Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Lacielvtárs #13 üzenetére
Örülök, hogy megcsináltad!
Van egyszer egy 10/10, egy 10/8, és egy 10/4-es eredmény. Hogy volt ez pontosan? A gyárit, ami 10/10 lett, mindegyikkel összevetetted?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz adamsfamily #15 üzenetére
Olvastam a típusokat, csak nem értettem, hogy mindet-mindegyikkel összevetette, vagy hogy volt?
-
nagyúr
válasz Lacielvtárs #18 üzenetére
Összesen hány csere volt? Tényleg nem kekeckedni akarok, esküszöm, csak érdekel a pontos menete a dolognak, mert még nem igazán értem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Cambridge71 #2140 üzenetére
Ha mindenáron el akarsz költeni 80k-t, mert jó érzést ad a prémium-fíling, hát tedd, de nemigen fogsz profitálni belőle hangilag. Negyedéből, akár ötödéből is simán vállalható minőséget kapsz.
Régi, már rég meghaladott dogma, hogy a komponensek árának X százalékát kell elkölteni kábelre. Ez úgy hülyeség, ahogy van, nem eszerint kell meghatározni, mi lesz a jó. Ha vakteszten hallasz különbséget egy nagyon drága, meg egy már jó minőségű, de olcsóbb között, akkor nosza, vedd a drágábbat, annak van miértje. De ha nem, minek költenél rá kiscsillió forintot? 1-2-3k/m-ért már kaphatsz tökéletesen megfelelőt. Nem mondok konkrét típust, keress rá, van egy csomó.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Cambridge71 #2140 üzenetére
Csak egy gyors példa: [link] 4 mm² vastagságú (ami szerintem kellene a távolságodhoz), garantáltan réz (vannak réznek kinéző alu hamisítványok is, de azok sokkal olcsóbbak), és minden olyan műszaki paramétert teljesít, amire szükséged van. De ez csak egy példa a sok közül.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Cambridge71 #2143 üzenetére
BBéci több mint 12 éve, ahol lehet, előadja a kábeltúlértékelő nézeteit.
Megoszlanak erről a vélemények. Van aki szerint rengeteget, van aki szerint semmit nem számít, milyen a kábel. Az igazság ezektől a szélsőségektől árnyaltabb.
Kizárólag VAKteszt alapján dönts, minden más tapasztalat simán lehet placebo. A különbségek valójában észlelési küszöb határán vannak, ha vannak. Ezt az emberi psziché borzasztóan fel tudja nagyítani, ebből születnek az "égésföldkülönbség"-beszámolók. Csak vakteszttel tudod ezt relevánsan eldönteni, ahol nem befolyásol semmi pszichésen, sem az ár, sem a kinézet, sem az előítéletek. Néhány óra elég az első tapasztalatokra. Hidd el, ki fog derülni, két kábelkategória között mi a valós különbség. De csak vakteszttel!De egyáltalán nem biztos, hogy te ennyire bele akarsz ebbe merülni, és időt ölni bele. Ha nem, vedd meg, amelyiknél azt érzed, ebben megbízol.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ebben sosem fogunk megegyezni. Szerintem te vagy fényévekre a realitástól. Maradjunk ennyiben, egymást úgysem tudjuk meggyőzni semmiről. Az "észlelési küszöb körüli különbséget" nem én állítom, hanem a műszaki tudomány és a mérések és/vagy a releváns vaktesztek. Már olyankor, amikor egyáltalán kimutatható bármilyen diffi.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szerintem nem kell 50-60k-t költened, de ami fontos lenne, hogy ha összehasonlítasz kábeleket, akkor feltétlenül vakteszten dönts, ne csak sima cserélgetéssel! Hidd el, nagyon becsapós tud lenni az érzékelés, egyedül a vakteszt szűri ki a pszichéd és pillanatnyi hangulataid torzításait, csak azzal lehet objektívan tesztelni. És egész biztos, hogy segít abban, hogy kevesebbet költs. Nem készre szerelt, de például egy ilyen is simán jó lenne szerintem, vagy ez az árkategória. Banándugóból sem kell sokezres, és egyszerűen szerelhetőek. Annak ne higgy, aki majd az erősítőd és hangfalaid listaárának 10-15%-át javasolja elkölteni kábelre, ez egy ősrégi és rég túlhaladott dogma! Gyere át ide, jobban jársz.
"Tartok tőle, hogy az akusztika nagyobb hatással lesz a hangra (nappali), mint a kábel"
Ez abszolút így van. Amíg nincs rendben nagyjából az akusztika, addig vehetsz magadnak milliós hangfalkábelt is, meg csillióért erősítőt/hangfalat, csak a sz@rt pofozgatod.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
És? Egyrészt XT cirka 100 millás rendszere remek példa, gratulálok. Másrészt még az ő szintjén is olcsóbban és hatékonyabban lehetett volna valódi "áll-leejtős" hangminőséget elérni az akusztika rendbetételével, mint 10 millás kábelekkel és a többi méregdrága kütyüvel. De ő inkább tudatmódosító szerekkel, tehát milliós kábelekkel, milliós állványokkal, milliós tápszűrőkkel stb. kompenzálta (vélt vagy valós mértékben) a hiányosságokat, ő ebben hitt, hiszen imádott kütyüket vásárolni és költeni is, de attól ez még nem lesz követendő példa rendszer-építésileg.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nem jártam ott valóban, pedig hívott XT annak idején. Ennek ellenére tökéletesen tartom amit írtam, mert általános érvényben igaz, pláne azok után, hogy azt írtad, "közepesnél valamivel gyengébb akusztika". És igen, nem "szakterületem", de ilyen alapon itt nagyon sokaknak nem lenne szabad tanácsokat osztogatni, többek között neked sem, különös tekintettel akusztika és kábelek valós hatásának témakörében.
-
nagyúr
Ezen a ponton ezt abba kell hagyni, mert ennek kielemzése és cáfolata már személyeskedés lenne. Csak annyit, hogy a hifis, házimozis "szakújságírástól" nem válik szakterületté sem az akusztika, sem a hifi-házimozi műszaki szegmens. Nagyon nem, de ezt be is fejeztem.
Külön megérne egy misét a szoba akusztikájának százalékos(!) meghatározása. Dilettánsnak tűnik, de megkérdezem valakitől, akinek valóban szakterülete, és a Szobaakusztika topikban folytathatjuk, ha gondolod. -
nagyúr
válasz nagyatt #2171 üzenetére
"Utána kikapcsoltam a SUB-ot, olyan különbség keletkezett a mélyátvitel kapcsán többek között."
Megbocsáss, ha megkérdezem, de előtte mi volt bekötve? Ipari varrócérna? Mert körülbelül akkor tudna ekkora lenni a valós eltérés, mint amit te most élménybeszámolsz. Nem szoktam már reagálni ilyen tapasztalásokra, de most szükségét érzem, és tényleg nem csesztetni akarlak. Túl nagy különbséget ísz le, de sem mérések, sem a sokunk által elvégzett vaktesztek nem igazolnak ekkora eltérést, hatalmas árkülönbségű kábelek esetén sem. Ilyeneknek valami gigszer, hiba esetén esélyes előfordulni. Azt meg sem kérdezem, hogy csináltál-e vaktesztet, mert gondolom nem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
"Tudjuk mérni egy adott lánc hangterét?
Tudjuk mérni egy adott lánc transzparenciáját?
Tudjuk mérni egy adott lánc szeparációját?"Nem tudjuk. Még szerencse, hogy nem is akarjuk, és nem is kell. Teljesen igazad van, nincs specifikus pl. szeparáció-mérőműszer. A hang bárminemű VÁLTOZÁSÁT viszont abszolút tudjuk mérni, tökéletesen, és állítólag olyan érzékenységgel, amire emberi fül nem képes. Tehát ha az általad leírt paraméterek változnak, akkor annak látható jelei lesznek a műszeren. Ha valóban változnak, nem pedig csak azt véljük "hallani", hogy változnak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #62435328 #2182 üzenetére
OK, nem így emlékeztem, elnézést. Úgy emlékeztem, hogy mindennemű kábeles témák lettek idehelyezve, hogy az ezzel kapcsolatos viták ne szemeteljék a fő topikot. Akkor ennek a címben is meg kellene jelennie, teljesen egyértelmű módon. Addig bárki, bármit írhat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Te most elátkoztál???
Én meg a szövegértelmezés teljes hiányához, és a nettó rosszindulathoz gratulálok neked!!! Pont azt írtam, hogy változtassátok meg a topik címét, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, különben mindenki azt fog írni, amit akar. Épp a megoldást javasoltam az ellentmondás feloldására, erre nekem esel. Tipikus....
Egyébként iszonyatosan sajnálatra méltó az az ember, akinek egy fórumos ellenvélemény "elrontja a napját, örömét, szórakozását". Szerintem a döntő többség nem ilyen, hanem normális.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #62435328 #2186 üzenetére
"a "hívők" részére lehetőség nyíljon vita nélkül megbeszélni a különböző kábelek hatásait"
"Aki idejön, nyilván tudatosan kábelekről szeretne infot kapni, nem pedig cáfolatokat olvasni."
Világos. Ez a "vita nélkül" kitétel azért felvet kérdéseket. Értem én a konfliktusok kikerülésének célját, meg a kellemes dagonyázás vágyát az egyetértők akolmeleg pocsolyájában, de hol lesz a határ? Milyen szintű hülyeség lesz tolerálva? Bármi? Ha valaki azt állítja, hogy mióta tápkábelt cserélt a motoros mozgatású vetítővásznon, azóta jobb lett a kontraszt, akkor senki nem fogja felvilágosítani? Nem lesz erről némi vita? Bólogatójánosok bólogatnak egymás gigantikus baromságaira, ráadásul egy műszaki szemléletű lapcsalád topikjában. Remek lesz. Csináljátok meg, de ez névváltoztatás nélkül nem fog menni szerintem. Találjátok ki, legyen megfelelően kirekesztő a cím, hogy ide racionális laikus vagy haladó kérdező még véletlenül se tegye be a lábát. A jelenlegi címmel bárki idejöhet vitatkozni, ha én, vagy az általtok eddig megismert "kételkedők" nem is. És fognak is, ez egészen biztos. Már sokat beszéltünk erről, a legjobb ilyen helyzetben egy zárt vagy nyitott facebook csoport, saját moderálással, ahol csak azok vannak jelen, akik egyetértenek. Itt, pláne ilyen címmel esélytelen.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Egyébként meg nincs értelme erről beszélni és egymásnak feszülni, mert semmi tétje. Valójában a kutya sem látogatja ezt a topikot, nem is értem, mi okból pattant ki ez a vita.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz t.zolka #2300 üzenetére
Érdemes maximum 2.000 Ft/m-ben gondolkozni.
Például. Ha mindenáron többet akarsz kipróbálni, feltétlenül vakteszttel dönts közöttük! Minden olyan tapasztalatot, ami a kábelek közötti drámai különbségekről szól, kezelj fenntartással. Ezek legtöbb esetben placebo-hatás eredményei, a vakteszt arra kell, hogy ezt kivédd. Drága kábelek helyett (amik valójában marginális különbségeket okoznak, ha okoznak) költsd a pénzed valós hang-javító eljárásokra, például akusztikára. Pláne, hogy bi-amp. Az dupla mennyiség, nagyon nem mindegy, mennyi pénzt szórsz el valójában feleslegesen. Gyere át ide, kapsz linket a megfelelő vastagság/hossz kiszámításához is, meg normális árú, bőven megfelelő kábelekhez is. Ezt a topikot már a kutya sem olvassa.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Mizol29 #2312 üzenetére
De nem a TV általános hangerejére gondoltam, hanem a fejhallgató kimenet hangerejére, ami a menübe belépve állítható. Persze nem biztos, hogy minden tv típusnál van ilyen, pl. az enyémnél van. Ez független a tv általános hangerejétől. Keress a menüben ilyen lehetőséget, hátha van.
-
nagyúr
válasz ozzy711 #2353 üzenetére
Csak ha az összehasonlítás vakteszttel történik. Minden más "tapasztalat", pláne csoportos, sajnos elég megbízhatatlan.
"semmilyen kábel nem okoz auditív változást a láncban"
Ezt még a legszélsőségesebbek egyikének tartott VoidXs sem gondolja. Még szerinte is okozhat változást analóg átvitel esetén kábelátmérő függvényében, de szerinte kizárólag minimális hangerőkülönbséget. Fene tudja... Tény, ha picit hangosabbnak hallunk valamit, hajlamosak vagyunk jobb minőségűnek érezni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ozzy711 #2356 üzenetére
Speciel az usb kábelek hatása a kapott hangra szerintem sem eget rengető (ha van egyáltalán)
Így van, ha van egyáltalán. Valószínűleg nincs, amit mértek eddig "különbségeket", azok hibahatáron belül és hangérzékelésen kívül eső eltérések, szóval nem releváns. De ami a lényeg (és számomra ez a perdöntő, nem a mérés), hiteles vakteszteken sem dokumentáltak felismerhető különbségeket soha.2 méteren egy 1,5 mm átmérőjű kábel már nem lehet szűk keresztmetszet egy átlag 100-150 wattos szintig
Az átmérőt amiatt írtam, hogy az esetleges hangerőkülönbségnél lehet jelentősége. Nem szűk keresztmetszet, tökéletesen működik vele a rendszer, de ha tényleg okoz minimális hangerőváltozást a keresztmetszet-különbség (mérések szerint igen), akkor a korrekt teszthez egyforma keresztmetszetű kábelek szükségesek. Persze simán lehet, hogy még ez az egyébként mérhető különbség is olyan parányi, hogy nincs gyakorlati jelentősége.#2352 fehér_ember
Többünk fejében léteznek a különbségek mióta kipróbáltunk néhányat.
Ez kétségtelen, de sajnos ebből nem következik semmi perdöntő.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz fehér_ember #2362 üzenetére
"tapasztalni véltem eltérést"
Ez így teljesen rendben van, de ennek semmi köze ahhoz, hogy van-e tényleges hangi különbség. Nagyon nem mindegy a tesztelés módja.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkészült a Dragon Age: The Veilguard, elviekben nincs akadálya a megjelenésnek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fujifilm X
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xbox Series X|S
- Tippmix
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.