Új hozzászólás Aktív témák

  • Longeye

    tag

    Az öreg motorosok már biztosan tudják ezt, de hátha lesz, akinek segít.

    Ma undervolting lehetőség után keresgéltem a neten egy Lenovo Legion 5 Pro notebook-kal kapcsolatban.
    #nggabi kollégához hasonló notebook-om van, csak az enyém kb. két héttel idősebb.
    Ennek a notebook-nak van két kellemetlen problémája.
    Az egyik, hogy nagyon kivilágítanak a ledek a billentyűk alól. Ezen hivatott segíteni a képen látható megoldás és #nggabi javaslata, miszerint sötétkékre (ill. én sötétzöldre) változtattam a világítást.
    A másik, hogy szinte folyamatosan megy a ventilátora akkor is, amikor nincs terhelés alatt. Néha-néha leáll 1-2 percre, de lényegében folyamatosan megy. Alig hallható, de na! ...
    A proci ráadásul 30-32 °C körül mozog még munka közben is (VSC, Word, VirtualBox-ban 1-2 gép).

    Undervoltinggal kapcsolatban nem nagyon találtam semmit, illetve annyit, hogy a régebbi Vantage verziókban és a XTU-ban még volt rá lehetőség, de az Intel letiltotta és a Lenovo meg követte ebben.
    Keresgélés közben ráakadtam egy rövid videóra, ami arról szólt, hogyan tartsd hűvösen a gaming notebook-odat. Nem volt benne semmi trükk. Alapvetően legyintettem volna (tartsd tisztán a szellőző nyílásokat, játék közben ne futtass más, fölösleges programokat, stb.), mert nem volt benne semmi olyan, amire magától nem gondol az ember, de a videó közepén mutatott egy állványt, ami hasonlóan működött, mint amit a képen láthattok. Erre azt mondta, játék közben érdemes így tartani, mert több levegőt kap a proci, így hűvösebb lesz.

    Kipróbáltam.
    Futtattam a 3DMark-ot háromszor így is, meg úgy is.
    Íme az eredmények CPU/GPU max. hőmérséklet:
    Asztalon fektetve: 92/72; 92/74; 92/72
    A képen látható módin megdöntve: 84/69; 85/68; 85/66

    Majdnem -10°C az eltérés. Persze, így utólag belegondolva nem meglepő, hiszen több levegőt kap és a meleg is felfelé áramlik gyakorlatilag, csak nem vártam ennyire szignifikáns eltérést. A GPU hőmérsékletén mondjuk nem segít sokat, de valamit azért ott is csökkentek az értékek.

    A videón persze design-os MSI accessori volt, az én megoldásom meg 0Ft-os, valahonnan megmaradt dobozka, amit nem dobtam ki. Gondolom, egy hűtőpad még többet segítene, de azokat meg nem szeretem.

    Ráadásul épp ma láttam szintén a neten egy olyan notebooknak a tervezetét, ahol a billentyűzet, a gép teste és a kijelző külön mozgatható volt és a géptest ferde helyzetben támasztotta hátulról a kijelzőt. Ott is azzal magyarázták az előnyét, hogy jobban szellőznének benne a dolgok.

    /* Egy lelkes kontár */

Új hozzászólás Aktív témák