-
IT café
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
WolfheartGR
őstag
Megtörném itt a lelkesedést, kis kanyarodjunk vissza a motyóhoz amin soul a balta. Ha szabad. Az új Line6 Spider V szériáról valakinek valami meglátás vagy tapasztalat?
"Mindegy, hányszor adsz enni a farkasnak, mindig visszavágyik az erdőbe..."
-
törölt tag
válasz WolfheartGR #25902 üzenetére
8:37 XD
-
Eastman
addikt
Újra itt.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
tacto
aktív tag
válasz #20655360 #25898 üzenetére
Klassz, am oda kell figyelni, a harom verzional, melyiket veszed, raadasul nem olcso Europaban. Meg kritikaval is illetik (lazulhat, lötyöghet egy idö utan stb.), nem beszelve arrol, ha tenyleg csak fixen akarod hasznalni. Megint mas kerdes a barkacs, illetve az, hogy milyen extra plusz egy hangszeresz megoldasa, hisz a keplet adott, nem is olyan összetett. Föleg komolyabb összegert.
-
V.Stryker
nagyúr
Néhány láma kérdésem lehet, amit a youtube videókból nem tudtam meg eddig?
- Az erősítőn a Gain - ez asszem a bemeneti jel erősítése...ez a lehető legkisebb legyen vagy mi szerint kell állítanom? Mert van még mellette volume, meg master volume... franc se tud kiigazodni.
- A gyityón van egy Rythm meg egy Treble kapcsoló...ez kapcsolja a humbikat ha jól olvastam és megváltozik a gitár hangzása. Nekem a rythm tetszik, de nem is ez a lényeg, hanem mikor melyiket kell használni?
- A gityón van 4 potméter... így próbálva arra jöttem rá, hogy kettő a rythm-hez, a másik kettő a Treble hez tartozik...a hangerőt és a hangszínt állítja. Így van?
- Normális ,hogy a kapcsolót Treble-re állítva és a potit kicsit feltekerve az erősító torzít? De csak ekkor!
- Ha hangolni akaro ma gitárt ,akkor a kapcsoló milyen állásba legyen? És a potik?
Amúgy míg rááll a kezem, addig szerintem youtube videó lesz, mert ugyanaz a tanár azt mondja, mint első órákon, ha kicsit megküzdöttem ,lehet veszek pár órát.
Ezek a videókat nézem:
https://www.youtube.com/watch?v=uC-WLdCqXpU
http://gitaroznijo.hu/index.php/kezdogitartrening-ingyenes-leckek-fjkr84/Van jobb?
-
-
Eastman
addikt
válasz V.Stryker #25907 üzenetére
Rythm a nyaki hangszedő, a Treble a hídi.
A nyakira kapcsolva hangolj, az erősítő tiszta csatornáján. Szerintem.
Mindkettőhözt tartozik egy-egy Volume és Tone poti. Velük tudod "keverni" a hangzást, kialakítani az egyedi hangzásod, olyat ami a fülednek kellemes. Vagy! "Másolni", tanulni, lekövetni a már megírt, tanulandó dalok hangzásvilágát. (+az erősítők és külső effektek beállításaival, DE a gitáron mindig kéznél van a Volume és Tone poti.)
Ami színezi még a képet (hangot), a kapcsoló középső állása. Ott mindkét hangszedő, együtt dolgozik! És közben mindkettőt szabályozhatod a két-két Volume és Tond gombjával.
Javaslom, hogy a legelején a két Tone-t tekerd 10-ig, és kísérletezz csak a hangszedők Volume gombjaival!
A nyaki melegebb, "asszonyhangú", blues-osabb, a hídi feszesebb, rockosabb. Ezen két "csatorna" arányait állítod a potikkal pl. középső állásban.
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
Panzermeyer
tag
Gain = kakaó Ha felcsavarod, torzítani fog az erősítő. Nem tudom, hogy a tiéden milyen állások vannak, de általában külön csatornán van a félvezetős kombókon a torzított rész.
Ha tiszta hangot akarsz, akkor alacsonyan tartod, ha torzítottat, akkor feltekeredRythm - treble. Ahogy tetszik. Rythm-et inkább a tisztára, treblet a torzra.
A 4 potméter így működik, ahogy leírtad, igen.
Hangoláshoz mindegy, hogy mit hova állítasz, csak hallja a gép, ami hangol. Néhány kombón, multieffekten van hangoló, én mostanában telefont használok erre.
https://itunes.apple.com/us/app/chromatic-guitar-tuner-ukulele/id1172840651?mt=8When you stop telling lies about me, I will stop telling the truth about you.
-
Eastman
addikt
(...)
A nyaki melegebb, "asszonyhangú", blues-osabb, a hídi feszesebb, rockosabb, hiszen a megpengetett húr közepén a húr szabadabban, nagyobbat rezeg, nagyobbat lendül ki a nyugalmi helyzetéből, a hídnál, közel a rögzítési pontjához feszesebb (jobb szót nem találok.) Ezen két hangzás, "csatorna" arányait állítod a gitáron a potikkal pl. a kapcsoló középső állásában.
Vagy egyszerűbben:
Rhytm (nyaki): kíséret, ritmusgitár, szőnyeg a zenekar alá,
Trible (hídi): dominancia, szóló, szakadjon szét minden!
Középállás: freedom, tolom a ritmust, akkordozok hátul, de itt vagyok, jelen vagyok, úgy ahogy én akarom. Saját hangzásom van.[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
(...)
...mindezeket befolyásolja a pengetés helye is.
Rockos, ha a jobb tenyérpárnád kényelmesen ráfekteted a hídra, hogy csak egy picit tompítsa a hat húr rezgését (közben csak az A húrt lefogod a 2. bundnál a középső ujjad hegyével ) és Trible-re kapcsolva, a Tone-t kb. 5-ig tekerve a két vastag húrt pengeted! Próbáld, hogy előre-hátra tolod a tenyérpárnád! Ha fülelsz, érezni fogod a pontos helyét. Gain fel, jön a power rendesen
Ha Rhytm-re kapcsolsz és szinte a nyak kezdete fölött, a nyaki humbinál pengetsz, Gain le, Tone 8-9 pl., a csuklód a levegőben, az alkarod támaszkodik a gitár szélén, akkor meg lecsúsznak a bugyik. Röviden ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
A melyiket KELL használni kérdés azért fájt. Amelyik tetszik.
Vissza kell vinnem pár kazettát.
-
Eastman
addikt
válasz Plazmacucci #25913 üzenetére
A konkrét kérdés úgy nyerhet értelmet, hogy pl. adott feldolgozásban melyik beállítást KELL használni a tökéletes copy érdekében.
-
Fitzgerald
veterán
válasz WolfheartGR #25902 üzenetére
Aha. Inkább vegyél VOX Valvetronix-et vagy Blackstar HT-t helyette.
-
FockeWulf
tag
Justinguitart én is ajánlom, talán a legprofibb netes anyag, amibe ezidáig belebotlottam, ha nem is vagy penge ánglusból akkor is le lehet szűrni a lényeget.
Magyarul nekem -ha már youtubeos videóknál tartunk- a Fóka tv "gitározzunk" sorozata jött be leginkább.
Amit fényévekre kerülj el, az a "gitáregyetem". -
törölt tag
Kezdőknek való videókat nem igazán tudok ajánlani, de van itt egy kis olvasnivaló:
gitariskola.hu
Ha érdekel a zeneelmélet is, nem fogsz jobb oldalt találni. (nem csak Mo-n...) Kezdőknek nehezen emészthető, (azért próbálkozhatsz vele, naná) így most még nem annyira nagyon ajánlom, de jegyezd meg, mert a jövőben szükséged lesz rá. -
FockeWulf
tag
válasz #20655360 #25917 üzenetére
Nem is az, hogy nehezen emészthető, hanem teljesen el lehet veszni benne, valahogy nem rendszerezett az egész. De amúgy hasznos, valóban.
Viszont a szerző nem tud gitározni! Túlontúl matematikailag közelíti meg a zenét, ami hülyeség. Pont ezért is művészet a zene, nem pedig tudomány...ha tudomány lenne akkor be lehetne az egészet határolni matematikailag, képletekkel mindent levezetve...de...a zenét nem lehet.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
FockeWulf
tag
válasz #20655360 #25919 üzenetére
Én inkább a stílusán derülök jókat, kicsit zizi a csóka, meg azt hiszi, h ő kakilta a spanyol viaszt
A zenét nem lehet igazán még magyarázni sem, nem natematikailag definiálni. Gondolj csak bele, ha meghatározott képleteket, szabályokat kellene követni, hogyan improvizálnál? A zenében egy definíció van: mindent szabad ami a fülnek jól hangzik
[ Szerkesztve ]
-
Zoli133
addikt
válasz FockeWulf #25920 üzenetére
És ami a fülnek jól hangzik az tökéletes magyarázható matematikailag hogy miért.
Kicsit távolabbról nézve az egész univerzum leírható matematikailag a zene annak a része.
Improvizálni is akkor tud igazán jól valaki szerintem ha ismeri a háttéranyagot, ha random improvizálsz abban elég sűrűn előfordulhat hogy nem lesz jó, mert belejátszol nem odavaló hangokat, disszonáns lesz, bármi."It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."
-
törölt tag
válasz FockeWulf #25920 üzenetére
ha meghatározott képleteket, szabályokat kellene követni, hogyan improvizálnál?
Úgy, hogy meghatározott képleteket, szabályokat követek. Többnyire, hisz belehet játszani hangnemen kívüli hangokat, lehet modulálni össze-vissza meg minden, de tudni kell, hogy mit, mikor és hogyan...
adam014: Gitárspecifikus oldalakra vonatkozott az állításom.
-
Tommyka21
tag
Üdv a fórumtársaknak!
Hozzám is megérkezett az új családtag.
Epi Les Paul Custom koreai darab 1999-ből.
Sokat mentünk ma érte de megérte.
Nagyon szép állapotban van, a színe szinte fényképezhetetlen .
Még szoknunk kell egymást de biztatóan indul a dolog .
A hídi puki Dimarzio paf pro 151- szépen adja.
10-es Elixír húrral adta a tulaj, kiváncsi leszek erre is mivel eddig csak Ernie bácsit használtam.
Szép estét![ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Tommyka21
tag
válasz Plazmacucci #25927 üzenetére
Igen, úgy van.
-
törölt tag
Akira Takasaki fanok vannak itten?
[link]Ezek is kb. beszerezhetetlenek.
Micsoda modellneveik vannak am. "Fascist" "Fascist Vice"
-
FockeWulf
tag
válasz #20655360 #25923 üzenetére
"ha meghatározott képleteket, szabályokat kellene követni, hogyan improvizálnál?
Úgy, hogy meghatározott képleteket, szabályokat követek."
Erről van a szó! Pont ezért is írtam Pénzes báttyánkra, hogy "nem tud" gitározni. Ha így játszol, olyan lesz a zenéd mintha egy gép zenélne.
Csak nézz meg egy japán gitártábort pl...mindenki jól játszik, de mindenki tök egyformán, szinte óramű pontossággal ugyanazokat a sablonokat követve....Persze kinek mi a jó...Tommyka grat az új baltához!
-
Eastman
addikt
válasz Tommyka21 #25924 üzenetére
Grat hozzá!
Nagyon csibész a szögletes pozíciójelölőkkel! Jó kiállású gitár. Gyönyörű a szegély, merész az 1. bundos jelölés - ami nekem ritkán tetszik, de neki kifejezetten jól áll! Használd egészséggel!
Abszolút minimalista vagyok, mégis vonzza a tekintetet a gitárod. Tűz mint a lemenő nap.
-
Alexios
veterán
válasz FockeWulf #25930 üzenetére
Dehogy lesz olyan
A zeneelmélet egyáltalán nem arról szól, hogy muszáj dolgokat írna le, kőbe vésett szabályokkal, ettől aztán nem leszel gépies, kb. csak azok mondanak ilyet akik nem nagyon vannak otthon zeneelmélet terén. Miért veszne el a kreativitásom attól, hogy ismerem a hangközöket, tudom mi az a skála, hogy építhetek belőle akkordokat, stb? A legtöbb esetben ráadásul aki "érzésre" játszik is valamiféle zeneelméleti dolgot követ, max nem tud róla. Ez nem a 10 parancsolat, hanem egyszerűen egy "nyelv" a zenéhez, hogy zenészek egymás közt le tudják írni mit csinálnak, kb olyan mintha azt mondanád, hogy ha egy író ismeri a betűket és a nyelvtant akkor már "nem tud" írni
Rengeteg zene követi pl. az "I-IV-V" akkordmenetet, ettől még nem lesznek gépiesek, cserébe jól szólnak[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
válasz Tommyka21 #25933 üzenetére
(Hozzateszem, hogy ma pont végignéztem a naplementét, narancs színben úszott az egész lakás, a folyosó. Aztán rá is ragadtam a fotókra amiket linkeltél. Tényleg inspiráló. Az LP-m sajnos napok, hetek óta a tokjában vár rám. Felújítunk, iszonyú nagy itt a por. Fáradt is vagyok az ölembe venni. A Ti új szerzeményeitekben gyönyörködöm.)
-
Eastman
addikt
válasz Tommyka21 #25936 üzenetére
Köszi.
Egészen más amikor a szobába belépve az állványról csábít és rányúlsz ahányszor elmész mellette. Gyönyörűek. Mint iparművészeti alkotást is csodálom a Les Paulokat. Ahogyan a Stratocastert is.
-
Eastman
addikt
válasz Tommyka21 #25941 üzenetére
Csak?? Hát odabaxós azért! Ott a dark side a hídnál. A fekete sereg.
Nálam is fekete volt az ötállású gombja. A potikat nem vállaltam be. Tetszik. Jó szolid a keret nélküli humbi. Azért harap, gondolom.
Focke Lógatós konzol magasra?
[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
válasz FockeWulf #25944 üzenetére
OK, de van a neveléspszichológiai része a dolognak, miszerint a kicsi gyermek áhitozik az apja nappaliban lógó, elérhetetlennek tűnő gitárjaiért, ami apró törést okoz benne, lázad, majd felnőve világhírű gitáristenné válik aki gitárokat zúz és éget a színpadon. Millió dolláros csekkek, az apa a roadok főnöke egy '75-ös tűzpiros kabrió Corvette-tel jár (persze amikor nem a magán jetten ül a turnéállomások között utazva, ölében egy B.B. King signature Gibsonnal miközben a stewardesek térdelnek...)
Khm. Bocs, elkalandoztam.
-
WolfheartGR
őstag
válasz Fitzgerald #25915 üzenetére
Bocsi-Bocsi. A négyes még jó volt...
Ezek szerint visszalépés. Szomorú."Mindegy, hányszor adsz enni a farkasnak, mindig visszavágyik az erdőbe..."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest