Új hozzászólás Aktív témák

  • #LittleG

    csendes tag

    Üdv!
    Most a héten eléggé elfoglalt voltam, de utólag is szeretném megköszönni az "Első kérdéshullám" megválaszolását Williamgrant és Kirrr felhasználóknak! Köszi srácok! ;)

    Ami utána ténylegesen elkezdett érdekelni, és jobban belemélyedtem:

    - Express Card - Gen.1 --> Gen. 2: Tényleg lehetséges?
    - Optimus technológia az eGPU szempontjából
    - EXP GDC vs PE4L = Csatlakozó vs Forrasztás: Tényleg jobb az egyik a másiknál?

    Úgy gondolom ezt nehéz lenne mindet egyszerre kitárgyalni (nyilván nem nektek, hanem nekem, hogy egyáltalán értelmezni tudjam ezt a temérdek új infót)

    Szóval haladok témánként.

    I. téma: Az Optimus technológia az eGPU szempontjából

    Szóval...
    Hosszú internetes böngészés után a következőt vontam le:

    Az Optimus egy nVidia által kifejlesztett technológia. Eredeti célja az, hogy a laptopokban növelje az akkumulátor élettartamát, oly módon, hogy váltogatja a laptopba rakott két kártyát: a sima iGPU-t (pl: netezéskor, vagy filmezéskor) és az nVidia-s dGPU-t (játékok használatakor).

    Később azonban kiderült, hogy az Optimus egyfajta tömörítési eljárást is takar maga mögött, amivel képes megduplázni az adott sávszélességet (ugye?). Azért fontos, hogy egy külső kártya támogassa az Optimust, mert így a rendszerhez hozzákötve a laptop majd azt hiszi, hogy egy dGPU-val van dolga és onnantól kezdve úgy fogja használni, mint egy Optimusos dGPU kártyát. Természetesen ez csak akkor működik, ha a külső kártya valóban támogatja az Optimust (GTX 400 szériától kezdve), továbbá kell egy olyan iGPU is, ami képes ezt a kártyát kezelni (pl: Intel HD 3000). Ha ezek a feltételek megvannak, aktív lesz a technológia és ennek a legfontosabb következménye az, hogy működhet a rendszer belső kijelzőn!. Amennyiben a technológia nem aktív, értelmezésem szerint nem működhet a belső kijelzős verzió. eGPU szempontból ezért fontos ez a technológia. Azonban fontos azt is megjegyezni, hogy itt már az Optimus mindent, csak az eredeti feladatát nem fogla ellátni, miszerint váltogatja a grafikus kártyákat. Ezt a következtetést onnan vontam le, hogy az iGPU-nak muszáj aktívnak lennie, még akkor is, ha csak a külső videókártyát használom, hiszen a külsőnek nincsen közvetlen kapcsolata a belső kijelzővel, csakis az iGPU-n keresztül tud kapcsolatot létesíteni vele. Ha pedig az iGPU kiesik a rendszerből (nem aktív), akkor megszakad a kapcsolat a belső kijelző és a külső VGA között.

    Kérdések:

    a, Jól írtam le a következtetése(i)met (a szöveg alapján)? (ergo, jól értelmeztem ennek a technológiának az elvét?)

    b, Van még egyéb fontos/jótékony tulajdonsága az Optimusnak az eGPU-ra nézve?

    c, A veteránok szemében ez kissé banális kérdés lehet, de: Az én videókártyám (GTX 750 Ti) támogatja az Optimust? Véleményem szerint igen, mert a GTX 400-as széria régebbi, mint a 700-as. 400-tól kezdve pedig már támogatja (elvileg). Ezt a kérdést már legelőször is feltettem, de csak az "általános", "Ha a kártyád támogatja az Optimust, akkor működni fog (belső kijelzőn)" választ kaptam. Sajnálom, de kezdőként én nem igazán tudom még eldönteni, hogy akkor támogatja-e a kártyám az Optimust, avagy sem... Hibát pedig nem szeretnék a rendszeremben. Kérlek Titeket, hogy ezt konkretizáljátok!

    Egyenlőre ennyi... Próbállak minél kevesebbet zaklatni Titeket, de valamihez muszáj segítséget kérnem.

    Ezt az irományt pedig már úgy készítettem, hogy több napos google keresőzés, ill. fórum keresőzés volt! (Csak mielőtt valaki nekem esne, hogy miért nem olvasok utána a dolgoknak :K )

    Köszönöm a segítséget! :)

    Jobb egy jó terv ma, mint egy kiváló terv holnap! ;)

Új hozzászólás Aktív témák