meg persze azzal sem okoz kárt, ha ezt a kettőt felcseréli:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Ribi
nagyúr
Ahogy nézem PHM is ezt írta kb. Mert elvileg mind1, hogy a + és A fel van-e cserélve. Illetve van olyan kapcsoló ahol a közepe és a gnd fixre van kötve leddel, mert a + felől kapja a delejt. Ki kellene mérni melyik pont mit csinál melyik állásban és a ledet megnézni külön világít-e még.
-
Lompos48
nagyúr
Ahogy elnézem, kisillabizálható 3 sor 10-10 LEDes sorozat a tokban. Ebből következtethetnék egy kis értékű ellenállás szükségletére. A fémtok ráadásul még beszerelést is engedélyezhet. Az ágankénti 350 mA pedig nem kér egy bazi nagy ellenállást. Persze mindez feltételezés. És ez mindamallett, hogy az előtétellenállások kegyetlen harcosának tartom magam.
-
Lompos48
nagyúr
Nem mondom, hogy nincs igazad és nincsenek benne ellenállások. De ha tápként 34V-tal számolunk és áganként 350mA-rel, ha. átlag 3.2V-osak is a LEDek, akkor is elég áganként 1W-os, 6 ohmos ellenállás (mondja Ohm, ismétlem én). 3.3V-nál márcsak a fele. Azok pedig már nem nagyok, SMDben fémlapra szerelve simán beférnek akárhova.
-
Batman2
őstag
-
Kernel
nagyúr
Ezt fordítva kell elképzelni: létezhetett például olyan videokártya (vagy egyéb készülék is), amit szoftveresen át lehet állítani, hogy a HDMI-kimeneten YUV-komponens jelet adjon ki, ami a hozzá mellékelt kábellel működhetett is.
Noha teljesen eltérő műfaj, nem csak az A/D eltérés miatt, hanem a HDMI a szimmetrikus jelátvitel elvén, érpárakkal működik, míg az RCA földelt, aszimmetrikus jelátvitel. De ha nagyon akarja például egy kártya gyártója, meg tudja oldani, hogy működjön. (A HDMI-kábel árnyékolása lehet a GND.)
Más kérdés, hány vásárló létezik a világon, akinek az a kábel pont megfelelne?
Itt inkább arról lehet szó, hogy sokan keresnek ilyen vagy hasonló kábelt, hiszen fórumokon is rendszeresen felmerül a téma. Miattuk érdemes lehet forgalomban tartani, mert sok a figyelmetlen ember, aki esetleg el sem olvassa a leírást. Vagy más esetben tudatosan át is verhetik a vásárlót.
Nem kizárt, hogy ebből jelentős forgalmat lehet generálni. Valakinek bizonyára megéri.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
Főleg @PeachMan figyelmébe
A 20W terhelhetőséget az oroszok adják meg. Ellenben az 1.8W nincs ellentmondásban a 3A-rel. Csak ehhez telítésben mért 3A-t jelent, amikor a tranzisztor néhány tized voltra van leültetve. Valamelyik kép olyan TO220-as tokban mutatja, ahol nincs meg a hűtőborda. Ez azt jelenti, hogy a szilíciummorzsa alapterülete elég a 3A-hez, de borda és bordához kapcsolódó lemez hiányzik a tokból. Ilyen létezik. Erre utal a "mivel nem ér hozzá semmihez" megállapítás is.
Egyébként szerintem nyugodtan helyettesíthető a SOT32-ed tokozású ősi BD433...437 család bármelyikével. Így még "hatalmas" disszipációs tartalék is marad a 32 (vagy 36?) W-ig. -
-
Kernel
nagyúr
Egyrészt feltöltődhet a karosszéria a földhöz képest, vagyis ilyenkor a kondenzátor egyik fegyverzete a talaj lesz, másik a fémváz. A feltöltődésben szerepet játszhat a száraz guminál fellépő dörzshatások, valamint a száraz levegővel, annak portartalmával való dörzsölődés.
Ennek kivédésére szokták a például a buszok karosszériáját is földelni, egy lelógó földeléssel, sőt régebben személyautóknál is lehetett látni ilyet, ami mára kiment a divatból.
Nem zárom ki, hogy az ülésben is fel lehet töltődni, a fémvázhoz képest, ami az egyik fegyverzetet képezi, másik maga az ember.
De ha kilépek, földpotenciálra kerülök, ezután érek a kasznihoz, ami szikrázik, akkor lényegében azt a kondenzátort sütöm ki, ami a talaj-fémváz között képződött.
-
MasterMark
titán
Ami azt illeti egy Canton Plus C passzív szub elé kellene egy végfok. A mostani Denon UPO-99 nem igazán bírja, mert nagyobb terhelésnél lekapcsol. (Erről Lompos48-cal beszélgettem anno, ha még emlékszik.) Ehelyett szeretnék valamit, ami jobban bírja teljesítményben, de azért a minőség maradjon.
Mivel ugye az aktív szubokban D osztályú erősítő van, ezért nézegettem, hogy annyira végülis nem drága, de ha ilyen sokba kerül hozzá az áramellátás, akkor már nem jó üzlet.
Switch Tax
-
nagyúr
Aha. Nos, ha visszanézed az utolsó 200 hozzászólást, melyikünk válaszolt többet? Magadnak feltetted ezt a kérdést?
Amúgy sem volt beszólás, szóltam, hogy vegyék elő a régi könyveket, mielőtt nekikezdenek.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
the_blu36
tag
Elküldtem már neki, talán rögtön a legelső visszakérdezésemnél, ezt válaszolta:
"Chris,
Yes, follow the voltage conversion instructions and change the fuse to the value specified for 230V operation."Ezért kérdeztem hogy most ezzel mit csináljak Kérdeztem tőle, hogy lehet-e esetleg vásárolni cseretrafót, amivel jó lenne, vagy ha nem, adja meg a trafó adatait, de arra nem is válaszolt. Lehet, hogy a support egy vakvágány lesz.
"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"
-
ozzy711
őstag
-
HollyBoni
veterán
-
-
kovy79
őstag
A témához: [Potméter méretezése hűtéshez]
A múltkor ezt említettem itt a topikban, csak nem volt időm megkeresni.(#45558) Kernel, én is használtam ilyet, de pár hét után furcsa volt, hogy nem megy a venti,illetve után kellett állítani (mindig le volt a minimum közelébe szabályozva)...
[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
And
veterán
Szerintem azt elnézted, a magyar és angol wiki-n is 780 nm-t írnak a CD-hez. Egyébként:
"Initially, CD lasers with a wavelength of 780 nm were used, being within infrared range. For DVDs, the wavelength was reduced to 650 nm (red color), and the wavelength for Blu-ray Disc was reduced to 405 nm (violet color).", innen: [link]. -
Kernel
nagyúr
Ha ki van képezve egy vékony fóliaszál az átmenetnél, az ki is éghetne éppen, de ha nincs is, a hangsúly a rövidre záráson van ilyenkor. Vagyis a TVS-dióda a védőföld felé zárja a koax. belső erét (melegpont).
Tunerek bemenetén is előfordulnak antiparalel diódák, mivel itt a hasznos jel alacsonyabb szintű, mint a diódák nyitófeszültsége, ezért normál gyorsdióda is alkalmas a célra. Varisztorok viszont jóval nagyobb feszültségre szoktak készülni, ezért sem használatos.
De ez csak maga a jelbemenet, ami egyébként is ritkán sérül, vagyis viszonylag ritkán kell tunert cserélni, villámkáros készüléknél. Ebben szerepet játszik az is, hogy sok bemenet kapásból úgy kezdődik, hogy van egy tekercs, ami egy szűrő vagy rezgőkör része, és eleve föld felé zár. (A nagyfrekvenciát engedi tovább.) Némileg más a helyzet persze az aktív antennatápos tunereknél, ami 5 V-ot is ki tud adni.
A nagy áramok a GND-körökön szoktak például fóliát égetni, vagy a fólián kiképzett szikraközök is át szoktak húzni a feszültségtől, és főleg a tápegység bemeneti részénél. De elszállnak szekunder diódák is, meg azután is akármi, súlyosabb esetben.
-
Kernel
nagyúr
Az csak a legelső alapkapcsolás, egyébként a gyakorlatban 100 Ω - 1 kΩ között is lehet.
Csak minél nagyobb az R1 (ezzel együtt az R2 is), annál inkább beleszól a végeredménybe az IC saját árama, elhúzza az osztót. De csak μA-ekről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Attól függ, melyiken, de az osztásviszony megváltozása a lényeg.
A képlet alapján is számítható, de ránézésre is látszik. Az IC mindig úgy szabályoz, hogy a két láb között a referencia álljon elő, ami ennél 1,25V.
Ha az ADJ lábat GND-re kötöm, akkor a kimenet 1,25 V lesz.
Ha az ADJ lábat osztóval feljebb emelem, akkor megy felfelé a kimenet is.
Innen kezdve csak osztás kérdése, amihez persze nem árt figyelembe venni az említett elhúzó hatást is, vagyis végeredményben az R1 maradjon néhányszor 100 ohm tartományban.
Szerk: mire leírtam, eltűnt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
DC-szabályzókör lévén ennek oszcillálni egyáltalán nem szabadna, talán gerjed valamelyik tranzisztor, amit a B-C közé forrasztott 100 nF kerámia kondival lehetne esetleg megfogni.
Olyan is előfordulhat, hogy bezajosodik valamelyik, ez leginkább cserével derül ki, mert a kölcsönhatások miatt nehezen mérhető a zaj forrása. Lehet belső kontakthiba, kis BC-knél előfordul néha, olyankor időszakosan teljesen szakadt valamelyik láb, hőtágulásra reagál.
A kölcsönhatások egy részét úgy lehetne kivédeni, hogy az IRF9540 Draint megszakítva, egy műterhelést kötni az áramgenerátorra. Ha megszűnik a gerjedés, akkor annyit már lehetne tudni, hogy a hiba az áramkör második felében, a tulajdonképpeni söntszabályzóban van.
-
Kernel
nagyúr
Próbára nincs túl nagy jelentősége, minél nagyobb kapacitás, annál inkább rövidzárat képez nagyfrekvencián.
Sokkal fontosabb, hogy nem tekercselt, kerámia kondi legyen, ami jobban közelít az ideális kondenzátorhoz. (Illetve van még egyfajta kondi, ami nem kerámia, de nem is tekercselt.)
Erősítő más téma, mert ha beteszünk egy ilyen gerjedésgátló negatív visszacsatolást, az értelemszerűen beleszól a felső határfrekvenciába, korlátoz, fázismenetet befolyásol. Ezért ott jobban oda kell figyelni, hogy kompromisszumot találjunk, tehát ne is gerjedjen, de ne is romoljanak a HF tulajdonságok.
Egy ilyen tápkörnél viszont nem szükséges olyan gyors szabályzás, illetve nem is lehetséges, ha a kimeneten még elkó is szerepel.
Egyébként azt is meg lehet tenni, hogy az IRF Draint megszakítva, beiktatni oda egy ampermérőt. Ha az áramgenerátor végig tartja a stabil áramot (akkor is, amikor a sönt már leül), akkor utóbbi körben van a hiba.
Ha az áramgenerátor árama "múlik el", akkor meg elől van a gond.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Bétamérő szokott mérni alacsony bétákat is, de ha így is kétség merülne fel, akkor próbakapcsolásba lehetne tenni, bázist egy trimmerrel szabályozni.
JFET-nek van az áramgenerátoros működése, ami tesztcélokra is használható:
MOSFET meg olyan, hogy ha mérés közben ellenállásmérővel S-G között feltöltöm, azt megtartja (miután feszültségvezérelt). A feltöltés polaritásától függően, D-S között zárlatra kapcsol vagy szakadásra.
Ha az S-G lábat zárom, D-S között szakadásnak kell előállni.
Nagyon ritka eset, hogy egy ilyen félvezető az alapteszteken átmegy, de üzemi körülmények között mégis hibát produkál. Például zajos, gerjed, szakadozik. Mindamellett előfordulhat.
-
Lompos48
nagyúr
A D-S dióda (ha van) ugyanúgy mérhető, mint mármilyen p-n átmenet.
Ahhoz, hogy az IRF tesztelése biztos eredményt adjon, kell egy egyszerű mérőáramkört összerakni, majd az adatlap 3. oldalán a Fig.1 jelleggörbe alapján polarizálni és mérni. Egyszerű kizárólag műszeres mérés nem lehetséges.
(#47096) Kernel Igaz!
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Noha más témában épp tegnap írtam, hogy mennyire elítélem az ész nélküli alkatrészcseréket, de amikor az értelem csődöt mond, utána már nem nagyon van más lehetőség, mint cserélgetni, próbálgatni.
Látszólag jónak tűnő forrasztási pontokat is átforrasztani.
Mindenféle alkatrész hibájával találkoztam már egyébként.
-
FireKeeper
nagyúr
a felszerelés nem gond, szkóphoz hozzá tudok férni egyetemen vagy melóhelyen. forrasztáshoz is van minden.
árban nem tudom, abszolút nem tudom, azért nem akarom hogy nagyon elszálljon a dolog. teljesítményben tényleg nem kell nagy, egy szobába jó hangja legyen, gondolom 10-20W bőségesen elég.
villmérnök hallgató vagyok, építettem már ezt-azt, bár inkább digitális mikrokontrolleres cuccokat.steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
csabyka666
veterán
Na ez két ellentétes meglátás, szóval így nem fogok tudni aludni.
Nekem logikus volt az a gondolatmenet, hogy az erősítő 100W-os, a hangfal 1000W-os, de 100W teljesítményig meg tudja szólaltatni. Ezek szerint mégsem így van?
Lehet sántít a hasonlat, de egy 10 literes vödörbe is lehet 5 liter vizet tölteni, 15-öt már nem igazán. Vagy ez másról szól?Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
mezis
félisten
-
Ribi
nagyúr
Na szétszedtem a tápot amennyire tudtam.
Ezen a képen a függőleges panel bal felső sarkánál lévő 2 egymás melletti kondi, illetve a panel közepénél alig látható kondi púpos. Illetve nem csak púpós, de a kereszt részben valami kis barnás izé is van, mintha már kicsit ki is nyílt volna. Érdekes, hogy ugyanúgy 2200uF 6.3V mindegyik, de 2 külön márka.
Még nem tudom hogy fogom onnan kibányászni őket, de valahogy meg kell oldani. Remélhetőleg emiatt cicereg. Többi kondi jónak néz ki. -
erikke17
őstag
Jártam arra is :-/ Kérdeztem azt mondták, hogy nem lehet mert nagyobb lesz a terhelő ellenállás és a jel négyszögesedik(furának tartottam pár konditól meg ellenállástól). De viszont neten egy csomó helyen láttam bekötve egyszerre kettőt.
Lásd feljebb a kép is egyik leírásban, aztán fordultam egy másik szakihoz pontosat nem tudott mondani azért gondoltam jövök ide de nem sokkal lettem előrébb
Mindegy azért köszönöm||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
Új hozzászólás Aktív témák
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Politika
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl
- OpenWRT topic
- BMW topik
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- További aktív témák...