Új hozzászólás Aktív témák

  • A. Crowley

    tag

    válasz Sipi- #132851 üzenetére

    Ezt tanultam a tanfolyamon:
    [link]

    Pizza
    A grillezést a pizzával kezdem mindig, mert a pizza követ a még nem forró grillbe kell helyezni, hogy azzal együtt melegedjen fel. Ha a forró grillbe teszed, el fog repedni. Ne sajnáld az időt a jó pizza tészta elkészítésére, mert ez a pizza lényege.
    Hozzávalók 2 pizzalaphoz:
    · 500 g pizza liszt, vagy olasz tipo 00 liszt, vagy fehér kenyérliszt BL80
    · 10 g só
    · 5 g friss élesztő
    · 250 g/ml langyos víz (kézmeleg)
    · 25 g/ml olívaolaj (elhagyható)
    · feltétek ízlés szerint (pl. mozzarella, tonhal, articsóka konzerv, bazsalikom*, ruccola*, mortadella, prosciutto)
    1 pizza lapra kb. 1 merőkanálnyi paradicsomos pizza szósz kell, vagy 3 evőkanál peszto
    Sütőpapír, pizza sütőkő
    Elkészítése:
    Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
    Egy másik tálban keverd össze az élesztőt és a langyos vizet.
    A száraz keveréket öntsd a nedveshez, és kézzel dolgozd össze, amíg a massza összeáll.
    Fedd be a tálat, és konyhapulton hagyd 10 percet pihenni.
    A 10 perc elteltével a tészta érezhetően puhább, levegősebb lett, készen áll a dagasztásra.
    Anélkül, hogy kivennéd a tálból, a tészta egyik szélét húzd felfelé, és nyomd bele a tészta közepébe. Kissé fordítsd el a tésztát, és ismételd meg a mozdulatot. Összesen 10 ilyen gyúró mozdulatot kell csinálod. Ennyi elegendő J
    Újra fedd le, és pihentesd 10 percig.
    Most következik a második gyúrás – 10 gyúró mozdulattal.
    Pihentetés következik, lefedve 10 percig.
    Most következik a harmadik gyúrás – 10 gyúró mozdulattal.
    Pihentetés következik, lefedve 10 percig.
    Most következik a negyedik gyúrás – 10 gyúró mozdulattal.
    Borítsd a tésztát lisztel megszórt munkalapra, és vágd 2 egyforma részre.
    Sodrófával nyújtsd a pizza lapokat maximum 3 mm vastagságúra,
    és helyezd sütőpapírra . Helyezd rá a kívánt feléteket.
    Majd sütőpapírral együtt csúsztasd az előmelegített pizza sütőkőre.

    220 fokra melegített faszenes grillben kb. 8 perc alatt megsül.
    Többször is nézd meg az alját a pizzának, ne csak a tetejét nézegesd sütés közben.
    Mivel ez nem a sütőben sül, hanem grillen, főleg az alja fog megpirulni.
    Pizzaszósz
    Hozzávalók 4 pizza laphoz:
    · 5 dl passzírozott paradicsom
    · 2 evőkanál paradicsom püré
    · 2 evőkanál olaj
    · 1/2 fej vöröshagyma finomra aprítva
    · 1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
    · 1 teáskanál szárított zöldfűszer vegyesen: oregano, rozmaring, kakukkfű
    · 2 evőkanál cukor
    · 1 teáskanál só
    · 10 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
    Elkészítése:
    Előző este készítsd el, és felhasználásig tartsd a hűtőben.
    Egy edényben kezd el hevíteni az olajat, pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát. Fél perc múlva jöhet a paradicsom püré, és kevergetve pirítsd tovább még egy percet. Jöhet a passzírozott paradicsom és a fűszerek. Forrald fel, és el is készültél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák