- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crypto Trade
- OpenWRT topic
- Windows 10
- Az USA el akarja adatni a Chrome-ot a Google-lel
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Hálózatokról alaposan
- Videó stream letöltése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bujdy81
aktív tag
válasz hobizoli #136695 üzenetére
Mondjuk ez megint egy olyan dolog, hogy lehet, hogy el tudták kezdeni, csak:
- nem volt versenyeztetve, hogy ki és mennyiért csinálja,
- nem volt anyag és munka szervezve, a Budapest-> Belgrád építését kannibalizálták,
- nem volt kerítve rá forrás, "maj' lesz valahogyan",
- stb stb stb.Azért a Vitézy nem csak vacsizgatott, ott tényleg történtek előkészüketek...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #136866 üzenetére
Nem tudunk semmit, sajnos. A tanárok kommunikációja a diákok felé olyan, mintha nem történne semmi. Ugya 09.30-cal mondtak fel, két hónapos felmondási idővel, tehát 12.01-én fog kiderülni, hogy ki nem megy be dolgozni...
Hogy azért nem mondanak semmit, mert a héten van Telekis Napok, ami a diákok számára legfontosabb közösségi eseménysorozat és nem akarják elcseszni, vagy mert mégsem mondott fel 42 tanár, csak 2 azt nem tudom...
De ja, nem lesz itt változás soha, mert az is Fideszes maradt, akinek a sulijában 6 tanár, közte a hatodikos gyerek osztályfőnöke mondott fel...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz eattila #136918 üzenetére
Ha most veszel, mindenképpen digitálist vegyél!
- ha padlófűtés van, akkor pár év alatt bejön a komplett ár a hangolás megsprórolásán,
- le lehet halkítani,
- olcsóbb, mint egy használható pianínó,
- ugyanolyan kalapácsmechanika van benne, mint az akusztikusban,
- kisebb helyet foglal.Kövesd a példánkat és az így felszabadult pénzből vegyél egy akusztikus dobfelszerelést!
-
Bujdy81
aktív tag
-
Bujdy81
aktív tag
Megrendeltem a Teslára a négy évszakos gumikat. "Hámhúsz" Kibírtam röhögés nélkül...
(Azt mondják a skacok, hogy nyáron nyárit, egyébként négy évszakosat, mert nem igazán van nálunk tél...)
-
Bujdy81
aktív tag
Kis magyar valóság:
viharsarki rokon köhög, nincsen jól. Mivel a tüdejében "zörgött valami" és 40-50 évet dohányzott, így eléggé gyanús a helyzet. Elküldték tüdő röntgenre, ami egy 6,5 centis foltot mutatott ki. Kapott rá antibiotikumot, hátha tüdőgyulladás. Mivel egy hét után sem lett kisebb a folt, kapott beutalót tüdő CT-re. December 7-re... -
Bujdy81
aktív tag
Miközben én örültem, hogy az Ultrabalaton Trail idei kiírásában a babatávon (39 km, 870m szint) sikerült beérni egy kedves barátommal időre, egy másik uriember éppen most van a Körön. Mivel a "tegyünk meg 30 óra alatt 152 km-t 7100 méter szinttel a Börzsönyben" kihívás már sokszor megvolt neki, így 23-án elindult 9:30-kor, beért szűk 28 óra alatt, aztán 24-én 15:30-kor (pont 30 órával az első rajt után) újra nekivágott. Ma 21:30-kor jár le a második kör szintideje, de ez ugyebár azt jelenti, hogy kb. tegnapelőtt reggel 6-7 óta fent van és csapatja. Jelenleg a második kör 112. kilométerénél jár, már kevesebb, mint egy maraton van neki hátra szűk 11 órára.
Beteg állat, mondjuk ki!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz Samott #137663 üzenetére
Amúgy egy ilyen akció egy nagyon nagy sírást tud eliminálni, amikor anya "elbasztam az ebédet" kiáltások között sírva fakad, majd APA megoldja az ügyet.
Nálunk a karácsonyi zserbő járt úgy, hogy "túl vastag lett a csokiréteg, nem tudom elvágni!" sírásra reagáltam úgy, hogy dekopírral felvágtam szépen, ott is megfordult a hangulat.
-
Bujdy81
aktív tag
Taktikai kérdés: hol tudok venni kb. 20x5 cm-es, 1 mm vastag acél és alumínium lemezt?
Mindegyikből kellene 1-1 db. A gyerek fizika versenyre fog menni és ott kísérletet kell bemutatni, ami egy borszesz égő felett hevített bimetál lesz, mivel hőtan a téma.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #137961 üzenetére
Ott lehet haszna, hogy pl. a livejasmin tud olyat, hogy kérheti a user, hogy őt ne lássák x országból. Na, VPN-nel meg tudod nézni annak a művésznőnek a munkáját is, aki az egyetemen előtted ül az előadóban, és ezért nem szeretné, ha Kelet-Közép Európában látszana produktuma. Haverom mondta, hogy erre is jó a VPN, csak ő most nem tudja megírni, mert nincsen netje!
-
Bujdy81
aktív tag
Nagylány fizika versenyre megy, kell egy kísérletet csinálniuk, a téma: hőtan (hetedik osztály).
Bimetál lett az ötlet. Akkor kéne egy bimetál. Jó, szerzünk. OK, de holnapra kellene leadni a kísérlet dokumentációját, fotókkal. Akkor apám satupadja alól kitúrtunk egy darab vasat, meg egy darab alamóniumot, összecsavaroztam őket, flex-szel méretre igazítottam, be a sűtőbe 300 fokra, aztán fotózzunk. Addig a nagylány megírta a dogát, képlettel, adattal, elméleti felvezetéssel és gyakorlati leírással.
Most elégedett vagyok. Ez jó. Asszony is elégedett velem. Ez még jobb!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #138004 üzenetére
Nem. Elfelejtettem, hogy apám kb. 35 éven keresztül ha végzett a satupadnál a munkával, akkor a lehulló fémdarabokat egy laza "még jó lehet valamire" felkiáltással berúgta a satupad alá.
Ha pedig kellett valamire egy darab vas/alu/rézcső, akkor guberált onnan. Persze nem ilyen két méteres szálakra kell gondolni, hanem ha pl. szerelés közben toldani kellett 20 centit, akkor jó eséllyel talált ott anyagot.
Na, azt túrtam át én is hétfőn este, lett is 2.5 mm-es alu és 2 mm-es acél lemez. Méret nem stimmelt, de az benne volt pont a flexben!
-
Bujdy81
aktív tag
Ha már drágaszág:
Panelban halk a flex, kell valami komolyabb cucc...
SDS Max foglalatot ugortuk ez SDS Hex. Súlya van, de ez tényleg odab@sz, ahova kell...
Mondjuk nem véletlen, hogy van görgő a kofferen...
-
Bujdy81
aktív tag
Most meg fogtok kövezni, de meeting alatt a laptop mikrofonját használom és a Sony hangprojektor hangját. Meeting után is a hangprojektoron megy az Iron Maiden*, csak hangosabban, mint ahogy makognak az ügyfelek.
*: egész jó az Iron Maiden, több szomszédnak tetszik. Néhánynak nem. Evvan.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz ezittketto #138061 üzenetére
Az irodában hallgatom a zenét. Az régen garázs volt. -> 2 rétegű ablak, csak 5 cm homlokzati szigetelés. De nem gyakran hallgatom olyan hangosan!
Meg az a szomszéd, akivel igazán jóban vagyunk, ő passzív házban lakik, ő nem hallja!
-
Bujdy81
aktív tag
Na, ma mentem ügyet intézni. Időben voltam, de féltávtól vissza kellett fordulnom, mert itthon maradt valami. Szóval ismertem az útvonalat, hogy nincsen trafi (két órával korábban arra vittem a kölköt oviba) és sietni kellett.
Kiderült az EV nagy előnye: nem kell visszahűteni a turbót landoláskor...
-
Bujdy81
aktív tag
-
Bujdy81
aktív tag
válasz -igu- #138109 üzenetére
Amikor egy hónapra kapsz egy fél órás time slotot, akkor sajnos jó odaérni, mert ha lekésem, akkor idén már nem intéződik el a dolog, az pedig euróban számolva is ezres nagyságrendű bukta lett volna. Baleset veszély nem igazán volt, nem a lakópihenőben mentem ötvennel, maximum fotó dokumentáció készülhetett volna...
De az tény, hogy utána, ügyintézés után jobban esett lassabban hazajönni!
-
Bujdy81
aktív tag
válasz -igu- #138120 üzenetére
Akartam is írni, hogy ez nem is igazi falusi megoldás, túl modern!
Itt a faluban az ment, hogy az udvaron volt egy kb. 8-10 m3-es gránitkő a szomszédban. Picit kiásták és mivel itt hónapokig van "éjjel fagy, nappal olvadás", ezért egy téli szezon alatt szétszedte a bácsi a "minden este meglocsolom" módszerrel...
-
Bujdy81
aktív tag
Annak, aki nagyon aggódik, hogy hogyan közlekedem, jelezném, hogy a 293 lóerős, hátsókerekes autóról szűk 19.000 km után lekerültek a nyári gumik és nincsen mérhető különbség profilmélységben az első és a hátsó között!
Nagyobb baj, hogy 19k km alatt elkopott kb. a 40%-a, szóval olyan 45-50 ezer km-t fog bírni az olyan 7-8 Ft/km gumikopás. Rifterrel ugyanez a gumi típus olyan 3-4 Ft/km lenne, szóval bejön kb. a kalkulációban számolt dupla költség...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz A. Crowley #138166 üzenetére
awa bilincs
-
Bujdy81
aktív tag
válasz Sipi- #138302 üzenetére
Nekem olyan van, hogy melyik generáció, nem tudom. A múlt hét végén tűztük ki vele egyik este a kocsibeálló méreteit. Ács szemmel nézve teljesen sík lett, a hibahatára 6 méteren egy centi alatt maradt. Vagy még kisebb, az nem tudom, mert láncfűrésszel vágtunk, ott pedig nincsen milliméter a skálán.
A végére nem lett téglalap alakú a tető, mert az egyik oldala kb. egy centivel hosszabb, mint a szemben lévő. Szóval lett egy trapéz alakú tetőm, aminek az egyik alapja 625 centi, a szemközti 626, míg a maradék két oldala 750-750. SK kivitelezésnél ennyi szerintem belefér...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz Grillo #138329 üzenetére
Alapvetően nem akartam középre oszlopot a két kocsi közé, mert nincsen olyan drága gerenda ami drágább lenne, mint a karosszériás!
A felhajtó 6 méter hosszú, a rajta lévő exgarázs külső mérete 7 méter. Mivel itt nem lesznek 30 centis falak plus szigetelés, ezért úgy számoltam, hogy a tartó oszlopok külső síkja kb. 695 centire legyen egymástól, mert akkor egy sima faház borító deszkával pont azonos lesz a sík.
15x15-ös oszlopok vannak, tehát a nyílás méret 695-2x15=665 cm. Ekkora fesztávot egyik ács sem szeret már sima gerendával áthidalni, még könyökfa alkalmazásával sem. Ezért 14x24-es BSH gerenra lett (14 cm széles, 24 cm magas), 7 méter hosszban, cirka 110 kg/db. A könyökfák végpontja közötti nyílás 5 méter alatt van.
Három oszlop pár van, a meglévő faltól 50 centire (mert nem akartam a fal mellé tenni, betonozni is nehéz, meg szerelni is), 3 méterre és 6 méterre. Hat méteres, 7.5x15-ös szarufák vannak, rajta 22-es OSB. Az OSB lapok úgy vannak tájolva, hogy a 7 méteres gerendával párhuzamosan van a hosszabbik oldal. Ezzel a módszerrel három db OSB lap hossza adja ki a 7.5 méteres szélességet (25-25 cm-es túlnyúlással) és öt OSB lap szélessége adja ki a 625 centis szélességet. A szarufák úgy vannak feltéve, hogy a faltól 10 centire indulnak, így az utca felé 15 cm a túlnyúlása az OSB-nek a szarufa végétől.
A szaruzás szimmetrikus, 11 db szarufa van a hét méteren. Tehát a középső OSB lap tengelyében van egy, onnan 62.5 centire a következő és további 62.5 centire a következő (ezek a távok a szarufák tengelyei). Ott akkor a szarufa fölött találkozik a két OSB lap, majd 56.25, 56.25, 56.25 centi a további három szarufa és így értünk el a BSH gerenda végéhez.
Az OSB lapokat 3x3 db ácsszerkezeti csavarral rögzítettem 80-120 közötti hosszúakkal, ami éppen volt.
A szerkezet teljes vastagsága az oszlop fölött 24+15+2.2 kb. 41-42 cm a lágy PVC héjjazattal együtt.
Mivel 15x15-ös az oszlop, ezért frankón lehet az oszlopsíkok között 7.5x15-ös fákkal "Andrásolni".
Egyelőre még áll az építmény, már az oldalfalon agyalok, meg jövő héten hívja Anya a Hörmannt, hogy faragják be a két éve kibontott öt méter széles kaput az új helyére...
Ami kellett az építkezéshez:
- láncfűrész,
- türelem,
- gyalu,
- türelem,
- ütvecsavarozó,
- türelem.Ja, és nem ártott, hogy egyik barátomnak, nem csak ütvecsavarozója van, hanem kotró rakodója is, azzal picit könnyebb volt a BSH gerendák pontos helyre pakolása!
(a legjobb az volt, amikor kiszámoltuk, hogy a BSH fölött marad centi a szarufa+OSB kombónak az eresz alatt, az elég. Aztán rájöttük, hogy a BSHba felülről bele kellene hajtani azt a két db 400 mm-es csavart, ami rögzíti az oszlophoz! Kis léccel össze szegeltük őket, aztán a markoló kanalára rádöntve behajtottuk a csavart, majd ment vissza a helyére.)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #138339 üzenetére
Gyere bármikor. Ma 4-5 között megbeszélek, 6-kor viszem edzésre a nagylányt, egyébként szabad vagyok. De más napokon is jöhetsz.
Az oszlopok két módon vannak rögzítve: az északi telekhatáron van egy zsalukő fal, abba fúrtam lukakat és dübelezhető oszloptalpat tettem oda, ilyet:
A négy furatba ment 1-1 20 centis menetes szál, vegyi dübellel rögzítve.
Fontos, hogy ha ilyet akarsz csinálni, akkor érdemes tavasszal/ősszel csinálni, mert a vegyi dübelt be kell nyomni a furatba, abba bele kell nyomni a menetes szálat, pozicionálni, betenni a többi négyet és rátenni az oszloptalpat, hogy tuti jó helyen legyen. Na 25 fokban erre van 3 perced, mert annyi a vegyi dübel kötési ideje. 5 fokban ez felmegy simán negyed órára is, viszont két óra után már 5 fokon is terhelhető. Tehát ha eszedbe jut, hogy kéne még egy oszloptalp a betonba, akkor bele tudod fúrni, beragasztod, kicsit adjusztálod az épületet más ponton és használhatod is. Szemben a betonozott tartó minimum egy hetes kötési idejével...
10-es menetes szálhoz 12-es, 12-eshez 14-es fúrót használtam. A letámasztásoknál a betonozható talpat használtam, annak a 20-as szárához 22-es fúrószárat használtam. Kb. ez az ajánlás a dübelragasztónál, meg az, hogy kompresszorre ki kell fújni a lukat, hogy semmiképpen sem legyen poros!
A déli oldalon gödröt ástam. A tervező szerint 40x40x80-as betonidom elég, dehát tudjuk, hogy az építészek nem értenek a statikához (ellenben a közgazdászok! ), szóval én lementem úgy, hogy akkor is fagyhatáron legyen a beton alja, ha közben úgy alakul, hogy kicsit lejjebb megy a talajszint. A cél 60x60-as téglatest volt, de mivel nem vagyok kubikos, nem tudok pontos lukat ásni, tehát maradt az az opció, hogy legyen akkor a luk, amibe egy 60x60-as oszlop befér. Ha több beton megy bele, abból baj nem lehet. Vasalni elvileg nem kell, de mivel sok vashulladék volt a ház körül, beleszórtuk...
Mivel nem tudok szépen betonozni (sem), ezért az lett a döntés, hogy zsalukőből 25x25-ös pilon elemet tettünk a tetejére a betonnak, azt szinteztük. A 23 centi magas zsalukő pedig valamennyire (az egyik 3 centire, a másik 8 centire) süllyedt bele a betonba. A zsalukőbe tettük a betonozható oszloptalpat:
Fontos, hogy állítható legyen, mert akkor ha elszúrod a betonozást, akkor 1-2 centit lehet korrigálni. Én 200mm-es talpat vettem, így van enne 25 mm játék rögzítéskor.
Dióhéjban ennyi, de gyere, nézd meg bármikor!
Szerk.: ez is olyan, mint a futás. Sosem leszek benne profit, még ügyes amatőr sem, de nem egy agysebészet. Neki kell állni és csinálni. Ja, és a statika: meg kell kérdezni hozzáértőt. Ha a 300-as csavarra húzza a száját, akkor tudod, hogy veszel két darab 400-ast és akkor az elég.
[ Szerkesztve ]
-
Bujdy81
aktív tag
válasz -NoVa- #138342 üzenetére
Talajcsavar nekem nem tetszik. Ahol 150-200 cm mélyen termőföld van, ott nem hiszem el, hogy 20-30 évre tervezhetek vele és nem mozdul el. Ahol meg 20 centi föld van csak, ott nem fog belemenni a gránitba úgy sem... (Van olyan ismerős, aki a "hegyen" úgy alapozott, hogy volt ahol csak lesöpörte a földet a gránitról. Fúrt bele fél méterenként 30-40 centi mélyre 25-ös lukat, acél szál bele és pipa.)
-
Bujdy81
aktív tag
válasz WiZARD #138418 üzenetére
Tesla csoportban már megy a téma, mert össze akarnak fogni és kihagyni a 101EV-t a sztoriból, megegyezni a bankokkal. Akkor nekik valamennyi bukó, de a banknak is érdeke, hogy egyrészt botrány se legyen, másrészt pedig a bank is bukna ha most 50-100 használt Teslát kellene őrízni/eladni.
Amúgy nem volt olyan nagy az árelőny, mert a tartós bérlettel az ÁFA 90%-a írható le (a teljes futamidőre vetítve), míg nyílt végű pénzügyi lízing esetén 45%-a. Az egy húsz milliós autónál 2 millió körül van. Ennyiért futották a kockázatot...
Ráadásul ha céges a kocsi (hogy ÁFA-t lehessen leírni), de KKV, akkor lízing esetén a kamatot is leírhatja (a TAO 70%-ig), bérlet esetén nem tudom...
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #138617 üzenetére
9-12 m3 gáz elég volt a hidegebb napokon télen vízre és fűtésre? Akkor az elég jó házikó!
Anyámnál a leghidegebb időben 25-30 m3/nap a fűtés, plusz villannyal megy a bojler.
Most van évi 2500 kWh fölösleges árama, úgyhogy most klímával is fűt. Azzal egy év alatt erős 1000 m3 gázt tud spórolni.
-
Bujdy81
aktív tag
Ha esetleg valaki kivándorláson gondolkodik, akkor Kínát, Afrikát kevésbé javaslom. Inkább Skandinávia, vagy USA jöjjön szóba, hiszen:
-
Bujdy81
aktív tag
válasz blueboi69 #138694 üzenetére
"Azt sem értettem sosem, hogy ki volt az a barom aki kitalálta, hogy a házfal a járdánál legyen és nincs egy előkert vagy kocsibeálló vagy valami."
Lehet, hogy előbb volt a házfal.
Meg aztán dönteni kellett, hogy 2x1 sáv út plusz előkert, vagy 2x2 sáv út, előkert nélkül...
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Monitor hiba topik
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest