Új hozzászólás Aktív témák

  • soma314

    tag

    válasz @tco@ #15653 üzenetére


    Én így kötném össze, ha ragaszkodsz a remote labor elgondoláshoz. Fontos, hogy legyen a külön management hálózatod, mert ha bármi félrekonfigurálsz, akkor is legyen esélyed elérni az eszközöket. Nyilván azoka a management portokra csatlakoztatnám a switch-ek oldalán és a rendes portokra a management switch-en. Ha van L2VPN elérési lehetőséged, akkor akár aközvetlenül SSH-zhatsz be a 4 switch-re a management switch-en keresztül. (Nyilván ehhez kell legyen rajtuk aktív management interfész és működő SSH)- Készülj fel, hogy a gyakorlás során kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy kizárod magad az egyikről még ebben a felállásban is.

    Ezért én inkább a következőt csinálnám: hazavinnék 3 db L2-es switch-et (abból 2 stack-elhetőt) stack kábeleket, pár UTP kábelt és otthon konzol kábellel küzdenék velük.
    Már csak környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy 24 órában fognak-e menni, vagy csak, ha bekapcsolod, de tanulás szempontjából sem feltétlenül mindegy. Például a stack-nél azt gyakorolni, hogy melyik switch legyen az elsődleges, hogyan veszik át a vezető szerepet, ahhoz le kell kapcsolni, stack kábeleket kell kihúzkodni, bedugni....
    Aztán kell majd csinálnod storm-ot, hogy lásd milyen az, hogyan "uralod" storm control mellett. Ha egy remote laborban csinálsz storm-ot és esetleg nem uralod, úgy marad, az nem fog jót tenni, sem a switch-eknek, sem a szerver szobának, amit melegít, búgat.
    Szóval szerintem sokkal több lehetőséged van tanulásra, ha fizikailag eléred az eszközöket. Főleg, ha 2960c-hez is van hozzáférésed, ami nem búg! Annál csak a 3560c jobb home lab switch!

    De egyébként belegondolva, akár Eve-NG-vel, akár GNS3-al a stack-en, password recovery-n kívül mi az aminek a konfigjának gyakorlásához valós hw kell neked?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák